Майчинството счетоводно - 33

• 49 991
  • 737
  •   2
Отговори
# 120
Стики Simple Smile
Всички замесени са информирани за всичко, в това отношение нямаме проблем.
И за другото си права..

# 121
Момичета,може и да е обсъждано,но не намерих време да прочета всичко,за което се извинявам.Имам няколко въпроса:
1.На 27.10.2010г дъщеря ми става на две години,мога ли да ползвам неплатено майчинство до навършването на три години на детето?
2.Какви документи е необходимо да попълня,за да използвам неплатено майчинство/има ли образци както за платеното/?
3.По време на неплатеното майчинство трудовият ми стаж и здравноосигурителните ми права ще бъдат ли прекъснати?
4.Кога трябва да използвам натрупаният платен годишен отпуск по време на платеното майчинство /в моя случай три години съм била в платено майчинство,защото децата са с малка разлика и се застъпиха/?
    Извинявам се още веднъж,ако тези въпроси са вече обсъждани.Ще се радвам да прочета отговорите ви.  Embarassed

# 122
  • Майничка
Момичета,може и да е обсъждано,но не намерих време да прочета всичко,за което се извинявам.Имам няколко въпроса:
1.На 27.10.2010г дъщеря ми става на две години,мога ли да ползвам неплатено майчинство до навършването на три години на детето?
2.Какви документи е необходимо да попълня,за да използвам неплатено майчинство/има ли образци както за платеното/?
3.По време на неплатеното майчинство трудовият ми стаж и здравноосигурителните ми права ще бъдат ли прекъснати?
4.Кога трябва да използвам натрупаният платен годишен отпуск по време на платеното майчинство /в моя случай три години съм била в платено майчинство,защото децата са с малка разлика и се застъпиха/?
    Извинявам се още веднъж,ако тези въпроси са вече обсъждани.Ще се радвам да прочета отговорите ви.  Embarassed

1. Можете да ползвате по 6м.неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г. Ако ползвате последователно отпуските на двете Ви деца, ще стане 1г.
2. Заявление за неплатен отпуск по чл.167а за работодателя, в което декларирате, че детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка и този отпуск не е ползван до момента.
3. Добре е да ползвате натрупания до момента отпуск преди неплатения.

# 123
Гаргамела,благодаря ти за бързия отговор.Малко съм объркана сега,защото си правех планове да гледам дъщеря си докато навърши три годинки/мислех ,че има цяла година неплатено майчинство/.Според теб ще мога да си остана една година у дома,защото за всяко дете ми се полагат по 6 месеца неплатено майчинство,които мога да използвам както и когато аз намеря за добре/до навършване на 8г./, ако съм разбрала правилно? Ти ме съветваш първо да си използвам платения отпуск - какво е необходимо ,за да го ползвам /например да се върна на работа за да си прекратя платеното майчинство/?Когато излизах в майчинство заплатата ми беше 550лв,сега колегата ми е на 750лв,на каква сума следва да ми изплатят платеният отпуск,който ми се полага?
  Много въпроси ми се събират,но ми е малко объркано в главата,защото досегашните ми планове се оказаха без законово покритие/поне не такова,за което аз бях информирана/ Blush

# 124
Здравейте Simple Smile
Искам да попитам плащат ли се осигуровки или нещо друго по време на майчинство? Благодаря предварително.

Последна редакция: ср, 08 сеп 2010, 23:37 от dolls

# 125
  • Майничка
Здравейте Simple Smile
Искам да попитам плащат ли се осигуровки или нещо друго по време на майчинство? Благодаря предварително.

Плащат се здравни осигуровки от работодателя - 20,17лв. за 2010г.

Последна редакция: чт, 09 сеп 2010, 16:40 от gargamela

# 126
здравейте. искам да попитам единствено на работодателя ли трябва да доплащам осигуровки така че да полуавам по-високо майчинство. мога ли да се доосигурявам на още например 1000лв. и как и къде? блгаодаря предварително.

# 127
Извинявам се въпроса ми не е за тази тема,но тъй като не намерих (нещо не се оправям много с форума) нищо ще попитам вас пък дано знаете и ми кажете.Интересува ме за детските надбавки от работодателя ми искат бележка за брутния доход,но аз съм по майчинство и той е 0,00лв. за последните 12 месеца,тази бележка (тъй като фирмата си е наша и аз трябва да я издам) в какъв вид да е на компютър или може и ръчно написана с подпис и печат и какво трябва да пише,за да не ме върнат и па да чакам до безкрай.Ако някой знае или скоро е взимал такава бележка моля нека сподели с мен.Благодаря ви предварително!  Hug

# 128
Здравейте, искам първо да благодаря на всички които намират време и сили да ни отговорят на въпросите-. мойто питане е следното моят син е на 1.7 месеца и на 1 октомври тръгва на ясли знам че в 3 дневен сок уведомявам работодателя ми и той  има 3 дни да заяви пред НОИ - та дали ще взема някакви пари от НОИ за октомври. Втори въпрос да ме посаветвате, фирмата в която работя няма работа за мен и съответно ще се разделим, но може ли да ме съкратят като закрият щатната бройка и аз да се запиша на борсата докато си търся работа- и в такъв случай колко ще ми плащат като обещетение и дали ще ми върви майчинството. И последно ако напусна дали ще мога да се запиша на борсата и пак да имам обещетение. Много благодаря предварително.

# 129
Здравейте,
работя на трудов договор в една фирма от 6 месеца, преди това в друга 3 години. Не съм в болничен или отпуск по майчинство все още, но има вероятност трудовият ми договор да бъде прекратен. Ако го прекратят по време на бремеността, това означава ли, че няма да имам право на майчинство? Какво трябва да направя? Да изляза веднага в болничен или да търся нова фирма, с която да сключа трудов договор? Има ли закон, който да не позволява на работодателя да прекрати трудовия договор на служител по време на бременост?

# 130
  • София-Младост
Извинявам се въпроса ми не е за тази тема,но тъй като не намерих (нещо не се оправям много с форума) нищо ще попитам вас пък дано знаете и ми кажете.Интересува ме за детските надбавки от работодателя ми искат бележка за брутния доход,но аз съм по майчинство и той е 0,00лв. за последните 12 месеца,тази бележка (тъй като фирмата си е наша и аз трябва да я издам) в какъв вид да е на компютър или може и ръчно написана с подпис и печат и какво трябва да пише,за да не ме върнат и па да чакам до безкрай.Ако някой знае или скоро е взимал такава бележка моля нека сподели с мен.Благодаря ви предварително!  Hug
Първо трябва да е удостоворенеие, защото ако пише сл. бележка ще те върнат. Изброяваш 12- те месеца и срещу тях пишеше 0,00 лв. Отдолу в забележка пишеш, че за посоченият период лицето е било в отпуск по чл... от КТ и е получавало обезщетение от НОИ. Изх. № задължетилно и печат.

Здравейте, искам първо да благодаря на всички които намират време и сили да ни отговорят на въпросите-. мойто питане е следното моят син е на 1.7 месеца и на 1 октомври тръгва на ясли знам че в 3 дневен сок уведомявам работодателя ми и той  има 3 дни да заяви пред НОИ - та дали ще взема някакви пари от НОИ за октомври. Втори въпрос да ме посаветвате, фирмата в която работя няма работа за мен и съответно ще се разделим, но може ли да ме съкратят като закрият щатната бройка и аз да се запиша на борсата докато си търся работа- и в такъв случай колко ще ми плащат като обещетение и дали ще ми върви майчинството. И последно ако напусна дали ще мога да се запиша на борсата и пак да имам обещетение. Много благодаря предварително.
Ти с прил.12 ще си попадеш и прил.4, за да получаваш половин обезщетение, докато детенце стане на 2г.

# 131
Много благодаря за бързия оттовор, но ако няма къде да работя няма да получавам 50 % майчивство. Та въпроса ми е дали могат да ме съкратят за да получавам пари от борсата докато намеря работа и дали тогава ще ми превеждат тези 120лв.

# 132
  • София-Младост
Много благодаря за бързия оттовор, но ако няма къде да работя няма да получавам 50 % майчивство. Та въпроса ми е дали могат да ме съкратят за да получавам пари от борсата докато намеря работа и дали тогава ще ми превеждат тези 120лв.
Ако те съкратят можеш да отидеш на борсата, но няма да получаваш тези 120лв. 

# 133
Последно на борсата на каква база се плаща обещетение- на трудовия ми договор или на доходите ми назад

# 134
  • София-Младост
Последно на борсата на каква база се плаща обещетение- на трудовия ми договор или на доходите ми назад
Не мога да ти отговоря, направиха промени наскоро, които не съм чела. Най-добре е на място в БТ да се информираш.

Общи условия

Активация на акаунт