Уред за кисело мляко

• 178 348
  • 742
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Тези, които са като прясно мляко течни какво да ги слагам в хладилника, иначе така с шарените капачки ми е много удобно да си ги описвам, кое какво е Simple Smile до тук съм си ги писала кое какво е. Simple Smile

# 556
слагаш всичко в хладилника и утре правиш анализ на полученото.

# 557
  • София
хахахах, нее ще ги оставя още  час-два  течните и ще видя. Всъщност 2 от тях са тези, които ползвах друго кисело(боженци), може би от него нещо не се е получило, третото "неуспешно", го сложих със студено прясно мляко и ще му дам повече време. Simple Smile

Ако някой сподели от софия от къде да си взема закваска ще е супер, днес обикалях, ама не намерих или само с поръчка става?

# 558
от баба Мара , която гледа крава и си прави к.мляко , си вземи закваска.  тя живее около София  Laughing

# 559
  • София
Ни щъ... бабата мара и тя може с купешко да е заквасвала. Искам си закваска на сашета. hahaha

(май си намерих едно магазинче на парчевич, утре ще правя разходка пак)

# 560
Ни щъ... бабата мара и тя може с купешко да е заквасвала. Искам си закваска на сашета. hahaha
ще гледа крава и ще си купува к.мляко ??? идеята е добра  Joy
а иначе сашето е 100 % чист продук (т.е. био) ?  бих казал , че е 101 %

# 561
  • София
 hahaha сега...колко е био....

Добре де бабата все нещо слага за закваска... тук четох едни неща за някакво изтощаване на закваската, дето не можело все да си квасиш от старото мляко ново, защото се изтощавала и спирало да се заквасва ли... бактериите намалявали ли какво там.... newsm78 бе искам си да е  си е моя закваската пък после от моето си  мляко да взимам... къде ще диря баби около софия...  baby_neutral

# 562
каквото искаш такова правиш  Laughing
пак да спомена , но да не излезе ,че задължавам (като с одеалото) -  преди години не е имало сашета и дом.закваска са имали.  така че на баба Мара ако се е изтощила закваската  тя няма да може да си прави за нея мляко. тя винаги ще си има работеща закваска за да може да си прави к.мляко.
а ако искаш може да попрочетеш темата и назад. мисля че се питаше (и имаше отговор) откъде може да си купи човек закваска   bouquet

# 563
И аз да споделя с моя втори опит, след като първия ми беше неуспешен, днес реших да сменя закваската и пробвах половината бурканчета с Боженци 4 % и Елена 2 %-еми нямат никаква разлика. Всички станаха еднакво гъсти, по-скоро ми приличат на магазинските от 2%, в никакъв случай не мога да кажа, като някои, че ако обърна бурканчето и киселото мляко няма да падне. Квасих 3ч., при леко топло прясно -домашно мляко. Утре мисля да подквася пак с Боженци и Елена, че ми остана,но ще го държа 4часа. Днес се замислих за друго-да си намеря още един комплект бурканчета,които ще паснат на машинката и да си ги ползвам , а не да чакам да се изядат всички и тогава да квася. Може би от лютеница или тези детските от пюрета по 190г
Ейнджъл и аз като теб първия път така ми се получи-течно като вода, направих една баница с поливка, за да не хвърлям толкова мляко

# 564
  • София
ами вече едно само остана съвсем течно...
ще го държа още,  пък ще видя ако все пак стане колко ще е толкова  всиснало накрая Simple Smile

Детските може да дойдат височки и да не се затвори капачето, но пък има разни по ниски, може и  да намериш подходящи някакви, иначе по амазоните съм виждала да продават само бурканчета за машинки.

# 565
  • София
Такам...в крайна сметка резултатите - всичко стана на някакво кисело мляко... най-добре изглеждажите - не бих казала, че може да се закрепи  права лъжичка в бурканчето или че няма да падне млякото ако го обърна -  но все пак е прилично гъстичко. Онези, течните, които ме измъчиха(от боженците), си осатнаха редички, едни такови, с много вода.

Разлика във вкуса при квасените 4,6,8 часа не виждам или е съвсем минимална(10-12 не успях да чакам, че трябваше до 4 сутринтта да кукувам). Като цяло  киселата жилка е много лека, да не кажа, че като за кисело мляко са си сладки.

Все пак най-добър резултат стана на 5 часа, с леко топло прясно мляко и ел би кисело.
Със студени повече няма да експериментирам, както и боженци го отписвам.

И прибирам уреда  за месец-два, докато почнем пак да си взимаме домашно прясно, в това време ще си намеря все предполагам и закваска Simple Smile

Hug Hug Hug

# 566
  • София
С риск да се повторя, но предполагам, че ще е полезно на закупилите машинки от Лидъл. Най-добре ми стана млякото с домашно мляко, закваска елби (3,6% не знам дали е от значение) и квасене 8ч. от студено мляко. Не понасям каймак и млякото го подквасих, сварено и прецедено. Готовото кисело мляко стана гладко изглежда така все едно като обърна буркана няма да се разлее, лъжицата стои права, няма видима вода, като купешко мляко от 3,6%.

Последна редакция: ср, 20 авг 2014, 10:42 от nad_tab

# 567
  • София
Мда, предполагам, че ако го бях оставила още час-два щеше да стане по-гъсто и направо перфектно, ама нали писаха, колко щяло да е вкиснато, ако се държи повече, в крайна сметка извадих си изводи, общо взето вярвам, че другия път ще е съвсем ок.

# 568
Колкото повече време се държи млякото в машинката, толкова по-кисело става то.
Аз чета темата с надежда някой да сподели опит за успешно направено кисело мляко от купено прясно мляко и купено кисело мляко за закваска.
Нямам откъде да взема домашно прясно мляко, нито закваска.

# 569
  • София
Аз така го правех и прясното и киселото ми бяха купени. Както казах, разлика в киселинността почти нямаше между бурканчетата държани 5,6,7, и 8 часа.
От опита бих казала, че щяха да са съвсем перфектни, ако всичкото ми прясно мляко беше  топло, колкото трябва и бяха седяли примерно 6 часа. (Другия път така ще правя).
Прясните млека бяха верея и пилос, 3,6%. Кисело Ел Би - http://www.lbbulgaricum.bg/c/bg/produkti/balgarsko-kiselo-mlyako … kiselo-mlyako-36/ това (и боженци,  с което по-кофти станаха, така че то ми отпада за по-нататъчни опити)

Общи условия

Активация на акаунт