Мартенчета 2009

• 27 817
  • 745
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
Никита, много се смях на това с бройкането. Благодаря ти!
Еlwing, дано да успеете за морето! А ако е към нашия край, много ще се радвам да се видим.

Между другото, ние както сме на морето, така и не стигаме до него. Да сме се записали има-няма 4-5 пъти досега.

# 121
  • Костинброд
Привет-мривет(както казва Пипи Дългото чорапче).
Явявам се за да кажа,че сме добре.Няма нищо ново и интересно при нас.
Тази нощ пътуваме за морето,но само с баткото-Алекс остава при майка ми.След една ангина и няколко зъба реших да не го подлагам на дълго пътуване.А на баткото сме обещали отдавна.
На всички вас  Hug Hug Hug 

# 122
Здравейте Hug
Аденис лек път и много добре да си починете Hug

Тони Яна тези дни няколко пъти си разби устата и имаше кръв, но за щастие нищо сериозно.  

Тя също не ми дава да я държа и съм се замислила за едни ранички които има тук, които са с каишка отзад, че тя никога не върви накъдето трябва Crazy

Виждам за мъжете си говорите. Последния скандал в къщи беше именно поради тази причина. Казах му че е тотално безпомощен без мен. Та той трудно гащите си намира сам Tired След посещението на нашите обаче, тотално реших че мъжете не ги разбирам. Баща ми например, сериозен мъж, храни Яна, къпе и двамата, разхожда ги,  учи с Боян, приспива ги, сменя памперси, мие чинии, подрежда, чисти..... и тн., но дойде ли време за излизане започва да пита майка ми: "Мая къде са ми очилата? Взе ли ми портмонето? Виждала ли си ми еди какво си? А какво казваш да облека?" Crazy
Никита и на мен много ми хареса това за бройкането Joy

Аз сега съм в една дилема. Сега сигурно ще ми се смеете като ви кажа за режима на Яна ама..... Канят ме в групи за игра, да ходя с Яна, но те са сутрин, а тя само тогава спи. Заради училището на батко и нейният режим е следния: става към 7:30 - 8, закусва и към 9-10 пак е в кревата. Спи до към 12-13 часа, обядва и е свободна да прави каквото иска. В 19 часа я слагам да спи за през нощта. Тя милата не може да има следобеден сън, защото в 15и малко трябва да излезем за баткото и трябва да я будя. Не искам да и променям режима сега, защото няма и месец Боян пак тръгва на училище. И така не мога да отида в тези групи, защото тя няма кога да спи, а и ако не си легне става ужасна, но пък детето няма никакви контакти и с другите деца се държи като хванато от гората. Ако види играчка в друго дете налита на бой преди още да е питала дали ще и я дадат без да се сбие Crazy
Много ми е мъчно за нея, Боян на нейната възраст имаше компания и свободно по-цял ден играеше с деца, а тя като види дете и го гледа учудено Shocked

Ели бързо да излизате от гадната серия Praynig

# 123
  • София
Шу, а можеш ли да идеш на тези занимания поне един-два пъти - за проба - или са с дългосрочен ангажимент? Възможно ли е да си тръгнете по-рано, ако не й хареса? Много е възможно заниманията да я ангажират достатъчно, за да не й се доспи веднага, а след това да спи дори повечко. Мойто диваненце откак проходи става предимно към 7 ч., има едно спане - около 12/13 ч. до 14/15/16 ч. (примерно) и после чак вечерното спане. Аз бих се пробвала на всяка цена, режимът и без туй се променя често от самите деца, поне да е за добро. Вариант е следобедният сън да се довърши в количката/колата - просто я слагаш, ако се събуди - събуди, ако не - не - нищо не пречи да опиташ поне за няколко дни. Иначе за контактуването с другите деца, ще ми е интересно СЗА какво ще каже, но веднага давам пример с моята ситуация: с ежедневната компания се разбира прекрасно (сватята да извинява  Embarassed ), но случи ли се да я няма - трудно му е с други деца като цяло. Също "краде" играчки и се радва по-невъздържано, отколкото бих искала, но аз нося повече играчки да компенсираме другите деца, чак на тръгване си дирим нашите (в общия случай). Понякога се налага да избягваме дадена компания/дете, но е сравнително рядко. Доколкото съм чела още дълго е нормално да играе по-скоро ДО други деца, отколкото С други деца...

Тони, всичко е наред със зъбките, нали?

# 124
  • София
Уф, ами и ние нямаме утвърдена компания и Мария си няма приятелчета , където я водя да я разхождам. Като видим други деца й е много интересно и се заиграва, но трябва да й обърнат внимание. както и да е- не беше това въпросът, но аз да си въздъхна.
Шу, съгласна съм със зелното. Пробвай да отидете, на връщане сигурно ще заспи в колата, което трябва да е по обед о до 15 все ще се е наспала, когато трябва да взимате Боян, когато трябва. Мария също спи много рано - ако не сме излезнали сутринта, мога да я сложа в 11 и ще заспи. Просто не се наспива добре вечерта според мен и й се доспива бързо сутринта.
А пък аз се вкарах в един филм, като реших, че ще си играя на инато-авторитет и не знам колко е правилно от психологическа гледна точка и ми е много виновно. Ако някой знае от опит или да е чел някъде, да ме посъветва.
Сигурно на много от вас ще ви призлее как съм оставила детето гладно, но пък и аз си имам принципи и това което Мария прави ми е много неприятно. Ами един ден  не искаше да яде нищо друго и яде бисквити (царевични, оризови и някакви сладки май) цял ден. Давах и защото реших, че не й харесва манджата, че сега й се яде сухо и т.н.- реших, че ще я разбера. На другия ден -сутринта- закусва малко филия със сирене и яйце, на обед вече съм се приготвила с 2 манджи- да избира детето- не иска. Казах й че няма да яде друго и я свалих да играе. По едно време се  сети (очевидно гладна) и отиде да сочи шкафа да й дам бисквити. Да ама аз хич не искам да яде 2-ри ден само тези теста и не и давам, тя се разрева и се тръшка, аз я успокоявам и тя пак реве и се поуспокои после. И така още един път се разрева , сочейки шкафа и аз пак- инат. Между двете истерии съм я слагала на столчето да яде друго, но не е искала. И най- накрая й забърках един омлет(викам нещо различно да е) и хапна от него малко и тогава й дадох бисквити, защото беше още гладна, а не искаше повече от омлета...Днес е третия ден и пак не иска манджа(пюре), нито зеленчуци или кашкавал. Следобед съм дала на баща й един дует и банани- не знам дали ще има успех.
Та въпросът ми е да не й навредя нещо така като иска бисквити и реве , а аз не й давам. Мисля си да не свикне само с това да се храни. Ако пък и дам да е само на бисквити, се терзая, че  е супер вредно, че ще се разболее и т.н.
Благодаря, че ме прочетохте толкова подробно и се извинявам , но ми е много гадно.
Дано, си викам, да е  от зъби и детето пак прояде нещо течно с желание!

Коко мадмоазел, аз одобрявам да си играят вече с кукли и дори за именния ден мога да й взема някакво легло за кукли или пералня си мисля.

Елуинг, честито зъбче и дано не дойдете на срещите другата седмица по хубави причини  Wink

# 125
Зеленко мерси за отговора.
Заниманията са ден за ден и мога да си тръгна по-рано. Това което ме притеснява обаче е че тя по това време вече е много изморена и пищи и мрънка и една среща с много деца и играчки ще я изнерви и обърка. Тя и без това не знае как да се държи и на мен ми се иска при среща с деца да бъде свежа, нахранена и спокойна. А и ако лека полека я свикна този месец да спи след обяд, ще е добре само докато Боян тръгне на училище. След това ще трябва да я будя. Вече съм го правила този номер и тя изпадна в истерия от претоварване. Затова ми се иска единствения и сън да е спокоен в нейния си креват. Другото е че тя не обича да спи в количката. Много трябва да е изморена за да заспи там, но спи кратко и после пак е изнервена. Ох но пък не може без контакти.

Ще дописвам после че се събудихме

# 126
Шу, според мен на тази възраст не са им чак толкова важни контактите.Поне не колкото сънят. Те и без това още не се заиграват по между си( както е казала и Зеленкото), най-много да се спречкат за някоя играчка.Има време за контактите, тепърва ще поотрасне, а и режимът ще и се промени, лека-полека ще започне да се измества вече сутрешното спане и тогава ще му мислите.Щом напълно съвпадат спането и тези срещи, аз лично не виждам как ще стане  newsm78 Поне аз нямаше да лиша София от сън, за да я срещам с деца  Peace Според мен контактите са по-важни на една малко по-голяма и осъзната възраст, някъде след 3г.Преди това не е от чак толкова голямо значение дали ще общува всеки ден с деца или не. Още повече, че при вас и без това режимът е проблем  Peace

Окич, според мен си е пак някакъв период и не и се впечатлявай толкова, с инат нищо няма да стане. Просто гледай вместо бисвити, да и предлагаш друго, което знаеш, че обича - банани, млекца или каквото там яде, за да може да забрави за шкафа с лакомствата  Wink Не мисля, че ще се разболее за толкова малко време на бисквити, не е като да е на тях месеци наред.А и тя нали си пие още АМ? Ако е така, не се притеснявай, че ще има някакви липси, все пак положението е временно  Peace

# 127
  • София
Подкрепям Никита и по двете теми  Peace
Ивема, няма да сме към вашия край, иначе със сигурност щях да се обадя  Hug
Днес бяхме на хомеопат и за Александър, но ще започнем "лечение" след морето  Crazy Много се надявам да има ефект и при него  Praynig

# 128
Здравейте набързичко и от нас, че уикендите са ми доста заети. Tired

Благодаря на всички за загрижеността за разбитата устна на Рая. Със зъбките май нямаме проблем - снощи докато ги миехме ги опипах хубавичко и няма поражения. Устничката и е още малко подута от прехапаното, но очевидно е по-малко от вчера и се надявам скоро да отмине.

Тази нощ пък имахме друг екшън - събудихме се с рев в 3 часа. Най-вероятно беше сънувала нещо, защото рева в продължение на 15 мин. и повтаряше само "Ау-Ау", което ще рече, че има проблем с кученцето, или мечо. newsm78 Явно беше изнервена, защото нищо не искаше, дори и да я гушкаме с татко и. След това се успокои, ама и я беше страх да отиде в спалнята. ooooh! На какво ли не се правихме с баща и, не и не. Постояхме да погледаме телевизия до към 5 часа... после ни заболяха зъбите...пак рев...хапеше каквото и попадне, включително и мен. Дадох и половин доза нурофен и се успои и заспа. Днес пък все едно нищо не се случило. Стана си в 9 часа, закуси, бяхме на разходка и сега спи. Не беше се будила с рев през нощта от дълго време. Вярно, че преди имахме такъв период, но от близо 2 месеца не се беше будила. newsm78

Шу, и аз бих те посъветвала да избереш ден, в който Яна е добра и не киселее и да отидете, пък дори и 15 мин. да останете и после да се приберете за сън все е нещо. Но определено не бих и разбивала режима само заради социалните контакти. Тя и Никита ти е казала - има време и за това. Peace Рая, напрмер е с много различен режим - понякога заспива в 10:30 сутринта, друг път в 14 след обед... та аз бих отишла в някой от тези дни дето заспива късно. Яна всеки ден ли заспива в 10-10:30, или има и дни, в които заспива към 11?! Може да използвате тях. Peace

Окич, аз бих я оставила Рая на бисквити 2-3 дни... Е, бих и ги давала с кисело мляко, например. И аз не мисля, че за 2-3 дни ще се научи да яде само бисквити. Ние нали имахме същия проблем с Рая - имаше дни само на кърма и солети, или корички хляб. Дори банан, дето толкова обича, не искаше да яде. Е, мина и това. Мисля, че и при вас е период и ще мине.
Аз съм и приготвяла на Рая по 4-5 яденета за обяд, или вечеря и тя ми ги е отказвала всичките и минава на кисело мляко с бисквити, или плодово мляко. Сега яде всичко... как набива зеленчуци само. ooooh! Искрено се надявам и при вас да мине това. Peace

# 129
За съжаление не успях да се включа във варненската среща през юли, до мен така и не достигна информация за датата и часа.
Ако се организира друга среща скоро, надявам се да успея да разбера за нея и да присъстваме с  Кристина.
Всеки ден сме в Морската градина и сме на линия. Ивема, Гери Мур - ще се радвам да се запознаем.

# 130
  • София
За нуждата от социални контакти на децата над 1г. сме го обсъждали и преди. Аз съм чела, че имат нужда от тях. Самия факт, че детето ми ми се чувства по-добре, като контактува с други хора, освен с мен, ми е достатъчен, за да не вярвам в обратното.
Шу, тъй като ще пускам Вики на ясла от октомври, реших да я приуча по техния график, че да й е по-лесно после. Закуска 8-8,30ч., обяд 11,45-12,30ч, сън 13-16ч., следобедна закуска 16.30-17ч. В момента сутрин ставаме 8.30ч., на обед я слагам да спи 13.30-17ч., в следствие на което вечер не ляга преди 22ч. Аз бих изместила съня 13-15ч, ако толко й се спи преди обяд ще я оставя само час за сън тогава. Всъщност май не разбрах какво точно те притеснява  Thinking Изместването на графика ли? Защо? Не е ли рано 19ч да слагаш Яна да спи? Виктория откак се е родила все късно ляга.
oki4, аз не насилвам Вики с яденето. Щом е изяла половината и не иска, значи се е нахранила и толкоз. При мен също не минават номера от рода - дай бисквита да си доям. Като си гладни, ще доядеш яденетоили ще минеш само с десерта/обикновено плод/. Може би е в някакъв период на неядене. Не бих оставила повече от ден само на бисквити! 

Последна редакция: сб, 07 авг 2010, 16:02 от kris4e

# 131
Елвинг дано наистина.

Окич нашия период приключи преди няколко дни. Аз имам един шкаф с бисквити и всякакви боклуци. Държа го на ниско, ако Боян стане пак в ранни доби да има я бисквита я кроасан нещо да хапне ако му пригладнее а ние още спим. Има и други боклуци че нали честичко имаме гости (Боян има). И аз като теб се притеснявах, тя само там ровеше и само бисквити искаше. Пробвах с инат, не и давах да влиза в кухнята и тн. но нищо не помогна. Накрая реших лека полека да изпразня шкафа. Но не просто да преместя всичко, а тя вземе едно пликче, аз прибера две и така докато тя не реши че сама е изяла всичко и там вече няма нищо. Сега вече 3ти-4ти ден отваря от време на време, но в общи линии не се сеща много често и си прояде манджите пак. И аз като теб непрекъснато си мисля че не и харесва яденето и затова не яде, а и като ми кажат колко е недохранена на меренето съвсем се шашкам Crazy

При нас другия проблем е че е на поне 20 мин. пеша това място и е определени дни, тоест не мога да се съобразя с настроението на Яна и не мога да отида и да се върна за 15 мин. само за проба. А и тя напоследък особено ако е кисела иска да я нося и не признава количка Crazy Оф....
Никита мерси Hug

Най вероятно ще си оставя детето да си промени режима само Rolling Eyes, а ако до три години това не стане, ще тръгне по 2,5 часа на ден на училище така че все ще осъществи контакти. А ако преди това успея да си купя кола може и да пробваме Rolling Eyes Не е лесно с две ей, особено когато имаш определени часове за всичко. Ако си бяхме в бг, можех да взимам Боян от градина от 16часа та до седем, все щях да и направя следобед сън без прекъсване ама сега нъцки Tired

# 132
  • София
... Та въпросът ми е да не й навредя нещо така като иска бисквити и реве , а аз не й давам. Мисля си да не свикне само с това да се храни. Ако пък и дам да е само на бисквити, се терзая, че  е супер вредно, че ще се разболее и т.н.
Благодаря, че ме прочетохте толкова подробно и се извинявам , но ми е много гадно.
Дано, си викам, да е  от зъби и детето пак прояде нещо течно с желание!

Същото е и при нас, с разликата, че постепенно подмених бисквитите със солени алтернативи (и те вредни, ама...) и че вече не се притеснявам чак толкова - мисля, че е период. До тази седмица поне закуската беше сигурна - сега и тя е под въпрос... (но аз кърмя още и от тази гледна точка не ме е страх от евентуално гладуване/болест поради това или подобно) Подозирам активно зъбоникнене и чесане на венците.
ЕДИТ: След описанието на бисквитките ще кажа, че не виждам нищо лошо в тях Simple Smile Залагам на период.
П.С. Завиждам на Мария   chef

Шу, аз пък викам: пробвай, нищо не губиш, много е вероятно Яна да те изненада! По срещите в клубчета са идвали наборчета, дето уж им се спи, но покрай играта забравят и спане, и всичко, а после се компенсира. Иначе режим аз не съм "правила", не знам как става, мойто диване само си го изработи в един момент... В най-лошия случай ще имаш ден-два леко криви, но поне ще си с чиста съвест, че си опитала.
П.С. Отговорът ми е изцяло по моите си стандарти и моето дете, но виждам, че ти много се терзаеш за Яна, така че поне ще си спокойна, че си опитала.

Последна редакция: сб, 07 авг 2010, 18:09 от зелено човече (.)(.)

# 133
  • София
Ей, страшни сте- веднага се отзовахте!  Hug Hug Hug Hug
Ще пробвам първо с варианта, че няма нищо сухо в шкафа, та да видим.
А- да бисквитите бяха солени най вече и то домашни- много вкусни- не знам дали не си вкарах аз автогол като направих такива вкусни царевични крекери.

Сетих се, че не сме плащали нета и утре сигурно ще го спрат. Понеже не знам кога ще го платим, ако изчезна от форума, ще ми пишете ли смс за срещите, ако се формират такива през седмицата. Дано не съм дълго време без нет, де!

Мерси много! Ще очаквам и други мнения!

# 134
Здравейте,

Ние оставихме Елия на свекитата (за пръв път от 2 месеца насам), но не рева. Много съм доволна, че не се тръшка за мен.
Сега с мъжо ще идем на ресторанче.

Да се включа и аз по въпросите-
За мъжете- пращайте ги на по бира с моя. Аз на мъж съм случила- и на работа ходи, и часно нещо изкарва, и пари ми дава, и в домакинството помага, и детето гледа. Слънце ми е.
Но Никита е права, че те мислят "тунелно"  Joy Мойчкия 1 решение за нещо важно не може да вземе ( свързано с общото благо на семейството), аз да реша, аз каквото кажа. Но пък ако си науми да купува нещо (ей сега ще слага климатик в стаята), само ме уведомява. Направил си е сметката, отделил пари, купил го и готово. Обаче ако ще пътуваме някъде , аз да кажа къде, аз да кажа за колко време, аз да събера багажа. Ако е за детето нещо- аз да реша, има ми доверие, знае че е за добро.
Майка много го защитава. И е права, кой друг ще ме търпи квато съм си тра ла ла. hahaha

ШУ- И аз като Никита мисля, че съня е по- важен. Лека по лека като излизате след обяд ще се "социализира". Елия като си смени компанията (пък и аз), беше яко шашната. Преди нали си излизахме с Веси и Васида, а сега с други 3 майки. Но се оправи. Пък и на тази възраст (поне при нас е така), рядко се зайграват едно с друго.

В тази връзка за КУКЛИТЕ да кажа- Елия има 5-6 и редовно си играе с тях. Има една за навън, едно братче и сестриче, дето се гушкат задължително заедно, 1 по- малка ако ще излизаме за по дълго и т.н
Аз например перални и разни такива неща не искам да купувам сега точно. Според мен много бързо ще им се наситят и на 3 години ще се чудим какво да им купуваме.

Окич- аз от скромния си опит с Елия, ще ти отговоря. Не я насилвам да яде. Пък и наскоро четох, че или даваш едно ядене (максимум две) или нищо. Така като предлагаш няколко неща само и само да хапне формираш капризно дете . Не знам дали е вярно. Ние приципно проблеми с яденето нямаме. Е случва се да не и се яде точно това и втори ден, та тогава давам меко саламче, зеленчуци и кисело мляко и готово. Но никога бисквити за наяждане.
Свекърва ми ми е разказвала как Илия (бие е на 2г) не е искал да яде пили с ориз. И тя го оставила гладен да си легне. По някое време се сетил, че е гладен и си е поискал филиика. Да ама тя му казала, че има само пиле с ориз и ако иска д го яде, ако ли не ще чака до сутринтта. Изял го е.
Колко е крайно не знам. Дано се оправяте бързо с яденето.

Тони- целувки на Рая. И на нас ни е случвало така.

Хайде от мен  Hug

Общи условия

Активация на акаунт