Майчинството счетоводно - 32

• 34 546
  • 746
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте!Искам да попитам понеже си взех болничен(имах си проблем), а съм и неплатена за гледане на дете (6 мес.) каква е процедурата.Детето ми става на 2г. и 6м. на 06,08,2010г. ,а болничният ми е от 02,08,2010г . до 31,08,2010г.Тези дни от 02-06 неплатена автоматично ли си продължават след края на болничния?И какви документи ще ми трябват да ползвам още 6 месеца от бащата?Нямаме брак и не се водим по лична карта на един адрес.Благодаря предварително!Лек ден!

# 691
  • софия
Извинете ме ако въпроса е глупав, но се чудя ако сключа допълнителен трудов договор за 4 часа и се осигурявам на 1000 лева, но още първия месец излеза болнични на какви пари ще се изплаща болничния  bouquet

# 692
  • София-Младост
Извинете ме ако въпроса е глупав, но се чудя ако сключа допълнителен трудов договор за 4 часа и се осигурявам на 1000 лева, но още първия месец излеза болнични на какви пари ще се изплаща болничния  bouquet
Нали ти е ясно, че няма как по единия дог. да си в болничен, а по другия да работиш Simple Smile Иначе болничен ...базата 6 м. назад.

# 693
  • софия
Ала-Бала   Разбрах 6 м назад  bouquet Hug

# 694
Преди 20-тина сраници едно момиче бе питало...Но не намерих отговор на въпроса му,та сега да питам и аз:
Има ли нещо вярно в това,което чух,че 90%- товото обезщетение което изплащат 12 м. ще се изчислява на база брутния доход 2год. назад,а не 1год. като досега? Rolling Eyes
..............................
Защото ако е така,то няма смисъл за 5 месеца да се пиша на допълнителен 4-часов договор за 240лв newsm78Нали?

# 695
  • гр.ВАРНА мммм... някъде на гребена на вълната
Здравейте набързо да ви питам-към момента до 10.09.2010 ме осигорява фирмата към която работех,тъй като след тази дата започвам да се самоосигорявам като собственик на ЕООД и детето ми няма да е на ясла,ще продължа ли да получавам някакви пари(като към момента получавам вече 240-за втората година)?
Благодаря ви предварително  bouquet

# 696
Преди 20-тина сраници едно момиче бе питало...Но не намерих отговор на въпроса му,та сега да питам и аз:
Има ли нещо вярно в това,което чух,че 90%- товото обезщетение което изплащат 12 м. ще се изчислява на база брутния доход 2год. назад,а не 1год. като досега? Rolling Eyes
..............................
Защото ако е така,то няма смисъл за 5 месеца да се пиша на допълнителен 4-часов договор за 240лв newsm78Нали?

Взима се дохода 12 мес. назад.

# 697
Здравейте,
Много се извинявам предварително, ако този въпрос вече е задаван, но бих искала да получа отговор ако е възможно.
Терминът ми е 17.09. Имам 45-дневен болничен от наблюдаващия ме гинеколог от 03.08. до термин.
Знам, че болничния за периода на раждането се дава от клиниката, в която раждам - така ли е?
В тази връзка ме интересува ако евентуално пренося бебето, кой трябва да ми издаде болничен за разликата в тези дни, има ли срокове, в които това трябва да стане и може ли мъжът ми (с който нямаме брак) да отиде да го поиска този болничен и да го зенесе в месторабатата ми??
Много Ми благодаря предварително.

# 698
  • София
Здравейте,
Не знам дали този въпрос е за тук, но ако някой може да ми даде отговор ще съм много благодарна.
От три години насам работя в собствена фирма (оод - съдружие със съпруга ми), като се осигурявам по договор за управление. И тъй като съм единствения служител във фирмата, какво следва да направя с управлението и след като излеза по майчинство.
Благодаря предварително.

# 699
Здравейте,
Много се извинявам предварително, ако този въпрос вече е задаван, но бих искала да получа отговор ако е възможно.
Терминът ми е 17.09. Имам 45-дневен болничен от наблюдаващия ме гинеколог от 03.08. до термин.
Знам, че болничния за периода на раждането се дава от клиниката, в която раждам - така ли е?
В тази връзка ме интересува ако евентуално пренося бебето, кой трябва да ми издаде болничен за разликата в тези дни - наблюдаващия гинеколог , има ли срокове, в които това трябва да стане по принцип никъде не е посочен срок и може ли мъжът ми (с който нямаме брак) да отиде да го поиска този болничен и да го зенесе в месторабатата ми?? да може

# 700
  • Пловдив

Знам, че болничния за периода на раждането се дава от клиниката, в която раждам - така ли е?-да
В тази връзка ме интересува ако евентуално пренося бебето, кой трябва да ми издаде болничен за разликата в тези дни-лекарят,издал 45 дневния ти , има ли срокове, в които това трябва да стане-да,след като родиш и може ли мъжът ми (с който нямаме брак) да отиде да го поиска този болничен-да,може и да го зенесе в месторабатата ми??-да

# 701
Здравейте!Искам да попитам понеже си взех болничен(имах си проблем), а съм и неплатена за гледане на дете (6 мес.) каква е процедурата.Детето ми става на 2г. и 6м. на 06,08,2010г. ,а болничният ми е от 02,08,2010г . до 31,08,2010г.Тези дни от 02-06 неплатена автоматично ли си продължават след края на болничния?И какви документи ще ми трябват да ползвам още 6 месеца от бащата?Нямаме брак и не се водим по лична карта на един адрес.Благодаря предварително!Лек ден!
Повтарям си въпроса , защото ми е спешно за което се извинявам.

# 702
Какво се случва, ако по време на неплатен отпуск се издаде болничен лист? Последният "покрива" ли някак неплатения отпуск и той се превръща в платен?

Ето какъв е случаят: Работя в БАН. За да се закърпи бюджета до края на годината след орязаните ни средства от мин. Дянков, е взето решение всеки служител да пусне доброволна молба за по 5 дни неплатен отпуск за всеки месец отсега до Нова година. Който откаже, влиза в някакъв "черен списък" и започва тормоз докрай. Още повече, че предстои атестиране и не се знае с какво око ще се греда на провинените. За мен и двата варианта са наприемливи, защото ще бъде много неприятно, ако отивайки да раждам се окажа с прекъснати осигурителни права и ми поискат четирицифрена сума. Също не ми хареса, че тези намалени доходи ще залегнат в изчисляването на майчинството през следващата година. Какво би станало, ако пусна такава молба, но скоро след това изляза в безкраен отпуск по болест, преминаващ в отпуск по майчинство? Един вид, "и вълкът сит, и агнето цяло". Имам ли такъв полезен ход или криво си правя сметките?

# 703
Имам детенце, което септември месец навършва годинка. Мисля да се върна на работа, но да работя на смени. По-рано се попълваше декларация от майката, че е съгласна да полага нощен труд. Сега трябва ли да попълвам пак такава и свободен текст ли е декларацията?

# 704
  • Майничка
Повтарям си въпроса , защото ми е спешно за което се извинявам.

Болничният прекратява отпуска и после пускате заявление за остатъка.
По втория въпрос - заявление и декларация.

Декларация за ползване на отпуск по чл. 167а, ал. 4 от Кодекса на труда от родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждането на детето

Подписаният: ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
(трите имена по документ за самоличност)
декларирам, че за отглеждане на детето ... ... ... ... ... .
... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ,
(трите имена на детето)
родено на ... ... ... ... ... ... ... 20 ... г., ЕГН ... ... ... ... ... ..
1. не е ползван отпуск по чл. 167а, ал. 4 от Кодекса на труда;
2. ползван е отпуск по чл. 167а, ал. 4 от Кодекса на труда в размер ... ... . месеца и ... ... .. дни;
3. не се намирам в брак с другия родител и не живея в едно домакинство с него;
4. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
5. другият родител е починал.
Задължавам се при смърт на детето, при даването му за осиновяване или при настаняването му в заведение на пълна държавна издръжка, както и при настаняването му по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето и при прекратяването на осиновяването от съда да уведомя предприятието, за да прекрати разрешения отпуск.
Известно ми е, че за неверни данни нося отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

... ... ... . 20 ... г.
Декларатор:    1. ... ... ... ... ... ... ... ..
     2. ... ... ... ... ... ... ... ..

Забележки:
1. Декларацията се съхранява в личното досие на работника или на служителя.
2. Излишното се зачертава.

Какво се случва, ако по време на неплатен отпуск се издаде болничен лист? Последният "покрива" ли някак неплатения отпуск и той се превръща в платен?

Ето какъв е случаят: Работя в БАН. За да се закърпи бюджета до края на годината след орязаните ни средства от мин. Дянков, е взето решение всеки служител да пусне доброволна молба за по 5 дни неплатен отпуск за всеки месец отсега до Нова година. Който откаже, влиза в някакъв "черен списък" и започва тормоз докрай. Още повече, че предстои атестиране и не се знае с какво око ще се греда на провинените. За мен и двата варианта са наприемливи, защото ще бъде много неприятно, ако отивайки да раждам се окажа с прекъснати осигурителни права и ми поискат четирицифрена сума. Също не ми хареса, че тези намалени доходи ще залегнат в изчисляването на майчинството през следващата година. Какво би станало, ако пусна такава молба, но скоро след това изляза в безкраен отпуск по болест, преминаващ в отпуск по майчинство? Един вид, "и вълкът сит, и агнето цяло". Имам ли такъв полезен ход или криво си правя сметките?

Той май е единственият логичен.

Имам детенце, което септември месец навършва годинка. Мисля да се върна на работа, но да работя на смени. По-рано се попълваше декларация от майката, че е съгласна да полага нощен труд. Сега трябва ли да попълвам пак такава и свободен текст ли е декларацията?
Да и на двата въпроса.

Последна редакция: ср, 01 сеп 2010, 13:44 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт