Съкратена лятна ваканция

• 18 146
  • 393
  •   1
Отговори
# 240
Е, Андариел, при нас е надуто.Детето се съблича по къс ръкав.Мда, изключение е и това.
Още по-зле, че при вас мръзнат-значи пак е по-добре да са навън, отколкото в классссс. Wink
Не фантазираме, мечтаем. Mr. GreenЯсно ми е на финала как ще е, споко, не съм на 15.

# 241
  • София
И в такъв случай за какво са всичките тези приказки? Само за да си губим времето? Щом е ясно какво ще стане на финала, какъв е смисълът от тези мечтания? Говорим за реални проблеми, а не за съчинения на тема идеалното българско училище!

# 242
  • София
Андариел, не може да подхождаме така към идеята за всяка промяна - с презумпцията, че няма да стане както е замислена, затова да не я правим. По тая логика не трябва нищо да правим и нищо да не променяме в обществото и в живота си.
Сега коментираме дали идеята е добра, а не как ще се приложи.

# 243
ами да, имам време за губене, ти, ако нямаш-воала... Grinning
Именно, Коментираме Идеята.Никъде не прочетох, че от утре ще се въведе, или прочее.Говорим си. Whistling

# 244
Тук не зачетох да се предлага да бъдат равни по времетраене Лятната и Коледната ваканции, но 3,5 месеца са много и действат твърде отпускащо- от личен опит и съм склонна също да се доверя на учителите в това отношение с по- дългогодишен и разнообразен такъв.
За мен, да речем, 2,5 месеца са достатъчни и то пак постепенно достигащи до този размер, като за най- малките са повече. Предложението не само мое, а и на други още от предходната тема, към която дадох линк, не е за удължаване на Коледната ваканция, а за допълнителни почивки в останалото време, което е достатъчно продължително и напрегнато. Допаднаха ми 6-8- те седмици, дадени като пример за различни държави, за което прочетох в тази и други теми. Може би да речем 10 седмици би било по- добре, въпрос на конкретика, в която не мисля да задълбавам.

Хм, нашето парно бе доста силно, до ТЕЦ сме. В един от най- снежните дни се обадих на учителката и не пуснах детето на училище просто. Подкрепям Лиляна за излизане от частния случай. Това не е удачна форма на решение.
Да, за мен е налице разтоварване с едноседмична почивка през октомври и март, да речем. В която седмица не са дадени домашни. Обсъждам идеята. Намирам я за разумна, логична и съобразена повече с интереса на децата. Пък дали и как- това е друг въпрос. Знам, че българинът трудно приема новото, отдавна съм се примирила с тази му черта. Затова и в анкети нито участвам, нито ги вземам твърде предвид, особено когато са пуснати "сред широката общественост".

# 245
  • София
Андариел, не може да подхождаме така към идеята за всяка промяна - с презумпцията, че няма да стане както е замислена, затова да не я правим. По тая логика не трябва нищо да правим и нищо да не променяме в обществото и в живота си.
Сега коментираме дали идеята е добра, а не как ще се приложи.

Много хубави идеи са били опропастени с лошо изпълнение! За мен има значение как една идея ще бъде приложена, защото изпълненето е всичко! Аз съм ЗА това да се променят нещата към по-добро, но не и по този начин - от краката за главата. Това е неефективно, откъдето и да го погледна! Промяната във ваканциите няма да разреши основния проблем - общото натоварване и съдържанието на програмите и плановете!

# 246
Да, но обект на темата не е Материал, а Ваканция.ХАйде в темата за Материала-ще те подкрепя. Hug

# 247
Вчера гледахте ли предаването по БНТ- рано сутринта относно -Промените в образованието. Хората ясно казаха, че идеята за промяна на ваканцията ще се подложи  на ШИРОКО ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ. (разбира се ще се гледат и доклади на експертни групи от различни области)

Това е форум БГ.МАМА и даваме мнение майките.

Каква е тази мнителност. Ако не ни питат- Абе тия пак си правят каквото си искат без да питат, Ако питат - АБЕ ТИЯ ЩО НАС ПИТАТ, НЯМА ЛИ ЕКСПЕРТИ.

Защо просто не се пишат обективни мнения на майки с деца - В УЧИЛИЩНА ВЪЗРАСТ.

# 248
  • София
Andariel, а защо мислиш, че преразпределението на ваканционните дни няма да намали натоварването?
Не отричам, че материала трябва да се преразгледа, смятам, че тук спор изобщо не може да има. Но защо това да спира другите инициативи? Те не си пречат.

# 249
  • София
Защото това с ваканцията е козметична промяна, нещо на парче. Да не говорим, че една такава промяна иска и своя ресурс - кога и как ще работят училищата и учителите, кога ще се правят ремонти и прочие пак важни неща от пренастройката на системата. Не сте ли забелязали, че като дойде петнайсти, и изведнъж, "снегът пак ни изненада" и се оказва, че в много училища ремонтите не са приключени?
Според мен не може само да се спира на етап обсъждане на идея, защото всяка идея може да изглежда добре на пръв поглед, но като започне да се осъществява да се окажат съвсем други нещата.

# 250
  • София
На мен не ми се струва на парче идеята. И да, съгласна съм, че трябва да се мисли за реализацията, само споря срещу настройката ни да сме убедени, че реализацията ще е кофти Simple Smile

# 251
И на мен не ми се струва, а и няма Общо с другото.
Относно ремонтите-Късно ги започват, там е драмата.Не може на 1 септември тепърва да влизат.
Дори да е козметична промяна-пак е добре дошла.

# 252
  • София
Наречи ме песимист, но моите впечатления до момента са, че нещата не се получават добре.

# 253
а, И това е съвсем друга тема.
инак и мен не ме кефи нищо, което се случва напоследък тук, но....не пречи да кажа какво би ми харесало. Wink

# 254
Този път няма да цитирам никого, защото на много постове ми се иска да отговоря.

1. Не става дума само за моето дете (него конкретно има кой да го гледа и да го разнообразява, но това не се разглежда тук). говоря общо за децата, които няма кой да ги гледа. По същата логика не говорим само за децата на Jizzlober и Judy, в чиито училища парното е надуто на макс. При нас не е. Навсякъде е различно. Това трябва да се разисква ня всяко място конкретно. Просто смятам, че през лятото има повече възможности за игри и почивка на открито, дори и защото се стъмва много по-късно.

2. Аз също смятам, че трябва да се осигурява адекватно разпределено време за почивка, но според мен това трябва да стане с прецизиране на обема на учебния материал. Когато отпаднат излишните неща от учебната програма, съвесем естествено ще намалее ежедневната заетост на децата и оттам ще имат повече време за почивка. При това всеки ден.

3. Всички знаем, че за всяка ваканция задължително се дават домашни. При това обемът им е такъв, че написването им отнема по около 7-10 дни. И така малките ваканции практически изчезват.

4. Идеята за организирани екскурзии вместо платената занималня е добра, но да не забравяме, че и екскурзиите са платени.

5. Идеята за започване на учебната година на 01.09. може да ме привлече, но само ако наистина има поне 10 дена ваканция някъде по средата между 01.09. и Коледа, някой друг допълнителен ден за междусрочна ваканция и ако за това време не се дават домашни, за да могат децата наистина да си починат. Но това вече е от серията "Имам си една мечта...".

Общи условия

Активация на акаунт