Майчинството счетоводно - 33

• 49 739
  • 737
  •   1
Отговори
# 435
  • Пловдив
Elfita, благодаря за бързия отговор!   bouquet
Сега пък ми хрумна друг въпрос, базата която ще се взима за болничен ще бъде ли причислявана, ако ползвам непрекъснатия болничен от 180 дни?-при първия ти обикновен болничен ти изчисляват среднодневно и това ще взимаш 180 те дни.после за обезщетението за бременност и раждане се изчислява отново За болничен се вземат 6 м назад, нали?-да ,за общо заболяване за 6 м И ако майчинството бъде прехвърлено на бащата, след навършване на 6м на детето, какво майчинство ще взема той ( същото което е вземала майката, или спрямо неговите осигуровки, 12м назад)?-неговото обезщетение ще е изчислено на база неговите осигуровки 12 м назад

# 436
Момичета, имам един въпрос, който възникна с един татко (осведомен или не чак толкова)...Твърди, че обезщетението за бременност съм щяла да почна да вземам едва когато станат 12 месеца стаж във фирмата, в която се осигурявам в момента? Нещо не му вярвам, ама цяла вечер се опитва да ме убеди и реших все пак да е допитам. Терминът ми е на 20.04.2011, осигурявам се на висока заплата от месец юни 2010, а преди това бях безработна. Нали това изобщо няма значение, защото аз стаж си имам по принцип и болничните ще си почнат както си му е редът?

Благодаря  bouquet

# 437
Здравейте
ако съм излязла в болничен по майчинство/45-дневен/ , на безсрочен трудов договор съм , и ако затворят обекта в който съм работила ,но вирмата прдължава своята дейност могат ли да ме уволнят/съкратят по някаква причина? newsm78

# 438
  • Пловдив
. Нали това изобщо няма значение, защото аз стаж си имам по принцип и болничните ще си почнат както си му е редът?

да,няма значение,че в тази фирма нямаш 12 м стаж.важното е,че имаш 12 м осиг стаж през целия си живот.

могат ли да ме уволнят/съкратят по някаква причина? newsm78

не,щом фирмата си работи ти си в майчинство и това е

# 439
Благодаря Elfita.....невероятна както винаги Heart Eyes

# 440
  • Варна
В първия случай - около 15 работни дни след като работодателя подаде документите (което ще стане най-рано в началото на октомври), но пък след това ще ги получавате в началото на всеки месец без да се чакат данни от работодателя.
Може ли документите да си ги подам аз, а не работодателя? И ако не, има ли някакви условия (осигуровки и т.н.), за да ми ги подаде? Питам, защото с болничните ми се изчака чакането. И освен заявление-декларация и копие от акта за раждане на детето, друг документ трябва ли?
Условието е да е подадена декл.1, в двудневен срок след това се подават и болничните. Сама не можеш да си ги подадеш. Придружаващите документи зависят от самия болничен.
Благодаря!  bouquet
Но нали след 135-я ден не се издава болничен от лекар или съм в грешка? Не са ли само документи, които трябва да подготви счетоводителя? И ако може да ми кажете, какъв е пълния набор от документи, че колежката ми не е много запозната и да не стане някакъв проблем, тъй като ще ги пращам от един град в друг.

# 441
  • София-Младост
В първия случай - около 15 работни дни след като работодателя подаде документите (което ще стане най-рано в началото на октомври), но пък след това ще ги получавате в началото на всеки месец без да се чакат данни от работодателя.
Може ли документите да си ги подам аз, а не работодателя? И ако не, има ли някакви условия (осигуровки и т.н.), за да ми ги подаде? Питам, защото с болничните ми се изчака чакането. И освен заявление-декларация и копие от акта за раждане на детето, друг документ трябва ли?
Условието е да е подадена декл.1, в двудневен срок след това се подават и болничните. Сама не можеш да си ги подадеш. Придружаващите документи зависят от самия болничен.
Благодаря!  bouquet
Но нали след 135-я ден не се издава болничен от лекар или съм в грешка? Не са ли само документи, които трябва да подготви счетоводителя? И ако може да ми кажете, какъв е пълния набор от документи, че колежката ми не е много запозната и да не стане някакъв проблем, тъй като ще ги пращам от един град в друг.

Хванала съм въпроса кэм края и не знаех , че питаш за периодът след 135-ти ядне. Да, болничен не се издава. За 135-410 дни се подава        заявление-декларация от осигуреното лице по образец съгласно приложение № 2 със задължително попълнените данни от осигурителя (самоосигуряващия се) относно правото на паричните обезщетения. В самата декларация на края са изброени съпътсващите я документи. Това се подава в счетоводството от майката, а счетоводителя само я носи в НОИ след подаване на декл.1 за периода.

# 442
  • София-Младост
Момичета, имам един въпрос, който възникна с един татко (осведомен или не чак толкова)...Твърди, че обезщетението за бременност съм щяла да почна да вземам едва когато станат 12 месеца стаж във фирмата, в която се осигурявам в момента? Нещо не му вярвам, ама цяла вечер се опитва да ме убеди и реших все пак да е допитам. Терминът ми е на 20.04.2011, осигурявам се на висока заплата от месец юни 2010, а преди това бях безработна. Нали това изобщо няма значение, защото аз стаж си имам по принцип и болничните ще си почнат както си му е редът?
Благодаря  bouquet
Категорично не е вярно това за стажа, изискването е за стаж по принцип 12 месеца.

# 443
Здравейте!
Влизам при вас с един въпрос,зълва ми е бременна,термина й е м.декември.
Има възможност да я запишат само фиктивно във една фирма да й водят осигуровки(иначе тя сама си се осигурява всеки месец).
Ще й се изплаща ли някаво майчинство като ще се води само 2 месеца на работа,или няма да може?Каква сума да внася горе долу за да получава минималната сума от 240лв?
Благодаря предварително,дано ми разбрахте въпроса Blush

# 444
  • София-Младост
Здравейте!
Влизам при вас с един въпрос,зълва ми е бременна,термина й е м.декември.
Има възможност да я запишат само фиктивно във една фирма да й водят осигуровки(иначе тя сама си се осигурява всеки месец).
Ще й се изплаща ли някаво майчинство като ще се води само 2 месеца на работа,или няма да може?Каква сума да внася горе долу за да получава минималната сума от 240лв?
Благодаря предварително,дано ми разбрахте въпроса Blush
Има ли до сега някакъв осигурителен стаж? Или ще са само тези 2 месеца.

# 445
Да,има 2г. осигурителен стаж,но това е от преди 4 години.

# 446
  • София-Младост
Да,има 2г. осигурителен стаж,но това е от преди 4 години.
Няма значение кога епридобит, щом 12 месеца общо ипо принцип има право на обезщетение. За да получава около 240лв трябва да е назначена на брутна заплата около 305лв. Осигурителна и данъчна тежест общо ще е около 115лв. След това по време на болничен се плаща само здравна осигуровка.

# 447
Може ли един бърз въпрос? Болничния, който е за дните на преносване, от кого трябва да се издаде? Благодаря!

# 448
  • Пловдив
Може ли един бърз въпрос? Болничния, който е за дните на преносване, от кого трябва да се издаде? Благодаря!

от АГ то,издал 45 дневния
едва като роди бременната

# 449
Момичета, имам следния проблем:

Във връзка с настоящата ми бременност имам издаден 7-дневен болничен, продължен с 1-месечен. Периодът на болничните обхваща време, в което съм в неплатен отпуск за отглеждане на първото си дете. След направени справки в НОИ и консултация в този форум разбрах, че болничните прекъсват неплатения отпуск, остатъкът от който може да се ползва в бъдеще, а болничните следва да бъдат изчислени и изплатени. Обаче сега от НОИ отговарят, че не плащат въпросните болничи, защото по това време съм била в неплатен отпуск и следователно не мога да бъда в болнични.

Моля, отговорете какво казва законът в моя случай и, ако сте попадали на подобен казус, как е бил разрешен?

Общи условия

Активация на акаунт