Майчинството счетоводно - 33

• 49 784
  • 737
  •   1
Отговори
# 345
  • София-Младост
antena определено докато при тях са грешни данните пари няма да получиш. Говори с работодателя/счетоводителя , те трябва да коригират подадената информация,аз да се задвижат нещата с плащането.

Здравейте, моят въпрос е - смятам, че работата ми има потенциал да е стресова за бременността /непрекъснато движение и носене на куфар/, това основание ли е да изляза още то сега 2 месец в болнични ? И по какъв административен начин става това, какво се изисква от мен да направя ?
Ако за лекар е основание да ти издаден болничен не виждам пречка.

# 346
Момичета отново имам нужда от помощ.

В момента съм по майчинство (втората година). Родих на 12.06.2009 г. Скоро си получих годишното извлечение от Алианц за осигурителните ми вноски (втори стълб). В извлечението има преводи по партидата ми до май 2009 г. включително. След това няма. Та въпросът ми е свързан точно с това. Ще ми простите, може да е от невежество, но не ми се рови в тези осигурителни дебри. Защо нямам преводи за осигуровки за втория стълб? Нали когато сме по майчинство сме осигурени? И всъщност може ли да ми разясните дали сме осигурени и втората година?
Ако се върна на работа след 2-та година и недайси боже ми се наложи болничен, обезщетението как ще се изчислява?

Благодаря предварително!

# 347
Здравейте , бихте ли ми казали,само лекаря от ЖК или може и личния лекар да издава болничен лист.
Благодаря

# 348
  • София-Младост

В момента съм по майчинство (втората година). Родих на 12.06.2009 г. Скоро си получих годишното извлечение от Алианц за осигурителните ми вноски (втори стълб). В извлечението има преводи по партидата ми до май 2009 г. включително. След това няма. Та въпросът ми е свързан точно с това. Ще ми простите, може да е от невежество, но не ми се рови в тези осигурителни дебри. Защо нямам преводи за осигуровки за втория стълб? Нали когато сме по майчинство сме осигурени? И всъщност може ли да ми разясните дали сме осигурени и втората година?
Ако се върна на работа след 2-та година и недайси боже ми се наложи болничен, обезщетението как ще се изчислява?

Благодаря предварително!
Това за допълнителното задължително пенсионно осигуряване ли  е? За времето в отпуск за бременост и раждане осигурителни вноски не се внасят, но периодът се признава за стаж. Същото се отнася и за втората година.
Болничен се смята на базата 12 месеца назад, ако в този период влиза отпуск за малко дете за база се взима МРЗ за страната.

Здравейте , бихте ли ми казали,само лекаря от ЖК или може и личния лекар да издава болничен лист.
Благодаря
И личният може... зависи за какво става въпрос все пак.

Последна редакция: вт, 21 сеп 2010, 14:09 от AnMary

# 349

Благодаря предварително!
Това за допълнителното задължително пенсионно осигуряване ли  е? За времето в отпуск за бременост и раждане осигурителни вноски не се внасят, но периодът се признава за стаж. Същото се отнася и за втората година.
Болничен се смята на базата 12 месеца назад, ако в този период влиза отпуск за малко дете за база се взима МРЗ за страната.

Да допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Ако е така, защо за първата година в НОИ за осигурителен доход ми пише размера на получаваното майчинство.
Благодаря!

# 350
  • somewhere over the rainbow
Имам въпрос малко встрани от майчинството, но е за тази тема. Последно майка ми работеше  на 6-месечен договор като Личен асистент. След изтичането му, отиде на Бюрото по труда, където казаха, че ще й плащат 1 година по някаква сума. Но след 20-тина дни й предложиха работа, тя започна и естествено се отписа от БТ. Сега, един месец по-късно, се разбра, че работата е неприятна и непосилна за нея и мисли да напуска. Та има ли право пак да се върне на БТ, ако договорът се прекрати по взаимно съгласие, и да получава пак обезщетение от там?

# 351
  • Пловдив
Нан,задай въпроса си и тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=313071.510

# 352
Здравейте,
Имам следния въпрос - моя приятелка наскоро напусна работа - мисля, че договора е прекратен по взаимно съгласие. В същото време детето и започна да ходи в държавна ясла и от нея се иска да даде данни за работодателя. (по принцип, всеки работещ родител/в отпуск по майчинство носи по 1т. за класирането на детето)
Въпроса ми е дали факта, че в момента тя е безработна би могъл да доведе до проблем с яслата (отпадане на 1т. от общия сбор точки на детето) или вече няма значение тъй като в момента на класирането майката е работила.
Предстои и регистриране в бюрото по труда, ако това има значение.
Благодаря предварително и се надявам, че въпроса ми не е встрани от темата.

# 353
  • Пловдив
вече няма значение тъй като в момента на класирането майката е работила.

за самото класиране няма значение-ще класират детето като на рабогеща майка,защото в момента на подаване е работила

вече ако е прието детето и от градината искат пак бележка-тя няма да може да представи /може да започне някъде фиктивно колкото за бележката,ако искат такава при постъпването на детето/
не знам как е реда в София
питай в софийските теми

# 354
Здравейте,
имам един въпрос към вас:
Болничния преди раждане се издава 45 дни преди термин. Ако термина ми е 10.04.2011 както беше записано последно в картона ми, то значи болничния ще бъде издаден на 24.02.2011. Т.е. за майчинство ще се гледа периода 01.2011 - до 02.2010. Въпроса ми е мога ли да помоля доки да запише термин 16.04.2011, за да ми бъде издаден болничен на 01.03.2011 и периода да бъде 02.2011-03.2010, понеже от този месец се осигурявам на по-висока сума и ако имам още един месец с високи осигуровки майчинството ще е по-голямо. А ако детенце се роди преди термин връща ли се 45 дена назад от дата на раждане и да се пресмята отново периода за майчинство? Защото в такъв случай няма да има смисъл да я моля да запишем термина с няколко дни по-късно. Надявам се да съм формулирала въпроса достатъчно ясно. Благодаря предварително.

# 355
  • Пловдив
Здравейте,
имам един въпрос към вас:
Болничния преди раждане се издава 45 дни преди термин. Ако термина ми е 10.04.2011 както беше записано последно в картона ми, то значи болничния ще бъде издаден на 24.02.2011. Т.е. за майчинство ще се гледа периода 01.2011 - до 02.2010-не,няма да е това базата ти,а фовруари 10-януари 11 ли да помоля доки да запише термин 16.04.2011, за да ми бъде издаден болничен на 01.03.2011 и периода да бъде 02.2011-03.2010-тогава ще бъде март10-февруари11 понеже от този месец се осигурявам на по-висока сума и ако имам още един месец с високи осигуровки майчинството ще е по-голямо. А ако детенце се роди преди термин връща ли се 45 дена назад от дата на раждане-не,не се връщат 45 дни назад-базата ти е според 45 дневния ти,коаг и да се пресмята отново периода за майчинство?-не,не се смята наново,ако родиш преди термин Защото в такъв случай няма да има смисъл да я моля да запишем термина с няколко дни по-късно. Надявам се да съм формулирала въпроса достатъчно ясно. Благодаря предварително.

# 356
Здравейте! Интересува ме ако се върна на работа по време на втората година от майчинството (детето ми е на 1г. и 2 м.) ще получавам ли половината МРЗ. И също така ако мой родител пенсионер, но работещ пенсионер, гледа детето, има ли опция да ползва съответна платена отпуска или няма такова нещо?

# 357
  • Пловдив
Здравейте! Интересува ме ако се върна на работа по време на втората година от майчинството (детето ми е на 1г. и 2 м.) ще получавам ли половината МРЗ-да. И също така ако мой родител пенсионер, но работещ пенсионер, гледа детето, има ли опция да ползва съответна платена отпуска или няма такова нещо?-може да му прехвърлиш майчинството,да

# 358
Здравейте! Интересува ме ако се върна на работа по време на втората година от майчинството (детето ми е на 1г. и 2 м.) ще получавам ли половината МРЗ-да. И също така ако мой родител пенсионер, но работещ пенсионер, гледа детето, има ли опция да ползва съответна платена отпуска или няма такова нещо?-може да му прехвърлиш майчинството,да
Предполагам, че само едната опция е възможна, а не двете едновременно. Моля да ми кажете какви документи са необходими за всеки от вариантите! Предварително благодаря!

# 359
Здравейте!!!
Имам 1 въпросче Simple Smile На 27.09 ми започва 45дневния болничен. Обаче аз нямам стаж, водя се на работа и ми се полагат 150лв еднократна помощ за бременност. Ходих до социалните да питам за документите и ми дадоха едно Удостоверение - приложение 3 към чл. 10а, ал. 2, т. 2, в което трябва да се напише към 27.09 какъв стаж имам и кога ще придобия 12 месеца. Казаха ми да го дам на сегашния работодател да го попълни. Да обаче са ми го попълнили с данните само от тяхната фирма, т.е. не са сметнали и стажа, който имам и от минали години. Приятелят ми каза, че когато на него му е трябвало такова удостоверение е трябвало да ходи до НОИ - те да го попълнят, защото не можело сегашният работодател да попълни данните и от предишните работи. Но аз се чудя, понеже трудовата книжка е у тях и там пише колко стаж имам, мисля, че могат да го изчислят. Та, искам това да попитам - ще може ли като отида при счетоводителката и й обясня, че трябва да се сметне общият стаж и датата към която ще придобия 12 месеца стаж общо - тя ще може да ми напише каквото е нужно или направо да отивам до НОИ да ми го попълнят удостоверението?
Благодаря предварително   bouquet
Просто до края на месеца трябва да подам документите и да знам къде трябва да ходя направо, да не се налага да се разкарвам на 100 места  ooooh! И без това вече ми е трудничко  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт