Майчинството счетоводно - 32

• 35 803
  • 746
  •   1
Отговори
# 255
Моми4ета някои има ли идея към кого да се насо4а в нои или нап защото съм самоосигуряваща се със фирма,но не съм вкарвала редовно осигуровките и не съм подала декларация в на4алото на годината за промяна на високия процент,а аз  сега  ги вкарам на куп на високия процент,дали изобщо ще ги от4етат от нап и нои без тази декларация,а бе общо взето съм се оплескала яко с осигуровките,с4етоводителката ми ме отряза 4е трябва да се обърна към някои в нои за да не стане накрая так4е да не полу4авам нито маи4инство нито обезщетение на това на което съм се осигурявала,а съм вкарала близо 2000лв сега Hug,много ще съм благодарна на някакъв отговор

и защо си ги "вкарала"? който те е посъветвал, той сигурно знае какво е трябвало да направиш  Thinking

vall_t ,мацко,щом и писмено и устно отговарят така-значи така ще стане.Пази си писмото за всеки случай  Flutter
Ще видим, иначе го пазя-имам един приятел адвокат много ги обича институциите Wink

Те и институциите ни обичат!  Wink
Както и въпроси от сорта - "ако си взема болничен за един месец ..."

Последна редакция: пт, 06 авг 2010, 22:39 от Стики

# 256
  • София
в краина сметка съм от всякаде прецакана ,изобщо някакви пари от държавата ще пол4авам ли

# 257
Здравейте,мили и изкл.бързо реагиращи момичета Simple Smile

Имам въпрос заплатата ми е 1000 бруто,към 800 нето взимам след удръжки,излизам в болничен от днес и вероятно ще съм така до 45 дневния преди раждане.Притесненията ми са в това дали така ще окаже ефект върху крайната сума която ще вземам  първата една година,тъй като сега ще вземам 80% от заплатата си....а майчинството ми ще е 90% от тези 80% ли???
Надявам се да ме разберете Peace

Предварително благодаря Simple Smile

Последна редакция: пт, 06 авг 2010, 22:04 от anilevi

# 258
  • Пловдив
в краина сметка съм от всякаде прецакана ,изобщо някакви пари от държавата ще пол4авам ли

ако доходът на човек е равен или по-малък от 350 лв бруто,имаш право на
-помощ за бременност 150 лв
-социално майчинство 100 лв за една година
-детски 35 лв
за всички майки има помощ за раждане,250 лв ако ти е първо дете

за всичко това отиди и попитай в районната социална служба

# 259
Здравейте мили, мами!
Разрових се тук и аз по тези теми, понеже съм в уникална ситуация!!!

Осигурена съм в 2 фирми, едната от които  е въпросната, в която в момента е в ревизия от НОИ. С писмено разпореждане от НОИ/РУСО/, което ми пратиха по пощата(след като се разровиха за моя случай), ме осведомиха, че спират образуваното производство за изплащане на паричното ми обезщетение при бременност и раждане, понеже  било цитирам
"образувано преюдициално производство, чието приключване е от значение за определянето на правото и размера на претендираното парично обезщетение." Разпореждането е с дата 16.07.2010г. .
Така. От началото на този месец си седя аз и си чакам парите от другата фирма, в която ме осигуряват и така една седмица. Днес звъня  в НОИ и след двучасов тел.разговор и лутане из регистри и незнам какво на НОИ, става ясно, че нямам пуснати преводи за изплащане на обезщетението, понеже фирмата ми осигурител-втората не била подала Декларация 1.

Имам чувството, че от НОИ ще следят по-изкъсо обезщетенията за майчинство. Така както се назначавате фиктивно, трябва много добре да се изпипват нещата.

Весе, може да са заподозрели нещо нередно. Напр. да работиш 8 часа в един град и още 4 часа в друг.

преюдициално - Ако от изхода на едно висящо дело зависи изхода на друго дело.

# 260
  • Пловдив
.Притесненията ми са в това дали така ще окаже ефект върху крайната сума която ще вземам  първата една година,

не,няма да окаже,ако 6 те м преди болничиня ти си осиг на 1000 лв

# 261
  • София
Елфита мерси 4е се отзоваваш толкова бързо,в краина сметка се осигурявам на 420 лв,наистина ли няма да ми приемат промяната на процента ако опитам или поне някаква глоба да отнеса ,но все пак да си взимам парите на 420лв 410 дена

# 262
  • Пловдив
mariajoro ,отиди на място,питай,дерзай,все пак си дала толкова пари.Но процента се променя само веднъж годишно -през януари
Как си се навила да ги внасяш така на сляпо?

# 263
.Притесненията ми са в това дали така ще окаже ефект върху крайната сума която ще вземам  първата една година,

не,няма да окаже,ако 6 те м преди болничиня ти си осиг на 1000 лв
да вече 8м съм на тази заплата Simple Smile

Благодаря ви Hug

# 264
  • София
Ох незнам и аз ,мислих 4е ще стане така.Даже ДОО го внесох на високия процент от август миналата година до август сега. Ина4е тази декларация каква е и кога се подава, всяка година ли ? Аз помня 4е само веднъж съм избирала процента на осигуряване успоредно със запо4ване дейността на фирмата през 2006. Тогава бях на 20 години и не съм се замисляла на какъв процент да се осигурявам,  попитаха ме на високия или на ниския процент искам да се осигурявам и аз казах на ниския,ама никои не ми обясни какви са тези проценти.

Последна редакция: сб, 07 авг 2010, 03:36 от mariajoro

# 265
ох незам и аз ,мислих 4е ще стане така,даже доо го внесох на високия процент от аавгуст миналата година до август сега,а ина4е тази декларация каква е и кога се подава всяка година ли защото аз помня 4е само веднъж съм избирала процента на осигуряване успоредно със запо4ване деисноста на фирмата през 2006,а тогава бях на 20 години и не съм се замисляла на какъв процент да се осигурявам,помня 4е ногава в дана4ното ме поитаха на високия или на ниския процент искам и аз казах на ниския,ама никои не ми обясни какви са тези проценти,аи тогава не мислих зза деца,общо взето глупава постъпка

mariajoro
дали може да си пускаш Проверка правопис - нищо не ти се разбира
а и едно изречение на 6 реда е множко

Последна редакция: пт, 06 авг 2010, 22:58 от Стики

# 266
Здравейте мили, мами!
Разрових се тук и аз по тези теми, понеже съм в уникална ситуация!!!
Да обясня и аз за моето  положение и да дадете съвет и на мен.   bouquet
От месец май 2010г. майчинството ми бе намалено с близо една трета, след което аз се вдигнах от Велинград, понеже съм от там, но работих в Пловдив, в НОИ-Пловдив, за да получа обяснение за случващото се. От там ми обясниха, че са спряни всякакви преводи за осигурените в дадената фирма, което естествено не беше вярно поне до този момент в моя случай, защото аз получавах парите, но в по-малък размер, понеже течала ревизия във фирмата от НОИ.
 Осигурена съм в 2 фирми, едната от които  е въпросната, в която в момента е в ревизия от НОИ. С писмено разпореждане от НОИ/РУСО/, което ми пратиха по пощата(след като се разровиха за моя случай), ме осведомиха, че спират образуваното производство за изплащане на паричното ми обезщетение при бременност и раждане, понеже  било цитирам
"образувано преюдициално производство, чието приключване е от значение за определянето на правото и размера на претендираното парично обезщетение." Разпореждането е с дата 16.07.2010г. .
Така. От началото на този месец си седя аз и си чакам парите от другата фирма, в която ме осигуряват и така една седмица. Днес звъня  в НОИ и след двучасов тел.разговор и лутане из регистри и незнам какво на НОИ, става ясно, че нямам пуснати преводи за изплащане на обезщетението, понеже фирмата ми осигурител-втората не била подала Декларация 1.
Затварям телефона и звъня на счетоводителката на фирмата ми. Тя ми казва, че на 28 юли е подадена такава по електронен път.
Пак звъня в НОИ, продължаваме с дебата. Сега пък излиза, че подадената декларация е за м.юни, а за юли още няма подадена. Е, да ама в мен се надига един голям въпрос, как така на 28.07  е подадена Декл.1 за юни, а пък аз на 02.07 съм си взела обезщетението за юни!?!?!?
Излиза, че са ми изплатили обезщетението без подадена за съответния месец Декл.1.
Питам аз как стават тези неща, още съм на телефона, а от там ми казват, че ставали такива грешки. Да си оставя телефонния номер за връзка, щели да се консултират с колегите и да ми кажат, КАКВО АДЖЕБА, СТАВА.
(В момента съм в перида от 315 до 410дни по чл.50-51)
  След една цигара време, Тел. ми звъни - обяснението е следното:
Госпожо, понеже са ви спряни всякакви преводи от едната фирма, която е в ревизия, следва да ви бъдат спряни и от другата, докато тече ревизията (а тя тече вече 6 месеца), защото не може да се изчисли обезщетението само от едната фирма. Говореше ми за някакви коефициенти и прочее..........не съм икономист, не разбирам всичко.

И сега съм бясна!
Питам ви мили мами, какво да предприема???
Жалби, молби и какво още. Съд?
Подала съм една жалба за вече спряните ми пари от фирмата, която е в ревизия.
И аз горе-долу съм в същата ситуация,но става въпрос за болничен лист.От НОИ казват че на фирмата се извършва ревизия и след приключването и ще бъде изплатен.Проблема е че срока за края на ревизията изтече,но те не са готови,нека компетентните мамчета да ни разяснят може ли осигуреното лице да е пряко свързано с юридическото когато става въпрос за ревизий и обещетения и какви могат да са последствията за майките които сме подложени на този ад.

# 267
Какво да ти кажа skubi du
Скоро не съм имала ревизия по ДОО и не съм съвсем в крачка. Трае доста време - ние (проверяваните) имаме 7 дни срок да подготвим един куп справки, а те (ревизорите) имат месеци за ревизионния акт.
Но пък да спират плащания, не ми се е случвало. Може да има някакви нови нареждания.  newsm78

Мацка, а какво стана с твоя болничен по Коледа?

# 268
Какво да ти кажа skubi du
Скоро не съм имала ревизия по ДОО и не съм съвсем в крачка. Трае доста време - ние (проверяваните) имаме 7 дни срок да подготвим един куп справки, а те (ревизорите) имат месеци за ревизионния акт.
Но пък да спират плащания, не ми се е случвало. Може да има някакви нови нареждания.  newsm78

Мацка, а какво стана с твоя болничен по Коледа?
Работодатвля ми извърши поправка на работните дни върху болничния лист с подпис и печат че поправката е негова.Болничния му го дадоха в НОИ,защото вече беше предаден.Възползвам се да попитам дните които са за сметка на работодателя могат ли да се изплатят в някои от следващите заплати или е задължително да е в месеца следващ неработоспособността!?Предварително благодаря!

# 269
Здравейте!!

Имам нужда от малко консултация. Имам дете, което още няма 2 години. По принцип искаме да имаме второ, но заради секциото, лекарят каза, че е разумно да се изчака до 2рата година. Прочетох за застъпване на майчинството, но ми е малко неясно. Ако изляза в болнични след 2рата година колко ще получавам за тях? А за майчинските след това? Ако изляза в отпуска (неплатена и платена), как ще се изчисляват болничните и как майчиснките?
По принцип няма да се върна на работа, поради основателни причини. Има ли начин, ако Бог даде 2ро дете, то да е направено след 2рата година на първото, и да са ми приблизително същите майчински?
Благодаря предварително.  Hug smile3525 smile3525 smile3525

Общи условия

Активация на акаунт