Отговори
# 780
Аз да задам един тъп въпрос  Simple Smile Thinking За хормонални изследвания кръв се взима венозно или от пръстчето?  Confused Confused Confused

# 781
  • Варна
от вената Wink

# 782
  • София
denis_d аз имам един малко странен въпрос.Ако трябва да пускам прогестерон и съм на дуфастон има ли смисъл?Няма ли резултата да ме подведе относно действието на жълтото тяло при положение,че вкарвам синтетичен прогестерон? newsm78
Няма да е реален резултата, защото Дуфастона повишава серумните нива на Прогестерона

# 783
Denis, а ако Утрогестана се прилага вагинално? Тогава пак ли ще са нереални нивата на прог. в серума?

# 784
  • София
Да, повишават се
Ето малко инфо за Утрогестана /орално и вагинално приложение/

Фармакокинетични свойства

При перорален прием
Абсорбция

Микронизираният прогестерон се абсорбира през гастро-интестиналния тракт. Прогестеронът има кратък полуживот и се подлага в голяма степен на First pass ефект. Плазмените нива на прогестерона се увеличават през първия час след приема, като достигат максимум между първия и третия час. Фармакокинетичните проучвания върху доброволци сочат, че след приема на 2 капсули едновременно, плазменото ниво на прогестерона се увиличава от 0,13 ng/ml (средно) до 4,25 ng/ml на първия час, до 11,75ng/ml на втория час и спада до 8,37 ng/ml на четвъртия час, 2,00 ng/ml на шестия час и 1,64 ng/ml на осмия час.

Приемът на Утрогестан 100 мг сутрин (9 ч.) и 200 мг вечер (21 ч.) корелира линейно с получените максимални плазмени концентрации - съответно 7,14 ng/ml (измерени сутрин в 10 ч.) и 14,9 ng/ml (измерени вечер в 22 ч.)

Прогестеронът се свърза в голям процент с плазмените протеини (96-99%), от които основно значение имат албумин (50-54%) и транскортин (43-48%). Имайки предвид разпределението на прогестерона в тъканите, е необходимо предписаната дневна доза да се раздели на два приема през 12 часа.

Въпреки индивидуалните различия, отделният индивид има еднакви фармакокинетични характеристики в продължение на месеци, което позволява добра адаптация на организма към лечението.

При вагинално приложение
Абсорбция

Бързо се абсорбира, тъй като високи плазмени нива се наблюдават още през първия час.

При прилагане на 100 мг сутрин и вечер максималната плазмена концентрация на прогестерона се наблюдава между втория и шестия час след прилагането и остава средно 9,7 ng/ml за повече от 24 часа.При фармакокинетично изследване на доброволци (18 жени), бионаличността на прогестерона след прием на 200 мг Утрогестан перорално и вагинално, се е установило, че бионаличността на прогестерона след вагинално приложение е 3 пъти по-голяма (AUC-359 ± 44 mg.h/L) от тази при перорално приложение (AUC-114 ± 32 mg.h/L), но не пропорционална на дозата (AUC-359 ± 44 mg.h/L при вагинално приложение на 200 мг и AUC-462 ± 63 mg.h/L при вагинално приложение на 400 мг).

Това означава, че предписаният прием осигурява стабилна и физиологична плазмена концентрация на прогестерона, подобно на лутеалната фаза при нормален овариален цикъл. Индивидуалните различия са много малки и не пречат да се прилага стандартната схема.

При дози по-големи от 200 мг дневно, концентацията на прогестерона е подобна на тази през първите 3 месеца от бременността.

Метаболизъм Основните метаболити в плазмата са 20-a-хидрокси-С4-a-прегнанолон и 5-a-дихидропрогестерон.

Елиминирането е през урината е в рамките на 95% под формата на глюкуроконюгирани метаболити, най-вече 3a,5b-прегнандиол. Метаболитите в урината са подобни на тези, намерени през физиологичната секреция на корпус лутеум.

При вагинално приложение микронизираният прогестерон се абсорбира в по-голяма степен, отколкото при пероралния прием. Изследване върху доброволци (8 жени с нормален менструационен цикъл), при което 300 мг микронизиран прогестерон в мастни капсули е бил приложен вагинално или е приет перорално, се е установило, че на 24-ия час след приложението по-високи серумни нива (13,9 ng/ml) се получават при вагиналното приложение в сравнение с тези при пероралния прием (1,9 ng/ml).

# 785
Аз съм изследвала прогестерон след прием на дуфастон по лекарско назначение.Бях на стимулация с клостил и менструацията закъсня.По този повод пуснахме изследването,съмнение за бременност а бях спряла дуфастона.Резултата беще прогестерон на горна граница.След около седмица имах менструация.Лекакрката каза,че било късна реакция към клостил.По този повод имам питанка-прочетох,че след 30 години клостил давал овулация,но без яйцеклетка в дом.фоликул.Кои са другите алтернативи.Не е хубаво човек да храни празни надежди.Да спомена.че на 25г. забременях с клостил.

# 786
Аз съм изследвала прогестерон след прием на дуфастон по лекарско назначение.Бях на стимулация с клостил и менструацията закъсня.По този повод пуснахме изследването,съмнение за бременност а бях спряла дуфастона.Резултата беще прогестерон на горна граница.След около седмица имах менструация.Лекакрката каза,че било късна реакция към клостил.По този повод имам питанка-прочетох,че след 30 години клостил давал овулация,но без яйцеклетка в дом.фоликул.Кои са другите алтернативи.Не е хубаво човек да храни празни надежди.Да спомена.че на 25г. забременях с клостил.
ако питаш за заместител на клостил, един добър е- Фемара, но трябва да се консултираш с лекар. Твърденията ти за това, че клостил не действа след 30 години, не ми се струват много достоверни на мен...

# 787
  • София
 jenyyy
Консултирай се с лекаря си и не си самоназначавай нищо.

Вече и в нашите клиники се прилага NAC + L- Аргинин , които дават голям процент /почти 50%/ положителни резултати именно при случаи когато има лош отговор от страна на яйниците при стимулация с Кломид.

Не бързай да се отчайваш - винаги има и друго решение Simple Smile Но за това трябва добър лекар / не обикновен АГ/

# 788
Здравейте!
Бихте ли ми казали дали е проблем,ако изследването на хормоните ФСХ,ЛХ и Е2 вместо на трети стане на четвърти ден от цикъла.Предполагам е коментирано в темите,но не съм ги изчела целите все още,за което се извинявам.

# 789
  • София
Здравейте!
Бихте ли ми казали дали е проблем,ако изследването на хормоните ФСХ,ЛХ и Е2 вместо на трети стане на четвърти ден от цикъла.Предполагам е коментирано в темите,но не съм ги изчела целите все още,за което се извинявам.
Добре е да е на 3 ден от МЦ, но ако няма възможност - не е кой знае какъв проблем и на 4 ден да е Simple Smile

ПП.
Препоръчва се 3 ден от МЦ защото тогава ЛХ и ФСХ са почти равни / ЛХ=ФСХ, или тяхното съотношение е 1/ - това е при нормален МЦ.
Ако ЛХ и ФСХ имат големи отклонения - взависимост от това коя стойност е по-голяма се правят различни изводи за състоянието на половата с-ма.
Ако ЛХ и ФСХ се направят по-късно от 3 ден на МЦ и същия този МЦ е с ранна О. - ЛХ ще е >ФСХ /заради ранната О./ и този информация може да е подвеждаща защото, ако ЛХ>ФСХ  причината обикновено е ПК

# 790
denis_d,благодаря!  bouquet

# 791
Здравейте отново!
Много ви моля да кажете какво мислите за моите резултати.Правени са на 4 ден от МЦ.
Е2 39,28pg/ml   фоликуларна фаза 24,5-195pg/ml
LH 10,78mIU/ml  фоликуларна фаза 2,4-12,6mIU/ml
FSH 9,28mIU/ml фоликуларна фаза 3,5-12,5mIU/ml

# 792
  • София
aleksiya
ЛХ и ФСХ са високи 
На колко си год.?

# 793
denis_d,днес ставам на 29.Моля те,кажи ми за какво да се притеснявам.Изследванията си ги направих по собствена преценка.Не ги е виждал още лекар.

# 794
Здравейте и от мен днес ми излязоха резултатите които правих на  трети ден от МЦ.Според вас имали място за притеснение.FSH-14.74 (фоликулярна фаза-3,85 - 8,78).

Общи условия

Активация на акаунт