издателски критерии

• 909
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте всички! Не видях дали има подобна и точно такава тема, за това пускам нова  Simple Smile! Чудя се какви ли критерии имат издателите, за да публикуват нечия книга? Разходих се наскоро до една книжарница и направо се втрещих! Такива простотии се издават ... Като книжка с СМС-и ...  #Crazy По ред на страничка ... Та така, просто се зачудих ...  Simple Smile

# 1
Предполагам основния, да не кажа единствен критерий са очакванията за продажби.  Като гледа какви  ни управляват издателството е решило, че нов тип литература ще се продава  Wink

# 2
Повечето издателства имат някаква насоченост или жанрова, или читателска. Без съмнение има и такива, които експериментират. Аз също понякога се дивя на някои книги, но това, че на мен нещо ми е чудно, меко казано, може на някого да се вижда уникално интересно. Хора всякакви, издателства - също.

# 3
  • Талант на 2012,2013 г.
Вече от нищо не мога да се учудя. Мисля си, че се водят от техните собствени интереси...

# 4
 Simple Smile И аз това си мисля, за интереса ... Даже като се замисля разчитат на някои известни имена. Както разбрах СМС-ите са от автора до Карбовски. Сигурно това е в основата ... А дали, ако идеята беше примерно моя, щяха да я издадат? Wink

# 5
  • Талант на 2012,2013 г.
Знам ли??? Ако имаш сигурен гръб... Thinking Hug

# 6
Вече от нищо не мога да се учудя. Мисля си, че се водят от техните собствени интереси...

А, да - съществува и този вариант за "собствения интерес". Има доста заглавия, които са финансирани по 'нам  к'ви си програми. Издателствата си ги издават, вземат си парите от програмите, пък дали въобще някой ги купува, това вече не ги интересува.

# 7
  • София
Нямам нищо против всяко издателство да се интересува първо от "собствените си интереси", т.е. очакванията за продажба. Все пак, те за това "живеят" - за да печелят. Не са благотворителни дружества все пак. Ако пък изпълняват критерии по някакви програми, заради което са финансирани, защо пък да ги интересува как ще се продават - в този случай те са си търговци...

Но очакванията за продажба са задоволяване на очакванията на читателя, а колко издателства "пробват" читателите си с литературата си?

Аз също често се навъртам често на рафта с българска съвременна литература, обаче не си тръгвам втрещена, а направо депресирана. Някои са толкова невъзможни за четене, че...

Но сте прави, че издателствата имат често жанрова насоченост. Което пак е измятане в някоя крайност. Нито са си разпределили пазара стриктно, нито покриват цялата читателска аудитория с 1 жанр.

# 8
Не съм чела темата, но искам да споделя че ужасно ме дразни шрифта на издателство "Кибея", направо ме заболяват очите  ooooh!

# 9
  В България се издават нашумели заглавия, за които има сигурен пазар или книги, за които авторските права не са много скъпи. Но при всички случаи продаден тираж от 5000 броя е постижение , а голям успех  са книги с 10-15 000 тираж. Когато Иван Славков си рекламираше книгата каза: "Не е важно дали една книга се чете, важно е да се продава!" - доста показателно за критериите за издаване на книги.
  В никакъв случай не критикувам издателите. Те заслужават адмирации, че не губят вяра, въпреки непрекъснато намаляващия брой читатели.

Общи условия

Активация на акаунт