Шизофреник.Помощ!

• 33 951
  • 93
  •   1
Отговори
# 30
  • Най-сетне у дома
Айша, уви, много си права! В ... колебая се как да ги нарека... по-развитите в това отношение държави, подкрепата, лекарствата, социалните услуги, улесненията за близки и т.н, са решен въпрос. Познато ми е състоянието, за което говориш. Когато спрях да работя с хора със психични заболявания, месеци, даже години наред се оглеждах и раздавах диагнози... Ужасно е, но системата сме ние. И не успяваме да помогнем на тези хора, а така да помогнем и на нас. Но, да, така е. Или сменяш мястото, или болният човек се самоубива, или се случва нещо длуго ужасно...  Sad А може и по друг начин, но все не стигаме дотам - не е упрек към никого, просто се чудя как някъде успяват, а някъде - не ... И защо не тук...

# 31
лекарствата за шизофреници никога не са били скъпи , и сега не са ,
лекарите винаги са били отзивчиви и са помагали за това , което зависи от тях ,

имам близък шизофреник и горе-долу лесно се контролира , но неговата форма на болестта е не е толкова тежка ,
новите лекарства са много добри ,
жалко , че нашият човек години наред се опъваше и не искаше да му ги сменят ,
получи една криза и влезе в болница , и там му изписаха нови - направо са много , много по-добри ...

# 32
Милички не пишете след като сте нямали това у дома. Няма лекарства под 1000 лв които да повлияят в криза. Явно са го изписали преди да е отминала кризата. Така правят вече и не им пукаааа. телно. Дано съм помогнала
и кои са тия лекарства за над 1000 лева ???!

# 33
  • Най-сетне у дома
Милички не пишете след като сте нямали това у дома. Няма лекарства под 1000 лв които да повлияят в криза. Явно са го изписали преди да е отминала кризата. Така правят вече и не им пукаааа. телно. Дано съм помогнала
и кои са тия лекарства за над 1000 лева ???!

Laughing Има, има работещи лекарства и за 20 лв!
Грубо казано, цената на лекарствата няма връзка с ефекта им. Въпросът е точното лекарство да бъде изписано на точния човек. А това е най-трудно - човекът да направи връзката с най-адекватния лекар... то е малко Божа работа почти, да се срещнеш с най-подходящия професионалист. Не всеки се сработва с всеки - като в брака  Laughing

# 34
Много теми за луди напоследък...
Не звучи добре тази дума , това за болни хора  Sad
Може да се каже по друг начин а не луди

# 35
Шизофренията е заболяване, чиито синтоми се появяват на моменти и са изключително неконтролируеми. Тези хора въобще не могат да обяснят причините за поведението си и поради тази причина често са неконтролируеми в такова състояние. След преминаване на тези кризи те изглеждат като всички нормални хора.
Лекарствата са изключително скъпи в зависимост с какви лекарства е бил лекуван преди това. Контрол трябва да има и на приема им.
Може би, семейството ти е казало, че чака ТЕЛК, за да може да му назначат личен асистент, който да поеме част от контрола, въпреки, че аз не зная как ще стане това при сегашната ни система.

# 36
  • по пътя на светлината
Назначават асистенти,но е труден процес.....и действително лечението е скъпо,домовете за хора с психични разстройства са пълни и болните чакат с години....

# 37
i az imam sa6tiq problem,no tova koeto pi6ete izob6to ne se slu4va taka i sled kato narani 4ovek pak ni6to ne se slu4va,zavedoh delo napraviha mu 3 psihiatri4na ekspertiza ,koqto potvardi 4e e opasen za sebe si i okolnite.Ne go pribraha za prinuditelno le4enie a na vsi4koto ot gore men osadiha i az nz za kakvo to4no da mu platq 1500lv sega objalvam.Ha tozi 4ovek ne e opredelen i nastoinik,razhojda si se savsem spokoino iz kvartala.Ako ima nqkoi advokat vav foruma koito bi mogal da mi pomogne neka se svarje s men.Iskam samo spravedlivost ni6to pove4e

# 38
Дикси , в дир-а има клуб Право , питай там , ако искаш
и пиши на кирилица , че по-лесно се чете

# 39
  • по пътя на светлината
Въпрос на желание и съдебно решение е за настойник,не всеки би се съгласил,защото не всеки има физическата и психическата готовност да се грижи за болен от шизофрения или подобно разстройство....

# 40
Здравейте. Имам разкошен свекър,налудничав на моменти,но до сега проблеми не сме имали и никога не сме имали проблеми. ЖивееШЕ сам в едно село в близост до София.Наскоро разбрах,че страда според свекърва ми от "маниакална шизофрения".Последните години /не живее около нас последните 18г./ веднъж годишно получава някакви кризи,но не нещо много притеснително- приказки,обаждания,емоции,но нищо повече. В последният месец нещата се промениха драстично.
Историята е дълга и ще я разкажа по-натам. Но с две думи. Свекър ми е в психиатрията. Има страшна криза и ние със съпругът ми сме се видяли в чудо-какво и как да правим? Свекърва ми не живее с него от 25год.
Дъщеря му не се интересува изобщо.Единствено на нас май ни пука и се грижим и занимаваме с него.Оказва се,че свекър ми е шизофреник,
нелекувал се от 20-30 г. С половинката не знаем нищо за болестта,когато баща му е имал кризи е бил малък и помни смътно или просто не помни. Сега се налага да вземем свекър ми да живее при нас /няма да го оставим да се върне на село/.Имаме две деца-момичета на 14 и 16г. Просто не знаем с какво се сблъскваме и ще бъда благодарна на всякакво инфо и съвети.Скоро ще бъде изписан и ще трябва да се сблъскаме челно с непознати за нас емоции и .........
Питахме лекарите,но никой нищо не казва-отговорът е- Когато сме на ясно и го изпишем ще ви кажем????? Да,ама до тогава трябва да сме обмислили 100 неща???
Свекър ми по принцип е весел/ с особено чувство за хумор/,неагресивен,неконфликтен. Болестта му явно се изразява с налудничави идеи,мания за жени,секс и приказки,приказки,приказки,приказки..
Моля ви,хората,роднините сблъскали се с тази диагноза ШИЗОФРЕНИЯ да драснат по нещо.

# 41
Така, както го описваш не страда от шизофрения.
Психоза е - да, но не шизофрения.
Психиатрите ще ви кажат точната диагноза, вероятно при изписването.
Най-важното е да си пие лекарствата! Всеки ден, ако не е на депо инжекции.
И другото - трябва да има психиатър, който да е като личен лекар и при криза да можете да го повикате или най-малкото да ви даде информация как  да действате.

# 42
  • София
Присъединявам се към мнението на Sourcherry - най-важно е да си пие лекарствата редовно.

# 43
  • София
Горкото момче.....

# 44
Лесно се казва да си пие лекарствата. Но не си давате сметка, че шизофрениците просто не осъзнават, че са болни и не искат да ги пият в повечето случаи! В агресията си те не осъзнават какво става, често дори не помнят после какво са правили. Стават неадекватни и това пречи да можеш да овладееш ситуацията.

Общи условия

Активация на акаунт