Майчинството счетоводно - 32

• 35 802
  • 746
  •   1
Отговори
# 60
Майчета имам един проблем може някъде да е коментирано но не успях да го намеря. Та от 11 месеца съм вече в майчинство и вземам 90% от заплатата си.Но знам че като изтече тази 410дни се подава молба до работодатетя ми да си удължа отпуската по майчинство с още 1 година. Въпроса ми е какво се случва ако работодатетя фалира в рамките на този 1 месец които ми остава да вземам майчинство и няма на кой да подам молба. Ще получавам ли тази минимална заплата следващата 1 година или не , ако той фалира? Мерси много за мненията !

# 61
  • София

Здравейте,

искам да попитам нещо свързано с отпуските.

Аз ще излизам 45 дни преди термин на 05.10.2010 г. Шефката ми твърди, че в такъв случай отпуската ми не е 21 дена, а по-малко, защото няма да работя 3 месеца от годината...
Така ли е?
Ако е така, с колко ми се намалят дните? Намира се средно на месец по колко дена се падат и сеизваждат за три месеца, така ли?

21 дена делено на 12 месеца = 1,75 дена на месец , 1,75 х 3 = 5,25 дена....?
Полага ти се отпуск за цялата година - 21 дни, независимо, че ще излизаш в майчинство.

Вива, много благодаря!

# 62
  • София-Младост
Майчета имам един проблем може някъде да е коментирано но не успях да го намеря. Та от 11 месеца съм вече в майчинство и вземам 90% от заплатата си.Но знам че като изтече тази 410дни се подава молба до работодатетя ми да си удължа отпуската по майчинство с още 1 година. Въпроса ми е какво се случва ако работодатетя фалира в рамките на този 1 месец които ми остава да вземам майчинство и няма на кой да подам молба. Ще получавам ли тази минимална заплата следващата 1 година или не , ако той фалира? Мерси много за мненията !
Ако работодателя ти фалира сигурно ти есамо обезщетението до 410-тия ден, след това втората година търсиш друга ф-ма да те назначи и от там да излезеш в отпуск.

# 63
Това ми изглежда невъзможно, коя фирма ще ме назначи за да излезна в отпуск?

# 64
  • София-Младост
Това ми изглежда невъзможно, коя фирма ще ме назначи за да излезна в отпуск?
На познати...
Казвам ти какъв е варианта, не мога да знам дали ще се случи. Просто ако ф-та фалира, оставаш да си гледаш детето, но без обезщетение за втората година, докато не си намериш друга работа.  Sad

# 65
Ясно, а ако успея да му дам молбата за удължаване на отпуска и месец след това фалира, тогава какво се случва?Пак ли държавата нищо не ти плаща?

# 66
Момичета, много съм ядосана. Тъкмо се вреъщам от работата. Носих си декларациите на счетоводителката. И се почна.... Нямала съм право на 120 лв щом ще си ползвам платения отпуск. Нямала съм право на 120 щом детето ще ходи на ясла.... И т.н. И ми крещи и не ще да ми ги вземе. Преди това ми каза да си намеря сама всички документи, че тя не знае какво трябва. Уж си проверих всичко и сега госпожата не ще да ги вземе.
Сега се чудя
1. Може ли да прояви самоинициатива и да не ми отнесе всичко?
Аз ще си проверявам на сайта, но ще се връщам чак от 01.09 и веднага ще си ползвам платения отпуск. Кой знае кога ще ги отнесе и кога ще мога да проверя в НОИ.

2. Ако нещо омаже, със задна дата мога ли да си ги подам пак? В смисъл, ще загубя ли парите за предните месеци?

3. Имали начин сама да си ги отнеса в НОИ, че честно, писнало ми е от нея.

Много е жалко, че толкова кадърни млади хора стоят без работа, а таквиз лелки с техникум и никакъв напредък от 20 години, седят и се почесват до пенсия.

# 67
  • София-Младост
Ясно, а ако успея да му дам молбата за удължаване на отпуска и месец след това фалира, тогава какво се случва?Пак ли държавата нищо не ти плаща?
Пак. Ще получиш пари до датата на фалита.

Момичета, много съм ядосана. Тъкмо се вреъщам от работата. Носих си декларациите на счетоводителката. И се почна.... Нямала съм право на 120 лв щом ще си ползвам платения отпуск. Нямала съм право на 120 щом детето ще ходи на ясла.... И т.н. И ми крещи и не ще да ми ги вземе. Преди това ми каза да си намеря сама всички документи, че тя не знае какво трябва. Уж си проверих всичко и сега госпожата не ще да ги вземе.
Сега се чудя
1. Може ли да прояви самоинициатива и да не ми отнесе всичко?
Аз ще си проверявам на сайта, но ще се връщам чак от 01.09 и веднага ще си ползвам платения отпуск. Кой знае кога ще ги отнесе и кога ще мога да проверя в НОИ.

2. Ако нещо омаже, със задна дата мога ли да си ги подам пак? В смисъл, ще загубя ли парите за предните месеци?

3. Имали начин сама да си ги отнеса в НОИ, че честно, писнало ми е от нея.

Много е жалко, че толкова кадърни млади хора стоят без работа, а таквиз лелки с техникум и никакъв напредък от 20 години, седят и се почесват до пенсия.
Имаш право на 50% обезщетение до 2г. възраст на детето, без значение дали си платен отпуск или си ходиш на работа. Искай вх.№ на всички документи , които подаваш.
Платения отпуск разрешен ли ти е от работодателя? Ако да нея какво я бърка?!
Няма как сама да иг занесеш в НОИ.

# 68
Мерси много за отговорите. Явно тепърва почва трудното.

# 69
Платеният отпуск ми е разрешен, поне устно до този момент. Подадох молба и имам устното съгласие на директорката, но не съм я видяла подписана.
Входящ номер не ми даде, въпреки че си исках. Не се давало за такива работи  #Cussing out
Проблемът и е, че според нейните знания  hahaha щом съм платен отпуск - нямам право, щом ходи на ясла - пак нямам право.
Нея я бърка това, че я е страх да не омаже нещо и случано да и се търси отговорност.

# 70
  • София-Младост
Платеният отпуск ми е разрешен, поне устно до този момент. Подадох молба и имам устното съгласие на директорката, но не съм я видяла подписана.
Входящ номер не ми даде, въпреки че си исках. Не се давало за такива работи  #Cussing out
Проблемът и е, че според нейните знания  hahaha щом съм платен отпуск - нямам право, щом ходи на ясла - пак нямам право.
Нея я бърка това, че я е страх да не омаже нещо и случано да и се търси отговорност.
КСО
Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете

Чл. 54. (*) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Майката (осиновителката), която е осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:

1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;

2. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) самоосигуряващото се лице с право на обезщетение по чл. 53 започне да упражнява трудова дейност, за която се осигурява за общо заболяване и майчинство.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Ако майката (осиновителката) е починала, лишена е от родителски права или упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата (осиновителя), това обезщетение се изплаща на бащата (осиновителя), а ако той е починал - на настойника. Обезщетението се изплаща, ако лицето, поело отглеждането на детето, е осигурено за общо заболяване и майчинство.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 01.07.2010 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.[/size]

# 71
Ох, знам, аз къде и какво ли не четох. Обясних и разликата между "детско заведение" и "детско заведение на пълна държавна издръжка"  ooooh! Дано ги отнесе и се надявам, че в НОИ си знаят работата.

# 72
Здравейте момичета!
В рискова бременност съм и имам вече 3 болнични за 67 дни.Може ли да прекъсна болничните да взема старата отпуска за 2009 год която е 11 дни и след това пак да продължа болничните до 45 тия ден преди раждането,защото не ми достигат около 5-6 дни за да се вместя в тези 180 дни.

# 73
  • София-Младост
Здравейте момичета!
В рискова бременност съм и имам вече 3 болнични за 67 дни.Може ли да прекъсна болничните да взема старата отпуска за 2009 год която е 11 дни и след това пак да продължа болничните до 45 тия ден преди раждането,защото не ми достигат около 5-6 дни за да се вместя в тези 180 дни.
Ако болничният ти е свършил можеш да си ползваш отпуската, но иначе не, прекъсване на болничен става само от лекар.

# 74
Явно не съм обяснила правилно не искам да прекъсна а да изчакам да ми свърши последният и след това да си пусна отпуската и след отпуската пак в продължителен болничен.Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт