Хитрини за справяне в кризата?-2

• 72 584
  • 675
  •   1
Отговори
# 585
И аз пера  нощно време. Незнам колко пестя, но пералнята ми е стара и харчи повече ток от новите... Confused Та нова като (ако) си купя мисля, че осезаемо ще усетя пестенето от нощната тарифа. Laughing

# 586
 Въобще не пестя. Веднъж се живее, докато има пари ще харча, като се свършат ще му мисля. Знам и 2 и 200.

# 587
Мацки да ви попитам а лятно време от кога е нощната тарифа  Embarassed, да пробвам и аз дали ще има някакъв резултат Hug

# 588
Мацки да ви попитам а лятно време от кога е нощната тарифа  Embarassed, да пробвам и аз дали ще има някакъв резултат Hug

Ми ние сме си я определили  Blush от 22-6:00 и има ефект

# 589
http://www.cez-rp.bg/bg/za-klienta/chesto-zadavani-vaprosi.html

# 590

Ми ние сме си я определили  Blush от 22-6:00 и има ефект
Нощната лятото е от 23 до 7. Зимата - от 22 до 6.

# 591
Ако ползвате бойлер на ток, през лятото намалете градусите на водата,има реле някъде за степента на нагряване. Ние го слагаме на минималните градуси и ни спести 20лв от месечната сметка. Освен това е важно да се чисти варовикът редовно.

Точно това направих това лято. намалих градусите и си засякох бойлера - харчи ми точно 2 киловата по 0,13 ст приблизително на нощна с ДДС прави около 4лв на месец. Пералнята на 30 градуса харчи 1,5 киловата. Хладилник с фризер - също съм намалила градусите и за месец ми харчи около 10лв. Останалите уреди са плазмен телевизор, лаптоп, фурна и котлон. Сметките ми са между 20-25 лв. От това по-минимално няма на къде вече.

# 592
                            Наближава момента за зимни хитрости: например за естествени имуностимуланти за да минем без антибиотици тази зима; уплътняване на къщи и апартаменти, за да си платим отоплението без инфаркти и допълнителни заеми.

# 593
Викито ,като каза топло ме подсети.Чудех се да се смея ли или да плача на новината как топлото поскъпва.Интересно през месец май обявяват поефтиняване на парното,а през септември поскъпване SickСъвсем ни взеха за мезе.И това е всяка година едно и също. ooooh!

# 594
  • Където морето целува небето...
Нека никой не го приеме като заяждане, но виждам говорите за сметките за ток, та да се включа и аз. Ами ние каквото и да правим по-малко от 55 лв. не можем да платим лятото (като тук не влиза климатик, месеците с него са по-скъпи). Еми хубаво ама това е с бойлер, пералня (лятото без сушилня), фурна и котлони (не всеки ден) и разните там TV, PC и лаптоп. Не мога да пускам бойлера само нощем. Така не изстива ли водата. Аз искам винаги да имам топла и това ме притеснява. Моля тези, които го спират денем да споделят примерно надвечер има ли топла вода.
Ще пробвам с отложен старт на перанята, но така не са ли много намачкани дрехите сутрин?
А всичко уж е ново и енергоспестяващо. Нямаме обикновенни крушки, а повечето са ни и лед. За зимата не ми се мисли. Всичко е на климатици. Мислите ли, че конвекторите са по-добра идея за затопляне на жилище?

# 595
С конвектори ще ти излиза в пъти по-скъпо отоплението, особено, ако климатиците са ти инверторни.

# 596
. Не мога да пускам бойлера само нощем. Така не изстива ли водата. Аз искам винаги да имам топла и това ме притеснява. Моля тези, които го спират денем да споделят примерно надвечер има ли топла вода.
Ще пробвам с отложен старт на перанята, но така не са ли много намачкани дрехите сутрин?
А всичко уж е ново и енергоспестяващо. Нямаме обикновенни крушки, а повечето са ни и лед. За зимата не ми се мисли. Всичко е на климатици. Мислите ли, че конвекторите са по-добра идея за затопляне на жилище?
Зависи колко е топло у вас и колко топла вода очакваш да има вечерта. В най най добрия случай ще има за светкавичен душ.
Темата за консумацията на ел. енергия в зависимост от режима на работа на бойлера сме я коментирали. Ако се ползва топла вода веднъж- два пъти дневно- прим. душ сутрин и вечер  е неоправдано да се държи непрекъснато включен бойлера. Ако съм си вкъщи и не ходя на работа бих го пускала един час преди употреба. Да се държи нон стоп включен има смисъл ако сте много хора или сте с различен дневен режим.
Конвекторите харчат много тк, както са писали вече, въпреки че за мен лично са по комфортни от климатиците. Така или иначе, като сте сложили вече климатици няма какво да се направи, тя инвестициията си ви виси. Единственото евентуално е външна изолация, тя по принцип спестява доста от отопление.,

# 597
  • Където морето целува небето...
Ще трябва да пробвам с изключване на бойлера значи. Иначе в климатици не сме инвестирали. Жилището е ново и строителят беше решил да пусне апартамените с климатици, та си имаме три. Имаме изолации там по всички стандарти, но ще ние първа зима тук и ще видим. Иначе конвекторите съм чувала, че правят по - уютна топлина от климатика, но горят повече ток.

Четох по-напред за водоспестявашите душове и искам да попитам кой ползва такъв? Има ли ефект?

# 598
Лятото включваме бойлера към 17:30 - 18:00 и последния ,който се изкъпе /някъде до към 20:00 всички са минали през банята/ го изключва. Целия следващ ден си имаме топла вода както за домакинство ,така и за по един душ.

# 599
Нека никой не го приеме като заяждане, но виждам говорите за сметките за ток, та да се включа и аз. Ами ние каквото и да правим по-малко от 55 лв. не можем да платим лятото (като тук не влиза климатик, месеците с него са по-скъпи). Еми хубаво ама това е с бойлер, пералня (лятото без сушилня), фурна и котлони (не всеки ден) и разните там TV, PC и лаптоп. Не мога да пускам бойлера само нощем. Така не изстива ли водата. Аз искам винаги да имам топла и това ме притеснява. Моля тези, които го спират денем да споделят примерно надвечер има ли топла вода.

При нас има, но зависи колко чинии съм имала да изпера и дали съм се къпала сутринта само с хладка, но приятна вода... А за пералнята, зависи дали има деликатна центруфуга, защото моята я има и не са особено измачкани и другото което е след колко време след като е изпрала ги просваш дрехите т.е дали не ги оставяш да " по изсъхнат" в пералнята.  Аз лично я настройвам към 4-5 да се включи и според програмата в 8- 8:30 гледам да съм проснала, незнам от това колко има значение, но гледам да не ги оставям повече мокри в пералнята 1. Защото започват да намирисват на застояло 2. Защото започват да изсъхват смачкани.

Общи условия

Активация на акаунт