Хитрини за справяне в кризата?-2

• 73 631
  • 675
  •   1
Отговори
# 60
Всъщност харченето зависи от доходите. Не сме се лишили особенно от храна. Продължавам да купувам добри колбаси/филе и луканка/, избягвам кренвирши и салами. Купувам хубаво сирене и кашкавал, много кисело мляко. В момента плодове и зеленчуци не купувам /имаме собствено производство/ - от тук спестявам определено. Месо в момента също не купувам /пак от село/. Готвя всеки ден, не лишавам децата почти от нищо. Безалкохолно спрях да купувам.

Само да питам побирате се в някакъв бюджет - тук включвате ли цигарите.
Защото цигарите са сериозен харч - горе долу по 150 - 200 лв. на човек.
Ако и двамата родители пушат - то за храна няма да остане кой знае колко Grinning

Аз спестените пари от цигари и кафета ги давам за дрехи и забавления на децата

# 61
Аз казах по темата - след като купя основните неща като олио захар , брашно , ориз и т.н. купувам ден за ден . Така ми излиза сметката , защото си определям бюджет еди колко си лева на ден / за да не си го мерим / и така  . Ако днес купя неща за половината от сумата , утре значи ще похарча повече в магазина .
Моят мъж не яде месо , но това не ме улеснява много , защото трябва да има риба , хубаво сирене и т.н.
Даже преди ми беше по - лесно - купя 700 - 800 гр. месо и сготвя за трима ни . Сега всеки яде различно  ooooh!

# 62
Вие имате ли навика да зареждате хладилника, защото този мой навик установявам, че много ми бърка в джоба. Сакън да не останем гладни, без значение дали от малък магазин или голяма верига, пазарувам от всичко и ето сега изхвърлям някаква копърка и хайвер, на които е минал срока.  Tired как да се отуча не знам

# 63
Вергилия - точно от този навик , когато се отказах просто видимо ми намаляха разходите . Изхвърляхме много храна , а това е много гадно според мен . Нищо не зареждам  Stop
Винаги гледам да има сирене , кашкавал , мляко и някое филе за детето , така че никой няма да умре гладен . Всичко друго купувам за съответното хранене през деня .
Между другото - откакто се сдобих с куче , съвсем нищо не изхвърлям  Laughing Вечно гладният ми всеяден булдог онзи ден изяде половин пъпеш примерно  Laughing

# 64
Вергилия - точно от този навик , когато се отказах просто видимо ми намаляха разходите . Изхвърляхме много храна , а това е много гадно според мен . Нищо не зареждам  Stop
Винаги гледам да има сирене , кашкавал , мляко и някое филе за детето , така че никой няма да умре гладен . Всичко друго купувам за съответното хранене през деня .
Между другото - откакто се сдобих с куче , съвсем нищо не изхвърлям  Laughing Вечно гладният ми всеяден булдог онзи ден изяде половин пъпеш примерно  Laughing
И аз така. Веднъж в седмицата купуваме месо - просто защото магазинът, от който го купуваме ни е малко далечко, та уж разхождаме детето и си купим и месо. Иначе ежедневно купувам само плодове или зеленчуци - зависи кое е свършило - с тях няма как да се запасявам. Препаратите и шампоаните ги купувам веднъж в месеца - правя си списък. Сирене,мляко и кашкавал винаги имам в хладилника - в повечето случаи с филенце,луканка или някакъв колбас,за да има за сандвичи. Но не в количества,че да се развалят и да изхвърлям.Т.е. противно на масовото мнение с 300лв на месец хладилникът ни е винаги пълен. А и пак уточнявам - тук не влизат джобните за кафенце,боклучета като чипсове и вафли и т.н. и цигари.Ние и двамата вече не пушим,но пък кафета пием.А що се отнася до боклучетата - то е въпрос на възпитание.Имам едно познато дете което пита майка си "мамо,ти имаш ли парички да ми купиш дъвка /майката има/",но не прави трагедии,когато му се каже "не". А съм виждала много грозни тръшкания за някой отказан чипс. Но моето мнение е ,че след като е криза и се налага орязване на разходите ще го понесем всички по равно - нали затова сме семейство, а не само мама и тате.

# 65
... Между другото - откакто се сдобих с куче , съвсем нищо не изхвърлям  Laughing Вечно гладният ми всеяден булдог онзи ден изяде половин пъпеш примерно  Laughing

Хах, това е вярно. И нашата е като прахосмукачка за всякакви плодове и зеленчуци.
Пък да не ви казвам как се пести от кафенета, когато имаш куче - преди излизахме просто ей така в почивните дни сутрин, да прочетем вестниците в някое кафене... сега вече с кучето всяка свободна минута е в парка, и да искаме с него няма да ни пуснат в кафенето или пък ако ни пуснат то няма да стои на едно място, така че това перо осезателно намаля.

# 66
Моето куче,лека му пръст, ядеше домати. Rolling Eyes

# 67
Аз от месец и нещо съм на системата тост от Макдоналдс сутрин - 0.99 лв. за ементал сирене и шунка в хлебче, прясно изпечено. Не съм предполагала, но смъкна закуската до 20лв. месечно (през работните дни), което е наистина малък разход за храна. При това закуската е най-калоричното ми ядене за деня и си е друго да е качествена. Може много неща в МкД да са боклуци, но тоста си го бива.
Вече не купувам почти нищо от Женския пазар - винаги изхвърлям голяма част от плодовете и се отказах. В момента все пак съм супер-зарибена от малините и боровинките - на входа на пазара откъм Сливница взимам за 2лв. половин кило от тях от една сергия на която редовно има. Това е най-здравословния ми десерт за тоя месец, за нищо пари.

Не ми се налага много да пестя, но много обичам да пестя, дава ми усещане за контрол и съвест, всичко, което купувам изгодно ме кара да се чувствам веща и разумна. Това е моето отношение към парите и какво да купуваме с тях - винаги всичко да се провери, да се открие най-изгодното, доставя ми голямо удоволствие. Мисля че за някои приятели съм смешна, когато казвам цената на дреха, която харесват, може би е и смешно, че примерно взимам тост за 0.99 и това ме прави щастлива, вместо баничка за 1.20, но така съм устроена.

# 68
Ако обичаш овесени ядки, можеш да си намалиш закуската до 10-20 ст.

# 69
За съжаление не, иначе с удоволствие бих.... но като пресметнем, те също си искат своето мляко и някакво овкусяване, най-добре с плод, та ми се струва, че реално не излизат много евтино.

Варианта, който съм опитвала е 3с.л. от овесените трици на Дюкан смесени с 1 активия за пиене - не е лошо, но за съжаление цялата женска линия откъм майчина страна имаме проблеми с мляко и казеин, та млякото ми е за веднъж седмично... И пак излиза повече от лев.

# 70
Пардон, нямах предвид това, а обикновени овесени ядки - без нищо, в топла вода. Аз поне не ги обичам с допълнителни неща. Но пък аз сутрин и не обичам да закусвам, така че не съм голям капацитет по закуските.

# 71
Извинявам се, че ще се изкажа малко не по темата. В смисъл не става дума за спестяване и т.н.

У нас няма и никога не се купуват чипс, зрънчо, маргарин, майонеза, готови сосове, вафли, сладки, колбаси и т.н. Не по финансови причини Просто това е храна, от която няма никаква реална полза и не виждам смисъл да я давам на децата си. Те пък никога не се и оглеждат за такива храни, защото след като вкъщи ги няма никога, нормално е да не ги търсят. Малката си хапва по някоя вафла у баба си, синът ми от години не опитва даже. Ако децата са свикнали на по-качествена храна, те самите избягват боклуците, когато пораснат. Както и дете, което си е свикнало да яде мазни пържени храни, дюнери и т.н. намира именно тях за най-нормалната и вкусна храна и търси такава, за да си хапне. Именно за храненето на децата имаме най-голямата роля ние като родители. И аз съм привърженик на спорта, но но може да храниш детето с вафли, кренвирши, консерванти и пържено всеки ден и да мислиш, че само спорта ще го оправи. Поне за мен здравословното хранене е също толкова важно като спорта.

И въпроса: "Мамо, имаш ли парички да ми купиш дъвка" ми е супер странен. Защо трябва да се лъже, че няма пари (защото за 1 дъвка вярвам всеки има), не е ли по-нормално да се обясни на детето защо не му се купува дъвката. Поне аз не мисля, че децата ми трябва да живеят с мисълта, че майка им няма 50 стотинки за вафла, като причината да не им я купувам е от коренно различно естество. Тук няма начин да се оправдаем с кризата, точно боклучавите храни често са хем евтини, хем вредни, така че в криза вървят здраво, но всеки си избира дали да ги ползва.

# 72
Хе, хе...Тес и аз малко встрани от темата - бях на ехограф, преглед за рак на гърдата/профилактичен и после разправям на майка ми. И тя в недоумение: "но аз винаги съм те хранила с правилните неща!!!"  Grinning та жената си вярва, че това е от храната... (п.с. не че съм била  от трудните за хранене деца, месоядна, беззахарна, зеленчуковолюбителка)

# 73
За съжаление не, иначе с удоволствие бих.... но като пресметнем, те също си искат своето мляко и някакво овкусяване, най-добре с плод, та ми се струва, че реално не излизат много евтино.

Варианта, който съм опитвала е 3с.л. от овесените трици на Дюкан смесени с 1 активия за пиене - не е лошо, но за съжаление цялата женска линия откъм майчина страна имаме проблеми с мляко и казеин, та млякото ми е за веднъж седмично... И пак излиза повече от лев.
овесените ядки са една от любимите ми храни- към сварените ядки, изцедени от водата, добавям малко краве масло, мед на вкус, орехи и лешници (ако имам вкъщи).  много е вкусно  Grinning

Цитат
много обичам да пестя, дава ми усещане за контрол и съвест, всичко, което купувам изгодно ме кара да се чувствам веща и разумна. Това е моето отношение към парите и какво да купуваме с тях - винаги всичко да се провери, да се открие най-изгодното, доставя ми голямо удоволствие. Мисля че за някои приятели съм смешна, когато казвам цената на дреха, която харесват, може би е и смешно, че примерно взимам тост за 0.99 и това ме прави щастлива, вместо баничка за 1.20, но така съм устроена.
и аз съм така. голям кеф ми е да спестявам. имам една кутия, в която събирам монетите от рестото. като събера определена сума купуваме нещо за дома или пък ни спасяват, ако остане без пари. сега събирам за кухненски робот.  Simple Smile не че не мога да си го взема на изплащане, но ми доставя голямо удоволствие да си го купя със спестени пари.

# 74
  • София
Аз не мисля, че пестя от храна или, че кризата се отразява по някакъв начин точно на храната на семейството ми, но ми стана странно да прочета, че харчите 1000лв за храна.  Shocked Аз както и да пресмятам мисля, че повече от 300-400лв на месец не даваме. От нищо не се лишаваме с две деца сме. Правим винаги едно голямо пазаруване на заплата за около 150-200лв и през 2-3 дни от кварталния магазин и пазара докупуваме мляко, хляб, плодове, зеленчуци за около 10-15лв.

Наистина в тази сума включвам само храната за вкъщи. Отделно са джобните за големия син, отделно са и нашите пари за обяд през работните дни, отделно са и паричките за заведения отвреме-навреме.

От тази гледна точка съвсем не разбирам защо да тръгна да спестявам точно от продуктите за хранене у дома? Нашите големи разходи са на съвсем други меса, но за съжаление с криза и без криза, няма как да им повлияем (най-вече вноските по кредитите, пари за детегледачка, сметките за ток)

Общи условия

Активация на акаунт