Майчинството счетоводно - 33

• 50 047
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
Мерси за отговора.
Може ли да попитам болничния преди и след раждане брои ли се в тези 12 месеца за изчисляване на майчинството или преди да излезеш 45 дни преди термин ти се връщат 12 месеца назад ?
не знам дали сте ми разбрали въпроса Sad
до средата на август бях в майчинство за първата годинка на първото ми дете, след това съм на работа. термина ми за второто дете е средата на май.колко месеца от първото ми майчинство ще се броят за второто ?

Хм, значи детето ти е родено август 2009г., така ли?
Значи не искаш да ползваш обезщетението, което си взимала 410 дни. Или детето вече е на ясла?

Питам, защото според мен е много по-добре да се възползваш от това, че майчинствата ти се застъпват.

# 106
Здравейте момичета!
Първо ще си обясня положението и после ще питам,че при мен е завъртяно малко.С две думи положението ми е :застъпено майчинство.На 01.09.2010 излизам в болничен(45 дена преди раждане),но в същия ден детето ми тръгва на ясла.Аз само молба по чл54 ли трябва да подам,или друга,в която да уведомя,че детето е на ясла?Аз никъде не видях в молбата да се упоменава за ясла и детска,ако има там някъде упоменато, пък аз не съм разбрала,моля кажете.
Благодаря предварително за отговора!
Само прил. 12 се подава и прил.4 за половината обезщетение. само щ евметна, че ако първото детенце беше тръгнало 1 ден по-късно на ясла ти можеше да получаваш оебзщетение като за първото. Не знам дали при теб това, че датата съвпада се брои за застъпване на двата вида отпуск. А и прил.12 се подава в 3-дневен срок, така че побързай.

Според мен ще се възползва от първото обезщетение - само че в Приложение 12 за причина няма да пише за яслата, а че излиза в бременност и раждане за следващо дете.  Thinking
Ако беше започнало от 2.09. яслата голямото, щеше да е по-лесно.

# 107
Т.е никъде да не споменавам,че детето е тръгнало на ясла,а като причина в приложение 12 да посоча болничния?

# 108
то си е така, нали?
приложи копие на болничния лист

До края на седмицата Приложение 12 трябва да е подадено в НОИ.

макар че може и да се получи някакво дублиране, знам ли
ето го чл.49 ал.2 от КСО
При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

Последна редакция: ср, 08 сеп 2010, 00:00 от Стики

# 109
Момичета,благодаря ви за бързите отговори!
Пожелавам ви здраве,щастие и късмет от все сърце!   bouquet

# 110
  • София-Младост
Момичета и аз с въпрос. Не знам как се смята и моля за помощ. Терминът ми е на 06.12.2010 , ще изляза в 45 дневен отпуск на 22.10. До 18.08.2010 бях по майчинство и получашах 240лв за дъщеря ми. От 19.08. започвам да се осигурявам на максималната 2000лв. , но само до месец септември (включително), ще ми се вземе за база за следващото майчинство. Колко ще ми е то? Това не мога да си сметна. Благодаря ви.

Ще се самоцитирам. Търсех обяснение, как да го изчисля, но не намерих, Моля поне за малко разяснение. Благодаря ви,
На първа страница с големи червени букви Simple Smile Аз лично не се наемам да смятам по простата причина , че НОИ ще ви сметне друго и ако тое по-малко не е приятно;)

# 111
Здравейте! Оказа се, че съм направила една велика глупост и сега ще ходя да си я оправям, но все пак искам да питам...
Значи бях определена за 26 март т.г., но Бебо се роди на 7 април. Като ме изписваха нито ми удължиха болничния, нито ми дадоха нов болничен, мисля, че е 40 дни. Сега се оказва, че няма да си получавам майчинството, ако не ги представя в НОИ. Въпросът ми е дали могат да бъдат издадени със задна дата и да ходя ли въобще да се разправям в болницата за тях?

Момичета, само искам да ви  кажа какво стана... Оправих всички неща, но като отидох до родилно да ги питам за продължението се оказа, че ме няма вписана в книгата за исписването на пациенти....  newsm78

ПС Гаргамела, благодаря за отговора.

# 112
Здравейте момичета, въпрос свързан с болничен, макар и не за раждане, надявам се някой да се е сблъсквал с нещо подобно и да може да ми даде някаква насока.
Съпругът ми лежа в болница за седмица и след изписването са му дали болничен за месец, а той реално държи да се върне на работа. Болничния още не е предаден на работодателя; знаете ли дали е възможно лекаря, който го е издал да го поправи или да издаде нов или.. каквото и да е?

# 113
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета, въпрос свързан с болничен, макар и не за раждане, надявам се някой да се е сблъсквал с нещо подобно и да може да ми даде някаква насока.
Съпругът ми лежа в болница за седмица и след изписването са му дали болничен за месец, а той реално държи да се върне на работа. Болничния още не е предаден на работодателя; знаете ли дали е възможно лекаря, който го е издал да го поправи или да издаде нов или.. каквото и да е?

Да, единствено издателя може да прави корекции по б. лист.

# 114

Да, единствено издателя може да прави корекции по б. лист.

Благодаря ти. А знаете ли дали за него има някакви ограничения - да речем ако болничния започва в предходния месец (реално първият ден е 31.08) или дали има срок, в които се предава някъде и след това не може да се коригира, дали има някакви последствия за издалия го. Опитвам се да разбера всички варианти, защото лекарят е на работа едва в петък, ще мине време, а и изобщо не знам ще има ли доброто желание да направи каквото и да било.

# 115
  • sofia
Относно натрупаната отпуска за 2г. - майчинство и гледане на дете. Как се изчислява ако майката е била осигурявана на максимума? Ако не се вземе тази година ще се загуби ли?

# 116
имам,един въпрос родих на 25.08.2010г. за този месец ,юли,ще получа ли детски надбавки.

# 117
Здравейте на всички,
Търсих из темите, но не можах да намеря отговор на въпрос, който ме интересува затова пиша тук. В момента съм в отпуск по майчинство, но ще родя преди той да изтече. За да мога да получвам обезщетение за 2рото детенце от работата ми искат:

1. Болничен лист за 45 дни преди настъпване на термина
   2. Приложение 4 за промяна на размера на обезщетението
   3. Приложение 12 за промяна на обстоятелствата
   4. Молба до НОИ за определяне на по-благопритен размер на обезщетението

с точка 1,2,3 се оправям, но идея си нямам каква трябва да е тази молба от т.4, а от работата само ми казаха, че "Тъй като ти не си прекъсвала отпуската за майчинство, трябва да подадеш и молба до НОИ за определяне на по-благопритен размер на обезщетението за майчинство. За съжаление в нашата папка с документи нямам образец на такава и подозирам че е свободен текст."

Има ли някоя майка, която е писала подобна молба? Ако да, дали може да даде някакви насоки какво да пиша или ако има образец да сподели от къде да го сваля?

Благодаря мнооооого предварително!!   bouquet

# 118
  • София-Младост
Джонето:
Свободен текст...на основание чл... от КСО моля да получавам обезщетение в размер като за първото ми дете...добавяш и необходими лични данни и готово.

имам,един въпрос родих на 25.08.2010г. за този месец ,юли,ще получа ли детски надбавки.
Къде е връзката?

# 119
Благодаря ти. А знаете ли дали за него има някакви ограничения - да речем ако болничния започва в предходния месец (реално първият ден е 31.08) или дали има срок, в които се предава някъде и след това не може да се коригира, дали има някакви последствия за издалия го. Опитвам се да разбера всички варианти, защото лекарят е на работа едва в петък, ще мине време, а и изобщо не знам ще има ли доброто желание да направи каквото и да било.

Ако някой ми донесе болничен от август, направо го разстрелвам.  #2gunfire
Болничният се предава до два дни на работодателя. Надявам се поне да сте информирали, че е болен.

Не му вярвай на мъжа ти, че е добре - по-добре да не ходи на работа и да се възстанови, а не да остане инвалид.

Общи условия

Активация на акаунт