(Био) зеленчукова градина 5

• 71 761
  • 737
  •   1
Отговори
# 150
Имам черни репи, най-голямата - колкото гъше яйце. Ама и те искат да ги поливам, а водата изчезва в земята. Поливам на ръка, мъкна кофи и туби по 10 литра. Старите домати имат тук там по някой зелен домат, освободих 4 кола, ама ми трябват още. Иска ми се да вържа ромите. Оставил съм една тиквичка за семе, една топчеста тиква за пържене стана истинска оранжева тиква, и една краставица за семе съм оставил. Ще се опитам да бойкотирам сортови семена, че ме лъжат. Това лято имах рекордно ниска кълняемост от тиквичка изобилна - около 15%. Сред черните репи има една бяла.
Отрязах три ниски клона на кайсиите. Наесен, като окапят листата, ако видите някъде останали изсъхнали или изгнили плодове, ги отбрулете и изнесете далеч от градината. Източник на зараза са за на лято.
При нас дойде времето на дренките. В горите имаме диви, те са дребни, но на компот по-ароматни. На село имаме и две облагородени, ще си набера една кофа.

# 151
Че лъжат "Сортови семена"-лъжат, и то яко! Не вярвам да използват чист материал за възпроизводство, нито да спазват пространствена изолация. Всичко е търгашество! Търсиш определен сорт, на картинката и по описание-същото, а в кошницата накрая  ooooh! разни и разнообразни! Пиперките ми са такива. Уж сортови семена, а да не показвам сега какво бера! Разсадила съм по два корена, на единия корен е капия, а на другия-люта чушка. Расадните лехи  бяха разделени и описани, съответно и фитариите. А сега ги бера едни шарени... не е за приказка!

Последна редакция: сб, 04 сеп 2010, 07:51 от Ana.Ivanova

# 152
Преди десетина години говорих с един дядо-живота му е минал като градинар в Австрия.Та той разказваше,че рано на пролет минават доставчиците на семена.Договарят се кой какво ще сее и градинаря получава семената без да ги плаща.После през целия сезон доставчика периодично минава-да види кой как отглежда растенията,кое как вирее и се развива,какви добиви дава.И в края на сезона си получава парите за семената.Тогава не са се правели далавери-общия интерес е движел всичко.Но става въпрос за началото на 20 век.После навлезли големите фирми и корпорации,прекъснат бил личния контакт и всичко станало само пари...

# 153
От три години си въдя тиквички от уж хибридни семена.Растат си нормално,няма израждане.Всяка година си оставям една тиквичка да зрее за семе.На другата година сея пак от нея.
Сега пак имам даже вече е станала оранжева .
Ани,аз в един преден мой пости ти писах,че салата не излезе Айсберг.Най-обикновенна салата.

Днес варя сладко от сини сливи.Довечера ще набера и за комшийката.

# 154
От половинки сливи ли? А слагаш ли нещо друго - бадеми или орехи, такива работи.
Сладкото от сини сливи е идеално за пържени филийки с яйца.
Пък отгоре може и сиренце или кашкавалец да се нареди.

# 155
Слива завита в топла мекица.Мама пече сладкото от сливи в тава на фурна.
Миме,дребнички са брюкселските зелки. Laughing
Най-бавнорастящият зарзават.Да не забравиш да ги обереш,когато добият "специалния размер."-като свиеш палец и показалец на клюп.
Вчера видях цъфнала ябълка и черница узряла втори път.
Корените ми магданоз са обрасли с крехки листенца.Те са 3 годишни.
Аисберг наричате салатките,които приличат на зелки,нали?
Тук са най-разпространения вид в магазините.Не се режат-чупят се с ръце,не се претриват.Нали трябва да са хрупкави като айсберг.
Изчезнаха от магазините ВСИЧКИ семена на зеленчуци. #Crazy
Това е.Къдрави китайски зелки и люти чушлета продават в саксии,за декорация пред входа на къщата.
Някой правил ли е от вас-ябълков сос.Или ябълков сок-сайдер.Ябълката се смачква от метална преса пред купувача.Вкусно,витаминозно,пчели врънкат...
В понеделник празнуваме тук Деня на Труда:)))

# 156
да Вълчо,от половинки сливи правя сладкото.
Аз си го правя без да добавям ядки,натурално да се усеща вкуса и аромата на синя слива напомнящт ни през зимните месеци за изминалото лято.
Вес,тйя зелки се надявам поне до Коледа да станат колкото им е стандарта.Та поне да има  с какво да изненадам гостите.И прасенцето като резнем гарнитурата ще си е на масто.Декоративните люти чушлета са ми много интересни на вид.`Преди отглеждахме такива за хубост едни лилавеещи кембички.

# 157
Една газда от отсрещния край на града занесъл в редакцията на в-к Гледища един домат 1630 гр. Имало и снимка, но аз късно научих.

# 158
Възможно е Вълчо.
Аз чух в автобуса една тукашна баба да се хвали,че и донесли домати от някакъв раьон близо до морето,който тежали долу-горе толкова колкото го описваш. Казва че един домат го изяждали за два дена.Това било от сорта розов гигант-нещо такова избръщолеви.

# 159
Ей, поръмя пет минути, замириса на опечена земя и озон, и спря.
Тая бабка се кефи на домат 1700гр.

# 160
Здравейте! Моля за съвет. Имам си градинка, която това лято пострада от мана. Наложи се да изхвърля доста килограми домати и други зеленчуци. Наръсих с радомил голд за да спася останолото. Отскоро се занимавам със зеленчукопроизводство и не съм наясно този препарат как се връзва с био-производството и дали има други по-безобидни методи за справяне с този проблем.
И още нещо- салатките ми имат горчив вкус, независимо от сорта. Както и някои краставици. На какво се дължи това, някой знае ли?
Благодаря.

# 161
Не съм писала тези дни, но ви следя. Simple Smile Днес обрахме култивирания лешник. Реколтата е мнооого добра. Единия боб напълно узря и даже вече го оскубах. Бамята в студа не даваше нищо. Краставиците и тиквички нямат обиране. Останаха много малко от чушките за сметка на бурканите в мазето. Grinning Направих малко сладко от дискутирания бъз и сложих, както всяка година със захар, за да избегнем антибиотиците зимата. Simple Smile И да се похваля с нещо, което не е за тази тема, нооо......ИМАМЕ СИ МАЛКИ ПРАСЕНЦА! Laughing Такива са сладури, а и мама е много грижовна.  Simple Smile
 Aurora, според мен горчивият вкус е от нередовно поливане. Wink

# 162
  • густо майна Филибето
Изпуснала съм ви от много време Rolling Eyes
Да се отчета и аз. Краставиците ги изпуснахме - след едно маносваме изгоряха всички, без един корен. Домати още има, пострадаха от горещините, но сега като захладня запазват завръзите. Нямах достатъчно колове и като пораснаха, част от тях полегнаха, а от дъждовете някои и направо паднаха. Обаче падналите не са пострадали никак от слънцето - зелени листа, здрави домати. Само дето напоследък са ги нападнали червеи тук там. И култуците, които са тръгнали съвсем отдолу и са на ниско - също са зелени и здрави, нищо че и тях ги пече. Имате ли идея защо е така?
Пиперките и лютите чушки са си супер. Стария зелен боб почти нищо не дава, а новия тепърва ще едрее. Патладжаните са по-дребни от преди и по-бавно нарастват. Брах бамя. Малините са дребни,защото до тях не стига време за маркуч. Къпините също страдат от суша - дребни са и изсъхват на клончето. И не са сладки, като поливаните. Сладката царевица отдавна я изядохме. Трябва тия дни да изровя морковите. Не съм ги разреждала и на един едър се падат към 10 дребни Laughing Магданоза си е свеж и хубав. Вече се подсигурихме с 2 луфи да се търкаме в банята, още 3 чакат реда си. Декоративните тиквички не са декоративни като на снимката на пакетчето, общо взето са близки като вид, жълти с различни форми, не особено интересни. Confused Динята ми от захвърлената семка си се спука както си беше на ластуна и си я хапнахме. Но на вид не беше като купешката, явно сме яли майка-хибрид.
След скучната статистика да споделя, че се снабдихме с 5 каруци тор и есента ще я заравяме на новото място за зеленчукова градина. Дано се подобри почвата, че и трева не ще да расте там на места Mr. Green

# 163
Хубаво се заговорихме за почвата.
Кога да започвам с есенното наторяване?
Гледам,мисля,но съм загубила близо една педя това лято.Приготвила съм една ударна смес от градинска почва(с топченца стериопор,белеят),кравешка тор,една нарязана бала слама(1 см дължина на сламките) и смлени кокосови нишки.
Аврора-здравей! Laughing
Много труден въпрос задаваш.Поне за мен...
От маната не се опазих-хем и краставичките ми бяха пълзящи на горе по колци и тиквичките окастрях периодично да се проветряват(да са живи и здрави Ани и Вили със съветите си).
Скубах и изхвърлях преди да са изгорели целите стръкове,на далече.По съветите на Куркума ще им сменям местата догодина на културите.Преди разсаждане ще напръскам земята със син камък(решила съм го)Няма да поливам вечерно време-само сутрин рано,че да използвам слънцето за сушуар и дневният вятър...Опитай една краставичка да и обелиш кората в посока от цвета към дръжката да видим дали ще е горчива...
Анемония-как ти се радвам за лешниците.И за прасенцата.Шаренки ли са или бели?
В биоаптеката продават немски сироп от бъзе-5мл за 15$.дечицата при мен зимно време прекарват вирусите по-лесно.Чудна е Майката-Природа...
Любознателна-ти за декоратични тиквета ли говориш или за тиквички? Laughing
Има един сорт тикви:(sunburst squash)
http://www.potomacvegetablefarms.com/images/veggies/sunburst-pattypan-squash.jpg
решила съм да го пробвам догодина,чуден е на вкус за гарнитура,сладнее...

# 164
Цитат
Къпините също страдат от суша - дребни са и изсъхват на клончето
Ljuboznatelna, същия проблем стои и при нас.
Веселче, прасенцата са шарени и само едно бяло, а мама е черна.  Grinning
Ябълките тази година капят още преди да са узрели.  Sad

Общи условия

Активация на акаунт