Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 14

• 95 008
  • 744
  •   1
Отговори
# 525
добър ден!!много се извинявам,но не знам къде и кой да попитам.имам син на 4 години,ходи на детска градина от 2 години.има проблеми с говора-говори няколко думи ,а останалото повтаря.имам подозрение ,че има аутистично поведение.водих го на психолог в смолян-не ми хареса много,защото в градината правят абсолютно същите неща ,а може и повече.
искам да се консултирам с най-добрите лекари и психолози.искам да му сложат окончателна диагноза и точно да ми кажат -има или няма моето дете проблеми.мога да пътувам до софия и пловдив.
моля ви -насочете ме нанякъде.благодаря ви много.
приятен ден.

# 526
Клиника Св.Никола към Александровска болница в София.Там могат да Ви поставят диагноза на детето.Минавате на обследване при тях и те ще Ви кажат дали има проблеми детето или не.
http://www.alexandrovska.com/node/38

# 527
  • София
Човекът, който води кончето може да не е посещава специални курсове в щатите по кипотерапия, но трябва да води кончето бавно, да говори на детето, като го напътства да ляга по гръб върху кончето и усеща допира, да ляга напред и опъва ръчички, да вдига ръце, да ги разперва...и енергията, която обменят детето и кончето е безценна- дава такова спокойствие, каквото само естествената природа може да даде.

И аз бях чувала подобни неща, може би дори от Кезая преди време. И внимателно обмислях дали детето ще издържи на възраст около 4 години терапевтичен час езда.  Има разлика при хипотерапия при ДЦП и тази при аутистични деца. В според мен в БГ хипотерапията възникна първо като лечение на ДЦП и там е нормално едно дете да може да ляга по-гърба на коня и да издържи 30 мни.
Само, че за 4 годишно дете със СИД, не е възможно. Ето един клип какво представлява хипотерапията при малки деца с аутизъм - http://www.youtube.com/watch?v=kRRvHgy1rug - детето се учи да стои на коня и да пази равновесие, държат го двама, коня върви бавно. Ето едно около 7-8 годишно дете, което вече се пуска без ръце, но то е започнало да се подготвя от малко - http://www.youtube.com/watch?v=UaHWZ17J21g . На хиподрума в Банкя също говорят на децата, ромите обичат да обучават в тази област. И въобще си е шанс да попаднеш на роми, които не са чували за тежки диагнози, ами си правят разходки.

Селма, за музикотерапията с дисковете съм чувала, че е най-добре да се направи около 5,5 години и на следващата година да се повтори. Според мен не е добре да се избързва, защото може да има слаб ефект, но при консултацията ще ви кажат. Но ако си купите дисковете, може да си я правите с темпо, подходящо за вас. А биофидбека съм чувала, че е за около 6 годишни деца, които разбират речта.

# 528
Извинете за нахлуването в темата, но не се сещам за по- подходящо място да получа отговор на въпроса си.
Шефката ми иска да дари пари за лечение на деца, болни от аутизъм . Току-що се порових малко и видях за Асоциацията по аутизъм, но не съм сигурна, че това е мястото, с което да се свържа, и ако да- как се разпределят дарените пари, как може да сме сигурни, че наистина са отишли по предназначение, а не потънали в някоя бездънна яма ?.
Благодаря за отговора.

# 529
The Listening Program

Да, слуша се вкъщи, но наистина трябва да се проследи целия процес. Оцених колко е важно водещият програмата да реагира адекватно на реакциите на детето. Преценката кога и как да се проведе тази програма е на училите за това хора. Всяка възраст е подходяща.

Ето лицензираните специалисти за България. Моят син е при Светлана Картунова. Провеждаме вече втори цикъл и определено съм впечатлена от напредъка.

Kartunova, MS SLP Svetlana
Speech-Language Pathologist
Certified Provider-Bone Conduction (CP-BC)
Sofia,  1504
Bulgaria

Georgieva, MS SLP Olga
Logos ABV
Speech-Language Pathologist
Certified Provider-Bone Conduction (CP-BC)
Distance ConsultingPediatrics

http://www.thelisteningprogram.com/Provider_locator3.asp?country … ;imageField4.y=14

Последна редакция: пн, 08 ное 2010, 21:11 от nadejda.v.l

# 530

Селма, за музикотерапията с дисковете съм чувала, че е най-добре да се направи около 5,5 години и на следващата година да се повтори. Според мен не е добре да се избързва, защото може да има слаб ефект, но при консултацията ще ви кажат. Но ако си купите дисковете, може да си я правите с темпо, подходящо за вас. А биофидбека съм чувала, че е за около 6 годишни деца, които разбират речта.
   При консултацията с Оля,предполагам?  Rolling Eyes

# 531

При консултацията с Оля,предполагам?  Rolling Eyes
Да, или при Светлана Картунова, които са единствените лицензирани за България, както писах по-горе.
Не мисля, че има неподходяща или по-подходяща възраст да се направи. Възрастта има значение по-скоро за самия график на слушане, но това се определя от провеждащия програмата.

# 532
  • София
nadejda.v.l е дала имената на лицензираните специалисти. Да, принципно няма горна възраст, но доколкото съм чела е за деца над 5 години. Хубавото е, че може да се прави няколко години. Наистина терапевта ще прецени, може да се направи само нивото за сензорната интеграция.

Редактирам се за възрастта, ето тук има описани случаи и резултати, и се вижда, че има и 2-3 годишни деца - http://www.thelisteningprogram.com/Results.asp. Но са малък процент, масово се прави над 5-6 годишна възраст и от това, което съм чела след тази възраст е най-подходящо.

А слуховата преработка е много важно поле и често това, което си мислим, че децата не разбират е защото не могат да се ориентират слухово. Ето това е лекцията на Алан Хийт, аз бях преди време - http://www.autism-bg.hit.bg/Seminar_October_2009/24_10_autism_co … ence_Final_BG.ppt

Последна редакция: вт, 09 ное 2010, 09:40 от TanyaMG

# 533
Селма,

Ето линк към Темата на Нова "за малките принцове":
http://www.novatv.bg/bg/videos/view/3380/

За звукостимулацията определено няма долна възраст, може да се прави и веднага, след съмнения за аутистични симтоми у детето. Определено за по- малко дете обаче считам, че е по- подходящ Listening Programme, защото се прави на по- кратки сесии, в зависимост от изработката на програмата за детето, например- 2 пъти дневно- сутрин и вечер от сесии по 15 минути, включващи 3 тракта. И другото предимство на по- новия метод звукостимулация е, че на натоварва детското ухо изведнъж със силно филтрираната на много високи честоти, а започва с ниските и се прави плавен преход...не по- рано от 3- тата седмица, след като е привикнало ухото с филтъра. Стимулира се само едното ухо обаче.

При Томатис метода положителното е това, че през първите 2 нива от по 10 сесии се стимулира само ухото, отговарящо за възприятието на информацията и в зависимост от напредъка, се премнивава във времето в стимулация на ухото, отговарящо за преработката на информацията.
За по- голямо дете, определено наистина не мога да кажа кой от методите е по- добър- по- стария Томатис или с 20 години по- новия- Listening Programme. Считам, че е добре с почивки да се редуват в последователни години.
При Listening Programme ако слушалките са с костна проводимост, ефекта е още по- бърз, защото се провежда силно филтрираната музика направо през костта - отгоре на главата ( нервните връзки се образуват с още по- голяма скорост и по- лесно), а в същото време звукът прониква и в ухото.

За мъничкия обаче, определено е по- подходящ новия метод Listening Programme.
И поради атаката изведнъж на ухото с филтрираната при високи честоти музика, Томатис метода създава по- голяма предпоставка детето да направи бързо негативна реакция. Обаче родителят по принцип трябва да е предупреден, че се очаква и период на връщане, вследствие на израстването на по- високо фукнционално ниво.
Ефектът от едно ниво звукостимулация се очаква около 14 дни след приключване на ниво стимулация, като пак не са изключени епизодични прояви на "връщане", които са нормален процес от израстването.
Като всеки терапевтичен метод, действа с натрупване и време- търпение, продължаване на следващо ниво..пак търпение, много позитивно отношение към детето, особено през периода на звукостимулацията, сетивата му са още по - изострени и още по- чувствително става към промени и негативизъм.
Стимули и похвали!

Хубавото в България е, че терапевтите, които работят Томатис, го съчетават с още една терапия- Son Rise. През двучасовия сеанс, докато детето е със слушалките, терапевтът работи с детето и го "връща" постепенно до периода, в който е станал блокажа, вследствие накоето е отключен аутистичния синдром и постепенно го изратсва в норма по време на сесиите. При този сеанс, ефектът от терапията е видим моментално- поне при моят син е така. С излизане от кабинета, той е нов човек. Важно се оказва, че докато много силния филтър образува нервни връзки в периферията на мозъчната му кора, терапевтът работи с него върху изграждане на правила, норми и му създава  модел на поведение. Тук е включена частично и една от любимите ми терапии- Pivotal Response Training (PRT), изградена на основата АБА терапията и подобрен discrete trial training (DTT).

Pivotal Response Training (PRT) е насочена изцяло към мотивацията на детето с аутизъм да промени поведението си към приемливо и да говори с пълни изречения. Според създателите на терапията Koegel & Koegel, най- големия проблем при децата с аутизъм, за да напредват и се развиват, е липсата на мотивация. Според тях, у децата с аутизъм, това което липсва най- много , е мотивацията да научават нови неща и да се присъединяват към общността от връстници и да демонстрират наученото, както го правят останалите деца. Но научат ли веднъж нещо и осъзнаят ли, че са добри в него, започва да се получава и да работи метода. И точно липсата на мотивация според създателите на метода, е причина за изблиците на децата на нервност, за честия и безпричинен плач, смях и всичко, фрустрация, недоволство от всичко, един вид- на немотивираното дете му е скучно и изпада в крайности. Терапията възпитава у децата с аутизъм изключително мотивация и дори отговорност. Насочена е към позитивното, което децата усещата, че им носи промяната в поведението им към по- позитивно. Най- важните компоненти на терапията са :
- стъпва се на позитивното поведение у детето и на база на съществуващото се гради нагоре- желаното;
- въпросите, инструкциите и възможните отговори да са кратки, ясни и подходящи за даденото дете;
- изискванията към детето да са постоянни и всички, които имат досег до детето, да са единодушни, на едно мнение пред детето и без компромиси, да участват всички в кризите, които преживява детето по пътя на израстването си нагоре към по- високо ниво на функциониране;
- да се дава винаги избор на детето- алтернатива- това или онова, но само едно от двете неща;
- да се увеличава постепенно броя на компонентие, които се включват в задачата и работата на детето, броя на героите например и изискванията към детето да растат постепенно и плавно, отново без компромиси;

Усилията на терапията са насочени и праволинейни по отношение:
- поведението, което детето има и към което се стреми да постигне- целенасочено, с точни и ясни инструкции, без да отстъпва;
- да подпомага възможните отговори на детето, да го насочва и постепенно детето да започне да говори и отговаря така, както терапевта го учи и би искал
- детето все повече да се старае да се харесва на терапевта и наградите все повече да преминават от материални в морални- поздрав, целувка, стискане на ръка, висока оценка;
- към желаното поведение на детето да се насочва детето и родителите му директно и да се инструктират съвместно в края на терапията;

Важно- всички да са на едно мнение по отношение на детето и с еднакви изисквания!

А за биофитбека наистина детето трябва да е над 3 и да разбира и може да изпълнява инструкциите, да може да се мотивира, т. е.- вече да е работено с него върху мотивацията..да го мотивират и нематериалните стимули, защото там стимулите бързо преминават в нематериална- на екрана на детето се трупат точки, колкото по- концентрирано е и по- добре изпълнява задачите. Разбира се, терапевтът подава непрекъснато подкрепа. И там детето цялото е овъртяно в кабели- на главата, на ръцете, движи предметите по монитора само със силата на мисълта и така се научава да се концентрира.

И за звукостимулацията обаче, и за биофитбека, е необходимо условие детето да няма епилептични симтоми и да не е получавало гърчове. Тогава е противопоказно, защото проблемите могат да се засилят.

Да вмъкна обаче, че сертификация по метода Listening Programme може да направи всеки терапевт, родител или мотивиран по някаква причина, който се свърже с Advanced Brain Technologies и изкара он лайн курс срещу USD 199.
А иначе човек може да си поръча слушалки и комплект дискове, в пълния комплект програмите са описани много добре, човек може да прочете подробно пълната информация относно този вид стимулация на мозъка, който се използва освен за деца от спектъра, за деца изобщо с дефицит на внимание и с трудна концентрация, за хора, целящи да подобрят академичните си умения и увеличат периодите си на пълноценна концентрация.

Advanced Brain Technologies (ABT)
http://www.advancedbrain.com/
 е компания, която разработва и разпространява интерактивен софтуер и музика- програмите й са насочени към подобряване на паметта, вниманието, слушането, академичните умения, подобряване на сетивната преработка на информацията, подобряване бързината на функциониране на мозъка и мотото й е "Подобрявайки процесите на слушането си, подобрявате и качеството си на живот"
Компанията е основана през 1998 г. ,намира се в Юта, но провеждат доста отворено и он лайн курсове за сретифициране::
http://www.advancedbrain.com/the-listening-program/provider-training.html

Така че, ако попаднете на терапевт, за който има добри отзиви от родители, не се колебайте в случай, че не се е сертифицирал...може да се окаже точния терапевт за детето...

Последна редакция: вт, 09 ное 2010, 03:08 от Kezaja

# 534
  • София
И за звукостимулацията обаче, и за биофитбека, е необходимо условие детето да няма епилептични симтоми и да не е получавало гърчове. Тогава е противопоказно, защото проблемите могат да се засилят.

Ето от този сайт има малко информация какво може да отключи епилепсия - http://www.frde.org/zaepilep.htm
-------------------------
"Съществуват множество различни външни причини или подбудители за анормалното поведение на нервните клетки, а следователно и за възникването на симптоматична епилепсия. Най-чести при децата са:

Нарушения на мозъчното развитие през бременността – примерно чрез хромозомни нарушения, погрешни средства, злоупотреба с алкохол, отравяния, инфекции (например шарка по време на ранната бременност), силно кървене (с обусловени от това, недостиг на кислород или хранителни вещества за плода в утробата).

Мозъчни кръвоизливи, мозъчни контузии или недостиг на кислород при раждане (повреждане и/или загуба на нервни клетки).

Възпаления на мозъка или мозъчната кора (също и при считани за безобидни детски болести: например дребна шарка (морбили) [Masern, нем.] , заушка [Mumps, нем.], магарешка кашлица (коклюш) [Keuchhusten, нем.] или лещенка (емфизематозна варицела) [Windpocken, нем.]).

Мозъчни наранявания при нещастен случай (кръвоизлив в мозъка, мозъчна контузия).

Прогресиращи заболявания на мозъка – например мозъчни отоци (мозъчни тумори), преждевременно разпадане на мозъчна тъкан, или нарушения в обмяната на веществата.

Между току-що назованите причинни болести и избухването на епилепсията може да изминат месеци, та дори и години."

--------------------

Повечето от децата със затруднения в осъзнаването са имали или кръвоизливи, или недостиг на кислород или други от причините. Тъй като ЕЕГ-то дава моментно състояние, не е сигурно, че след време няма да отключи. Ако детето е имало от горните преживявания, трябва да се прецени такова натоварване при малки деца под 5 години, които евентуално могат да отключат епилепсия, да не провокира нещо друго.
И при всички положения програмата с дисковете е по-щадяща, защото е само по 15 мин. Може първо да се слуша без слушалки. Да, всъщност специалиста ще ви даде съвет.

Последна редакция: вт, 09 ное 2010, 10:43 от TanyaMG

# 535
Не бях гледала филмчето по Нова за Малки принцове.Не мога да спра да плача след разказаната случка за поканените момиченца на бисквити и чай,които така и не идват на гости...

# 536

Да вмъкна обаче, че сертификация по метода Listening Programme може да направи всеки терапевт, родител или мотивиран по някаква причина, който се свърже с Advanced Brain Technologies и изкара он лайн курс срещу USD 199.
А иначе човек може да си поръча слушалки и комплект дискове, в пълния комплект програмите са описани много добре, човек може да прочете подробно пълната информация относно този вид стимулация на мозъка, който се използва освен за деца от спектъра, за деца изобщо с дефицит на внимание и с трудна концентрация, за хора, целящи да подобрят академичните си умения и увеличат периодите си на пълноценна концентрация.

Така че, ако попаднете на терапевт, за който има добри отзиви от родители, не се колебайте в случай, че не се е сертифицирал...може да се окаже точния терапевт за детето...

Музика може да си поръча всеки, но ТЕРАПЕВТИЧНИЯ КОМПЛЕКТ може да се закупи само от провайдър т.е от терапевта , който е сертифициран. Терапевтът е и провайдър . Затова го лицензират, за да поддържат контрол кой какво прави и ако някой се оплаче - да се знае кой провайдър му го е продал и какви ги е вършил с програмата. Освен това на две години се държи нов изпит, за да се докаже, че провайдъра е в час. Честно казано и аз много подробно се информирах за програмата , но има информация , която е достъпна само за терапевта и която аз получавам , когато е необходимо в процеса на слушане.
Нещата ми изглеждаха  елементарни, докато не стартирахме програмата и сега не бих се наела да проведа слушането сама. Оцених много високо  спокойствието, че във всеки един момент, за всяка една реакция на детето мога да се посъветвам , че ще получа адекватния съвет и ако се налага промяна , така че програмата да има очаквания ефект.  

# 537
Пропуснах да добавя , че  най-добър ефект се постига при съчетание с Брейн джим.

# 538
Проваъдър се става, след като се изкара курс за сертификация и едно от условието е закупуване на терапевтичния комплект
По време на курса специалистът, наел се или родителят, се обучава, след което може да продължи да закупува терапевтични комплекти звукостимулация за клиентите, които ще терапевтира или ако е родител, той може да го прави само за своето дете и може да не се наложи да закупува следващи комплекти.

Изразявам мнение, че мотивираният човек може всичко, така че, Надежда.В, не се подценявай.
И никой от нас не бива да си позволява лукса да се подценява.
Движещите сили в света са мотивацията, аутистичния мозък и любовта.
Господ ни е обичал да ни даде всичко това накуп, така че, да действаме Simple Smile

Аз лично, с абсолютна убеденост, в случай че успея да намеря пролука и изкарам и курса...и само време да ми дава Господ, бих  могла не просто да продължа терапиите на моето дете в тази посока, но със сигурност бих се справила и с други Simple Smile ..деца и терапии...така както учи практиката, никой курс в света не може да те научи...

И най- добър е ефекта, в съчетание със всички подходящи за детето терапии...включително и задължително спортове- плуване и хипотерапия.
А brain gym подпомага всички терапии по отношение интеграцията на двете мозъчни полукълба. Мога да пусна довечера клипчета, които съм правила на детето, минути след излизане от кабинета на  brain gym терапевт. Сякаш мозъкът му изведнъж "се е включил" и работи на ниво креативност, изненадващо за дете от аутистичния спектър.

Но родителят ако присъства на  brain gym терапии и продължи да се дообучава, намира начин да превърне много елементи от ежедневието в терапии за синхронизиране преработката на постъпващата в мозъка информация.
Вкъщи например ни е станало абсолютен навик, преди всяко занимание и подготовка на уроците за следващия ден, да правим осморки с молив, във въздуха, да пълзим на четири крака по схемата- лява ръка, десен крак... след което работата е много по- пълноценна.

Последна редакция: вт, 09 ное 2010, 18:25 от Kezaja

# 539
  • София
Спомням си, когато се проведе първото обучение по brain gym преди мисля три години попитах Валя Кисьова, защо не ми каза, че се провежда такова обучение да го изкарам.Много се учуди тогава и ми каза, ама то е само за специалисти и цената е 400 евро мисля беше Crazy.Но пък идеята на brain gym е застъпена в много от детските игри, като ако се сещате имаше едно кръстосано пляскане с ръчички и песничката без смисъл - лантракате шофьоре, умане, умане, уманео нео нео тики тики тео тео тики тики - уланджофикс  #Crazy изприщих се докато го напиша.Веселчето ми обясни по скайпа как се прави влакче - кръстосваш на раменете ръцете и кръстосано бързо удряш бедрата.Получава се бързо пресичане на средната линия и шумно озвучаване на звука на влакчето.Има много такива бебешки игри в които на базата на сегашните си разбирания осмислям колко са обучителни, и колко много сме се развивали навремето в училищния двор или в двора на ДГ без да осъзнава някой за това.Опитваме се да наваксваме подобен тип игрички.Много са забавни, не като безсмисленото чертане на осморки.Много е тъпо също така да бута стената за да пресова ставите, но му обясних, че стената пред кабинета на психоложката е вълшебна и ако много я бута преди час докато чакаме - ще я помести.Така хем си убиваме времето докато чакаме, хем се пресова за по пълноценен час при терапевта.Знаете, че преди терапевтичен урок  се правят упражненията и по brain gym включително.

Общи условия

Активация на акаунт