След интензивната информация в последно време, колко е химизирно месето, ми се иска леко по-леко да го намаля до минимум в нашето семейство.
Днес изпробвах една рецепта за вегетариански кюфтета, в които липсата на месо не се усеща осезаемо.
Станаха много вкусни и стават дори за хамбургер, надявам се и на вас да се харесат:
Вегетериански кюфтета
1. Тъмен(червен боб)
2. Нахут
3. Гъби
4. Червен лук
5. Орехи
6. Копър
7. Магданоз
8. Къри
9. Яйце
10. Брашно
1. Бобът се сварява заедно с нахута ( киснат във вода 24 часа) 1:1 като във водата се слага къри и сол на вкус.
2. Гъбите и лука се изпържват, накрая се слагат натрошени орехи (колкото оризени зърна), магданоз и копър. Не слагайте сол.
3. Боба и нахута се смачкавт, но да се усеща текстурата, парчетата да са по-големи от ориз ( може с блендер 5 къси натискания)
4. Бобените се смесват с пържената смес и се слага цяло яйце както се меси кюфте.
5. Кюфтетата (аз ги правя по-сплескани) се овалват в брашно и се оставят да починат, може и в хладилник.
6. Преди изпържване се потапят в разбито яйце.
7. При сервиране може да се полеят със сос (кисело мляко, копър, чесън на прах и малко майонеза). Салата прясна - зеле, копър и краставици, поляти с оцет и олио.
Да ви е сладко!