Майчинството счетоводно - 33

• 49 976
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте отново!
Искам да попитам за детските- разбрах,че всяка година се подава декларация за тях - къде мога да се обадя, освен във фирмата си  , за да питам дали е подадена такава декларация?
И възможно ли е да не е  подадена , а да са ми превели за един месец - на 28,06 детето ми навърши годинка и за  юли ми преведоха пари а за август няма още, а стана време вече за септемврийските.
Предварително Ви благодаря!

# 181
  • Сливен
    Здравейте,момичета.Имам едно въпросче.Тъй като карам доста тежка бременост и най вероятно докарая ще съм в болнични дали ще ми се отрази върху майчинството.Сега съм в 5 месец а термина ми е чак февруари.По принцип ме осигуряват на минималната заплата.
   И още едно въпросче тези 270 лв. за които се говори ще е минималната заплата или майчинстввото(защото се коментира че ще има граница на майчинството).
    Дано ми разбрахте въпросчетата  Hug

# 182
Здравейте момичета. Аз съм от Декемврийките и имам едно въпросче относно изчисляването на майчинството.
До април месец включително ме осигуряваха на 320лв.
От май месец включително ме осигуряват на 1000лв.
Термина ми е на 27 декември.
Може ли да ми кажете ако излезна в болничен от 1.10 или 4.10 колко ще ми е майчинството на месец?
Благодаря предварително

Имам впредвид непрекъснат болничен

Последна редакция: пн, 13 сеп 2010, 13:31 от AnMary

# 183
Здравейте и от мен.
Въпросът ми е подобен като на katiahr, но с едно допълнително неизвестно.
Терминът ми е за 07.02.2011 (документално така го дръпна доки, но иначе е по-рано).
От тук разбирам, че базата ми не хваща декември месец, а е до ноември включително.
Стаж започнах да трупам от 04.01.2010 г.
Съответно ще направя 1година чак на 04.01.2011, когато вече би трябвало да съм в 45 дневен преди раждането.
Значи ли това, че към момента в който трябва да изляза в 45 дневния няма да имам право на това, защото все още няма да имам 1г. трудов стаж?
И другият ми въпрос е свързан с осигуровките и изчисляването на майчинството.
От януари до юни включително са ме осигурявали на 400 лв.
От юли имам 2-ри трудов договор към основния(400лв), на който ме осигуряват на 1000лв.
Август месец ми вдигат осигуровките и на основния върху 1000 лв. + 2рия на 1000.(втория го прекъсвам считано от 01.09.2010)
И септември, октомври, ноември ще останат на 1000 лв. от основния работодател.
Как ще се отрази на майчинските ако изляза в болничен от октомври или ноември, т.е по-рано от 45дневния (знам, че няма 6м. на високата сума, но до колко това ще бъде "фатално")
За по прегледно:

януари: 400лв.
февруари:400лв.
март:400лв.
април:400лв.
май:400лв.
юни:400лв.
юли: 400лв. + 1000лв.
август: 1000 лв. + 1000 лв.
септември: 1000 лв.
(и така на 1000 до края)

# 184
  • Майничка
Здравейте, имам следното притеснение - както вървят нещата във фирмата, ще се наложи да ме съкратят и да изляза на борсата временно, докато намеря друга работа. Имам ли право да съм на борсата, ако детето ми посещава ясла?
Да, особено ако към момента на тръгване на ясли на детето все още сте на работа или в отпуск.

привет, имам следния въпрос:

в момента ползвам 6-месечен отпуск за гледане на дете до 8-годишна възраст.. обмислям, обаче, да напусна настоящата си месторабота... ползването на този отпуск от настоящата месторабота обвързва ли ме по някакъв начин с отработването му след това на същото място? или мога да напусна, когато пожелая?

ще съм много благодарна на мнения   bouquet

С напускането на настоящата месторабота този отпуск се прекратява. Остатъка може да ползвате на новата месторабота изцяло или на части, по Ваше желание. Нищо не Ви обвързва с настоящата месторабота, освен, евентуално, предвиденото в договора предизвестие, което може да тече и по време на неплатения отпуск.

Здравейте мили мами!
Имам следното питане и ще се радвам ако мога да получа отговор.
Имам детенце на 1 г. и мисля да се върна на работа. Междувременно разбрах, че отново съм бременна. Питането ми е - дали ще е по-изгодно за мен да се върна на работа или да ползвам отпуска за гледане на дете до 2 г. възраст. Между другото-освен по трудов договор съм осигурена и като самоосигуряващо се лице-зем. производител. Какъв ще бъде размера на обезщетението, което ще получавам за второто дете, ако се върна на работа- на база на 12 месечния доход назад ли ще бъде или ща получавам това, което получавах и за първото. Имам и доста отпуски за чистене- необходимо ли е да поработя малко,за да ми се актуализира заплатата или може да си я взема без да се връщам на работа. Извинете ме, ако съм досадила с многото си въпроси, но не знам как да постъпя!Моля за съвет!Благодаря ви предварително!

Ако се върнете на работа (отпуск, болнични за общо заболяване) дори за ден, обезщетението за 410-те дни за второто ви дете ще се изчислява на база доходите 12м. назад, считано от месеца преди началото на 45-дневния болничен.
Ако не се върнете (ползвате отпуск за отглеждане на дете до 2г. до началото на 45-дневния болничен), ще получавате 410 дни същото обезщетение като за първото Ви дете, Вие преценете коя сума Ви устройва повече.
Можете веднага да ползвате платения отпуск. Ако е предвидена актуализация на заплатата, трябва да отработите поне 10 дни в един месец и да излезете в отпуск от следващия, за да влезе актуализираната заплата в сила.

Здравейте Simple Smile Бременна съм във втория месец и термина ми е определен за дата 09.05.2011г. През последните 12 месеца не съм се осигурявала за Общо заболяване и майчинство, тъй като съм безработна, но предвид обстоятелствата смятам това да се промени. Въпросът ми е, ако започна да се осигурявам на 1000 лв. брутно възнаграждение до момента на раждането, действително каква ще е базата върху която ще ми бъде изчислено обещетението за майчинство и колко ще бъде то??? Благодаря предварително за отговора Simple Smile

Базата Ви ще е март 2010 - февруари 2011. За месеците, в които сте била без работа ще се вземе база МРЗ за съотв.период.

Здравейте!
Не зная дали въпросът ми е за тук. След много ровене, все още не мога да открия връзка с юристите от НОИ. Искам да проверя номера на Трудовия си договор, тъй като се налага да го прекратя чрез адвокат, а нямам самия документ. Мисля, че юристите ще могат да ми кажат какви документи и справки трябва да представя на наетия от мен адвокат.
Моля, ако някой може да ми отговори, да ми пише.   bouquet

Трудовите договори се регистрират в НАП, не в НОИ.
По-скоро се консултирайте с Инспекция по труда.

Здравейте! Преди 2-3 месеца ходих в работата да попълвам декларацията за втората година майчинство. Към 2ри-3ти този месец чаках смс както обикновено, че са ми превели (вече) 240 лв. Но уви. Такъв нямаше, влезнах в сайта на НОИ и що да видя - за август 104 лв  Shocked Пише за 4 дни.. това какво означава? Защо не са ми превели цялата сума, а явно само за 4 дни от месеца и то няма и половината? Значи ли, че около 3ти октомври ще получа остатъка за август+240лв за септември и ако да защо процедират така?  newsm78

Кога са приключили 410-те дни?

Последна редакция: пн, 13 сеп 2010, 15:20 от gargamela

# 185
  • Майничка
Здравейте отново!
Искам да попитам за детските- разбрах,че всяка година се подава декларация за тях - къде мога да се обадя, освен във фирмата си  , за да питам дали е подадена такава декларация?
И възможно ли е да не е  подадена , а да са ми превели за един месец - на 28,06 детето ми навърши годинка и за  юли ми преведоха пари а за август няма още, а стана време вече за септемврийските.
Предварително Ви благодаря!

Декларация за детските подавате Вие лично пред социалните служби, няма кой и как да го свърши вместо вас.
Да не бъркате детски с майчинство?

Здравейте,момичета.Имам едно въпросче.Тъй като карам доста тежка бременост и най вероятно докарая ще съм в болнични дали ще ми се отрази върху майчинството.Сега съм в 5 месец а термина ми е чак февруари.По принцип ме осигуряват на минималната заплата.
   И още едно въпросче тези 270 лв. за които се говори ще е минималната заплата или майчинстввото(защото се коментира че ще има граница на майчинството).
    Дано ми разбрахте въпросчетата  Hug

Щом ви осигуряват на МРЗ, болничните няма да променят очакваното обезщетение.
Каквото и да се говори или коментира, докато не излезе в Държавен вестник, не е меродавно.

# 186
  • Варна
Здравейте!Искам да попитам когато съм в неплатена отпуска 6 месеца за отглеждане на дете до 8год.,какъв процент е здравната осигуровка и върху каква сума?Благодаря предварително.

# 187
gargamela, от сърце благодаря  newsm20

# 188
Здравейте!
Дъщеря ми навършва 2 години през януари.В момента получавам 120 лева майчинство.Ако я пратя на ясла сега,ще ми спрат ли майчинството?

# 189
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Дъщеря ми навършва 2 години през януари.В момента получавам 120 лева майчинство.Ако я пратя на ясла сега,ще ми спрат ли майчинството?

Не, полага ти се 1/2 от обезщетението, докато детето стане на 2 год.

# 190
# 191
Много ви се моля да погледнете и моето въпросче  Praynig

# 192
Здравейте,
Имам ПИК за справки в НОИ...в болничен съм от 5.08.2010-19.08.2010 и продължение 20.08.2010-19.09.2010 г.
Представени са веднага на рбаотодателя ми,подадени са в НОИ към 2.09, в момента са със статус Актуален статус на документа: В момента се обработва   до кога ще се обработва и за август не трябва ли вече да ми е изплатен поне...доколкото четах срока е 15 раб.дни newsm78

Предварително благодаря!

# 193
Имам едно въпросче свързано с майчинството.Когато дадох молбата за отпуск по-майчинство на шефката ми тя каза,че нямало да я даде.От ИТ  ми казаха да и пратя молбата по пощата с обратна разписка.Направих го.
1.В сайта на НОИ ,изписва ли ви всеки месец че ви е изплатено майчинство.
2.Ако ми е подала молбата,от 05.08 трябва да съм отпус по майчинство. Кога да очаквам плащане.??

# 194
Благодаря много за информацичта за детските, въпреки, че тук се обсъжда майчинството - бяхте ми много полезни   bouquet
А дали знаете сега като подам декларация на 15,09 дали ще ми изплатят за август детските или няма да ми ги изплатят тях, а направо за септември ще изплатят?
Благодаря ви от сърце!

Общи условия

Активация на акаунт