Майчинството счетоводно - 33

• 49 983
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте!

Детето ми навършва 2г на 17.09.2010г и съответно бях подала молба до работодателя за  отпуск за гледане на дете до тогава. От НОИ обаче майчинските ми са изчилсени да се изплащат до 09.10.2010г, тъй като родих 3 седмици по-рано. Искам да изляза на борсата, тъй като не е възможно да остана да работя във старата фирма. Въпросите са ми следните:

1. Ако ме освободят по взаимно съгласие на 17.09.2010г. какво става с остатъка от 3 седмици на майчинските ми(до 09.10.2010г)? Как ще ми се изплатят след като няма да се водя на работа вече във фирмата? Нали фимата подава всеки месец декл.1 със служителите си, а аз като не фигурирам как може да стане? На 17.09 или на 18.09 да подам молба да ме освободят?

2.По какъв точно начин да ме освободят, за да мога да имам право да изляза на борсата? По кой член или какво основание?

# 166
Извинявайте,но не намирам отговор на този въпрос. .Имам намерение да се върна на работа след навършване на 1 година на дъщеря ми.След като се консултирах с вас разбрах ,че за мен е по-изгодно да не отработвам нито един ден,а да си пусна веднага платената отпуска.Въпроса ми е как се начислява класа за трудов стаж,който междувеменно в нашето дружесто беше вдигнат на 1%.Ще получавам ли старата си заплата с новия клас и с увеличените години.и един друг въпрос докато ми тече платената отпуска имам ли право да я прекъсвам с болничен за дете ако се разболее.Благодаря предварително!

# 167
Здравейте!
Незнам дали някой друг се е интересувал, но ми е интересно да не би случайно лекаря да ми е сгрешил болничния и затова да питам...Аз съм в болничен ( непрекъснат ) от юли месец, когато влязох в 5-тия месец и взе да ми тежи. Терминът ми е на 14.11 и по мойте изчисления би трябвало от 29.09 да ми дадат 45 дневния болничен преди раждане. Обаче  като отидох за последното продължаване на болничния ми издадоха пак 30 дневен до 7.10  newsm78.
Въпросът ми е грешка ли е, че ще стане припокриване на болнични и трябва ли на 29.09 да отида за 45 дневния болничен или да чакам до 7.10 ? малко объркано стана дано ме разберете...  ThinkingБлагодаря предварително !

# 168
  • Пловдив
Имам следният въпрос:изплащат ли се болничните за дете боледуващо от варицела(детето е на осем години). Благодаря Ви предварително!

# 169
Имам следният въпрос:изплащат ли се болничните за дете боледуващо от варицела(детето е на осем години). Благодаря Ви предварително!

По принцип да, стига да няма други причини за неизплащане.

# 170
  • София-Младост
Здравейте!
Незнам дали някой друг се е интересувал, но ми е интересно да не би случайно лекаря да ми е сгрешил болничния и затова да питам...Аз съм в болничен ( непрекъснат ) от юли месец, когато влязох в 5-тия месец и взе да ми тежи. Терминът ми е на 14.11 и по мойте изчисления би трябвало от 29.09 да ми дадат 45 дневния болничен преди раждане. Обаче  като отидох за последното продължаване на болничния ми издадоха пак 30 дневен до 7.10  newsm78.
Въпросът ми е грешка ли е, че ще стане припокриване на болнични и трябва ли на 29.09 да отида за 45 дневния болничен или да чакам до 7.10 ? малко объркано стана дано ме разберете...  ThinkingБлагодаря предварително !

Я иди в понеделник и говори с лекаря, може той нещо да се еобъркал или по инерция да ти е дал 30 дни.

Здравейте!

Детето ми навършва 2г на 17.09.2010г и съответно бях подала молба до работодателя за  отпуск за гледане на дете до тогава. От НОИ обаче майчинските ми са изчилсени да се изплащат до 09.10.2010г, тъй като родих 3 седмици по-рано. Искам да изляза на борсата, тъй като не е възможно да остана да работя във старата фирма. Въпросите са ми следните:

1. Ако ме освободят по взаимно съгласие на 17.09.2010г. какво става с остатъка от 3 седмици на майчинските ми(до 09.10.2010г)? Как ще ми се изплатят след като няма да се водя на работа вече във фирмата? Нали фимата подава всеки месец декл.1 със служителите си, а аз като не фигурирам как може да стане? На 17.09 или на 18.09 да подам молба да ме освободят?

2.По какъв точно начин да ме освободят, за да мога да имам право да изляза на борсата? По кой член или какво основание?

Обезщетението за отглеждане на малко дете е до 2г. възраст на детето, няма връзка с преносване или по-ранно раждане. Някъде е подадена грешна дата вероятно.
1. Ако ти се прекрати трудовия договор губиш и обезщетението, то не се компенсира парично. олбата е в зависимост от условията на трудовия договор, ако там пише с 1 месечно предизвестие си направи сметка.
2. Без значение прекратяването можеш да отидеш на борсата.

Последна редакция: нд, 12 сеп 2010, 13:36 от AnMary

# 171
Обезщетението за отглеждане на малко дете е до 2г. възраст на детето, няма връзка с преносване или по-ранно раждане. Някъде е подадена грешна дата вероятно.

Ох, извинявам се, да изчислено е до 09.10 но за миналата година за платено майчинство и аз автоматично си бях помислила, че се добавя и за тази.

Ясно, значи губя тези 3 седмици обещетение.

Последна редакция: нд, 12 сеп 2010, 14:26 от mama79

# 172
Здравейте, имам следното притеснение - както вървят нещата във фирмата, ще се наложи да ме съкратят и да изляза на борсата временно, докато намеря друга работа. Имам ли право да съм на борсата, ако детето ми посещава ясла?

# 173
привет, имам следния въпрос:

в момента ползвам 6-месечен отпуск за гледане на дете до 8-годишна възраст.. обмислям, обаче, да напусна настоящата си месторабота... ползването на този отпуск от настоящата месторабота обвързва ли ме по някакъв начин с отработването му след това на същото място? или мога да напусна, когато пожелая?

ще съм много благодарна на мнения   bouquet

# 174
Здравейте мили мами!
Имам следното питане и ще се радвам ако мога да получа отговор.
Имам детенце на 1 г. и мисля да се върна на работа. Междувременно разбрах, че отново съм бременна. Питането ми е - дали ще е по-изгодно за мен да се върна на работа или да ползвам отпуска за гледане на дете до 2 г. възраст. Между другото-освен по трудов договор съм осигурена и като самоосигуряващо се лице-зем. производител. Какъв ще бъде размера на обезщетението, което ще получавам за второто дете, ако се върна на работа- на база на 12 месечния доход назад ли ще бъде или ща получавам това, което получавах и за първото. Имам и доста отпуски за чистене- необходимо ли е да поработя малко,за да ми се актуализира заплатата или може да си я взема без да се връщам на работа. Извинете ме, ако съм досадила с многото си въпроси, но не знам как да постъпя!Моля за съвет!Благодаря ви предварително!

# 175
Здравейте Simple Smile Бременна съм във втория месец и термина ми е определен за дата 09.05.2011г. През последните 12 месеца не съм се осигурявала за Общо заболяване и майчинство, тъй като съм безработна, но предвид обстоятелствата смятам това да се промени. Въпросът ми е, ако започна да се осигурявам на 1000 лв. брутно възнаграждение до момента на раждането, действително каква ще е базата върху която ще ми бъде изчислено обещетението за майчинство и колко ще бъде то??? Благодаря предварително за отговора Simple Smile

# 176
здравейте. искам да попитам единствено на работодателя ли трябва да доплащам осигуровки така че да полуавам по-високо майчинство. мога ли да се доосигурявам на още например 1000лв. и как и къде? блгаодаря предварително.
моля за отговор...

# 177
Ох, извинявам се, да изчислено е до 09.10 но за миналата година за платено майчинство и аз автоматично си бях помислила, че се добавя и за тази.

Ясно, значи губя тези 3 седмици обещетение.

Не са загубени трите седмици, те са изплатени с третия болничен, издаден от педиатъра.

# 178
  • Sofia
Здравейте!
Не зная дали въпросът ми е за тук. След много ровене, все още не мога да открия връзка с юристите от НОИ. Искам да проверя номера на Трудовия си договор, тъй като се налага да го прекратя чрез адвокат, а нямам самия документ. Мисля, че юристите ще могат да ми кажат какви документи и справки трябва да представя на наетия от мен адвокат.
Моля, ако някой може да ми отговори, да ми пише.   bouquet

# 179
Здравейте! Преди 2-3 месеца ходих в работата да попълвам декларацията за втората година майчинство. Към 2ри-3ти този месец чаках смс както обикновено, че са ми превели (вече) 240 лв. Но уви. Такъв нямаше, влезнах в сайта на НОИ и що да видя - за август 104 лв  Shocked Пише за 4 дни.. това какво означава? Защо не са ми превели цялата сума, а явно само за 4 дни от месеца и то няма и половината? Значи ли, че около 3ти октомври ще получа остатъка за август+240лв за септември и ако да защо процедират така?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт