(Био) зеленчукова градина 5

• 71 436
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
Един младеж с 18 крави седмично ми носи три пъти, по два литра. За лев/литър. Половината крави са от тия малките, бежовите. Много добро мляко. Нарушава към 15 разпоредби на ХЕИ, НАП, Общината.
Тия европейски пари се разхищават като ничии, паднали отгоре, но с покритие.

# 646
  • Пазете Гор
Объркан свят, брей. Много хора искат да си купуват хубава, истинска продукция, а производителите нямат пазар. За съжаление, поради бедност и загубени сетива, много повече хора са свикнали вече на пластмасова продукция. А производителите загиват. Нямам никаква идея как може да се разкъса този възел.

Аз се опитвам да помагам малко: купувам си много неща директно от производител, и ви пиша тук, кое откъде го взимам. Не е много, но все пак е нещо. Толкова хора вече пътуват из Родопите, например, за Коледа, за Нова година. Скъпи екскурзианти, купете си един-два чувала картофи! помагате на производителя, и си осигурявате вкусни картофи! И фасул! Когато спрете в някое село - попитайте! За ценителите: Равногор, Сърница, Чала.

# 647
Куркума, от пътя над Неделино си купихме картофи. Една много любезна жена ни ги продаде, даже май се изненада че искаме, тези май се ги беше извадила за нея самата.  Simple Smile Пита: "Ама вие на какъв език говорите, май не е български?".  Grinning Всъщност, те много-много не говорят български. Simple Smile Искаше да ни ги подари! Казва, вземете ги за децата. Те около 5 кг. Платихме си ги, разбира се.
Друго нещо, което ми направи впечатление: в с. Орехово, близо до Хвойна ни предупредиха, че по пътя Асеновград-Чепеларе масово лъжат хората със сладка и мед. Слагат в бурканчета конфитюри от МЕТРО! След това слезнахме към Горна Арда. Тамошният ни домакин пък ни каза, че бабите в Смилян и около Смилян продават китайски боб за Смилянски. Ние го помолихме да ни намери истински, човекът донесе две пликчета много автентичен боб, много вкусен се оказа.

Простете спама, но е пак във връзка с нещата, които говорим, за съжаление това е реалността...

# 648
  • Пазете Гор
Фасулът от горното течение на Арда е прекрасен, вземал съм от Буката, Люлин. И да, нравите ни са такива, че веднага се намират начини за измама. Аз затова и казах, да се вземат картофи, зеле, праз, лук - където и когато може да е от нивата, а ако не - с питане, а не от постоянни сергии, като повечето по главните пътища.

Преди една седмица бях в Кюстендилско, край Жабокрът вадеха картофи, имаше обилие ябълки, всички продаваха, от капака на москвичи, от ремаркета. С кантарчета с топузи.

# 649
Куркума,адмирации за подкрепата ти на селяните Hug
Мърша има във всяко стадо,за съжаление.
Продавам на пазара и моя ми докара заедно със зелето и праза от нивата и 3,4 каси моркови/бяхме ги сяли между праза да го вардят от луковата муха/.Та като скубал праз,оскубал и морковите.Ама след дъжд-едни кални,кални...Пазарен ден,навалица,бутнах касите назад-ще ги мия и подреждам като ми остане време.Дойде една госпожа-иска моркови.Аз и казвам-кални са елате утре,ще са с търговски вид.Тя ми отвръща-кални,ама истински,давай.Докато се разправяме се заформи опашка за моркови за бебета  JoyДо един ги грабнаха.
И понеже много съм била по пазарите,от другата страна-видите ли табела"български"със сигурност ви мамят.Особено за боба.Аз лично бобена нива не съм виждала от 1997г,когато гледахме 4 дка преди ягодите.И така и не намерихме дискове за сеялката за боб-защото от години никоя кооперация не беше сяла,та си го сяхме бобче по бобче на ръка Laughing

# 650
Това за морковете и луковата муха не го знаех. Февруари март ще ги садя три реда арпаджик, един моркови, един празен ред да стъпвам, като копая, и така.

# 651
Вили_66, ако някога ти се объркаш да се занимаваш с политика, лично аз ти обещавам поне 20 гласа на изборите Grinning
Пък, ако те изберат за министър на земеделието, мисля, че много хора ще спечелят.
Макар да звучи като майтап, искрено се надявам в управлението да има поне наполовина толкова грамотни и интелигентни хора колкото Вили (също и КуРКУМА и още няколко, които редовно се разписват в темата).
За статистиката - усилията ви не са напразни, щом ме дозапалихте да разширя зеленчуковата градина, догодина ще садя и патладжан (заради Куркума) и още няколко култури. Вчера засадихме две череши, хрущялки, едната ранна, другата по-късна.

# 652
  • Bristol
Включвам се с поредното въпросче, на каква дълбочина горе-долу слагате арпаджика? Че тук при мен се получи голяма дилема за това. Аз го засадих вече и един от съседите ми по парцел му направило впечатление и сподели, че той по друг начин го правел, зася семето на съмнението в мен. Говорих с други хора, до градинския център ходих, от където купих арпаджика. Не знам сега кой крив, кой прав. Дали трудът ми не отиде напразно  Rolling Eyes  Confused После ще ви кажа повече подробности, за да не повлияе моят разказ на мненията ви, искам безпристрастност  Laughing  Crazy

# 653
Ами по нашия край с ъгъла на мотичката, левия, и вървейки назад, тегля една браздичка. В ниското на браздичката буча арпаджик през около 15 см. Тегля втора браздичка успоредно на първата в същата посока, така че пръстта да заравя арпаджика от първата браздичка и т.н. Заравя го 1-2 см, колкото да не се вижда арпаджика. На три-четири реда оставям една празна, за да стане по-широко междуредие, в което да стъпвам, като скубя трева или копая. По-късно от дъждовете и копаенето ръбчето в междуредието се събаря и заравя още арпаджика.
По-лесно е да показвам, отколкото да обяснявам.

# 654
На мен ми показаха следния начин и вече трети път садя
Прекопавам добре с мотиката лехата, където ще садя, заравнявам с греблото, правя линии с ръбчето на греблото и бучкам:) в меката земя. Двата пъти имах много хубави лукчета, напролет ще видим третия път. Значи, както и Вълкът е казал 1-2 см. дълбочина.

# 655
Продавам на пазара и моя ми докара заедно със зелето и праза от нивата и 3,4 каси моркови/бяхме ги сяли между праза да го вардят от луковата муха/.
Чух, че някой обграждат картофите и въобще лехите с чесън против вредители.
Лошото е, че дори да си произведеш нещо сам, семената които трябва да купиш са хибриди или дръвчетата.
Искам да си засадя череши, но от тези старите череши, да не са големи и твърда ципа... Навремето, като дете си спомнях тези череши.
Веселче, искам и афуз, но стария.

# 656
Много ми е приятно да бележа, че темата е добила днес един различен уклон - на развитие, на идеи.
Куркума, ако тръгнеш да съграждаш твоята идея, ще помагам, както мога. Само обади тук.
И на Вили66 ще помагам в политиката, като доброволец!

Последна редакция: чт, 11 ное 2010, 21:45 от Дедо

# 657
Аз не мога да помагам, като начинаещ, но ще се уча.  Wink Laughing
Искам и да си купя неща от вас, но сме много далече. Sad

# 658
  • Пазете Гор
Арпаджик, балучка и прорасъл лук садя горе-долу по един и същи начин: Разкопавам, разрохквам и подравнявам мястото. После натискам някоя дъсчица "на ребро", че да очертае линия. За по-естети и по-дълги редове е добре да се опъне конец. Някак по-секси е да е на прави редчета Grinning. Вземам лукчето с три пръста (палец, показалец и среден), като го държа за връхчето, с коренчето надолу. Така натискам в почвата, пък докъдето влезе - при мене докъм 5-8 см. няколко дни след това ходя да донамествам, че червеите почват да пренареждат по тяхно си усмотрение. Ама ти що питаш, Merry, я ни светни някой британски чалъм  Wink.

lady_Blu , мили думи, благодаря, макар и да преувеличаваш. И то доста.  bouquet. А пък най ми е драго, че ще се пробваш в патладжанството. Щом казваш, че е заради мене, добре, макар че аз тая година за сефте изкарах патладжан. В тенекии го гледах. Да не е от другаде въдхновението? Wink
Изобщо тоя тенекиения подход ще го обсъдим напролет, аз съм доволен, и е подходящо за хора с малко площ или кофти почви и изложения.

Дедо, благодаря! Ще обадя тука, чи къ' няма! И наздраве.
То идеята още в главата ми, а даже ми иде първия маркетингов пиниз: 20 процента отстъпка за записалите се в темите. А инак мястото сега си почива, както си почива от поне 15 години. Дано не го оставя още 15.

# 659
Не знам има ли начин да посадиш арпаджик и той да не изкара. Crazy
Като дете си спомням наобратно съм слагала, с корена нагоре, пак имаше лук. Simple Smile

Вили, явно семето на салатките по-рано е трябвало да го метна в градината. Нищо.

Снеже, ние имаме един имот буквално на прадедите ми до Мездра, ако не стигнем до Троян-Севлиево, поне с теб ще се видим другото лято! Grinning
Колегите могат да ни пращат и по Еконт с наложен платеж. Wink

П.С. Преди няколко години отивам по работа на багажната магазия на гарата. По Коледа беше. Страшна гледка, кървища навсякъде. А то от селата масово пристигат части от прасета за коледната трапеза. Хората на гарата се бяха видяли в чудо.

Общи условия

Активация на акаунт