Майчинството счетоводно - 32

• 35 804
  • 746
  •   1
Отговори
# 360
  • София-Младост
Здравейте!
Имам питане относно майчинството. Ще бъда благодарна , на всеки който може да ме осветли малко по въпроса. На 28 юли ми изтекоха 410 дена, аз подготвих необходимите документи за отпуска за гледане на малко дете до 2 год. възраст -прил.3, заявлението и декларацията, само че нещо не можем да се разберем с работодателя, мисълта ми е че най -вероятно аз ще си ги нося лично в Нои, но поправете ме, ако греша, нали тези документи трябва да бъдат описани в образец 1, подаван от счетводителката, иначе ще е напразно моето ходене до НОИ.
Иначе има ли някакъв установен срок в който се подават тези документи за отпуска, това не ми е много ясно, понеже вече сме август месец, и дали мога да изгубя нещо от майчинството, както писах 410 дена изтекоха на 28 юли.
Сега август в подадената декл. обр.1 трябва да е отбелязано, че вече минаваш в отпуск за отглеждане на дете до 2г. След подаването на д.1 до два дни се носят и другите декларации в НОИ.

# 361
  • София-Младост
Благодаря ти, Ала-бала, за експресния отговор  Hug
ще трябва и заповед от работодателя за тази отпуска да знаеш.

# 362
Момичета а какъв е срока след раждането за подаване на молба за получаване на еднократна помощ за първо дете(въпросните 250лв) ?
Може ли да бъде подадена от мъжа ми или аз лично трябва да отида?

# 363
  • София
А какво става, ако вече са подали тази образец 1, без да е отразено за отпуска ми,възможен ли е някакъв код корекция, че не знам дали са го направили, дърпам им с ченгели всякаква информаиця, повечето сама се осведомявам. За заповедта  и нея трябва да я подготвя,усамо да ми се разпишат.

# 364
  • Varna
понеже видях питане за еднократната помощ за раждане на първо дете, а каква е тя - за раждане на второ живо родено дете? благодаря предварително!

# 365
  • София-Младост
А какво става, ако вече са подали тази образец 1, без да е отразено за отпуска ми,възможен ли е някакъв код корекция, че не знам дали са го направили, дърпам им с ченгели всякаква информаиця, повечето сама се осведомявам. За заповедта  и нея трябва да я подготвя,усамо да ми се разпишат.

Да подадат коригираща декларация. Ако си си подала навреме документите интересно как са те вписали в декларацията?!
понеже видях питане за еднократната помощ за раждане на първо дете, а каква е тя - за раждане на второ живо родено дете? благодаря предварително!
600лв.
Момичета а какъв е срока след раждането за подаване на молба за получаване на еднократна помощ за първо дете(въпросните 250лв) ?
Може ли да бъде подадена от мъжа ми или аз лично трябва да отида?
Мисля, че може и от мъжа ти, но да носи и двете лични карти.
Еднократната помощ за раждане на дете по ал. 1 може да бъде поискана в срок 3 години, считано от края на месеца, през който е родено детето.

# 366
  • София
В соц. подпомагане в общината в моя квартал могат ли да ми дадат ПИК код или задължително трябва да ходя до НОИ?

# 367
a kakva e pomo6ta za 3-to dete

i kakvi dokumenti triabvat

---------
Пишете на кирилица.

Последна редакция: чт, 12 авг 2010, 20:58 от AnMary

# 368
В соц. подпомагане в общината в моя квартал могат ли да ми дадат ПИК код или задължително трябва да ходя до НОИ?
Трябва да идеш до централното на Стамболийски, соц. подпомагане нямат нищо общо.

# 369
  • Пловдив
Здравейте момичета! Имам следното питане - имам дете,което декември т.г ще навърши 2 год. В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. Предстои ми второ раждане, живот и здраве, м.април 2011. Какво бихте ме посъветвали да направя и има ли някакъв вариант да взимам майчинство в същият размер като първото ? Ако изляза в неплатен отпуск, какво ще се случи? Много благодаря!  bouquet

# 370
Здравейте !
Въпросът ми може би не е точно за тук , но не открих подобен и за това ви моля ако може да ми отговорите !
Детето ми е на 2г и 4м . Пускахме го на ясла и много боледуваше . За това се наложи да го гледам отново в къщи . Пуснах си всичката платена отпуска , а сега съм в неплатена . Роднини ми обещаха , че ще го гледат през половината от деня за да си прекратя отпуската и да започна на половин работен ден .
Та въпросът ми е : как стоят нещата законово с болнични , осигуровки , трудов стаж и други подобни при работа на половин работен ден ?
То сигурно зависи и как ще се уговорим с работодателя , но все пак ми се иска да знам и законово как стоят нещата ...   Simple Smile
Предварително благодаря за отговора !  Flowers Rose

# 371
Здравейте,
Пред мен стои следният казус.Малкият ми се роди през май, на моето място хора не се задържат и шефката ме пита да се върна за по 4 часа поне.Питането ми е ,ако се върна сега на работа ще взимам ли някакви парички от държавата или само това което е от фирмата?

# 372
  • София-Младост
250лв, молба-декларация, лични карти за справка, акт на детето в оригинал, бележка от служба ГРАО за поредността на роденото дете.

Здравейте момичета! Имам следното питане - имам дете,което декември т.г ще навърши 2 год. В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. Предстои ми второ раждане, живот и здраве, м.април 2011. Какво бихте ме посъветвали да направя и има ли някакъв вариант да взимам майчинство в същият размер като първото ? Ако изляза в неплатен отпуск, какво ще се случи? Много благодаря!  bouquet
При теб двата вида отпуск няма да се застъпят, така че няма вариант за обезщетение като за първо дете.
Здравейте,
Пред мен стои следният казус.Малкият ми се роди през май, на моето място хора не се задържат и шефката ме пита да се върна за по 4 часа поне.Питането ми е ,ако се върна сега на работа ще взимам ли някакви парички от държавата или само това което е от фирмата?
Ако се върнеш сега преди да ти минат 410 дни от първия болничен няма да взимаш нищо, само заплатата от фирмата.

# 373
  • София-Младост
Здравейте !
Въпросът ми може би не е точно за тук , но не открих подобен и за това ви моля ако може да ми отговорите !
Детето ми е на 2г и 4м . Пускахме го на ясла и много боледуваше . За това се наложи да го гледам отново в къщи . Пуснах си всичката платена отпуска , а сега съм в неплатена . Роднини ми обещаха , че ще го гледат през половината от деня за да си прекратя отпуската и да започна на половин работен ден .
Та въпросът ми е : как стоят нещата законово с болнични , осигуровки , трудов стаж и други подобни при работа на половин работен ден ?
То сигурно зависи и как ще се уговорим с работодателя , но все пак ми се иска да знам и законово как стоят нещата ...   Simple Smile
Предварително благодаря за отговора !  Flowers Rose

При работа на 4 часа 1 отработен ден ти се зачита на 1 ден трудов стаж и половин ден осигурителен стаж. Имаш право на болничен. Осигуровките са същите акто на цял ден, само че зависят от възнаграждението и минималния осигурителен праг за длъжността.

# 374
Охх, аз съвсем се обърках...родих на 7.07.2010 и днес за първи път са ми превели болничен, който предполагам е за целия месец юни/ в болничен по майчинство излязох на 1.06.2010/. Въпросите ми са следните:
1. Болничния само за месец юни ли е или за всички дни до раждането?
2. Мога ли да разчитам, че тази сума ще получавам и като свършат болничните и започнат да ми излплащат майчинството или майчинството, което ще получавам ще е различно? И ако не, болничния или майчинството е по-голямо?

Извинявам се предварително за глупавите въпроси...

Общи условия

Активация на акаунт