Майчинството счетоводно - 32

• 35 802
  • 746
  •   1
Отговори
# 495
  • София-Младост
Здравейте, мами! И аз имам питане, че не съм наясно със счетоводните въпроси  Blush В момента съм в отпуск по майчинство - детето ми е родено на 03.09.2010 с термин 17.09.2010. В момента съм бременна и искам да изляза в болничен след изтичане на майчинството ми през септември до раждането на второто дете, което се очаква в края на февруари. Казаха ми, че в такъв случай трябвало да подам някаква декларация и ще ми плащат половината сума през втората година за отглеждане на детето, т.е. вместо 240 - 120 лв. Но ме притесни една позната, която твърди, че трябва да се върна поне за един ден на работа след изтичане на майчинството ми през септември /на коя дата нямам идея след като ми се разминават терминът и раждането/ и след това да излезна в болничен, иначе нямало да ми платят на база предните осигуровки майчинството за второто дете, а на база минимална заплата. Моля ви, ако някой е наясно да ми изясни ситуацията  Hug
Отзад напредпочвам, че питането ти е малко объркано, а и тази "приятелка" нещо е чула-недочула. Ако искаш за второто дете да получаваш обезщетение като за първото трябва по времето на издаване на 45-дневния болничен лист ти да си в отпуск за отглеждане на първото си дете. Не съм сигурна, ако прекъснеш този отпуск заради болничен и после отново излезеш в отпуск за отглеждане на малко дете дали това е валидно обаче.
Ако прекъснеш отпуска, когато първото дете стане на годинка, т.е. като ти свършат 410-те дни трябва да подадеш прил.4 за да получаваш 50% обезщетение и да си започнеш веднага с болничен. Болничният ще се изчисли на база МРЗ, тъй като да предходните 6 месеца ти нямаш осигуряване реално. Връщайки се за един ден не виждам с какво се променя ситуацията...

# 496
Здравейте, момичета, аз имам един бърз въпрос- терминът ми е 31.01.2011, каква ще е базата за изчисляване на осигуровките, че нещо се бъркам с тоя 45 дневен срок- т.е включва ли се декември 2010 или е до ноември?  Thinking
Благодаря предварително   bouquet

# 497
Здравейте, мами! И аз имам питане, че не съм наясно със счетоводните въпроси  Blush В момента съм в отпуск по майчинство - детето ми е родено на 03.09.2010 с термин 17.09.2010. В момента съм бременна и искам да изляза в болничен след изтичане на майчинството ми през септември до раждането на второто дете, което се очаква в края на февруари. Казаха ми, че в такъв случай трябвало да подам някаква декларация и ще ми плащат половината сума през втората година за отглеждане на детето, т.е. вместо 240 - 120 лв. Но ме притесни една позната, която твърди, че трябва да се върна поне за един ден на работа след изтичане на майчинството ми през септември /на коя дата нямам идея след като ми се разминават терминът и раждането/ и след това да излезна в болничен, иначе нямало да ми платят на база предните осигуровки майчинството за второто дете, а на база минимална заплата. Моля ви, ако някой е наясно да ми изясни ситуацията  Hug
Отзад напредпочвам, че питането ти е малко объркано, а и тази "приятелка" нещо е чула-недочула. Ако искаш за второто дете да получаваш обезщетение като за първото трябва по времето на издаване на 45-дневния болничен лист ти да си в отпуск за отглеждане на първото си дете. Не съм сигурна, ако прекъснеш този отпуск заради болничен и после отново излезеш в отпуск за отглеждане на малко дете дали това е валидно обаче.
Ако прекъснеш отпуска, когато първото дете стане на годинка, т.е. като ти свършат 410-те дни трябва да подадеш прил.4 за да получаваш 50% обезщетение и да си започнеш веднага с болничен. Болничният ще се изчисли на база МРЗ, тъй като да предходните 6 месеца ти нямаш осигуряване реално. Връщайки се за един ден не виждам с какво се променя ситуацията...

Аз съм в същото положение и за повече яснота звънях в София,защото от НОИ в нашия град нищо не знаят и само вдигат рамене.Та,първата година майчинство ми изтече на 30.01.2010 година и в периода 3-15.02.2010 година ме водиха на работа.Болничния ми е от 16 февруари.
Всичко беше добре до преди няколко дни,когато ми звъннаха от болницата ми казаха,че трябва да ме водят на работа 2 дни,защото съм си надвишавала лимита от 180 дни,които ми се полагат от болницата.
Сега пък започнаха да ми правят проверка от НОИ за 2 години назад,защото бях в болнични и с първата и с втората бременност!Изискват ми картона за раждане на първото ми дете,както и епикризи от болницата ooooh!
На луда станах вече Tired
Абе,доста е объркана ситуацията и ако може си изкарай още известно време в майчинство и после излез в болнични.

# 498
  • София-Младост
Здравейте, момичета, аз имам един бърз въпрос- терминът ми е 31.01.2011, каква ще е базата за изчисляване на осигуровките, че нещо се бъркам с тоя 45 дневен срок- т.е включва ли се декември 2010 или е до ноември?  Thinking
Благодаря предварително   bouquet

След като си с термин януари, то болничният ще е от средата на м.12.2010. Базата е 12.2009-11.2010

# 499
Благодаря ти, така си и мислех

# 500
Кристал, моя е грешката 09.2009-та е роден  Grinning По време на първата бременност не съм излизала в болничен. Сега си мислих, че ако изляза след края на майчинството септември до края на февруари докато родя ще ми смятат болничния върху това, което съм получавала като майчинство предните 6 месеца, а не върху МРЗ.

# 501
Оф,ама аз и линийката не поглеждам ooooh!
Щом не си ползвала болнични с първата бременност,със сигурност няма да имаш проблеми като моите сега.

# 502
  • sofia
  bouquet Тук винаги сте помагали,момичета,сега имам следното питане.На 13.09 ми изтича първата година майчинство.След което мисля да се върна на работа,няма да полвам втората.Държавен служител съм и нашите човешки ресурси са доста некомпетенти.Каква декларация трябва да попълня,какви изисквания има други,за да си взимам вече заплата след тази дата а не пари от НОИ.има ли някакъв срок и т.н.Благодаря Ви  bouquet   

# 503
Здравейте аз съвсем се обърках и имам следното питане:
Осигурителният ми доход е 2000 лв., щатната заплата с начиследния е 2400, а без начисления - 2300 лв. Налага ми се да изляза в болничен до раждането. При това положение какво обезщетение ще получавам докато съм болнични (2000*0.8=1600лв?) и после майчинство като родя (1600*0.9 за 5 месеца + 2000*.9 за 7 месеца=1650?)
Нетното ми възнаграждение като съм си на работа е 1940 лв., а термина ми е на 27.02
Предварително благодаря!

# 504
Здравейте и от мен
едно глупово питане,но за да не объркам нещо...
Трябва да попълня прилож.N2 във връзка с това че дъщеря ми ще тръгва на ясла от първи септември

Вх. № в ТП на НОИ ......................../....................20.... г.

ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННОТО/СТОЛИЧНОТО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. ..................................................................................

ДЕКЛАРАЦИЯ
за
промяна на обстоятелствата за изплащане на парични обезщетения
и/или помощи от държавното обществено осигуряване

От ...
(име, презиме и фамилия на лицето)
ЕГН / ЛНЧ ............................................................,
адрес за кореспонденция ...
...
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.,)
телефон, мобилен телефон, електронен адрес в интернет..............................…………………………..
………………………………………………………………………………………………………………. осигурен при осигурител / като самоосигуряващо се лице ......................................................................
...
(наименование на осигурителя / посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)
ЕИК ..........................................................

Във връзка с изплащане на тук отбелязвам за отглеждане на малко дете,нали?...
(парично обезщетение за временна неработоспособност, трудоустрояване, бременност и раждане по болничен лист, бременност  и раждане по заявление-декларация, отглеждане на малко дете и помощи от ДОО)
С настоящата ДЕКЛАРИРАМ за настъпване на следните обстоятелства:

1. Тук как точно трябва да бъде написано?..., считано от ..........................20... г.
2. ..., считано от ..........................20... г.
3. ..., считано от ..........................20... г.
4. ..., считано от ..........................20... г.
5. ..., считано от ..........................20... г.

ПРИЛАГАМ като доказателства следните документи:-трябват ли ми някакви документи от детската ясла?
...

ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:
За деклариране на неверни данни нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 КСО и наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.
Следва да възстановя неправомерно полученото обезщетение по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 КСО.

Дата ......................................            Декларатор: .................................................
гр. /с./ ....................................                     (подпис)

предварително ви благодаря  и се извинявам за тъпия въпрос, но покрай две малки деца вече изтрещях съвсем.....  #Crazy

# 505
Здравейте и от мен
едно глупово питане,но за да не объркам нещо...
Трябва да попълня прилож.N2 във връзка с това че дъщеря ми ще тръгва на ясла от първи септември

Вх. № в ТП на НОИ ......................../....................20.... г.

ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННОТО/СТОЛИЧНОТО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. ..................................................................................

ДЕКЛАРАЦИЯ
за
промяна на обстоятелствата за изплащане на парични обезщетения
и/или помощи от държавното обществено осигуряване

От ...
(име, презиме и фамилия на лицето)
ЕГН / ЛНЧ ............................................................,
адрес за кореспонденция ...
...
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.,)
телефон, мобилен телефон, електронен адрес в интернет..............................…………………………..
………………………………………………………………………………………………………………. осигурен при осигурител / като самоосигуряващо се лице ......................................................................
...
(наименование на осигурителя / посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)
ЕИК ..........................................................

Във връзка с изплащане на тук отбелязвам за отглеждане на малко дете,нали?...да
(парично обезщетение за временна неработоспособност, трудоустрояване, бременност и раждане по болничен лист, бременност  и раждане по заявление-декларация, отглеждане на малко дете и помощи от ДОО)
С настоящата ДЕКЛАРИРАМ за настъпване на следните обстоятелства:

1. Тук как точно трябва да бъде написано?започване на работа, защото детето като е на ясла ти трябва да се върнеш на работа или да излезеш в платен отпуск..., считано от ..........................20... г.
2. ..., считано от ..........................20... г.
3. ..., считано от ..........................20... г.
4. ..., считано от ..........................20... г.
5. ..., считано от ..........................20... г.

ПРИЛАГАМ като доказателства следните документи:-трябват ли ми някакви документи от детската ясла?може и без документ
...

ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:
За деклариране на неверни данни нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 КСО и наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.
Следва да възстановя неправомерно полученото обезщетение по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 КСО.

Дата ......................................            Декларатор: .................................................
гр. /с./ ....................................                     (подпис)

предварително ви благодаря  и се извинявам за тъпия въпрос, но покрай две малки деца вече изтрещях съвсем.....  #Crazy

bouquet Тук винаги сте помагали,момичета,сега имам следното питане.На 13.09 ми изтича първата година майчинство.След което мисля да се върна на работа,няма да полвам втората.Държавен служител съм и нашите човешки ресурси са доста некомпетенти.Каква декларация трябва да попълня,какви изисквания има други,за да си взимам вече заплата след тази дата а не пари от НОИ.има ли някакъв срок и т.н.Благодаря Ви  bouquet    
Ако на 13.09. ти изтичат 410 дни и се връщаш на работа не е необходимо да уведомяваш НОИ. Подаваш само декларация по чл. 54 за 50% майчинство.

Последна редакция: пт, 20 авг 2010, 23:16 от AnMary

# 506
  • Майничка
Dkavr , изобщо не виждам защо трябва да попълвате прил.12.
Вие получавате за дъщеря Ви 120лв. по чл.54, предполагам, както и обезщетение до 410-ия ден за сина Ви, това няма да се промени с тръгването на ясла.
Ако все пак го изискват, пишете
1."обезщетение по чл.54",
2."детето е настанено в ОДЗ, считано от 1.09." или както е абревиатурата на яслата и
3. не е необходимо да прилагате документи.

Здравейте аз съвсем се обърках и имам следното питане:
Осигурителният ми доход е 2000 лв., щатната заплата с начиследния е 2400, а без начисления - 2300 лв. Налага ми се да изляза в болничен до раждането. При това положение какво обезщетение ще получавам докато съм болнични (2000*0.8=1600лв?) и после майчинство като родя (1600*0.9 за 5 месеца + 2000*.9 за 7 месеца=1650?)
Нетното ми възнаграждение като съм си на работа е 1940 лв., а термина ми е на 27.02
Предварително благодаря!

За периода на болнични за общо заболяване по 1600лв., през 410-те дни - 1800лв.

bouquet Тук винаги сте помагали,момичета,сега имам следното питане.На 13.09 ми изтича първата година майчинство.След което мисля да се върна на работа,няма да полвам втората.Държавен служител съм и нашите човешки ресурси са доста некомпетенти.Каква декларация трябва да попълня,какви изисквания има други,за да си взимам вече заплата след тази дата а не пари от НОИ.има ли някакъв срок и т.н.Благодаря Ви  bouquet    

Само прил.4 (за получаване на обезщетение по чл.54).

# 507
gargamela ,  bouquet blagodarq!
ами и аз се чудех дали да попълвам  но днес се чух с колегите от HR И те казаха че трябва заради това че тръгвало детето на ясла, иначе да нищо няма да се промени в парично отношение...абе по-добре да им пратя един документ попълнен, за всеки случай Simple Smile
още веднъж благодаря за отговорите   Hug

# 508
Здравейте! На 28,06 синът ми навърши 1 годинка. Работодателят ми каза, че е подал всичко необходимо за майчинството през втората година, и за дните 28-30,06 получих майчинство 32,82 лв. По принцип получавах през първата година от 01 до 5 число майчинството и не е имало забавчне, а сега сме 20,08 и не съм получила за месец юли все още. Има ли други майки на които е забавено изплащането за месец юли или имам проблем в подадените документи ( но пък получих за 28-30,06, което вече е за втората годинка).
 Благодаря много предварително   bouquet

# 509
  • Пловдив
Здравейте! На 28,06 синът ми навърши 1 годинка. Работодателят ми каза, че е подал всичко необходимо за майчинството през втората година, и за дните 28-30,06 получих майчинство 32,82 лв. По принцип получавах през първата година от 01 до 5 число майчинството и не е имало забавчне, а сега сме 20,08 и не съм получила за месец юли все още. Има ли други майки на които е забавено изплащането за месец юли или имам проблем в подадените документи ( но пък получих за 28-30,06, което вече е за втората годинка).
 Благодаря много предварително   bouquet

отпуска за отглеждане на дете до 2 г се изплаща,когато раб подаде данни за теб-явно се бавят от работата.до края на август би трябвало да го направят
пиши мейл на НОИ,питай в работата дали са подали образец 1 за юли

Последна редакция: пт, 20 авг 2010, 23:09 от Elfita

Общи условия

Активация на акаунт