Уред за кисело мляко

• 178 341
  • 742
  •   1
Отговори
# 540
  • София

Домашно...

# 541
  • UK
Да похваля уреда за кисело мляко от Лидъл за 24.99 лева, перфектен!!! Млякото се получава страхотно, ееее зависи и от материалите  Crazy

Направих втори опит. В машинка на Лидл. Литър и двеста мляко разбърках добре с 2 препълнени с.л. кисело мляко Домлян 3,6%. Млякото беше топло, но не горещо. Квасих 3 часа. Този път не се пресече, на вкус е чудесно, но ми се иска сякаш да е малко по-гъсто. Изобщо дали без сухото мляко което има в купешките млека, може да се получи гъстота като на Домляна примерно? Или нещо бъркам? newsm78

Палечка, как 3 часа то си пише на книжката по спомени 10-12 часа се кваси Peace

# 542
абе я поразпитайте вашите баби за колко време квасят млякото ?
завито с одеало  то може да поддържа оптимална температура 2-3 до 4 ч.  и винаги са получавали хубаво качествено кис.мляко.

# 543
  • Балчик
Извинете , но при мляко 43 градуса , с добра жива закваска за 10-12 часа ще получите вкиснал продукт.
Пише си, защото всече обясних защо- машинките са вносни и направени за ония условия, дето бухат млякото от хладилника и ползват неактивирана суха закваска, даже изобщо друг вид бактерии, които имат други условия.
Не мога да си представя 43 градуса мляко да се кисне 10 часа, че и 12. Особено сега, лятото.  Странно ми е.

След вадене на бурканчетата е нормално да е по-рядко, стяга се в хладилника, след няколко часа.

# 544
  • София
Факт, с машината на Лидъл, 8ч. квасене=перфектно кисело мляко.

Не знам колко са квасили бабите с одеяло, темата не е за това, аз квася с машинка и искам с нея да става!

# 545
машинката играе ролята на одеалото. така че дали е от Лидл или от Каспичан е все едно. важното е да поддържа определена температура за определено време.
ония на запад незнаят какво ние разбираме под кис.мляко и саламурено сирене. те си имат техни си стандарти , ние - наши.  тяхното кис.мляко не е като нашето. за сиренето знам , че техните климатични условия не са подходящи за направата на наше саламурено сирене. прави се подобие , но  не е същото.

# 546
  • София
машинката играе ролята на одеалото. така че дали е от Лидл или от Каспичан е все едно. важното е да поддържа определена температура за определено време.
ония на запад незнаят какво ние разбираме под кис.мляко и саламурено сирене. те си имат техни си стандарти , ние - наши.  тяхното кис.мляко не е като нашето. за сиренето знам , че техните климатични условия не са подходящи за направата на наше саламурено сирене. прави се подобие , но  не е същото.

Не се заяждам, но няма начин, одеялото да поддържа равномерна температура, лете е една, зиме друга. А машинката  е термостат, зиме-лете все е 41С.

Хайде стига спам, темата е Уред за кисело мляко на който му се кваси с одеяло, да си отвори нова тема, а не постоянно да си пее, как няма значение! След като съм си купила машина, съм преценила, че няма да използвам одеяло!

# 547
nad_tab, не се тормози - ако се зачетеш в темата, ще забележиш, че темата за одеалото на баба се появява от време на време... Нещо като рефрен. Wink

Моята машинка е френска, много прилича на тази от "Лидл". Имам я от 2 години. През зимата квася за 7-8 часа, а през лятото за 5-6, ползвам топло мляко и суха закваска (уж с български бактерии) или вече заквасено от мен мляко. На закваската, която ползвам, пише, че ферменацията се получава при температура 40-42 градуса за 6 часа.

Добре е човек да прочете малко за процеса и за чуждия опит в квасенето, да пробва няколко пъти и в крайна сметка да открие своя метод за правене на мляко със собствената си машинка и продукти. Peace

# 548
  • София
Онзи ден си говорих с една наша баба. Квасила  много мляко и по стандартния начин и от  няколко години с машинка. Каза, че с машината й е къде-къде по-лесно и удобно.  Каза, че кваси с машинката 3-4 часа макс и това което ме учуди на цялата порция пр. мляко слага 1 ч.л. кисело за закваска(понеже на лидлската пише 5 ч.л.), ако съм слагала повече или за по-дълго време съм щяла супер кисело да си го извадя. Иначе задължително после трябвало и в хладилника да постои. Аз още не съм се натутала да си пробвам моята. Срам.

# 549
  • Балчик
Ами който както му харесва да си кваси, На мен за 8 часа ми става ужасно вкиснало млякото, и независимо какво пише в упътването съм си хванала цаката на моята.

# 550
  • София
А колко горе-долу трябва да е гъсто млякото след уреда, преди да се вкара в хладилника? (най-накрая се  реших да пъхна едни млекца, суха закваска не намерих, пробвам с 2 различни кисели млека.)

Понеже пробвах едни с топло, други със студено, едни с едно, други с друго мляко - сега от 7 бурканчета, след 4 часа+ имам 3...не много гъсти и 4 течни бурканчета Simple Smile чудя се дали да не извадя по-стегнатите, а другите да ги оставя още...

Последна редакция: вт, 19 авг 2014, 20:24 от Angel_Dust

# 551
  • София
Е, аз го правя предимно десертно- с мюсли и захар, с банан, със сладко, с ванилия, с како, с нес кафе, не само натурално и затова са ми удобни порционните.

след квасенето ли ги добавяш тези неща?

# 552
# 553
  • София
Не се ли прецаква от добавките? Но аз първо да докарам изобщо кисело мляко, после за добавки да мисля Simple Smile.... седя и им се дзверя сега аккво да ги правя тез бурканясчета, кое да вадя, кое да оставям Simple Smile

# 554
Не се ли прецаква от добавките? Но аз първо да докарам изобщо кисело мляко, после за добавки да мисля Simple Smile.... седя и им се дзверя сега аккво да ги правя тез бурканясчета, кое да вадя, кое да оставям Simple Smile
слагай всичко в хладилника. хубаво е да помниш какво си правила с всяко бурканче. след това да си направиш изводите.  Laughing   аз си надписвах бурканчетата и знаех , че № 1  съм го подквасвал 2ч , №2 - 2.5 ч  и т.н.  после започнах да слагам захар - пак номериране. след това  плодове - пак номериране. и стигнах до своята рецепта.

пп. не съм карал никой да подквасва с одеало. просто го дадох за пример.  одеалото се слага за да се запази за по-дълго време температурата на подквасване.  сега машината го замества  с един капак и терморегулатор.   и да , одеалото не е машина , но с негова помощ за подквасвали в продължение на стотици години.

Общи условия

Активация на акаунт