Майчинството счетоводно - 33

• 50 051
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
  • при моите любими
Момичета и аз с въпрос. Не знам как се смята и моля за помощ. Терминът ми е на 06.12.2010 , ще изляза в 45 дневен отпуск на 22.10. До 18.08.2010 бях по майчинство и получашах 240лв за дъщеря ми. От 19.08. започвам да се осигурявам на максималната 2000лв. , но само до месец септември (включително), ще ми се вземе за база за следващото майчинство. Колко ще ми е то? Това не мога да си сметна. Благодаря ви.

# 91
  • Varna
Здравейте, момичета!
искам да попитам, ако както се говори мрз стане 270 лв от 01.01.2011, а аз съм от тия дето излизат в болничен за бременност и майчинство 19.10.2010 - ще ме огрее ли това повишаване, т.к. в базата ми за изчисляване 12 месеца назад имам доста месеци на мрз.
Благодаря предварително!  bouquet

Само боб може да покаже отсега. Laughing
Няма да те огрее, тъй като при изчисление се взима МРЗ за соътветния период, а не тази която е към текущия момент.
Това означава ли , че които са заварено положение ще си взимат 240 лв, а новите бременни в 2011 ще взимат по 270 лв. Говорим примерно, ако се вдигне МРЗ, просто искам да знам логиката.
Благодаря!

# 92
  • София-Младост
Здравейте, момичета!
искам да попитам, ако както се говори мрз стане 270 лв от 01.01.2011, а аз съм от тия дето излизат в болничен за бременност и майчинство 19.10.2010 - ще ме огрее ли това повишаване, т.к. в базата ми за изчисляване 12 месеца назад имам доста месеци на мрз.
Благодаря предварително!  bouquet

Няма да те огрее, тъй като при изчисление се взима МРЗ за соътветния период, а не тази която е към текущия момент.
Това означава ли , че които са заварено положение ще си взимат 240 лв, а новите бременни в 2011 ще взимат по 270 лв. Говорим примерно, ако се вдигне МРЗ, просто искам да знам логиката.
Благодаря!
Аз останах с впечатление, че питаш за изчисляването, а не за получаването.  Принципно обезщетението за отпуск за отглеждане на малко дете не е вързано с МРЗ, просто сумите съвпадат. Ако има промяна тя ще е за всички, но се отнася за майчинството, коеот към момента е 240лв. МРЗ няма да окаже влияние на обезщетение за бременост и раждане.

# 93
  • Varna
Здравейте, момичета!

Благодаря!
Аз останах с впечатление, че питаш за изчисляването, а не за получаването.  Принципно обезщетението за отпуск за отглеждане на малко дете не е вързано с МРЗ, просто сумите съвпадат. Ако има промяна тя ще е за всички, но се отнася за майчинството, коеот към момента е 240лв. МРЗ няма да окаже влияние на обезщетение за бременост и раждане.
Благодаря, Ала-бала!
Аз мислех, че получаваме обезщетение не по-малко от МРЗ.

# 94
  • София-Младост
Здравейте, момичета!

Благодаря!
Благодаря, Ала-бала!
Аз мислех, че получаваме обезщетение не по-малко от МРЗ.
Така е, но не мога да знам как ще го решат за в бъдеще. Simple Smile Дали ще се приемат тези 270 и прочие...

# 95
Здравейте!

Скоро изтича първата година от майчинството ми и смятам да се връщам на работа. Интересува ме дали някой знае как и на кого може да прехвърля майчинството за втората година за да не губим 240-те лв?

Благодаря предварително!

# 96
Здравейте момичета!
Първо ще си обясня положението и после ще питам,че при мен е завъртяно малко.С две думи положението ми е :застъпено майчинство.На 01.09.2010 излизам в болничен(45 дена преди раждане),но в същия ден детето ми тръгва на ясла.Аз само молба по чл54 ли трябва да подам,или друга,в която да уведомя,че детето е на ясла?Аз никъде не видях в молбата да се упоменава за ясла и детска,ако има там някъде упоменато, пък аз не съм разбрала,моля кажете.
Благодаря предварително за отговора!

# 97
Мимичета, да ви питам нещо... (сигурна съм че е комрнтирано, но нямам време да го потърся)
Та, когато служителят е в неплатен отпуск, плащат ли се здравни осигуровки от работодателя, и в какъв размер? А нещо друго плаща ли се, и какво е то?
Предварително благодаря!   bouquet

# 98
  • София-Младост
Здравейте момичета!
Първо ще си обясня положението и после ще питам,че при мен е завъртяно малко.С две думи положението ми е :застъпено майчинство.На 01.09.2010 излизам в болничен(45 дена преди раждане),но в същия ден детето ми тръгва на ясла.Аз само молба по чл54 ли трябва да подам,или друга,в която да уведомя,че детето е на ясла?Аз никъде не видях в молбата да се упоменава за ясла и детска,ако има там някъде упоменато, пък аз не съм разбрала,моля кажете.
Благодаря предварително за отговора!
Само прил. 12 се подава и прил.4 за половината обезщетение. само щ евметна, че ако първото детенце беше тръгнало 1 ден по-късно на ясла ти можеше да получаваш оебзщетение като за първото. Не знам дали при теб това, че датата съвпада се брои за застъпване на двата вида отпуск. А и прил.12 се подава в 3-дневен срок, така че побързай.

Мимичета, да ви питам нещо... (сигурна съм че е комрнтирано, но нямам време да го потърся)
Та, когато служителят е в неплатен отпуск, плащат ли се здравни осигуровки от работодателя, и в какъв размер? А нещо друго плаща ли се, и какво е то?
Предварително благодаря!   bouquet
Плащат се само здравни вноски. Кой да ги плаит зависи по чия инициатива е неплатения и по ко член е . Иначе вноската е 16,80 на месец.

# 99
Момичета, имам нужда от вашата помощ.

Не съм получавала пари от НОИ за месеците юни, юли и август. За юни месец бях предупредена, че ще закъснеят, тъй като изтича една година от раждането на детето. През юли месец работодателят ми беше объркал нещо в изчисленията и подаде декларацията наново на 4 август. Трябваше да получа парите след около две седмици, но мина повече от месец. От НОИ ми казаха, че трябва да си получа парите за юни и юли до края на седмицата, тъй като персоналният регистър бил пристигнал на 1 септември. За август не бил пристигнал още персоналният регистър.

Моля някой да ми обясни какъв е този персонален регистър!

Отделно работодателят ми ми каза, че след първата година, вече не внася той декларации и зависи само от НОИ кога ще преведат парите. В тази връзка, получили ли сте си обезщетенията за август и ако да - на каква дата?

Благодаря ви предварително!

# 100
  • София-Младост

Моля някой да ми обясни какъв е този персонален регистър!

Отделно работодателят ми ми каза, че след първата година, вече не внася той декларации и зависи само от НОИ кога ще преведат парите. В тази връзка, получили ли сте си обезщетенията за август и ако да - на каква дата?

Благодаря ви предварително!
Персонален регистър е "мястото " , където се съхранява информация за теб, подадена от твоя работодатеал под формата на декл.обр.1.
Няма такова нещо, че след първата гоидна работодателя не внася декларации, подават се всеки месец до 2 дни след изплащане на заплатите на останалите служители. Той също така ще занесе и прил. 3 и молбата ти за отпуск за отгледане на малко дете, за да получаваш и втората година пари.

# 101
  • София
Мили момичета, благодаря ви за отговорите Hug

# 102
Терминът ми за раждане е 14.12.2010 г.
Сега като се говори по новините че от 01.01.2011 г. МРЗ за страната ще стане 270 лв,ако се приеме и влезе в сила,а моето майчинство ако е  изчислено първата година да е по малко,колко ще вземам-колкото ми е изчислено или под прага на МРЗ не може да е? За втората година ми е ясно.
И работодателят сега като ми плаща на месец 20,18 лв. за здравна осигуровка (в болнични съм) докога ще ги плаща-докато съм по майчинство 2 години ли?

# 103
  • при моите любими
Момичета и аз с въпрос. Не знам как се смята и моля за помощ. Терминът ми е на 06.12.2010 , ще изляза в 45 дневен отпуск на 22.10. До 18.08.2010 бях по майчинство и получашах 240лв за дъщеря ми. От 19.08. започвам да се осигурявам на максималната 2000лв. , но само до месец септември (включително), ще ми се вземе за база за следващото майчинство. Колко ще ми е то? Това не мога да си сметна. Благодаря ви.

Ще се самоцитирам. Търсех обяснение, как да го изчисля, но не намерих, Моля поне за малко разяснение. Благодаря ви,

# 104
Терминът ми за раждане е 14.12.2010 г.
Сега като се говори по новините че от 01.01.2011 г. МРЗ за страната ще стане 270 лв,ако се приеме и влезе в сила,а моето майчинство ако е  изчислено първата година да е по малко,колко ще вземам-колкото ми е изчислено или под прага на МРЗ не може да е? За втората година ми е ясно.
И работодателят сега като ми плаща на месец 20,18 лв. за здравна осигуровка (в болнични съм) докога ще ги плаща-докато съм по майчинство 2 години ли?
При сегашното законодателство МРЗ е гарантирано при бременност и раждане. Не се знае какво ще приемат за 2011 г.
Здр. осигуровка ще я плаща до края на майчинството.

Общи условия

Активация на акаунт