Училището

• 17 659
  • 380
  •   1
Отговори
# 120
Добре де, не е ли очевидно, че все повече родители, принудени да правят всичко ВЪПРЕКИ учителките в училището, започват да се замислят за домашното обучение?!

# 121
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Когато си купувате кола, вероятно предпочитате да сте сигурни, че всяка гайка е завита както трябва, а не че някой работник е проявил творчество и е решил да спести от материала, нали

е това е... човека за конвейер...  умния ще измисли робота, който да работи за него...

# 122
Зуи...това някакъв стремеж да се породи спор ли е? Интересно какво ще направи умния, за да реши проблемите в образованието? За пореден път ще каже, че родителите и децата са тъпи ли?!Бих се радвала, ако просто построи робот, който да "изпява" уроците, както правят повечето учители сега  Laughing

# 123
Мами, училището има много недостатъци, но по-добра система за въвеждане на децата в живота за сега няма. Затова критикувайте, но и посочете алтернативи, ако можете. Само критика не върши работа. А и нещата не са толкова черни.

Хубаво ругаем системата, но вината не е толкова в нея, колкото в конкретните училища. Как може в някои училища всичко да върви добре, а в други да не помръдва? Нали са елементи от една система?
Да, системата може да е една, но резултатите са различни главно по две причини:
- някъде има мотивирани и търсещи учители, другаде има ретроградни хора, търсещи спокойно убежище да си кютят до пенсия;
- обучението е двустранен процес. От едната страна има учители, готови да дават, а от другата деца, готови да приемат. Ако децата не искат да учат учителите са безсилни.

Та в резултат на горните две тирета в някои училища идват добри учители, в резултат добрите деца също искат да отидат там, учителите стават по-мотивирани, защото виждат, че "семето пада на добра почва", децата научават повече, училището става известно и идват все повече добри деца, учителите стават все по-мотивирани и...ето едно елитно училище. А в другите училища нещата стават таман на обратно. И това е така, защото системата работи на принципа „каквото повикало, това се обадило”. Всички тук говорят с патос за креативност, нестандартен подход, творчество и не знам си какво си. Без съмнение много хубави неща. Обаче креативни и нестандартни са 5-10% от децата. Останалите искат да си се движат в групата, да не им дават много домашни, да не се озорват. Родителите им искат същото и да не ги тормозят с училищни грижи, но ако може децата да имат и шестици. И системата им дава това, което искат - ниско ниво, съобразено с липсата на мотивация и качества, гарнирано с девалвирани шестици.
Ми то училището не може да вземе камънаци, а да изкара златни слитъци, нали? Затова самородните късчета се събират в някои училища, а в другите отива чакълът.  Не всички деца са гении, а училището е за всички. Затова системата не е настроена за по-будните или пък за изоставащите, а за средното ниво. Но и в средното ниво има по-добри училища. Намерете си вашето училище и всичко ще е наред.
И, най-важното, насаждайте у дома желание за учение, защото училището не може само да се пребори с липсата на мотивация.

В много постинги срещам сериозна съпротива срещу шаблоните, стандартния подход и пр. Всички искат децата им да се изявяват като творци. Ама, мами, не може от нулата детето да е нестандратно. Първо трябва да научи буквите и граматиката, а после да пише нестандартни текстове. Сещам се за Салвадор Дали, който казал (свободен цитат) " Преди да започнете да рисувате като Пикасо, трябва да можете да рисувате като Леонардо". Нестандартното не е алтернатива на стандартното, а е надстройка, нещо вторично. А мнозина си мислят, че като не могат да се справят с базата, могат направо да литнат в творческите висини. Ама не става, къща без основи не може.

Но, както се казва, дяволчето е в детайлите. Както не бива да има закостенели училища, така не може да има и тотална свободия и креативност. Трябва да има правилно съотношение между непреходни и базови знания и свободна и творчека мисъл.  И в добрите това съотношение го има. В другите го няма, защото всъщност няма търсене за толкова креативност. Масата искат яваш-яваш и шаблони. Все пак и в обществото масата са работници и чиновници, а дизайнери, конструктори, изобретатели и творци са единици. Такъв е животът и училището го копира. Който иска да излезе от блатото трябва да положи усилия. Даром не става.   

# 124
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Има нужда от спешна качествена реформа цялата система ...

Не искам да пораждам спор, естествено , няма смисъл от спорове водени по форумите  Peace

# 125
Интересно, и докога викаш да си местим децата, докато намерим доброто училище  Tired
Тъкмо в началото на поста ти видях някакъв смисъл, и пак стигнахме до"местете децата", "намерете им добро училище за тях"
Е те това ми е приблема на мен лично, не смятам че трябва да местим 20 деца, след като проблема е в някой учител или директор. Не визирам профилирани и специални паралелки за големи ученици, а масовите училища. Защото масовите училища куцат не заради друго, а заради калпавите учители. Дори ужасяващите учебници успяват да "оживеят" в ръцете на някои учители.Дори набедени за отвратителни и проблемни деца разцъфват при някои учители. И разбира се- обратното.
Да, има незаинтересовани родители, но в началото , в малките класове много малко са такива...и полека лека стават все повече...сигурно затъпяват  Tired по вашата логика, но според мен просто разбират че нищо не се порменя независимо какво правят

# 126
Аз съм учила по време на социализма и смятам образованието  през този период за отвратително.Наизустяване, наизустяване  и пак наизустяване. Три седмици след това нищо не помниш.  Голяма част от преподавателите си бяха направо психопати, раздаваха шамари за каквото им хрумне, явно това сега им липсва и умират да се оплакват. Безумното писане на теми ми беше кошмар. Масово се преписваха глупостите на критиците.  Много малко бяха нормалните преподаватели. Май положението никак не се е променило. Образованието има нужда от реформа, но  няма от къде да се вземат свежи хора за тази реформа.

Последна редакция: пн, 26 юли 2010, 13:34 от Zara73

# 127
  • Насред хаоса
То преписването на теми продължава и до днес. Масово се продават и купуват. Не разбирам защо не престанат с тия теми и не въведат тестове, с помощта на които може да се разбере дали ученикът владее материала. И написване на есе върху дадена тема. Дава повече простор за развиване на мислене и въображение, отколкото наизустяването на теми без никакво вникване в тях, нито пък в произведенията на авторите.

# 128
Интересно, и докога викаш да си местим децата, докато намерим доброто училище  Tired
Тъкмо в началото на поста ти видях някакъв смисъл, и пак стигнахме до"местете децата", "намерете им добро училище за тях"
Е те това ми е приблема на мен лично, не смятам че трябва да местим 20 деца, след като проблема е в някой учител или директор. Не визирам профилирани и специални паралелки за големи ученици, а масовите училища. Защото масовите училища куцат не заради друго, а заради калпавите учители. Дори ужасяващите учебници успяват да "оживеят" в ръцете на някои учители.Дори набедени за отвратителни и проблемни деца разцъфват при някои учители. И разбира се- обратното.
Да, има незаинтересовани родители, но в началото , в малките класове много малко са такива...и полека лека стават все повече...сигурно затъпяват  Tired по вашата логика, но според мен просто разбират че нищо не се порменя независимо какво правят

За съжаление "добър учител" е абстракция. Помня, че когато дъщеря ми беше в 1 клас, и бяхме търсили и намерили добра учителка. И тази жена каза на първата родителска среща "Аз ще преподавам с темпото на първите. С изоставащите си работете вкъщи. Аз няма да спирам будните деца заради изоставащите". За мен и още десетина това беше добро и учителката беше добра. За други десетина беше горе долу. И за още десетина родителя учителката беше най-черното същество на земята.

Както виждаш - трябва търсене. Но от 1 до 4 клас не е толкова фатално, нито толкова трудно. След това, и особено след 7 клас, вече почва истинското образование и всеки си търси мястото.

# 129
детското въображение не трябва да се смазва, а да се провокира. Това няма как да стане в училище, където всеки даскал е наизустил учебника си без разбиране и иска всякакви глупости.

Ако под детско въображение разбираш поставянето на топлийка в стола на съседа или изливане на шише с вода върху нечия глава,  да смазва се. В качеството си на каква даваш оценка на това как работи един учител?

Преподавателите. Е те просто не стават. Няма начин да стават с този мироглед - хора, набутани с връзки, без грам въображение и желание за работа. Пеят си урока с празен поглед, до 11 клас и децата придобиват същия празен поглед. За това няма оправдание.

Явно си пропуснала много уроци в училище. И не само там, но и вкъщи. За сведение, аз ставам  newsm10. Не съм набутана с връзки, въображението ми е невероятно богато и си обичам работата. Освен това не си пея урока, а го преподавам, а за твой ужас, дори погледът ми не е празен. Ако някой толкова завижда на лесната ми работа, на големите ми отпуски, на 4 - часовия ми работен ден / пълно невежество /, на голямата ми заплата, нека стане учител!
  Училищата днес са пълни с невъзпитани, арогантни и неадекватни деца, а форумите - с родители, които за пореден път стоварват вината за поведението на собственото си дете на учителите. Позната до болка картинка! Навремето много популярен беше д-р Спок. Та родители на новородено го попитали кога трябва да започнат да възпитават бебето си. Отговорил им, че са закъснели. А един родител, който 7 г. е позволявал на детето си всякакви безумия, иска училището да го превъзпита. Да, ама не става, Училището обучава и възпитава, но не заменя  и не поема ролята на родителите! Като гледам някои хора колко време прекарват по форумите, плюейки учителите / докторите, полицаите ....... /, ако бяха отделили това време за детето си, щеше да е по-добре.

# 130
"И, най-важното, насаждайте у дома желание за учение, защото училището не може само да се пребори с липсата на мотивация."

Има ли желание и стремеш за развитие ще има и промяна.Смятам,че едно дете може да е надарено със много таланти и дарби,но ако родителите му нямат амбицията и търпението да го насочват и водят в правилната посока, то ще си остане едно средно статистическо дете.
Мотивацията трябва да е имат първо родителите и чрез тях да я придобият и децата.

# 131
Преди 20 години даскалите ги приказваха същите неща : "Училищата днес са пълни с невъзпитани, арогантни и неадекватни деца" . Явно старата песен на нов глас. Laughing "Заплатите са малки"  - тогава също "работеха" за без пари.

# 132
Преди 20 години даскалите ги приказваха същите неща : "Училищата днес са пълни с невъзпитани, арогантни и неадекватни деца" . Явно старата песен на нов глас. Laughing "Заплатите са малки"  - тогава също "работеха" за без пари.

Далеч си от истината. За прояви, каквито днес имат учениците, тогава веднага изключваха. Сега не могат да открият родителите им за разговор. А заплатите винаги са били ниски. И, ако обичаш, не слагай работеха в кавички, защото благодарение на такива хора, ти сега си грамотна.

# 133
Мда, учителките пак ни заговориха с наставнически тон Tired
Само  че аз вече дадох пример как на моето дете не му се дава допълнителна работа и не се работи с него, нищо че е от първите
И съм подканяла към диалог, и съм носила лично разпечатани и купени от мен материали в училище, за да се занимава не само моето дете, ами и другите, и съм молила госпожата да им слага печатчета или поне картинка за поощрение в 1 клас, защото дори и това не правеше и т.н....и да, тази учителка си изпълнява задълженията по закон, какво като не слага печатчета на разглезените ни и невъзпитани отрочета...да, вторачили сте се в 7 клас и големите ученици, които пушат по кафетата и не дават 5 пари за учителите...ама отново и отново не виждате вината в себе си и в образователната система
За каква форма на диалог и обратна връзка можем да говорим, след като досега не съм видяла учителка, която да не заявява че децата са тъпи и невъзпитани...на зададен въпрос какво да направим, за да решим конкретна ситуация и да подобрим положението като цяло- тотална абдикация от отговорност...

# 134
  • Стара Загора
"И, най-важното, насаждайте у дома желание за учение, защото училището не може само да се пребори с липсата на мотивация."

Има ли желание и стремеш за развитие ще има и промяна.Смятам,че едно дете може да е надарено със много таланти и дарби,но ако родителите му нямат амбицията и търпението да го насочват и водят в правилната посока, то ще си остане едно средно статистическо дете.
Мотивацията трябва да е имат първо родителите и чрез тях да я придобият и децата.
Абсолютно съм съгласна . Родителите трябва да възпитават амбициите на децата си ,а не да разчитат на училището за това.

Общи условия

Активация на акаунт