Майчинството счетоводно - 32

• 35 802
  • 746
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна
Един малко дебилен въпрос - като предаде работодателя болничните още същия ден ли се отразява това на сайта или трябва да мине технологично някакво време? Питам, защото от нашето счетоводство казаха, че ги предават на 2-ри, а днес като поверих пише, че за моето ЕГН няма документи.
Има известно технологично време за да се появи инфромация.
Това май е отговор на този въпрос.  Flutter

# 151
  • София-Младост
Здравейте!
Имам следния казус. Вчера ми издадоха първия болничен за майчинство от педиатъра. По лична карта адреса ми е във Варна, родих в Силистра и за няколко месеца ще остана да си гледам детенцето тук. Адреса на работодателя е също във Варна. Въпроса ми е, на самия болничен, кой адрес трябва да ми се напише, във Варна по ЛК или настоящия в Силистра? Сестрата ми е написала този в Силистра и ме притеснява, че ще ми го върнат от НОИ.
Този по лична карта.

# 152
Здравейте, знаещи момичета  Laughing Имам едно въпросче към вас и дано да го формулирам правилно.
Изкарах си едната година платено майчинство...последва един месец незнам как се води тези дето ни дават по 240лв. В момента съм в платената си отпуска/от 02.08 до 31.08/ от работа и на 1.09 почвам работа.Да обаче от 10.09 трябва да прехвърля майчинството си на майка ми и тя ще гледа детето  .Как ще стане това след като аз вече не съм в майчинство а в отпуск?  newsm78 Какви документи трябва да пускаме и аз и майка ми и до късе-до НОИ или до работодателя?
Благодаря ви предварително!

# 153
Момичета може ли да ми обясните нещо.Бремена съм в 8г.с с близнаци  и от 1.08.10г.  се записах във фирмата на мъжа ми с заплата от 1800лв.Преди това не работех, но има необходимия трудов стаж от 12 месеца.Та аз си намислих да внасям 3 месеца осигуровки върху 1800лв,  а след това искам да взимам всеки месец болнични от гинеколога който ми води жк и така до 45 дни преди раждане.Та въпроса ми е за колко месеца назад се изчисляват тези болнични общо заболяване за 6 или 12 назад? Знам че този който е 45 дни преди раждане се изчислява за 12 месеца.Мъжа ми ходи до НОИ да пита обаче от там го препратиха при счетоводителката, а тя не иска да ми даде никаква информация.Даже не поиска да ми сметне колко ще трябва да внасям и колко ще ми е майчинството след това  Sad И нали е вярно това, че докато си в болнични по време на бременност не внасяш осигуровки?Благодаря ви предварително   bouquet

# 154
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, знаещи момичета  Laughing Имам едно въпросче към вас и дано да го формулирам правилно.
Изкарах си едната година платено майчинство...последва един месец незнам как се води тези дето ни дават по 240лв. В момента съм в платената си отпуска/от 02.08 до 31.08/ от работа и на 1.09 почвам работа.Да обаче от 10.09 трябва да прехвърля майчинството си на майка ми и тя ще гледа детето  .Как ще стане това след като аз вече не съм в майчинство а в отпуск?  newsm78 Какви документи трябва да пускаме и аз и майка ми и до късе-до НОИ или до работодателя?

Това, че не ползваш отпуск за гледане на дете не погасява правото ти на него, т.е. можеш във всеки един момент да го прехвърлиш на майка си. Това са необходимите документи, за да стане прехвърлянето:

Заявление за ползване на отпуск по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда
Декларация по чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските
Декларация за ползване на отпуск по чл. 164, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда от бащата (осиновителя) или от един от родителите на майката (осиновителката) или на бащата (осиновителя)
Декларация за поредността на детето
Справка от предприятието, в което работи майката (бащата, настойникът)

Декларацията / Приложение 3 / се подава от майка ти, а нейният работодател я носи в НОИ.

# 155

Това, че не ползваш отпуск за гледане на дете не погасява правото ти на него, т.е. можеш във всеки един момент да го прехвърлиш на майка си. Това са необходимите документи, за да стане прехвърлянето:

Заявление за ползване на отпуск по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда
Декларация по чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските
Декларация за ползване на отпуск по чл. 164, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда от бащата (осиновителя) или от един от родителите на майката (осиновителката) или на бащата (осиновителя)
Декларация за поредността на детето
Справка от предприятието, в което работи майката (бащата, настойникът)

Декларацията / Приложение 3 / се подава от майка ти, а нейният работодател я носи в НОИ.

Благодаря много  Hug

# 156
Момичета може ли да ми обясните нещо.Бремена съм в 8г.с с близнаци  и от 1.08.10г.  се записах във фирмата на мъжа ми с заплата от 1800лв.Преди това не работех, но има необходимия трудов стаж от 12 месеца.Та аз си намислих да внасям 3 месеца осигуровки върху 1800лв,  а след това искам да взимам всеки месец болнични от гинеколога който ми води жк и така до 45 дни преди раждане.Та въпроса ми е за колко месеца назад се изчисляват тези болнични общо заболяване за 6 или 12 назад? Знам че този който е 45 дни преди раждане се изчислява за 12 месеца.Мъжа ми ходи до НОИ да пита обаче от там го препратиха при счетоводителката, а тя не иска да ми даде никаква информация.Даже не поиска да ми сметне колко ще трябва да внасям и колко ще ми е майчинството след това  Sad И нали е вярно това, че докато си в болнични по време на бременност не внасяш осигуровки?Благодаря ви предварително   bouquet

Обикновен болничен се изчислява на база 6 месеца назад. При теб - 3 месеца 1800 лева 3 месеца на МРЗ 240 лева. Ето ти един калкулатор, който изчислява сумата на осигуровките върху избрана сума - http://www.kik-info.com/calculators/payroll.php

Върху 1800 лева се дължат всичко вноски - 680 лева на месец. Ще получаваш болничен около 830 лева на месец за общо заболяване.

Pepsilight - мерси за поправката по-горе  Peace

# 157
Здравейте. Бременна съм в 18 г.с. В момента съм отпуска. Понеже имам натрупан доста отпуск мисля да ползвам него до  45 дневния болничен. Оказа се обаче че няма да ми стигна 12 дни. Ще има ли проблем да изляза болничен веднага след отпуската си/ без да се връщам на работа/? Казаха ми че имало проблем ако изляза веднага болничен след отпуската.  Дано сте ме разбрали

# 158
Здравейте. Бременна съм в 18 г.с. В момента съм отпуска. Понеже имам натрупан доста отпуск мисля да ползвам него до  45 дневния болничен. Оказа се обаче че няма да ми стигна 12 дни. Ще има ли проблем да изляза болничен веднага след отпуската си/ без да се връщам на работа/? Казаха ми че имало проблем ако изляза веднага болничен след отпуската.  Дано сте ме разбрали

Не, няма проблем. Законът не забранява, така, че  - може.

# 159
Lady Brinne   много ти благодаря за подробната информация   bouquet

# 160
  • На брега на реката
Съжалявам ако е обсъждано или ако въпроса ми не е на правилното място!
Възможно ли е работодателя да ми откаже натрупаната отпуска ( 60 дни са)? Ще се опитам да обясня какво има предвид. Дъщеря ми тръгва на ясла на първи септември, ще си взема със сигурност някаква отпуска, докато дечко се адаптира. Но и възнамерявам да си търся нова работа, тъй като сегашната и заплащането няма да ме устройват. Ако успея, ще трябва или да ми я наплатят всичката( което е малко вероятно), или да си я изкарам, или да се простя с нея. А ако не успея да си намеря до средата на септ, да си взема всичката полагаща ми се отпуска, колкото да знам, че мога разчитам на този доход. Та има ли право работодателя да ме принуди да се върна на работа? Как мога аз да противодействам и как да си изискам отпуската??? Дано съм се изразила правилно и разбрано   bouquet

# 161
Здравейте,
Имам един въпрос, надявам се да може да ми отговорите. В болничен 45 дни преди раждането съм излезнала на 7.06.2010 до 22 юли 2010. Но бебо се роди на 14.07 и от болницата ми издадоха друг болничен от 14 юли до 24 август. Кой ще преизчисли дните? Нои или педиатъра като ми издаде следващия болничен?
И още нещо - счетоводителката е занесла в нои първия болничен на 20 юли. Кога мога да очаквам да ми го изплатят - вече сме 3 август? И ми каза че втория болничен ще го занесе сега към 20 август след като се платят осигуровките и заплатите? Такава ли е практиката?

Предварително благодаря за отговорите! Hug

# 162
  • в града на вечния купон
предварително се извинявам , ако има вече такъв зададен въпрос.

В момента съм по майнчиство и ако искам преди да изтече първата година да си сменя работата, какъв е реда?
трябва ли да се върна при стария работодател и да отработя срок на предизвестие?
мога ли да прехвърля майнчиството при новия работодател?

# 163
  • Пловдив
Нои или педиатъра като ми издаде следващия болничен? -педиатърътИ още нещо - счетоводителката е занесла в нои първия болничен на 20 юли. Кога мога да очаквам да ми го изплатят - вече сме 3 август? И ми каза че втория болничен ще го занесе сега към 20 август след като се платят осигуровките и заплатите? Такава ли е практиката?-да,така се носят-следващия месец.срока е 15 работни дни от 20 юли,но обикновенно по-рано превеждат
Предварително благодаря за отговорите! Hug

# 164
Момичета имам нужда от помощ/съвет, зълва ми е бременна с термин ноември месец , сега се дипломира Бъкалавър и иска да запише магистратура редовно . Та въпроса е има ли право да вземе помощта за майки студентки 2880 лв( ако не се лъжа толкова беше) . Предварително благодаря за отговорите   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт