(Био) зеленчукова градина 5

• 71 452
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
Срам не срам, ама ще питам Embarassed вече няколко пъти срещам тук думата балучки, моля да ми преведете какво се крие зад това име Praynig
А ето и бърз отчет за това което става в нашата градина - съпругът ми я натори - разхвърля тора и започна лека по-лека да обръща. Посадихме марулките. Чесън и лук още се чудим дали да сеем. От дръвчетата - остана ми само мушмулите да обера. Ягоди ще разсаждам тази събота и неделя.Цветята - само хризантемите самотно стоят. Нарцисите не ги вадя, а лалета няма да садя. Днес забелязах, че дивите теменужки отново са цъфнали.
А и зелето ще е на дневен ред тези дни, ще го берем, ден - два да престои и в качето.

# 586
Балучките са или много едър арпаджик, или много дребен лук. Сади се сега или напролет, да си скубеш за пресен лук, вместо да скубеш от засятия арпаджик, от който се очакват глави лук.
Балучките растат по бързо за пера.
Лукчета, колкото дребни орехи да речем.

# 587
  • густо майна Филибето
Балучка:

По-голяма е от арпаджика и по-малка от лука. Сее се за зелен лук. Всъщност и аз имам нужда да ми обясните защо за зелен лук се сее точно балучка, а не арпаджик или семе. Ако сея другите две, че и стари глави лук, какво ще се получи? newsm78

Подсетих се да ви питам за зелето. Една трета от него така и не направи свястни глави - или твърде рехави или никакви. Rolling Eyes От петте разсада карфиол не ми върза ни един. Rolling Eyes Защо така? Rolling Eyes

Вълка ме изпревари за балучката Simple Smile

# 588
Благодаря за бързото осведомяване   bouquet
Ние при ваденето на лука сме попропуснали тук там глави / дребен / лук и сега тъкмо от него започва да расте зелен лук, та май ще прескоча сеенето на балучки.
А за зелето, може би разсада не е бил хубав. С моят съпруг купуваме от една баба страхотен разсад - зелето винаги става - и лятното и това за зимата. Зелките са стегнати, големи и много вкусни.

# 589
Лука е двугодишно растение.От семка се сее арпаджик,от арпаджик-лук за глави,а стария лук пуска семе.Балучката са дребни глави лук-рано на пролет избиват няколко зелени стръка от една глава/от арпаджика стръкчето е само едно/,за това са по-рентабилни.През зимата събирам всички едри покълнали глави и щом времето позволи набочквам в редичка една до друга-от една глава-една връзка пресен лук LaughingПо-голямата глава има повече хранителни вещества и стимулира по-бърз растеж.

# 590
  • Пазете Гор
А може и три годишен да стане лукът:
- година първа: напролет от семка, засята нагъсто, стига до арпаджик, вадим го и дребният така зимува
- година втора: посят напролет, арпаджикът прави голяма глава и така зимува
- година трета: от голямата глава израства цветонос, който прави семе през лятото.

Такива вариации има. Магданозът (важна култура за добро семейство  Wink) може да има двугодишен или едногодишен цикъл. Ако засеем през тези дни, сега, догодина ще получим семе през есента - 1 година, докато пролетният магданоз е двугодишен. Даже две и половина.

Аз не обичам да сея есенен магданоз за листа, но се колебая дали да не пусна едно редче коренов?

Кореновият магданоз не е по-претенциозен от другия, и листата му са хубави, но важно е, че коренът му става колкото на пащърнак, и е крехък и гладък. При листните сортове корените са дървени, сбръчкани. Ароматът обаче е силен и при двата вида. Немислима е супа или задушено без магданозен корен.
Та може би ще сея кореновия сега.
Покълна спанакът, който ще презимува, което е добре. Покълнаха и около 5000 (не съм ги броил, де Simple Smile) чубричени семчици, разпилени из градината, но сланите ги ошушкаха. То не че им беше и времето

Подобно на братовчеда си магданоз и целината е стандартно с двугодишен цикъл. Но и там понякога стават грешки - имам някаква поизостанала целина в цветната леха, и тя там се развъжда издънково, независимо, че си прави и семе. На мене тоя вариант ми върши работа, защото по разни причини читава глава целина още не съм успявал да отгледам.
Апропо, който е садил целина, сега да вади! Умишлено казвам садил, защото целината, за разлика от повечето от рода им, позволява разсаждане.

За първи път разгледах: чудесна градина, cecunka76! Разкажи ни за нея, има разни неща, които поне за мене са нови!

# 591
Куркума кое те впечатли хинапа и дафиновият лист ли?
Със съпруга ми имаме идея да си отгледаме и киви, но от тази страна на къщата където ще е конструцията за кивито още не е ремонтиран покрива и не сме сложили улук. Оказва се, че не е толкова топлолюбива култура. Даже вече не е необходимо мъжко и женско дръвче, вече може само с едно - усъвършенствали са посадъчният материал. Дръвчетата ще си купя от Турция. Сега съм на вълна касис. Малкият ми син много го обича и ще сеем. Да видим какво ще стане.

# 592
Привет на земевладелците и градинарите. Както е тръгнало, ще ни изчезне темата. Я, някой да се похвали с нещо.

# 593
Времето е добро и работим Laughing
Е,поне ни се иска,защото все още сме на официалната работа.Ама колкото задачи съм подредила за следобед...

# 594
Aз мога с круши да се хваля. На заден план са нарове. За да добиете представа за размера на крушите ми! Joy
http://media.snimka.bg/7533/021320499.jpg

# 595
Вили_66, права си, времето е супер, само за разкопаване.

Дедо, а крушите ти изглеждат добре.  Simple Smile

# 596
Браво, Дедо. Няма струпясване, чисти круши. Това попски ли са.
Балучките ми са поникнали редовно, може би и магнолда. Има някакви листенца по редовете.
Има останали листа по прасковите още, разкошен цвят във всички нюанси червено и кафяво.

# 597
Ами ,че вие на лято отивате-що да не поникне. hahaha
Аз се радвам на равномерното ни захладняване,бавно вървим към минусови температураи.Преди 4-5 години една топла вълна ни удари през ноември и започна разлистване.Като ни скова минус 20 градуса без сняг и..здравецът не успя да презимува.Замръзнали  мъртви катерички съм виждала.Грехота... Rolling Eyes
Дедо-ама,какви са тези хубави круши-лъскави ,едри ..като за изложба,за есенния Панаир...Колко годишни са дръвчетата?
И една снимка от по-близо на наровете,че за пръв път виждам некупешки,моля! Hug
А обичаааам,майко-оронвам зрънцата,изсипвам ги с длан в устата и дъвкам-освен сока се разкъсва и сърцевината на семките-най-полезната част на нара.Така ме научи преди години един узбекистанец.Тук поръсват и марулена саладка отгоре с нар-вместо лимонов сок добавяш парченца портокал.
На cecunka градината е нагласена,мераклийска.
Впечатли ме малинака,юката и дафиновия лист.И новата Стара врата на къщата. Hug
ПС.Юката не я консумираме,нали? Thinking

# 598
Обичам я тази тема, защото винаги научавам по нещо ново! Simple Smile
cecunka76, не съм и подозирала за съществуването на хинапа. Rolling Eyes Сега съпружеството е натоварено да издири разсадник в София, където да продават такива фиданки. Решихме да опитаме и с бадем, но мнооого се съмнявам, че ще се получи при нас. Днес помързелувах на село. Mr. Green Седях и се радвах на димитровчетата. Grinning

# 599
Вес, какво значи некупешки. Аз купешки не съм виждал newsm78 Но утре ще получиш фото.

Мерси за оценката високата за крушите ми Hug Дръвчетата са тригодишни/или май четири?/ Попски, Вълк, попски. Тях ще оформям след зимата стена да сторят срещу западния вятър. Вес, помниш ли тез коментари?
Хубав е вятърът - ни мъгли допуска есенни, ни мараня лятна. Но обичам да му слагам прегради. Да не се чувства неуважен.

Общи условия

Активация на акаунт