Aptamil HA 1 става ли за новородено бебе, склонно към АБКМ?

• 5 042
  • 5
  •   1
Отговори
Предстои ми раждане този месец. Имам детенце с алергия към белтъка на кравето мляко и към консерванти в храните. При даване на обикновено АМ навремето имахме много големи проблеми - тежка моментална реакция с посиняване и почти задушаване. Иска ми се сега да предпазя бебето да не се алергизира. Тъй като ще раждам секцио, нямам кърма първите 3-4 дена и все ще трябва да му се даде някакво мляко. Купих Aptamil HA 1 с пребиотици за родилното, препоръчаха ми го точно за такива случаи.

Но сега прочетох следното на опаковката му: "Аптамил HA не трябва да е използва при доказана алергия към белтъците на кравето мляко или при съмнение за наличие на такава" А аз мислех, че е подходящ точно за такива бебчета (наследствено предразположени към тази алергия, както е при нас). Какво да правя сега, евентуално с какво мляко да го сменя или мога ли да ползвам него. Ще се радвам, ако някой има опит да ми отговори.

# 1
  • Стара Загора
Ако детето има АБКМ трябва да приема специални млека  Peace Аптамил ХА и изобщо ХА млеката не се дават на деца  с АБКМ  Peace
Леко раждане ти пожелавам и дай Боже здраво детенце  Praynig Дано няма АБКМ  Praynig Hug

# 2
Мерси много за отговора  Peace Аз няма как да знам предварително ще има ли тази алергия, но трябва да направим всичко възможно да не му вкарваме алергени, за да не се отключи, след като е предразположен към нея.

А за какво всъщност се дава тогава Aptamil HA ?? Защото първото изречение на упътването е: "Хипоалергернно мляко за намляване на риска от развитие на алергия. Вашето бебе е с висок риск от алергия, ако е фамилно обременено с атопични заболявания -  особено родители, брат или сестра". Звучеше ми точно като за нашия случай, затова го и купих. Ако не е за такива деца, за какви е всъщност?

Ще се консултирам и с неонатолозите в клиниката, в която ще раждам. Дано те разбират от млека и алергии.

# 3
Би могла да потърсиш и мнение от педиатъра на голямото ти дете.
Обикновено ХА формулите се дават за превенция, ако има съмнения, че бебето би могло да отключи алергия, предвид фамилна обремененост. Но пък не се използват за бебета с доказана АБКМ.

И все пак си мисля, че в първите дни няма да е препоръчително бебето да бъде захранено с Фризопеп.
Най-добре е независимо от начина на родоразширение, бебето да бъде поставено на гърдата възможно най-рано, а оттам нататък и често. Така се обезмисля даването на формула, а това в твоя случай е повече от препоръчително.

# 4
Sourcherry, за съжаление педиатръката ни абсолютно не е запозната с алергии и млеката за тях, дори аз съм по-наясно от нея. Ще занеса хипоалергенния Аптамил на неонатолозите, да обсъдим с тях той ли да е или нещо друго.

И на мен би ми се искало да кърмя веднага. Но вече съм раждала 2 пъти секцио и двата пъти кърмата ми идва на 3-я или 4-я ден чак. Дотогава нито капка нямам, както и да суче бебето. Иначе кърмя успешно и без проблем после. Но тези първите 3-4 дена няма как да си храня бебето, а то трябва да яде нещо, това ме тревожи.

# 5
Ясно.
Дано неонатолозите да са в час за формулата, която е добре да пие бебето през първите дни.
Всъщност ако не те, тогава кой би трябвало да знае най-добре?!

Общи условия

Активация на акаунт