Майчинството счетоводно - 33

• 50 058
  • 737
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте,

Искам да попитам - в момента съм на работа и чакам второ бебе. Когато ми върнат за майчинство 12 месеца ще се получи 7 месеца работа и 5 месеца майчинството в което съм била за първото дете. Как ще ми изчислят тези 5 месеца на сумата която съм взимала за майчинство за първото дете или на 240 лв или по друг начин ?

Предварително благодаря   bouquet

# 76
Здравейте
Може ли да ми кажете къде да прочета, че след връщането на работа и даване на детето на ясла от 1 год ми се изплаща 50% от обезщетението, защото сега една приятелка твърдеше че ако са ми плащали тези пари, а детето ми е било на ясла ще трябва да ги връщам на НОИ Tired

Да се самоцитирам ако може Praynig

# 77
Здравейте,

Искам да попитам - в момента съм на работа и чакам второ бебе. Когато ми върнат за майчинство 12 месеца ще се получи 7 месеца работа и 5 месеца майчинството в което съм била за първото дете. Как ще ми изчислят тези 5 месеца на сумата която съм взимала за майчинство за първото дете или на 240 лв или по друг начин ?

Предварително благодаря   bouquet
Ако правилно съм разбрала при теб няма да има застъпване на майчинствата. За месеците в майчинство ще се взима 240лв. Ако приемат, както се говори, промяна в размера на МРЗ ще се взима новият размер на МРЗ.

Здравейте
Може ли да ми кажете къде да прочета, че след връщането на работа и даване на детето на ясла от 1 год ми се изплаща 50% от обезщетението, защото сега една приятелка твърдеше че ако са ми плащали тези пари, а детето ми е било на ясла ще трябва да ги връщам на НОИ Tired

Да се самоцитирам ако може Praynig
Чл. 54 от КСО.

# 78
Здравейте!
Мисля, че не е тук мястото,но ще попитам, ако все пак някой знае да ми каже - след навършване на годинка на детето трябва ли да се подават някакви докумети пред работодателя, за да продължа да получавам ?
Благодаря предварително!  bouquet

# 79
  • Майничка
Здравейте!
Мисля, че не е тук мястото,но ще попитам, ако все пак някой знае да ми каже - след навършване на годинка на детето трябва ли да се подават някакви докумети пред работодателя, за да продължа да получавам ?

След 410-ия ден се подава молба за отпуск за отглеждане на дете до 2г. и заявление обр.3, ако ще си гледате Вие детето.

# 80
  • Varna
Здравейте, момичета!
искам да попитам, ако както се говори мрз стане 270 лв от 01.01.2011, а аз съм от тия дето излизат в болничен за бременност и майчинство 19.10.2010 - ще ме огрее ли това повишаване, т.к. в базата ми за изчисляване 12 месеца назад имам доста месеци на мрз.

# 81
  • Майничка
Здравейте, момичета!
искам да попитам, ако както се говори мрз стане 270 лв от 01.01.2011, а аз съм от тия дето излизат в болничен за бременност и майчинство 19.10.2010 - ще ме огрее ли това повишаване, т.к. в базата ми за изчисляване 12 месеца назад имам доста месеци на мрз.

Само боб може да покаже отсега. Laughing

# 82
Здравейте,

Предварително благодаря   bouquet
Ако правилно съм разбрала при теб няма да има застъпване на майчинствата. За месеците в майчинство ще се взима 240лв. Ако приемат, както се говори, промяна в размера на МРЗ ще се взима новият размер на МРЗ.

Мерси за отговора.
Може ли да попитам болничния преди и след раждане брои ли се в тези 12 месеца за изчисляване на майчинството или преди да излезеш 45 дни преди термин ти се връщат 12 месеца назад ?
не знам дали сте ми разбрали въпроса Sad
до средата на август бях в майчинство за първата годинка на първото ми дете, след това съм на работа. термина ми за второто дете е средата на май.колко месеца от първото ми майчинство ще се броят за второто ?

Последна редакция: вт, 07 сеп 2010, 08:55 от stoychod

# 83
  • София-Младост
Здравейте, момичета!
Благодаря предварително!  bouquet

Само боб може да покаже отсега. Laughing
Няма да те огрее, тъй като при изчисление се взима МРЗ за соътветния период, а не тази която е към текущия момент.

stoychod важно е кога започва първият отпуск за бременост и раждане , първите 45 дни. 12 месеца се броят от предходния месец назад. С термин средата на май болничният може да е от м.март или април...не мога да отгатна Smile Ако е от март, базата ти е от 03.2010 до 02.2011. Така че от предходният отпуск около 5-6 месеца са в базата.

# 84
  • София
Здравейте,
ситуацията е следната.
На 17.12.2010г. приключва първата година от майчинството. Трябва да се върна на работа, като имам натрупан платен отпуск, който ще ползвам до 30.01.2010г.
Искам да попитам:
1.Трябва ли да подам някаква декларация при работодателя и НОИ, за да се върна на работа и кога?
2.Имам ли право до навършване на 2 години на детето да получавам 120 лв обезщетение и ако-да, какви документи са необходими за това?
3.Ако евентуално бъда одобрена по програмата Отново на работа и чрез нея бъде наета детегледачка, имам ли пак право на тези 120 лв.?

Благодаря ви много много много за отговорите  Hug

# 85
  • Майничка
Здравейте,
ситуацията е следната.
На 17.12.2010г. приключва първата година от майчинството. Трябва да се върна на работа, като имам натрупан платен отпуск, който ще ползвам до 30.01.2010г.
Искам да попитам:
1.Трябва ли да подам някаква декларация при работодателя и НОИ, за да се върна на работа и кога?
2.Имам ли право до навършване на 2 години на детето да получавам 120 лв обезщетение и ако-да, какви документи са необходими за това?
3.Ако евентуално бъда одобрена по програмата Отново на работа и чрез нея бъде наета детегледачка, имам ли пак право на тези 120 лв.?

1. Принципно не, но е добре все пак да уведомите работодателя предварително, ако нямате уговорка.
2. Да, от деня на връщането на работа подавате заявление обр.3.
4. Не, защото тогава соц.министерство плаща на детегледачката.

# 86
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
ситуацията е следната.
Искам да попитам:
1.Трябва ли да подам някаква декларация при работодателя и НОИ, за да се върна на работа и кога? - Не
2.Имам ли право до навършване на 2 години на детето да получавам 120 лв обезщетение и ако-да, какви документи са необходими за това? - Да, имаш Право - Приложение 4, по чл.54 от КСО
3.Ако евентуално бъда одобрена по програмата Отново на работа и чрез нея бъде наета детегледачка, имам ли пак право на тези 120 лв.? Не, губиш това право и трябва да подадеш Приложение 12 за промяна на обстояелствата

# 87
  • София-Младост
Здравейте,
ситуацията е следната.
Искам да попитам:

1. Принципно не, но е добре все пак да уведомите работодателя предварително, ако нямате уговорка.
2. Да, от деня на връщането на работа подавате заявление обр.3.
4. Не, защото тогава соц.министерство плаща на детегледачката.
Само лека корекция...прил.4 се подава за половината обезщетение.

# 88
Здравейте отново!
Сега като погледнах не съм уточнила, че става въпрос за детските надбавки - трябва ли след навършване на годинка да подам някакви документи, за да продължа да ги получавам?
Много благодаря!   bouquet

# 89
  • София-Младост
Здравейте отново!
Сега като погледнах не съм уточнила, че става въпрос за детските надбавки - трябва ли след навършване на годинка да подам някакви документи, за да продължа да ги получавам?
Много благодаря!   bouquet
Документи се подават на всеки 12 месеца, ако отговаряш на условията за получаване. Няма връзка с годинката на детето.

Общи условия

Активация на акаунт