Майчинството счетоводно - 33

• 49 925
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
[
- ако съм осигурявана цялата 1 година на една и съща сума, пр. 1000 лв. - ще взимам 90% от тази сума, т.е. 900 лв., нали така ( а не от сумата без данъците)? размера е 90% от брутното, но не повече от нетното, така, че няма да са 900 лв.

Благодаря предварително!!!

Аз много се извинявам, но това не го разбрах особено. Нали уж 90% от това, на кето се осигуряваш  newsm78 Колко ще е тогава, ако си осигуряван на 1000 лв (знам, че май има разлика за различните месеци в зависимост от броя на работните дни, но дневно поне какво е)? Пак благодаря  Blush

# 286
  • Пловдив
Аз много се извинявам, но това не го разбрах особено. Нали уж 90% от това, на кето се осигуряваш  newsm78 Колко ще е тогава, ако си осигуряван на 1000 лв (знам, че май има разлика за различните месеци в зависимост от броя на работните дни, но дневно поне какво е)? Пак благодаря  Blush

ако имаш 12 м на 1000 лв,ще е 780 лв при 21 раб дни в месеца
няма как да е 900

# 287
  • София
Здрасти, Елфичке Hug пак съм аз Embarassed
Сега след като съм си прекъснала старото майчинство новото ще се основава на последните ми няколко работни месеца (от края на май), прекарани в болничен, а за предните месеци ще се вземе като доход майчинството, до запълване на 12-месечната база, нали? Или майчинството не се взема като база, защото не са плащани осигуровки, и ще се вземе предният ми период от работа до запълване на 12-те месеца?
Второто много повече би ми харесало newsm53

# 288
  • Пловдив
Здрасти, Елфичке Hug пак съм аз Embarassed
Сега след като съм си прекъснала старото майчинство новото ще се основава на последните ми няколко работни месеца (от края на май), прекарани в болничен, а за предните месеци ще се вземе като доход майчинството, до запълване на 12-месечната база, нали

да,Бебси,точно така
базата е 12 м твърда и ще ти влизат и месеците в майчинство с първото дете

знам,че второто ще ти хареса повече,ама няма ....  Grinning

# 289
  • София
Еех, темата "попарени надежди" Crazy
Мерси за 100тен път  bouquet

# 290
Здравейте Grinning
Знаете ли при какви условия мога да получавам 1/2 от майчинството до навършване на 2г. на детето? Детето ми ходи на ясла.
Има ли някакъв образец на молбата за прекратяване на майчинството? И още нещо- малкия ходи на ясла от 13.09 , аз мислех че вече съм  отпуск по това време, но не е било така(проблеми с началника).В такъв случай  каква дата трябва да напиша на молбата за прекратяване на майчинството?Може ли да е с задна дата?

# 291
Здравейте Grinning
Знаете ли при какви условия мога да получавам 1/2 от майчинството до навършване на 2г. на детето? да работиш, да си в платен отпуск, да си в болничниДетето ми ходи на ясла.
Има ли някакъв образец на молбата за прекратяване на майчинството?  приложение 12 http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.12.doc
И още нещо- малкия ходи на ясла от 13.09 , аз мислех че вече съм  отпуск по това време, но не е било така(проблеми с началника).В такъв случай  каква дата трябва да напиша на молбата за прекратяване на майчинството?Може ли да е с задна дата? прекратяването задължително от 13.09 щом детето е тръгнало на ясла. До три дни трябва да представиш приложение 12 до работодателя, т.е. още в понеделник, че си закъсняла. Трябва да се споразумееш за дните от 13.09 до започването ти на работа или излизането ти в отпуск как ще те водят.

# 292
Здравейте! Четох, четох, но не можах да намеря отговор на вапроса си, извинявам се предварително ако се повтарям. Значи родих август месец, но не могат да почнат да ми изплащат болничните, защото нямам необходимия осигурителен стаж. Навършвам го януари месец и вапроса ми е болничните и те тогавали ще ми ги изплатят заедно с майчинството и на колко пари е болничният при положение че се осигорявам на минималната работна заплата? Благодаря предварително!

ще започнат да ти плащат обезщетение от февруари.дотогава опитай да взимаш социално майчинство
болничните няма да ти ги платят,нито времето след тях до януари,защото няма изискуемия стаж
щом си на минималната от февруари 2011 до 2 г на детето ти ще взимаш 240 лв на месец
Благодаря

# 293
  • България, Велико Търново
Здравейте! Моят казус е следния: Бременна съм в 6 г.с. с термин в началото на май 2011 и съм на 6 месечен трудов договор, който изтича на 17.11.2010. През тези 6 мес. съм осигурявана на 500лв. Тъй като има вероятност да не преподпиша след изтичане на 6 мес.срок смятам да се осигурявам във фирма на приятел на същата база- 500лв. Сумата, върху която ще съм осигурявана в периода вземан за база март 2010-февр.2011 ще възлиза на 435 средно месечно. Въпроса ми е, ако през месеците след 17.11.2010 започна да си вземам болнични за рискова бременност до 45-ия ден преди раждането, дали това ще се отрази върху обезщетението ми и в каква степен?
Благодаря предварително!

# 294
Здравейте Grinning
Знаете ли при какви условия мога да получавам 1/2 от майчинството до навършване на 2г. на детето? да работиш, да си в платен отпуск, да си в болничниДетето ми ходи на ясла.
Има ли някакъв образец на молбата за прекратяване на майчинството?  приложение 12 http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.12.doc
И още нещо- малкия ходи на ясла от 13.09 , аз мислех че вече съм  отпуск по това време, но не е било така(проблеми с началника).В такъв случай  каква дата трябва да напиша на молбата за прекратяване на майчинството?Може ли да е с задна дата? прекратяването задължително от 13.09 щом детето е тръгнало на ясла. До три дни трябва да представиш приложение 12 до работодателя, т.е. още в понеделник, че си закъсняла. Трябва да се споразумееш за дните от 13.09 до започването ти на работа или излизането ти в отпуск как ще те водят.
Всъщност ме съкращават.А ако успея да се запиша на трудовата борса ще мога ли да получавам половината майчинство?

# 295
Всъщност ме съкращават.А ако успея да се запиша на трудовата борса ще мога ли да получавам половината майчинство?

Не, няма да взимаш майчинство. От коя дата те съкращават?

# 296
  • Пловдив
дали това ще се отрази върху обезщетението ми и в каква степен?
Благодаря предварително!

няма да се отрази ако в периода май-октомври си осигурена на 500 лв
ако имаш месец на малко по-малко от 500 лв-ще се отрази малко

# 297
Стики, това е моят въпрос зададен към Министерството на труда и социалната политика и техният отговор:

От ноември 2010г. излизам по майчинство, имам 100 дни неизползвана отпуска от 2007 г. Майчинството ми изтича през ноември 2012 г. Мога ли да си прекратя майчинството началото на 2012г и да ползвам 100-те дни платен отпуск? Имат ли давност отпуските (в погасява след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му(чл. 176, ал.3 КТ).

А това е въпросът на другата майка:

Петя Кацарова:-Предстои ми да ползвам отпуск по майчинство от 01.01.2011. Ще имам ли право като се върна през 2012 да си използвам натрупаната отпуска преди 01.01.2010 ( тази от 2010 ще я използвам до края на годината). Ако излезна в отпуск на 31.12.2010, как ще стои въпросът с натрупаната отпуска до 01.01.2010? Благодаря!   

Няколко пъти прочетох въпросите и отговорите. Съжалявам, но не мога да направя категоричен извод.
Ползвай колкото можеш от натрупаните отпуски!

# 298

Не, няма да взимаш майчинство. От коя дата те съкращават?
Само счетоводителката си знае Rolling EyesТя моята не е за разправяне...Благодаря за отговорите  bouquet

# 299
Здравейте искам да задам един въпрос.Сина ми навършва 2 год. в края на ноември , а е приет в ясла и е записан.Трябва до тръгне от началото на октомври и ме интересува ако подам заявление че няма да ходи  и заплащам само половината такса пак ли трябва да си прекъсна майчинството?Има ли някакъв вариант да си взимам майчинството до навършването му на 2 год.?вярно е че са 2 месеца,но  сме финансово затруднени , а и въобще незнам дали ще ходи редовно и няма да боледува.Благодаря предварително. Hug

Общи условия

Активация на акаунт