(Био) зеленчукова градина 5

• 71 437
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
Куркума,  ние сеем сега марулки и салатки и им правим тунелче с пръчки и няколко ката найлон. Около тунела изсипваме постоянно дървена пепел от камината, за да попречим на охлювите.

# 631
Люлин Hug-нищо лично,благодаря за линка.Но ще ви разкажа нещо.Преди 8-9 години при нас се появи Фондация за биологично земеделие Централен Балкан.Спонсорирана от Швейцарски институт.Работеща на територията Габрово,Севлиево,Троян.И проповядваща идеите на Бои земеделието.Първата ми среща с тях беше на Агра в Пловдив-лъскави брошури,големи думи ,интерес към това,което правим.Изчетох всичко,което ми дадоха-повечето книжки бяха за зеленчукопроизводство на една леха/по онова време ние отглеждахме 4 дка ягоди и бяхме решили да се раэширяваме/По-големите им проекти бяха за билки,изграждане на подземни хранилища за аеробна и анаеробна ферментация на оборски тор.Нашите ягоди не се вписваха в техните проекти.Трябваше ние да се нагаждаме по тях,а не те по нас.През цялото време повтаряха-сейте билки.Та накратко-познавам една жена,която засади 1,5 дка малини по техен проект,уж щеше да става маточник-влачеха я по разни панаири и форуми с десетина бурканчета малиново сладко.Мацката така и не разшири малинака,отчая се и заряза всичко.И в Дебнево един ся билки-историята беше същата.
После в Севлиево направиха Агробизнес център-големи реклами,управител,секретарка,офиси.На откриването-коктейл с шведска маса.Без грам подигравка-чичо Петко с двете си кравички, недоизчистил сламките от обувките си притеснено пристъпва от крак на крак мешайки се с големците.И гръмките думи-тази година две крави-догодина двайсет.Там пък ние бяхме ухажваната атракция.До тук как ви звучи?След време ме светнаха-имало "едни пари за усвояване от Европата"Е усвоиха ги за заплатки и шведски маси.

# 632
  • Пазете Гор
Добре, с две думи закъснях за предзимни салатки. Как се прави ранната им пролетна сеитба?

анемония  отваря дума за дървесната пепел. Да не кажа голяма дума, но за един отоплителен сезон изкарвам по около 10 колички (70 литра) пепел от широколистни и малко чам. Не я слагам в градината, защото от предишни опити почвата, "наторена" с пепел стана някак, хм, мазна. И без това е лепкава. Може би обърках технологията, знам ли? Чувал съм, че много минерали се съдържат в пепелта, и са в усвоими за растенията форми - микроелементи, калий. Та как практикувате?

Охлювите при мене са напаст! Количеството и апетитът им е невъобразим. Поникването на магданоз, целина, босилек, салатки, тегетиси, и други, е съпроводено с усилена охлювена паша, дотам, че от някои култури ми оцеляват единични стръкове.

А със две думи за моята идея: на 3 декара зеленчукова градина, която се прави от посетителите - копане, садене, бране - всичко срещу заплащане , разбира се. Ще туря един навес с урудки за барбекю. Вместо да се ходи на излет - да идват да копат. Аз там ги посрещам и им разправям разни неща. Показвам на децата разни номера, давам тежката работа на татковците, зазяпвам се по булките  Wink. Продукцията се продава, една приятелка в Масачузетс вика, че давали така по 8 долара за кило ябълки, пък хем сами си ги берат. Не бих забогатял, но бих правил това, което обичам със душа и сърце.
Нещо като в линка на Люлинbouquet

# 633
Сега продължавам за солидарното земеделие.И в момента правя нещо подобно-с няколко роднински семейства имаме уговорка-те идват да помагат и си вземат кошницата.На теория всички доволни.Но!Викам ги миналата седмица до очистим и обърнем градината.Едните си имали тяхна работа,другите били на сватба....и това три недели подред.Градината вече е готова,вчера ми се обаждат едните-ти нали ся салатки и лук,не са готови newsm78.И разпределянето в кошниците е сложна работа.Оставяла съм ги сами да си подбират-голямо ровене пада кой да вземе по-хубавото-то чуждата кокошка е патка нали JoyДоматите да се едри,узрели и да не са меки.Чушките да не са криви,ябълките да нямат петънце. SickКато си изберат всички останалото е само за овцете.
Примера от линка-прибрали 1500 бали 30 човека-по 50 бали на човек-гоолям смях.Ние на брат ми прибираме за един ден по 1000 четирима човека.Е не сме свръх човеци все пак.
Отишли на 200 километра да помагат-добре,ще си вземат кошницата ,а горивото им ще надвишава в пъти по цена съдържанието и-на кое отиване ще прозрат,че им е скъпо?
Всички ние обработваме по половин един декар градини.И изхранваме семействата си плюс още някой.Човека от материала има 3 дка-да речем ще храни 10 семейства.Ще му дадат авансово да засее,ще помогнат за отглеждането/в идеалния вариант/ и ще си вземат полагаемото.А селянина с какво живее,само ряпа ли яде цяла зима?Или всичко е само добре рекламирана пропаганда,за да вземе някой някакви пари от някаква организация?Изобщо не визирам селянина Mr. GreenИ на тоя свят няма човек,чието отношение към мен като към селянка да ме обиди LaughingХаресва ми да съм такава LaughingПросто разсъждавам по нещата,които се случват в селото на България .

Последна редакция: чт, 11 ное 2010, 09:53 от vili__66

# 634
  • густо майна Филибето
Моето поленце с ягоди го поизоставих и троскота го е завзел. Sad Ако тръгна да го изкоренявам, по-скоро ще изкореня ягодите  Confused Приемам съвети Praynig

# 635
Куркума, сетих се за един начин да се оттървеш от охлювите.  Завъждаш си една мама праска и я пускаш да обиколи градината на пролет и на есен. Нищо не може да и се скрие. Хрупа ги като чипс. Laughing

# 636
Извинете за нахалството, но ще разрешите ли да се похваля  Hug
Вече и аз съм собственик на две растения стевия - имат цветчета дори. Съвета на предишния собственик беше да им махна цветовете, защото в нашия климат трудно ще образуват семенца, но мисля да рискувам едното и да му оставя цветчетата. Дано не е от тези растения, на които живота приключва със цъфтежа.

Охлювите и в нашата градина са проблем за марулките  Embarassed И аз ръся с дървесна пепел колкото мога. Някъде май четох за решението с яйчени черупки - таман и калций за почвата ще го пробвам тази зима. Натрошени яйчени черупки - на охлювите им е неприятно да пълзят по тях защото са остри и режат. Сетих се и за медна тел - имаше нещо общо с електричеството, но подробно не мога да обясня  Embarassed

Посяхте ли фиданки? В градината има два нови кестена (от ядливите) и една райска ябълка. Плановете са до седмица - две да ги поовия с велпапе - да ги поглезя малко - като за първа зима Simple Smile

# 637
Моето поленце с ягоди го поизоставих и троскота го е завзел. Sad Ако тръгна да го изкоренявам, по-скоро ще изкореня ягодите  Confused Приемам съвети Praynig
Няма оттърване. Вариантът е местиш ягодите, като внимаваш да не преместиш парченце троскот. Това място обръщаш дълбоко, вземаш по много, разбиваш и събираш на 100% корените. Това нещо може три месеца да седи на слънце, да падне на земята, да се зарови и да поникне. Под земята се разпостранява с корени, които вървят успоредно на повърхността, отпред с един остър шиш. Отгоре пълзи като милина, която по някое време се забива под земята. Завъжда се от най-малко парченце, при условие, че на него има коленце.

За охлювите - и един Ежко-Бежко също върши работа. Не знам дали няма да свършат работа и стърготините от рязани дърва. Аз това лято разхвърлях доста, и като обръщах бяха тръгнали да угниват.

# 638
Куркума, стискам палци за начинанието! Сещам се, преди 10 години отскочихме от Балчик до чифлика "Чукурово" край Албена. Тогава селския туризъм беше много нов. Там ходеха германски туристи да доят крави и си плащаха.  Simple Smile
Този Великден пък се запознахме с един забележителен човек, който като теб среща гости на село, но не предлага бел и мотика, а нощувки и храна.  Wink Правеше фокуси за гостите си, забавляваше ги, иначе в София ни е съсед, ама нещо не му понася вече. http://www.prodanov.eu
 Куркума, някъде четох, че колкото по-малко количество ябълки купят, толкова по-скъпо е килото. В САЩ, става дума. От такива ферми.

Вили, като не са помагали, а искат кошница, празна не могат ли да си я получат? Simple Smile

Моите салатки ги сях преди месец, въобще не са се показали.  Thinking Но и мястото вече не го огрява много слънцето.
Против охлювите слагах дървени трици, но става изключително трудно за поливане. Защото ако намокря триците и слегнат после охлювите си минават. Поне моите, де. Joy

# 639
Ех, Вили, нещо ми стана криво, като те чета  Sad
Куркума, ако си размножиш касис, дали не можеш да запазиш една пръчица и за мен  Blush Баща ми има едно храстче, много го харесвам, обаче от години не успява да го размножи, защо така не знам  Thinking А наскоро го и премести, та дали не загина... Капризен ли е касиса, такова ми е впечатлението засега.
Ето пример за това какво изкопах от моята градина, хич не върви работата с такива находки  hahaha

ВИждат се по пътечката огромните камъни и тухли, които изрових.

Не е зеленчук, но пък за настроение   bouquet

# 640
Вълчо, за троскота при нас казват,че и минал през стомаха на магаре и излязал през д...то пак никне Laughing
Обикновените охлюви пролетно време ядем ние,после ги счуквам на кокошките и сме горе-долу в равновесие.Проблема ми са голите-в края на август наръсих половината градина с Вениш.Като вадихме картофите събирахме охлюви с шепи.мислех си,че поне там сме ги изтровили Sickна това място струпахме купчинки коренища от пипер.Завчера пратих сина да ги изнесе-като вдигне купчинката отдолу,в мокрото стотици плужеци #Cussing out
Люб,присъединявам се към съвета на Вълка-единствено внимателно събиране на коренищата,и то няколко години наред.Хербециди изобщо не помагат-умират зелените части,а от спящите пъпки избиват нови.
Герипе,като развъдиш Стевията се записвам за стръкче  HugЧестно казано не вярвам,че съществува-където я потърся все изчерпана,а ти си горд неин притежател Laughing.Наистина ли са сладки листата и?
Люлин,те помагат,но има обективни причини да не могат да се включат навреме LaughingДаже на едните чушките тази година им ги дадох затворени в буркани WinkАма пък какви софри правим в събота вечер на теферич Laughing
Салатките от семе ли ги ся?По наше село семената слагаме между Голяма и Малка Богородица,а в края на октомври разсаждаме.
Мама Гали и моите тикви останаха повечето зелени Wink,а на крушите ти им усетих миризмата и си взех едничка Hug

# 641
mama_gali, най-вероятно попадаш на основите на някоя стара сграда. Първата ми градинка, която все още работя беше 5х10 метра, сега там има две кайсии, от южната им страна отглеждам марулки, лук за зелено, цветя. По диагонал се оказа, че отдолу е имало път трошено-каменна настилка. Може и да съм изкарал два самосвала камъни. Почвата беше изкопна от строежа на блока, та мъкнах черна пръст, горска, заравях листа, докато що-годе стане ронлива.
Луд умора няма. Но пък продукцията ти е чудесна.
Аз да ви кажа за цветята - много ми тежи да копая нещо дребно - лук, чесън, цветя. Та тая пролет се ослушвах с цветята с луковици. Жена ми ме усети по едно време, бяха вече с едни жълти рехави кълнове. посадих ги, много малко от тях цъфнаха. Решихме да не ги вадим - това са лалета, нарциси, зюмбюли. Сега гледам - нарцисите имат млади, свежи листа 10 см над земята. Ако има дълго циганско лято, може да цъфнат. Но дали ще презимуват.

# 642
Лалета,зюмбюли и нарциси вадя през 4-5 години,за да ги проредя.До сега не са мръзнали.Но имат само шипчета над повърхността на земята към днешна дата.И сега се сещам-миналата година бях нагласила луковици да сея в една пробита тенджера.Е забравила съм ги и презимували в тенджерата под дворната чешма.Като ги открих на пролет имаха избили кълнове и не бяха измръзнали newsm78

# 643
Geripe,корени стивия засадих направо в градината в края на август.
Вчера гледам -успели да стигнат до цвят.В петък ще изрежа до 2 пръста над почвата и ще зазимя  със слама и почва.Теди пишеше,че е добре да презимува поне първата зима(люта е зимата),но аз реших да рискувам.
По едно листенце от стевията си добавям вече в кафето.Металната жица,увита около растенията добре работи при голите охлюви(като късо съединение),но за малки територии.Пробвай.Имам приятелка в ресторант готвачка-ще я помоля да ми сипе от френската супа с охлюви да полея градината напролет.Нали в Био-динамиката така правят.Предварително казвам,че  кожа на катерица или заек няма да разхвърлям по земята. Sick
Ще ги храня,работа ще им създавам..да чопкат.
Мамо Гали-е,късметлийк си. Laughing
Дървеното скеле идеално става за пълзящите ми билки.Даде ми идея с широките камъни-може да задигна краищата на лехите и да бодна каранфилчета,за да не ерозира почвата.
И от крушите и от хризантемите си късам. Blush
ПС.Не можах да се за сдържа и си купих корени от храстовиден анасон(Anise hyssop) и мексиканска салвия(mexican sage).Под прозорците ги разсадих.Да ми мирише след дъжд...до лавандулата и монардата..
Вили  Hug Hug
Куркума- 8 $ са малко за органична ябълка. Confused
Фермите които произвеждат биопродукция имат перфектен мениджмент.Около големите градове са фермите-атракции,но те пък имат образователен характер.Мисля си ,че в БГ не трябва да се "внася" модел от вън,а да се подобри  наличния.Тук хората нямат огради,но имат закони.От тук да почнем.И от спазването им...Нали Вили?

Последна редакция: чт, 11 ное 2010, 14:40 от Веселчето

# 644
Веселче,от подобряване на местния модел не падат комисионни Hug
Брат ми е на път да продаде последните си 20 крави Sad,защото млякото му го изкупуват на 45 стотинки,а себестойността му е над левче.С новия закон за продажби на сурова земеделска продукция или трябва да има собствен магазин или млекомат. ThinkingСпасяват се тези с по една-две крави-сутрин разнасят шишета напред- назад,а на скоро двама се бяха сбили заради територия.

Общи условия

Активация на акаунт