Майчинството счетоводно - 32

• 35 802
  • 746
  •   1
Отговори
# 615
Момичета има ли някой с неизплатен болничен от дълго време? От 1.07.2010 съм в болничен и до сега не ми е изплатен. Нормално ли е да се бави толкова? Или ще се наложи да проверявам какво става? Болничният е 7 дневен и след него от 7.07 имам още един за един месец до 7.08.

# 616
  • София-Младост
Момичета има ли някой с неизплатен болничен от дълго време? От 1.07.2010 съм в болничен и до сега не ми е изплатен. Нормално ли е да се бави толкова? Или ще се наложи да проверявам какво става? Болничният е 7 дневен и след него от 7.07 имам още един за един месец до 7.08.
Взимаш си персонален код  и в сайта на НОИ проверяваш всичко подадено ли ти е, кога евентуално и т.н. Принципно зависи кога работодателя е подал данни за м.07 в регистъра. Така че ако не са подадени забавяне все още няма.

# 617
  • Варна

Доходът, който съпругът ми е получил за отпуската си при раждане на дете, как се води - обезщетение за временна нетрудоспособност или обезщетение за майчинство?  Rolling Eyes

Предварително благодаря!   bouquet

Изплаща се на 90 % и се води отпуск за бащинство

Ала- Бала благодаря за бързия отговор

Не бях достатъчно ясна. Blush
Попълвам молба за детски и в базата на доходите влиза тази отпуска, обаче не мога да я опиша като доходи от работата, а другите две опции са - временна нетрудоспособност и  майчинство. newsm78
Кое от двете да избера?   bouquet

# 618
ахаа,
Мерси,
сега ще го видя този персонален код.

# 619
  • София-Младост
Хексе на място в АСПпопитай къде да включиш тази сума, макар че едва ли е фатално да я пишеш където и да е.

# 620
Момичета, искам да прехвърля майчинството за периода 410 ден до 2 год на майка ми. Бях до НОИ, за да питам за необходимите документи, но пак имам два въпроса.
Заповедта за отпуск на майка ми по кой член трябва да бъде( става въпрос за отпуск за гледане на дете до 2 год)?
По кой член е декларацията за гледане на дете до 2 год?
Сега гледах в сайта на НОИ, че има и някакви придружителни писма, трябва ли да попълвам и такова нещо?
Моля, който е наясно за помощ, че се разпилях да обикалям инстанциите и водя малката с мен навсякъде Sad.

# 621
Здравейте!
И другият ми въпрос е, след като работя и малкия сега тръгна на ясла, трябва ли да пускам декларация за спиране на онези 120 лв?
Благодаря предварително  bouquet

2. Не, това не е основание за спирането им.

Благодаря с голямо закъснение, и аз на такъв отговор се надявах, но от няколко места вече чувам, че трябва да ги спра, а и сега се обадих в НОИ, макар, че нито имам представа кой ми вдигна и набързо ми казаха "Да" на въпроса дали трябва да ги спра...Има ли логика наистина да ти спрат 240 лв, ако не работиш, но ако работиш, да ти оставят 120, при положение, че детето е на ясла?

# 622
  • Пловдив
Благодаря с голямо закъснение, и аз на такъв отговор се надявах, но от няколко места вече чувам, че трябва да ги спра, а и сега се обадих в НОИ, макар, че нито имам представа кой ми вдигна и набързо ми казаха "Да" на въпроса дали трябва да ги спра...Има ли логика наистина да ти спрат 240 лв, ако не работиш, но ако работиш, да ти оставят 120, при положение, че детето е на ясла?

важно е да кажеш какво точно си попитала,че са ти казали ДА.другото е,че често дезинформират от НОИ
нещата стоят така

работеща майка+дете на ясла или вкъщи-120 лв ще получаваш
майка в майчинство+дете в къщи-240 лв
майка в майчинство+дете на ясла-не може

# 623
Еми казах, че работя, детето е на ясла и взимам 120 лв, трябва ли да ги спра - ДА - и толкова. И на мен ми се стори като твърде бърз отговор, без никакъв диалог, ама си викам, сигурно знае жената.
Сега се свързах с моята счетоводителка, дано тя като се обади да пита, да са малко по-ясни, но щом стоят така нещата, както казваш е супер. Благодаря пак Simple Smile

# 624
Здравейте , имам следния въпрос : Имам предложение за  работа от 1ви Октомври Предложението идва от друг работодател , нямащ нищо общо с работодателя при , който съм на работа в момента и чрез , който вземам обезщетението си за отглеждане на малко дете . Ако започна работа от 1 ви при този работодател на 4 часа по втори трудов договор , имам ли право на пълното обезщетение и въобще прекратява ли се майчинството ми

# 625
  • Пловдив
Еми казах, че работя, детето е на ясла и взимам 120 лв, трябва ли да ги спра - ДА - и толкова.

не е вярно-ще си ги взимаш-нищо не подаваш и това е

zlobi ,ако започнеш на ТД ще ти спрат обезщетението.Започни на граждански и няма да има проблем
вече като минеш на 240 те лева,тогава може да си на ТД при него по чл 111 и ще взимаш 240 лв+заплатата от втория ти договоп

# 626
  • София-Младост
Момичета, искам да прехвърля майчинството за периода 410 ден до 2 год на майка ми. Бях до НОИ, за да питам за необходимите документи, но пак имам два въпроса.
Заповедта за отпуск на майка ми по кой член трябва да бъде( става въпрос за отпуск за гледане на дете до 2 год)?
По кой член е декларацията за гледане на дете до 2 год?
Сега гледах в сайта на НОИ, че има и някакви придружителни писма, трябва ли да попълвам и такова нещо?
Моля, който е наясно за помощ, че се разпилях да обикалям инстанциите и водя малката с мен навсякъде Sad.

http://www.odit.info/?s=6&i=116353&f=668
Към края е обяснена цялата процедура и документи.

# 627
Чувствам се много малоумна, че ще задам този въпрос, но все не ми ясна тази работа с осигуровките. Назначена съм на 4ч вече от 7 месеца. Сега трябва ли да увелича часовете на 8, за да получавам после минималното обезщетение за майчинство или мога да остана на 4 ч и пак да получавам 240лв.
П.С. Не подлежи на обсъждане да се осигурявам на по-висока заплата.
Благодаря!

# 628
Чувствам се много малоумна, че ще задам този въпрос, но все не ми ясна тази работа с осигуровките. Назначена съм на 4ч вече от 7 месеца. Сега трябва ли да увелича часовете на 8, за да получавам после минималното обезщетение за майчинство или мога да остана на 4 ч и пак да получавам 240лв.
П.С. Не подлежи на обсъждане да се осигурявам на по-висока заплата.
Благодаря!
Можеш да си останеш на 4 часа. Трябва да имаш общо 12 мес. осигурителен стаж през живота си.

# 629
Отпускът по бащинство,който както разбирам го изплаща НОИ, по 90% за всеки работен ден ли се заплаща или има и там намаление от 01.07.2010 както при болничните за общо заболяване?
И всички дни ли ги изплаща НОИ или първите 3 дни работодателя?

Общи условия

Активация на акаунт