Строеж-къде, как, колко? Тема за взаимопомощ-17

• 56 949
  • 750
  •   1
Отговори
# 705
Архитектите и строителите смятат площите по различен начин.

Например, една къща 100 кв. м с основи, един етаж, неизползваемо подпокривно пространство и покрив за архитекта е 100 кв. м, но за строителя е 100(основи)+100(плоча над етажа)+примерно120(покрив, сметнат по наклона). Така същата къща за строителя е 320 кв. м.

# 706
Архитектите и строителите смятат площите по различен начин.

когато става дума за заплащане труда на архитекта не е така.
Има си термин РЗП ( разгъната застроена площ) и това е всеобщо еднаква мярка за всяко строителство.

Еличка - 300-400 лв е оптимистична цена дори - добре е да го имате предвид преди да започнете. Но пак казвам - изчислена върху РЗП.

Последна редакция: пт, 01 окт 2010, 08:46 от Asinka

# 707
  • густо майна Филибето
Вики, така са ти 100, но не си смятала стените.Имаш по 25см външни и по 12см вътрешни стени без мазилка. Не знам с итонг как е, но ако наистина е по-евтино, защо тогава се предпочита тухлата, не намирам логика Rolling Eyes Всъщност разрових се и видях, че 1 куб.м Итонг ти излиза  180лв, а по мои сметки 1 кубик тухли  са ти около 65лв. Може и да греша, поправи ме. Гледах тук и тук.

Последна редакция: пт, 01 окт 2010, 10:38 от Ljuboznatelna

# 708
Вики, така са ти 100, но не си смятала стените.Имаш по 25см външни и по 12см вътрешни стени без мазилка. Не знам с итонг как е, но ако наистина е по-евтино, защо тогава се предпочита тухлата, не намирам логика Rolling Eyes Всъщност разрових се и видях, че 1 куб.м Итонг ти излиза  180лв, а по мои сметки 1 кубик тухли  са ти около 65лв. Може и да греша, поправи ме. Гледах тук и тук.

Мила смятали сме всичко със строители, подробно зидане с тухли, зидане с итонг, разход на материал, работа с плоча без плоча, на 2 етаж без етаж. Не случайно строителите на кооперации използват Итонг  защото е по евтин за строене и по лесен за зидане... Просто аз съм го казвала и в други теми и пак ще го кажа  за съжаление разходите са ни напълно ограничени, Confused но предопчитаме този вариант вместо да живеем в панелка. Да по-евтин е живота в апартамент, няма да имаме толкова нерви, толкова разходи, но това е нещо за което си мечтаем отдавна.. Опитваме се с малко разходи да направим нещо стойностно за живеене. Смятали сме тухли, стени, плоча, вътршни стени, външни, цокли, гипсокартон,изолации покриви и прочие. Да по добре е да има горе плоча, но просто вече ви казах..Ако сложим и плоча то си става къща на 2 етажа. Живот и здраве по натам, да се опаричим- втора къща ще направим   Laughing Накрая ще направим сметката , колко ще дойде на квадрат и ще споделя  Hug .Двора не ни е малък двора ни е дълъг... Thinking Ето една къща строена по този начин, не казвам че е перфектна, има недостатъци Winkно е пример http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=17013&start=0 … sc&highlight= Човека е писал за разходи и всичко .

smile3525

# 709
Множко му е излязло за строеж с Итонг и то само за материали  Peace

# 710
Множко му е излязло за строеж с Итонг и то само за материали  Peace

чета за 80 кв.15000 лв за материали без труд за гр. строеж до покрив с дограма и май изолацията  newsm78 много ли е  Thinking

сега намерих в нета сравнение на цените на тухлите , макар че то зависи как се зида ..  Идва май същото оф незнам.. Laughing Попринцип го дават че е по евтино ...Ще го мислим пак.. ще го смятаме  Tired Добре, че иам ской да обменям идеи..

32бр. тухли четворки на кв.- около 1лв.бр.
12,5 бр. на кв. бетонни блокове (оградни) -0,90лв.бр.
6,66 бр. на кв. итонг. -4 лв за бр.

# 711
По принцип Итонга май го водят топлоизолиращ  Rolling Eyes
Но да знаеш, че по-трудно се прави изолацията на него, защото изпускат дюбелите. Май има специални дюбели за Итонг, а те май са по-скъпи  newsm78
Малко наизуст говоря, но един приятел много се ядосваше, че е сложил Итонг, когато слагаше изолацията  Rolling Eyes
Ние лично мислим да си е с тухли четворки, защото ще слагаме сайдинг. За мен това е най-добрата изолация, но когато го павят айстори идва доста по-скъпо. Ние сами ще си го слагаме, няма мокрене на къщата, няма мухъл по стените.
Мъжа ми слага навес на едни хора с мазилка. Като реза фибрана, за да вкарат навеса под фибрана цялата стеа е била мухлясала.  #Crazy

Покрива как планирате да го правите? Ние мислиме класически с керемиди, но около нас доста хора слагат битумни  Rolling Eyes Ама те май са по-добри за по-стръмни покриви или греша  newsm78 Хубавото на битумните е, че не тежат толкова на покрива и позволяват не толкова тежка конструкция  Rolling Eyes

# 712
  • София
Вики, тухлите четворки не са по 1 лев на брой. Ние наскоро ги взехме за 45 ст./бр. Вярно, ползвахме голяма отстъпка чрез наш познат, но иначе са около 65 ст/бр.

Итонга се води по-евтин, защото се лепи с нещо друго - по-евтино, не с варов разтвор. Освен това се смята, че като са прави стените и няма дупки за запълване, може да се ползва по-малко мазилка, или изолация, което допълнително съкращава общите разходи.
Но пак казвам - ако са добри майсторите, ще ви направят прави стени и от тухли четворки.
Нашите зидари опъваха един конец от колона до колона и така зидаха всеки ред.

# 713
Множко му е излязло за строеж с Итонг и то само за материали  Peace

чета за 80 кв.15000 лв за материали без труд за гр. строеж до покрив с дограма и май изолацията  newsm78 много ли е  Thinking

Ако е с дограма и изолация не е много.Но ако е само за грубия строеж без труда е много.

# 714
Lara точно така, то има време ще се мисли, разходите за зидане ги дават по евтини, по малка изолация също..за  самата изолацияима си специални пирони за итонг, но ние мислихме с каменна вата там пак са специални пирони..... За фибрана съм чела, че само около бетона се изолира,че правил страшен конденз  Thinking И ние още се чудим за тоя сайдинг, нещо грам не ми харесва външно иначе на практика е вечен, по -евтин като, че ли и по-добро решение.... Покрива сме за битумни керемиди, заради това че са ппо леки и пак по евтини  Laughing

# 715
Къщата ни в момента е със сайдинг и сме адски доволни!
Няма мокрене, можеш да го миеш (другата мазилка с годините си променя много цвета, заради мръсотията), с каменна вата е... Може лесно и мъжа ти с приятели да го направи ако има инструменти. Къщата като ще е на 1 етаж няма да ви трябва и скеле, или поне не голямо...
Преценете наистина, сайдинга ако не се лъжа има 50 години гаранция.

# 716
  • Перник
Разбира се, бих ги препоръчала винаги...Сега редят керемидите на къщата и след това са свободни.

Спокойно, ние за съжаление не бързаме  Sad Мъжът ми не си дава зор за никъде, а аз постоянно се питам дали наистина да съборим къщата и да строим нова. Ако е нова дали да е масивна или дървена. Ако е дървена ще стане по-бързо, няма да чакаме да съхне... ако е масивна, ще ползваме материали от старата...   Crazy
Абе не ми обръщайте внимание, просто си разсъждавам  Wink

# 717
Светла, не знам колко от материалите реално ще използвате. Като я разрушите ще почнете да се питате... 'е сега като я правим, дай да направим както трябва, защо да влагаме стари материали, те са си изживяли живота'. Все ще ви се виждат неподходящи за новата ви къщичкаSimple Smile
Аз съм фенка на масивното строителство, както казах и по-напред, на тухлите 4-ки, на керемидите... Което май си е изоставане с модерните технологии  Whistling

В щатите, въпреки ураганите, торнадата и т.н., си строят леки постройки, рядкост е масивното строителство  Rolling Eyes
Дървените къщи стават бързо, хубави са доколкото съм чувала, изолирани са  Rolling Eyes
Ох не знам и ние много сме мислили по въпроса и даже на майтап сме обсъждали, че ако си направим такава къща можем всеки 10-тина години да си я строим наново според каквото ни скимне тогава  Whistling

# 718

В щатите, въпреки ураганите, торнадата и т.н., си строят леки постройки, рядкост е масивното строителство  Rolling Eyes

И затова след ураган на мястото на къщата има само купчина дъски  Laughing Stop

В България няма урагани разбира се,за тук не е проблем сглобяемата или дървена къща от гледна точка на сигурност.Но за Щатите ми е чудно как се навиват на такива сглобяеми дървени къщурки  newsm78

# 719
  • густо майна Филибето
Там са евтини,и имат застраховки. А и за тях времето е пари.

Общи условия

Активация на акаунт