Уред за кисело мляко

• 178 306
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
  • Балчик
Ако някой има опит моля да сподели. Благодаря Ви !!!

Shocked Всичките тези страници опит не са ли ти достатъчни??? И да го споделим, ще го прочетеш ли, след като не си си направила труда досега да го направиш?
Ами съжалявам за тона, но ние тук не обсъждаме плетки, а точно кой как го прави, за колко часа и т.н.

# 586
  • Плевен/Пловдив
Ако някой има опит моля да сподели. Благодаря Ви !!!

Shocked Всичките тези страници опит не са ли ти достатъчни??? И да го споделим, ще го прочетеш ли, след като не си си направила труда досега да го направиш?
Ами съжалявам за тона, но ние тук не обсъждаме плетки, а точно кой как го прави, за колко часа и т.н.

Е да ама с този модел машина да е правил някой не открих, затова писах.
Вие сте доста прозорлива, много сте уверена дали съм чела или не.

# 587
Тъкмо писах в темата за купите tupperware как подквасих мляко в т. нар. термосерв. За първи път квася мляко, с купешко мляко от магазина и закваска пак от кисело мляко от магазина. Прясното беше Верея 3 %, киселото боженци.
Много вкусно стана, точно така кисело както го помня от преди, млеката, които продават сега не са ми кисели и рядко ям.

# 588
  • София
Здравейте, включвам се с един въпрост, някой ако може да ми каже къде е грешката....
Взех суха закваска за кисело мляко, домашно хубаво мляко, заредих машинката и зачаках. Минаха 5 часа всичко течно (на заккваската пише да се остави цяла нощ... хубаво реших да я оставя повечко. След още 3 часа беше вече почнало да се сгъстява, но не съвсем, след още един беше като пресечено, от горе 2 пръста мещо като мн. гъсто кисело, но... едно такова с големи дупки, а другото в бурката вода....
Та много му дойде времето ли, малко закваската ли, че не стана на време а(пише 1 лъжичка за 2 до 4 л мляко, аз на един сложих 1/2) или просто закваската е смотана....?

# 589
Каква макра е закваската, която ползва? "ЕлБи"?

Може би млякото е било прекалено горещо, когато си добавила закваската? Или пък съвсем студено, от хладилника?

# 590
  • София
Ми не, топло, към хладко беше.
http://www.biokom-trend.com/  на тази фирма е закваската.

# 591
  • Балчик
Отделянето на вода и шуплите в млякото са сигурен признак за прекалено висока температура. Много време си го държала и машинката ти е без терморегулатор сигурно и затова млякото е станало прекалено горещо. Не трябва да е съвсем като вода, но и ако се тресе не е страшно, ще стегне в хладилника. Не знам как да ти опиша точната консистенция, от опит ще я разбереш сама.

# 592
  • София
Това не е първото квасене, но за първи път със суха закваска правя... и  за първи път не бдя до него (ставах да го наглеждам през ноща), обикновенно за 3-4-5 часа е перфектно, този път на  5 час си беше вода и не издържах да го чакам повече и си легнах...
Но ако е от времето  ще го прежаля, щеше да ми е по-тъпо ако беше от закваската, че това чудо стреваше 20 лв и малко ми докривя да съм ги метнала в коша.

# 593
И моето предположение е, че е въпрос на темепратура, а не на качество на закваската, макар че не съм я ползвала тази закваска точно.

Между другото - много е скъпа, има доста по-изгодини варианти за сухи закваски.

# 594
  • София
Пише, че едно бурканче трябва да стигне за 100л мляко, не знам скъпа ли е не е ли, просто я имаше в магазина до нас.
Наистина никога не ми се е случвало като съм подквасвала с кис. мляко, пък машината не е по-различна, само времето беше много,  а колко пък толкова да нагрее, самото помещение, в което беше, беше 14-15 градуса, чак пък толкова да е нагряла машината...

# 595
  • Балчик
Като стои повече часове, се нагрява повече млякото, За да стане това,  което описваш млякото е достигнало 45-47 градуса.

# 596
  • София
Ясно, утре пак ще пробвам, но ще гледам да си го дебна през цялото време, дано стане този път.

# 597
Angel_Dust, нещо не е наред, може би прясното ти мляко е доработвано.  Shocked
Преди 4-5 месеца си купих пакетче суха закваска и направих кисело мляко с биволско мляко и оттогава си я поддържам закваската, но вече преминах на краве мляко от млекомат. Никога не ми е ставало млякото за повече от 2 часа. Като мине 1,5 ч. започвам да проверявам и като ми хареса гъстотата вадя, иначе пуска вода ако се претопли.
Ползвам Лидълската машина, но слагам буркани и във фурната на 45 градуса и там става за 1,5-2 часа.
Винаги едно Лидълско бурканче остава за закваска до следващо правене на кисело мляко.

# 598
Ясно, утре пак ще пробвам, но ще гледам да си го дебна през цялото време, дано стане този път.
извади 1 бурканче след втория час , 1 след третия ,1  след четвъртия.
така ще определиш на кой час ти се получава най-добра консистенция на млякото.  и после ако искаш само за толкова време ще ги подквасваш  Laughing

# 599
  • София
Бонго какво има да ги вадя на 1-2-3 час, ако пак са течни както съм ги сложила. (поглеждам ги така на всеки час, но не ги вадя, иначе си знам каква консистенция ми харесва)

Общи условия

Активация на акаунт