Майчинството счетоводно - 33

• 50 013
  • 737
  •   1
Отговори
# 135
Момичета, в темата за 1 клас се коментира това дали майката има право на допълнителен отпуск за деца до 8г. и има ли право на намалено работно време, или да е по-гъвкаво с дете първолак.......

Знам,че не е свързано със счетоводството, но има ли някой подобна информация...Ще сме ви много благодарни цялата тема.....

# 136
  • София-Младост
Момичета, в темата за 1 клас се коментира това дали майката има право на допълнителен отпуск за деца до 8г. и има ли право на намалено работно време, или да е по-гъвкаво с дете първолак.......

Знам,че не е свързано със счетоводството, но има ли някой подобна информация...Ще сме ви много благодарни цялата тема.....
КТ:
Чл. 168. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Ако е уговорено в колективен трудов договор работничка или служителка с две живи деца до 18-годишна възраст, има право на два работни дни, а работничка или служителка с три или повече живи деца до 18-годишна възраст - на 4 работни дни платен отпуск за всяка календарна година. Този отпуск се ползва, когато работничката или служителката пожелае и не може да се компенсира с парично обезщетение, освен при прекратяване на трудовото правоотношение.

Всичко останало мисля е в добрия тон работодател-работник...

# 137
Здравейте ,искам да попитам/т.к. не можах нещо да се справя с калкулаторите Embarassed/каква сума ще ми бъде удържана от работодателите ако ме осигуряват на 600-800 лв?Сега ме осигуряват на 300 аз само ще доплащам разликата.В момента съм в 4 мес.бременна и ако започнат сега от този месец да ме осигуряват на 600 лв/примерно/каква ще бъде сумата ,която ще получавам после?Благодаря предварително.

# 138

КТ:
Чл. 168. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Ако е уговорено в колективен трудов договор работничка или служителка с две живи деца до 18-годишна възраст, има право на два работни дни, а работничка или служителка с три или повече живи деца до 18-годишна възраст - на 4 работни дни платен отпуск за всяка календарна година. Този отпуск се ползва, когато работничката или служителката пожелае и не може да се компенсира с парично обезщетение, освен при прекратяване на трудовото правоотношение.

Всичко останало мисля е в добрия тон работодател-работник...

Благодаря ти.....Знаех си аз, че ще искат колективен трудов договор.......Де юре го има, де факто - го няма!!!!!! Добрия тон - също го няма.......Благодаря!  bouquet

# 139
Привет.
Значи на изпитателен срок съм, който изтича другия месец. Бременна в 4мес. Има вероятност да не ми подновят договора и искам да питам имат ли право като съм бременна? И другото - от началото на годината ме осигуряват на 600лв. (до април) и на 700лв. (от април до днес). От утре ми променят договора на 25ч. раб. седмица следователно на 400лв. Уж временно за 2 месеца. Та ако речем че ми преподпишат договора и от декември си мина пак на 700лв., тези 2 месеца по 400лв. много ли ще повлияят на майчинството? Благодаря.  bouquet

# 140
Здравейте ,знам че тук ще намеря отговор!На моя приятелка детето и е прието на ясла,няма навършени 2 години та въпросът ми е има ли право на половин майчинство или не,защото са и казали че няма ,и каква декларация се попълва и от къде се взима?Благодаря ви!Знам че е питано много пъти това нещо,но все пак ако детето ходи на ясла тя има ли право на половината майчинство!  bouquet

# 141
  • София-Младост
Здравейте ,знам че тук ще намеря отговор!На моя приятелка детето и е прието на ясла,няма навършени 2 години та въпросът ми е има ли право на половин майчинство или не,защото са и казали че няма ,и каква декларация се попълва и от къде се взима?Благодаря ви!Знам че е питано много пъти това нещо,но все пак ако детето ходи на ясла тя има ли право на половината майчинство!  bouquet
Тя работи ли вече? Ако не се евърнала, с тръгването на ясла тя трябва да се върне на работа (или да ползва друг вид отпуск), в 3-дневен срок да подаде прил.12 за промяна в обстоятелствата. Има право на 50% обезщетение, подава се прил.4. Всичките приложения към наредбата ги има в сайта на НОИ.

# 142
Можете ли да ми кажете каква е процедурата по прехвърляне на майчинството и в кои случаи е възможно?

# 143
здравейте много се извинявам ако въпроса ми е задаван по рано но  нямам възможност да чета назад
та въпроса ми е за болничен който е върнат от нои защото липсвала някаква декларация
НЕ Е ПРЕДСТАВЕНА ОРИГИНАЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ ПРИЛОЖЕНИЕ - 1 КЪМ ЧЛ.3, АЛ.3 И АЛ.4 ОТ НИИПОПДОО.
Липсва декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при раждане, приложение № 1 към чл. 3, ал. 3 и ал. 4 от НИИПОПДОО

тази дкларация работодателя ли я попълва  или аз или лекаря

# 144
  • София-Младост
здравейте много се извинявам ако въпроса ми е задаван по рано но  нямам възможност да чета назад
та въпроса ми е за болничен който е върнат от нои защото липсвала някаква декларация
НЕ Е ПРЕДСТАВЕНА ОРИГИНАЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ ПРИЛОЖЕНИЕ - 1 КЪМ ЧЛ.3, АЛ.3 И АЛ.4 ОТ НИИПОПДОО.
Липсва декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при раждане, приложение № 1 към чл. 3, ал. 3 и ал. 4 от НИИПОПДОО

тази дкларация работодателя ли я попълва  или аз или лекаря
Тия попълваш, предаваш на работодателя, той с болничния я предава в НОИ.
http://www.noi.bg/content/laws/07/Prilojenia.zip

# 145
много  благодаря  за бързия отговор

# 146
здравейте, имам следния въпрос: имам ли право да получавам 50% от майчинството си=на 120лв. месечно, както досега, ако детето тръгне на ясла? Благодаря за отговорите ВИ, предварително

# 147
  • Майничка
Привет.
Значи на изпитателен срок съм, който изтича другия месец. Бременна в 4мес. Има вероятност да не ми подновят договора и искам да питам имат ли право като съм бременна? И другото - от началото на годината ме осигуряват на 600лв. (до април) и на 700лв. (от април до днес). От утре ми променят договора на 25ч. раб. седмица следователно на 400лв. Уж временно за 2 месеца. Та ако речем че ми преподпишат договора и от декември си мина пак на 700лв., тези 2 месеца по 400лв. много ли ще повлияят на майчинството? Благодаря.  bouquet

Имат право да не продължат договора. Бременните не се ползват със защита при срочни договори, само при постоянни.
Ще повлияят, то е ясно, но не чак толкова.

# 148
Здравейте.Предстои ми да излеза по майчинство и искам да попитам дали през месеците,които не съм била на работа се взима база 240лв.Може ли някой да ми каже какво майчинство ще вземам ако 8 месеца са по 240лв. и 4 са по 600лв.Благодаря предварително.

# 149
В темата -първата от форума "Майки" -"Майчинството-счетоводно" ,на последната страница-10-има отговор на въпроса ти Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт