ШЕСТОКЛАСНИКЪТ напет, пак върви напред!

• 36 971
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
http://mimikir.snimka.bg/hobby/karton.256999.20675910

Eто първите 2 примера. За толкова ми стигна търпението в този час...

# 151
  • София
Дали някой има собствен учебник по математика за 5 клас на изд. Архимед?  newsm78  Търся да го купя на старо, че нов е почти 20 лв! ooooh!

# 152
Добро утро, мами! Само аз ли не мога да отворя линка на inglorious?

# 153
Добро утро на всички мами в 6 клас Simple Smile
Аз отворих това http://www.domashno.bg/ , но не го разгледах подробно.

# 154
  • Пловдив
Здравейте!

Гледам, че някой по-горе ме е попитал кои са помагалата на Наталия по БЕЛ. Тази вечер ще ги препиша и ще ги постна, че то едно ли са, две ли са и не ги помня. Но чинно ще изтипосам тук списъка в целия му блясък и ако има учител тук, който разбира, ще ми е любопитно да ми обясни за какво са им толкова помагала аджеба. Аз принципно нямам против помагалата, разбирам, че учебниците не са най-доброто, което може да им се предложи, нека да поискат от нас едно-две-три помагала. Но това е прекалено. Имам чувството, че това е учителски мързел. Тези деца не пишат в тетрадки, те само попълват кутийки в разни помагала. Сякаш за да е по-лесно на учителите. Защото е много по-лесно да провериш помагало, отколкото да се захванеш с писмена работа в тетрадка. А причината те да са неграмотни вече съзирам в учителите. Не умеели да пишат децата ни, да построят изречение, да структурират преразказ, допускали грешки. Че те къде пишат изобщо??? Те заграждат буквички, драскат хиксчета, правят отметки в кутийки и сричат в помагала!

По математика тази Книга за ученика на Архимед при нас е задължително помагало. Но нашата математичка е скромна - ограничила се е до три или четири такива.  Simple Smile

Моята днес има входно по АЕ. Да видим как ще се справи. Тя още се подмотава с лятната си работа по АЕ, но са им дали седмица отсрочка, за да я представят, та тя не се е притеснила особено. За днес донашната по АЕ отново беше есе. Да ви кажа, дори не съм я погледнала какво е написала.  Embarassed Не ме е потърсила за помощ, дано се е справила.

# 155
Така и аз го отворих. Има отговори на задачите от учебниците по математика, химия и физика ( в зависимост от издателството). Очевидно е, че тоз сайт ще бъде само за мое ползване, не и на шестокласника Laughing
Съгласна съм с мнението на Dara.  наистина децата ни не само не могат да пишат, но и не могат да говорят по тази причина (попълването на чавки, хксчета и пр. и пр.) Само се заслушайте в някой техен разговор- изпълнен с ъъ, ее, ами, еми. За наше щастие през миналата учебна година имахме учителка по български, която е започнала да преподава през 1977 година и беше едно писане на преразкази и съчинения... През тази година обаче имаме нова учителка Tired

Последна редакция: пн, 20 сеп 2010, 10:01 от Torbalanka

# 156
И аз много се дразня от от това как говори моят шестокласник,като му отворя скайпа с тези латински букви как пишат,нищо не мога да му разбера,поне да пишат на с кирилицата,за да се учат правилно да пишат,но кой те слуша Simple Smile
Мен ме притесняват и тези преразкази и правописните грешки,по БЕЛ са казали само едно помагало по ЗИП и това е,сега търся подходящ учебник или помагало в къщи да се занимаваме с преразкази и правопис,ако сте попадали на подходящо,моля споделете.

# 157
  • София
не зам какво да ви кажа за разказването! Според мен това не се учи точно в училище, а от момента на проговарянето. После само се слага в рамката на училищните изисквания.  До момента, в който детето тръгне на училище, вече е усвоило основните неща в езика.

# 158
Видях, че обсъждате нещо важно според мен и ще се намеся в темата ви. За разказването мисля, че няма нужда чак толкова да се тревожите, в голямата си част децата могат да преразказват даден текст. Проблемът идва от правописните грешки, които бяха споменати по-горе. Това, че детето казва: запомних целия текст и всичко си написах, изобщо не означава, че се е справило, ако прави правописни грешки. Принципно повечето колеги дори в 6-ти клас вече не пишат повече от 4 при лош правопис, така е и на  втори модул в 7-ми клас. Което дете не е успяло да се справи с правописа до края на 6-ти клас, не успява да навакса в 7-ми, това съм го забелязала. Настоявайте много за правописа, той е определящ, не разчитайте на частните уроци в 7-ми клас.

# 159
Аз не казвам,че сина ми прави много правописни грешки,но съм забелязала,че към края,когато прибърза допуска повече.
И искам да обърна внимание на писането и преразказването,защото си мисля,че това е едно от най важното,а в нашето училище не обръщат според мен достатъчно внимание.Устно много хубаво разказва,от едно прочитане,а когато разказва на 7 годишния си братовчед приказка или каквото и да било по много увлекателен начин го прави,слушала съм го,дори приказка беше измислил и ми я разказа,но проблема е че като почне да пише не го пише така последователно,затова искам допълнително да му обърна внимание.

# 160
  • София
При нас откъм правопис е добре, само нещо, при по-сложните изречения, понякога греши запетайките. Иначе основните правила за тях ги знае, но като измисли нещо по-завъртяно като мисъл, не е сигурна дали трябва или не да слага запетайки.

Виждам ги моите двамата каква разлика има в начина на разказване, което мисля, че е до индивидуалност, а не до умение. Последният пример беше от онзи ден - съчинения за ваканцията. И двамата са били заедно цяло лято, присъствали са на едни и същи неща, но са ги възприели по различен начин и са описали едни и същи случки по съвсем различен начин! Щерката е по-разточителна откъм думи, пада си по дългите и сложни изречения. Брат й има по-кратък изказ, строго спазва логиката, все едно е задача по математика, не обича да усложнява описанието. И почерците им такива - нейният е по-окръглен, с по-едри букви, а неговият е по-дребен, с по-сбити и остри букви. Ей ги на, не може да се каже, че ги възпитаваме по различен начин, защото са като близнаци, обаче като стил ще кажеш, че не са от едно семейство, че дори не са били заедно цяло лято!

# 161
  • Пловдив

Виждам ги моите двамата каква разлика има в начина на разказване, което мисля, че е до индивидуалност, а не до умение. Последният пример беше от онзи ден - съчинения за ваканцията. И двамата са били заедно цяло лято, присъствали са на едни и същи неща, но са ги възприели по различен начин и са описали едни и същи случки по съвсем различен начин! Щерката е по-разточителна откъм думи, пада си по дългите и сложни изречения. Брат й има по-кратък изказ, строго спазва логиката, все едно е задача по математика, не обича да усложнява описанието. И почерците им такива - нейният е по-окръглен, с по-едри букви, а неговият е по-дребен, с по-сбити и остри букви. Ей ги на, не може да се каже, че ги възпитаваме по различен начин, защото са като близнаци, обаче като стил ще кажеш, че не са от едно семейство, че дори не са били заедно цяло лято!

Абсолютно същото се отнася и за моите деца. От описанието на ваканцията до почерка ..... Аз  мисля да го запиша моя шестокласник на школа по български език именно заради правописа и  преразказа.

# 162
Добро утро на всички мами в 6 клас Simple Smile
Аз отворих това http://www.domashno.bg/ , но не го разгледах подробно.

АЗ ЛИЧНО НЕМОЖАХ ДА СЕ СПРАВЯ И СИ МИСЛЯ, ЧЕ НЕ Е МНОГО НАДЕЖДНО  Wink

# 163
Първата ни оценка за учебната година е налице. 5 на входящото по ЧП. Като го направиха, каза че било много лесно, ама явно не е било чак толкоз Twisted Evil. Освен това от 3 учебни дни, в два се успа ooooh!. Май ще и трябва време да се настрои за училище.
С БЕ не е имала проблеми до сега. Математиката и куцаше миналата година, и историята. Да видим сега как ще бъде.

# 164
  • София
пРостО кИриЛизАциЯ, както си мислех... нямали пари за учител и затова ИТ нямало да учат.
Според вас има ли смисъл да се учат ИТ в трети клас? За да видя дали не мога да говоря с учителката и да измислим нещо.

Общи условия

Активация на акаунт