Училището

• 17 636
  • 380
  •   1
Отговори
# 285
tonitabrandtner, работят и в частното, защото могат; за да изкарат някой лев отгоре. И се натискат да работят там, но не всички ги огрява. Други водят курсове, школи по език и т.н.
Не съм наясно къде точно е проблемът, когато нямаш пълен норматив, защото не ми се е случвало, както и на колегите около мен Embarassed

# 286
Не знам какви са учителите в частните училища, но според сайта на РИО - Варна, у-ще Малкият Принц е на второ място (съответно трето за един от класовете)  тази година по резултатите от външно оценяване за 4-ти, 5-ти и 6-ти клас за Област Варна. Преди него са Д-р Петър Берон и Кирил и Методий. "Елитните" Климент и Руско училище са доста назад.
Това че в частните училища не се учело, само ти взимали парите и т.н. са стари градски легенди, разказвани от представителите на можем да се сетим коя гилдия.
Е, има и недостатък - скъпо е.

# 287
  • София
Не искам да омаловажавам постиженията на децата от това училище, но доста се говори за това, че учителите подсказвват на децата по време на тестовете, защото квесторите са от същото училище. Хайде сега, познай продължението, особено за частно училище, което със зъби и нокти се бори да е на пазара и иска авториитет! Това важи и за много други училища.

# 288
доста се говори за това, че учителите подсказвват на децата по време на тестовете, защото квесторите са от същото училище. Хайде сега, познай продължението, особено за частно училище, което със зъби и нокти се бори да е на пазара и иска авториитет! Това важи и за много други училища.

Да, това е реалността! И се прави в почти всички много елитни училища. Децата сами си го признават. Така е,  да не се загуби славата...

Кой работодател, при това частен, ще предпочете човек без опит пред доказан професионалист?!
 Много от моите бивши вече колеги в /няма да споменавам коя най-добра гимназия в Б-с/ преподават и в частните училища в обратната смяна. Но не на всички е даден този шанс, да не говорим за младите колеги, които само могат да мечтаят за това.

Не става въпрос за предпочитане, а за принудата да назначи такива хора, защото добрите учители не отиват в частните училища. Да, твоите колеги работят там, но в обратната смяна, за допълнителни пари или допълват норматив. Не напускат постоянната си работа в държавното училище.

Училището е част от обществото, то е негова проекция и няма как да бъде по-добро от света, в който живеем.

Съвсем права си. Водим спор, но се въртим в кръг. Нищо лошо няма в спора, ако нямаше толкова агресивност, нападки и тотални обобщения от хора, които нямат представа от проблемите на българското училище днес.

# 289
  • Пловдив
tonitabrandtner, работят и в частното, защото могат; за да изкарат някой лев отгоре. И се натискат да работят там, но не всички ги огрява. Други водят курсове, школи по език и т.н.
Не съм наясно къде точно е проблемът, когато нямаш пълен норматив, защото не ми се е случвало, както и на колегите около мен Embarassed

На непълен норматив в държавно училище те водят на по-ниска заплата. Когато аз започнах работа, бях точно така - имах 12 часа седмично, беше над половината и ме водеха на договор, но на минимална заплата. Момичето, за което споменах, че е само в частно училище, беше на 597 часа при морматив по предмета 648 часа и я водеха лектор. Съответно не беше на трудов договор, плащаха й за взет час и сама си плащаше всички осигуровки. Един лекторски час в частното училище може да е по-скъп от този в държавното, но като трябва да платиш тези неща и става колкото при нас. Освен това и за стажа имаше някакво значение, когато се изчислява - излиза по-малко накрая.

# 290
Не искам да омаловажавам постиженията на децата от това училище, но доста се говори за това, че учителите подсказвват на децата по време на тестовете, защото квесторите са от същото училище. Хайде сега, познай продължението, особено за частно училище, което със зъби и нокти се бори да е на пазара и иска авториитет! Това важи и за много други училища.
Те, квесторите, винаги са от същото училище, така че възможност за подсказване съществува така или иначе. Но не вярвам да се прави, поне не масово. Тази година бях квестор на външното оценяване в 5,6 и 7 клас по предмети, различни от моя. Нищо нередно не видях, процедурата се спазваше абсолютно стриктно. Да не говорим, че географията за 7 клас например, мен доста ме затрудни и едва ли бих могла да подскажа много, дори и да искам Blush
Не вярвам да е имало подобни машинации в частното училище, защото тези неща се разчуват, децата приказват, оттам и родителите и авторитета на у-щето спада.

Но пък има комични случаи, като например това, че от цялата област на първо място във външното оценяване излиза едно селско училище, където учат предимно деца-билингви Whistling

# 291
  • София
а защо точно в частното да ги няма? И без това се носят слухове, че в частните само парата играе и се угажда на родителите с високи оценки! Кой би записал детето си в училище, чиито резултати са лоши?
От това, което аз знам като съм говорила с други родители, а и децата по извънкласните занимания си говорят кое как е, оставам с впечатлението, че нарочените за най-елитни, най-много шмекеруват.  Дори в един момент ми стана гадно за моите деца, защото в тяхното училище не са подсказвали, а приятелчетата им са се хвалели с това колко са им подсказвали. Ясно ми е, никой няма да си признае, ама децата се изпускат.

# 292
Но пък има комични случаи, като например това, че от цялата област на първо място във външното оценяване излиза едно селско училище, където учат предимно деца-билингви Whistling

Това за селските училища е очевадно. Не се нуждае от коментар. Но лошото е, че го има в доста голяма част от големите градски училища. За частните не се съмнявам въобще. Преди 2 г. мои колежки бяха квестори на матура в частно училище и бяха потресени от това, на което са станали свидетели.

# 293
а защо точно в частното да ги няма? И без това се носят слухове, че в частните само парата играе и се угажда на родителите с високи оценки!
От това, което аз знам като съм говорила с други родители, а и децата по извънкласните занимания си говорят кое как е, оставам с впечатлението, че нарочените за най-елитни, най-много шмекеруват.  Дори в един момент ми стана гадно за моите деца, защото в тяхното училище не са подсказвали, а приятелчетата им са се хвалели с това колко са им подсказвали. Ясно ми е, никой няма да си признае, ама децата се изпускат.

Не само на родителите се угажда. Играе се и по свирката на децата. Току виж детенцето се оплакало вкъщи от лошата госпожа, дето го кара да прави неща, които не му харесват! За кого, мислите, ще са "приятните" последици?!
  И аз съм на същото мнение за "елитните" училища. Съжалявам, с действията те си сами си извоюват такава слава. По-напред писах - децата си казват всичко. Затова за мен това външно оценяване е безмислено в този си вариант. А родителите, дето си нямат представа, четат статистики, и боготворят въпросните училища...

# 294
Лично моето мнение е, че частното училище е за платежоспособни родители, които искат да си хвърлят парите, и да не се занимават повече с децата си. Не че не ги обичат, просто смятат, че като платят, друг ще се грижи за тях. Колкото до елитните училища, имам поглед върху  доста от тях. Не ги препоръчвам! Моя позната смени местоработата си. Беше добра учителка, уважавана. Отива в новото елитно училище и започва да подготвя стаята за 1-класниците. Колежките директно и казват, че в тяхното училище такива глупости не се правят. Ако се питате какви са глупостите - картинки в класната стая, учебници, вързани с панделка, изрисувана дъска, влизане на родителите в кл. стая, снимане и др. В тези училища обикновено има подбор на децата. Ако някой по-незнаещ все пак се "промъкне", успяват да го накарат доброволно да си намери друго училище.

# 295
  • София
Така както делите държавните училища на "елитни" и "неелитни" (крайноквартални?), редно е да допуснете, че частните училища също не попадат в един кюп.  Така е и с учителите, които преподават в тях. Същото важи и за децата, които учат там.
Колкото до избора на форма на обучение, можете ли да кажете, че родителите, които разчитат на занималня за децата си за времето, в което те не са на училище /без значение държавна или частна/, го правят, защото не желаят да се занимават с децата си? Или защото не ги е грижа за грамотността им? И какви други причини ви идват наум? Оттук до избора на частно училище като организация на деня на детето, преходът в мисленето и отношението и към детето, и към училището, не е непременно драстичен.
Колкото до високите оценки в частните училища, които се пишат, за да се угажда на родителите, не зная дали се прие отпадането на оценките за периода 1-3 клас. Ако е така, частните началните частни училища по нечия логика ще трябва да фалират. А по мое впечатление интересът тях е най-голям /изключение прави Американският колеж, който също се радва на силен интерес/.
И как успяват деца от частни училища да се предстявят добре на математически и езикови състезания, как биват приети след 4-ти клас в СМГ или след 7-ми клас в желани от тях училища на база приемни изпити?! Това също е ориентир за родителите.
Изумява ме репликата на Joya_2010, че "се играе по свирката на децата". В клас от 15-18 деца, всяко със своя свирка, учителят на кое дете първо угажда?! Как се решават конфликтите между децата?! Начинът е ясни правила, важащи за всички, сведени и до знанието на родителите, които имат задачата да помагат на децата си да ги спазват.
Вярвам, че постепенно нагласата към добрите частни училища ще се промени.

Много ми хареса един постинг в предишни страници за самодейността, за хобитата и ролята на групите /обществата/ по интереси в ежедневието на човек.
Мисля, че принос в това, да дава възможности на децата да опитват, да се отказват от едно нещо и да започват друго, трябва да има и училището.

Последна редакция: сб, 21 авг 2010, 15:52 от Prizma

# 296
Лично моето мнение е, че частното училище е за платежоспособни родители, които искат да си хвърлят парите, и да не се занимават повече с децата си. Не че не ги обичат, просто смятат, че като платят, друг ще се грижи за тях.

Нямам конкретни впечатления от частните училища, понеже не познавам дете, което учи в такова училище, но се замислих по цитираното по-горе мнение. Та да попитам - вие когато бяхте ученици, да кажем от втори-трети клас нагоре - родителите ви занимавали ли са се всеки ден с вас? Защото изказването ти, ana2010, предполага, че това е задължение на родителите, пък онези, които имат парички и не им се прави, го прехвърлят на частните училища като задължение.

Според мен работата на родителите е да помагат за ученето, но само на моменти, когато детето се затруднява по някой предмет или по някой урок. Дереджето на учебниците+преподаването е такова, че се очаква родителите да преподават вкъщи отново всичко. Ако в частните училища успяват да обучат децата без да е необходимо допълнително занимание вкъщи или с частни уроци, това показва, че проблемът не е в децата и родителите, а в начина на обучение в общинските и държавните училища.

# 297
Изумява ме репликата на Joya_2010, че "се играе по свирката на децата". В клас от 15-18 деца, всяко със своя свирка, учителят на кое дете първо угажда?!

Сама си дала отговор:

Така както делите държавните училища на "елитни" и "неелитни" (крайноквартални?), редно е да допуснете, че частните училища също не попадат в един кюп.  Така е и с учителите, които преподават в тях. Същото важи и за децата, които учат там.

Това, което съм написала е моето мнение, базирано на собствените ми впечатления.

Та да попитам - вие когато бяхте ученици, да кажем от втори-трети клас нагоре - родителите ви занимавали ли са се всеки ден с вас? Защото изказването ти, ana2010, предполага, че това е задължение на родителите, пък онези, които имат парички и не им се прави, го прехвърлят на частните училища като задължение.

Всеки ден са ме контролирали и помагали, ако има нужда. Разбира се, че е задължение на родителите! Може би става въпрос, че в частните училища обикновено се ангажират и със самоподготовката / поне в начален курс /.

Дереджето на учебниците+преподаването е такова, че се очаква родителите да преподават вкъщи отново всичко. Ако в частните училища успяват да обучат децата без да е необходимо допълнително занимание вкъщи или с частни уроци, това показва, че проблемът не е в децата и родителите, а в начина на обучение в общинските и държавните училища.

С това не съм съгласна. За учебниците - да, но преподаването е различно при всеки учител. Не може да се правят такива обобщения.

# 298
[Та да попитам - вие когато бяхте ученици, да кажем от втори-трети клас нагоре - родителите ви занимавали ли са се всеки ден с вас? Защото изказването ти, ana2010, предполага, че това е задължение на родителите, пък онези, които имат парички и не им се прави, го прехвърлят на частните училища като задължение.

Няколко пъти мислех да задам този въпрос, но виждам че масовото мнение по него се е изместило толкова далече, че няма смисъл.
Моят отговор е: Не, не са се занимавали с мене. Изпитваха ме в къщи по някой предмети и това е. Да се е налагало да ми помагат, да учат с мене - никога. Не че нямаше да го направят. Просто не се е налагало. Връщах се, четях уроци, пишех домашни и толкова. От родителите ми се искаше да проверяват дали съм го направила. Така беше с всички деца.
Сега едва ли не трябва да си поделим задълженията с учителката. Още по-лошо. Тя си "изхвърля" материала, ние родителите трябва да го обясняваме.

Последна редакция: сб, 21 авг 2010, 21:32 от Southwind

# 299
Сега едва ли не трябва да си поделим задълженията с учителката. Още по-лошо. Тя си "изхвърля" материала, ние родителите трябва да го обясняваме.

Точно такива са и моите впечатления. Както вече писах, впечатления от частни училища нямам, но затова пък на всичките ми познати децата са в държавни и общински училища. Навсякъде ситуацията е същата.

Дереджето на учебниците+преподаването е такова, че се очаква родителите да преподават вкъщи отново всичко. Ако в частните училища успяват да обучат децата без да е необходимо допълнително занимание вкъщи или с частни уроци, това показва, че проблемът не е в децата и родителите, а в начина на обучение в общинските и държавните училища.

С това не съм съгласна. За учебниците - да, но преподаването е различно при всеки учител. Не може да се правят такива обобщения.

Обобощавам, защото учителите, които преподават така както на нас са ни преподавали, вече са рядкост. Направо са изключение. Ако не бяха защо трябва да се очаква от нас да се ЗАНИМАВАМЕ с децата си - проверка и контрол е едно, ЗАНИМАВАНЕ, а ние правим точно това - е съвсем друго нещо.

А що се отнася до критиките за обобщаването - ами, тя темата е такава УЧИЛИЩЕТО, доста обобщаващо звучи, нали?

Общи условия

Активация на акаунт