(Био) зеленчукова градина 5

• 71 442
  • 737
  •   1
Отговори
# 615

Здравейте!
Открих темата преди няколко дни, но уви забелязвам, че отдавна не е писано в нея. В същото време забелязвам, че друга подобна тема, която поддържа предимно конвенционалното земеделие се развива доста динамично и едва успявам да я следя. За съжаление там няма много интересни неща.
Не ни четете и следете, много ви моля!

Последна редакция: вт, 09 ное 2010, 12:00 от Ana.Ivanova

# 616
Ана, и аз попаднах на този пост, но тъй като не съм от най-печените тук се въздържах да го коментирам.
Но бих помолила за същото manandy.

Какъв вятър имаме от вчера сутрин, ужасно е...

# 617
Е, следене е силно казано. Това е форумски термин от отчетни теми или сирийни, като тая. Нещо като "запис". Постинг, за да ти излиза темата после при нови публикации в нея. Когано ползваш опцията Нови отговори на моите публикации.

# 618
Добре-имате си и маклура,да не се притеснявам. Laughing
Поне за отглеждане на буби ползва ли се-повечко листна маса дава от дудовете...
Люлин-благодаря за линка към биофермите.Днес разбрах,че съм била от Солидарните по убеждения и за ..лимецът.
Брей,каква зърнена култура сме имали от хилядолетия...
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=403406
Мислех си,че същата съдба има и дивият индиански ориз,който расте тук в блатата...
ПС.Поутихна ли вятърът?Видяхте топлият циклон какво направи... Rolling Eyes

# 619
Ние всички тук познаваме и прилагаме методите на биологичното земеделие. Не използваме химични торове, а предимно оборски тор, питайте Куркума. Същият той постоянно тръби да не забравяме да сменяме местата на културите, да спазваме сеитбооборота. Веселчето се бори  с неприятелите с извлеци на билкова основа. Аз използвам разтвор от сурова коприва като растежен стимулатор, и компостирам. Също и Люб. И всички ние сме чели за алелопатията, и не само чели, а и изпробвали. Вълк, ти също ся чесън между ягодите, нали? Нищо ново под слънцето, само че някои хора сега го откриват  Joy
Това, че не се афишираме - прави ли ни "конвенционални и скучни"?
Простете моята нервност... не обичам обиди.
Люлин, Веселче, благодаря!!!

# 620
  • Пазете Гор
Няма нищо обидно да си конвенционален градинар, Ana.Ivanova, защо се впрягаш. Аз откога се боря някой да ме нарича градинар изобщо...Все пак и съфорумката от споменатата тема има право на мнение, което не намирам за особено обидно, даже ми е приятно. Аз не обичам, и не смятам за правилно да съдя никого, пише го и в Библията. Форумът е свободна територия и има място за всички.

Аз самият не съм съвсем био-, динамично- и други сложни системи за земеделие. Не ползвам синтетика, но пък копая, и други неща върша. Съществуват много школи за земеползване и всяка си има своите привърженици. Често вижданията на различните школи се бият челно, но това е може би хубаво. В спор се ражда истината.

Още в първата тема, в първите си постове уточних, че по-скоро се стремя да възродя и популяризирам стари градинарски практики. Стари, стари, колкото баба ми и дядо ми, не повече. Използвам темата по-скоро за обмен на емоции, за споделяне и бъбрене със единомишленици, с надежда, че може да спечелим повече хора за каузата за домашно отглеждане на храни. Колкото се навият - толкова. Никой от нас не е обсебен от идеята за високи добиви на всяка цена.

Не крия, че вярвам, че можем да върнем поне малко уважението към земеделския труд, да променим отношението към труда изобщо. Труд като радост и съзидание, а не като тегоба. Да открием заедно красотата и магията на изкласилите ниви и на изораната нива, а и на прътовете със суджуци, де  Grinning.
И като виждаме попукани и черни старчески ръце, да се преклоним, а не да си мислим с какви кремове може да се поправят. Такива работи.

Дали не спамим?

Ще използвам есента за развъждане на касиса - в Дорково ми показаха: едногодишните клонки се огъват и върхът им се заравя в почва. Вкоренявал се, казват, и напролет пускал плодни филизи. Не знам, ще видим.

# 621
Куркума, и лозички се разселват така. Мисля че се казва с приводи, или нещо такова. Крайчето на пръчката трябва да се намести на нивото на земята, покрито с купчинка рохка пръст.

# 622
Замислила съм се за топлата,безснежна зима.
Може ли да се земеделства,какво да посадим..докато чакаме преолетта?
Не ,че го пожелавам. Naughty

# 623
  • Пазете Гор
Може, Вес, може.
Може да се калемят овошки. През февруари се почва резитбата. През декември чак може да се засаждат, ако е топло, да не е замръзнала почвата.
В по-топлите райони се залага ранен разсад още през януари. Може да се работи за продукция от парник.
Може да се тори.
Може да си потягаш мотиките.
Може да се надписват, чистят и сортират семената.
Може да си насечеш от някой дол лакомци за колци.
Може да претакаш туршиите. И да ги опапаш може  Wink

# 624
А точно сега,след окапването на листата е време за предзимно пръскане на дръвчетата с бордолезов разтвор-против разни гъби.
Снощи по телевизията казаха,че зимата ще е люта в първата си половина,а после мека.Това ме устройва Laughing-до Зарезан всякак ще устискам,а после колко работа иде Laughing

# 625
Изчетох за солидарното земеделие.И в мен се настани един горчив вкус.Идеята добра,гражданчетата -въодушевени-малко движение,вкусна домашна храна на полянка,пълна кошница.А от другата страна-селянина.Давате ли си сметка за неговия риск,грижи,труд?Да събрали се,прибрали балите,хапнали,повеселили се.А дали следващата неделя ще отидат пак,дали няма да вали?И дали работата няма да изостане?Един,два,пет пъти е интересно,а после?Ами ако се провали реколтата,ако безсъвестници я окрадат?Или глигани изровят?
Остра съм,защото съм го изживяла на свой гръб Sick.И не съдя никого,само задавам въпроси Hug

# 626
  • густо майна Филибето
За съжаление май си права vili__66 . Не зная дали сме узрели за това. Днес попитах жена, която живее на село, нещо за доматите. Все си мислех, че ако имаш земя, направо е безумие да не се възползваш. Да ама не. Не сеели нищо. Тия домати искали колтучене, пръскане.... От магазина било по-лесно.  Rolling Eyes

# 627
  • Пазете Гор
Хората намразиха земята, земеделския труд и труда изобщо. Това е така. Но...единственият начин да се запознаят хората с този труд е посоченият в линка на Люлин. Просто такъв е животът. Искам да поздравя Люлин за това, което ни информира, защото знам, че тя го е направила съсъ светли чувства и радост в душата си. Браво, момиче!
Обаче и тука, както и навсякъде, има но... Има много хора, които твърдят, че обичат "селото" (каквото и да значи това). Отивайки на екскурзия, или по друг повод на село, обаче, се държат като..., абе като в зоопарк! Разглеждат, разпитват, забавляват се нещо, и край, отпрашват, или към хотела, или към вкъщи. Най-страшното е, че се държат с местните хора като с експонати, ужким мило, но безкрайно дистанцирано. vili__66, подобно нещо ли те е обидило?

Нека да спрем с нехубавите мисли, градинари! Моля Ви, за доброто на каузата, а пък и имам нужда от консултация.

Говорим за марулите и сродните им салати. Тая култура изтормози комшиите ми. При предзимно засяване е цяло изкуство да се опази посева от охлюви, а пък напролет оцелелите стрелкуват със скоростта на светлината! За да яде човек маруля, трябва да си бере листа като при тютюна. Инак не става. Разсадът често се изтегля, става хилав и не се прихваща. Изобщо тая култура е градинарския ми срам. Споделете опит, чалъми, моля!

# 628
Стрелкува, когато й е топло. Марулята и салатата са различни растения.
Е сега вече трябваше да има разсад на три-четири листенца и да се разсажда.
Долу-горе 20-25 см ред от ред и салатка от салатка. Между салатките в реда - по една балучка.
Говоря за без парник или ветара, непокрити. Напролет, като им дойде времето, тръгват да растат.
Жълт зимен цар е добра салата. Марули гледа тъща ми - много ми са твърди листата.

# 629
Куркума, благодаря ти. Hug
Разбира се, че го пуснах с най-добри чувства. Не мисля, че някой мисли обратното.
Сред вас има хора, които биха успяли в подобно начинание.
Тази тема ми е най-позитивната и съзидателната в целия форум.  Hug
Просто Вили сподели огорчение от нещо, което е преживяла... Hug
Това солидарно земеделие не е измислено у нас. Весето писа за нещо подобно.
Гледах едно предаване по френската ТВ. Там има хора, които по същия начин си набират клиенти по нета, клиентите си заявяват количествата на картофите - това беше културата в случая. После те разпращат в кашончета.

Това за мен е много добра схема, защото предваритено си продал стоката си.
Не се чудиш какво да я правиш и да взимаш спешни мерки да слагаш 3 дни и нощи кетчуп. Wink
Ето, един човек пита дори какво ще му поръчат догодина, за да знае как да се организира.
Дори ставаше дума, че хората авансово заплащат част от кошниците си.

Обаче рискове има значителни, Вили е права. И аз се питам, как би върнал стопанина парите на клиентите, предплатените, ако остане без реколта?
Явно цялото начинание трябва много внимателно да се застрахова.

Аз съм също карък със салатките. Crazy

Общи условия

Активация на акаунт