Майчинството счетоводно - 33

• 49 623
  • 737
  •   1
Отговори
# 525
може с4етоводителката да ги е пускала другите документи,но съпруга ми взе само бележка от болницата за която заплати 20лв.

# 526
  • София-Младост
може с4етоводителката да ги е пускала другите документи,но съпруга ми взе само бележка от болницата за която заплати 20лв.
Използвай функцията "цитат", че така репликите ти са малко висящи и на мен поне не ми  става ясно питаш или отговаряш.

# 527
  • Пловдив
Ала-Бала ,отговаря ralitza 31

ralitza 31 ,док за изписване го носите вие,да.Но съпругът ти лично се разписва на прил 13 и ако се налага да се подаде прил 7 също.Ако счети само му ги е поднесла за подпис-супер.Но това се случва рядко и трябва майките да са подготвени са набора от изискани документи.
защото само док за изписване не върши работа

# 528
  • Пловдив

за периода април10-септември10-какъв ти е осиг доход или си била безработна

безработна съм била и без регистация в бюрото по труда.

ако от октомври започвеш на 800 лв,обезщеетнието ще е грубо 410 лв
от 1 април си вземи болничен или неплатена,за да не се набутваш с осигуровки

# 529

за периода април10-септември10-какъв ти е осиг доход или си била безработна

безработна съм била и без регистация в бюрото по труда.

ако от октомври започвеш на 800 лв,обезщеетнието ще е грубо 410 лв
от 1 април си вземи болничен или неплатена,за да не се набутваш с осигуровки
много ти благодаря

# 530
  • София
Здравейте! Знаете ли как се постъпва в тази ситуация:

След навършване на 2 години на детето ми, си пуснах отпуск за гледане на дете до навършване на 8 г. (т.е. 6-месечния отпуск). Сега детето ми тръгва на ясла, наясно съм, че това е промяна в обстоятелствата и не мога да бъда в този отпуск, а трябва или да тръгна на работа, или да изляза в платен отпуск. Въпросът обаче е породен от това, че детето известен период от време (докато лелите в яслата решат, че е готово за цял ден) ще посещава детското заведение до обяд. Този адаптивен период при мен как да го отразя - след като нито ще мога да ходя на работа (дори на половин ден), нито пък е редно да съм в отпуск някакъв. Честно казано, не знам как е по-другите ясли, но не очаквах в нашата да има такъв период, очаквах да вземат детето за по цял ден от самото начало!

Какво да правя, какви документи до работодателя да пускам. Знам, че имам срок от 3 дни, в които трябва да го уведомя, че съм дала детето на ясла.

Благодаря ви предварително за отговорите!

# 531
  • София
Здравейте, имам следния въпрос:
На 03.12 детето ми навършва 2 години, до тогава съм в "отпуск за отглеждане на дете...." и получавам 240лв
На 4.10, обаче, детето ми тръгва на ясла, а аз се връщам на работа на 01.10.

Преди време бях чела въпроси и отговори тук и бях останала с впечатление, че ако се върна на работа на 01.10 ще получавам 1/2 обезщетение (120лв) докато детето навърши 2 години, без значение дали ходи или не на ясла. Според счетоводителката ни, обаче, не ми се полагат тези 120лв. Тя иска да ме върне на работа на 04.10 и едновременно с това да ми се спре майчинството, защото ако ме върнела на 01.10 /петък/ трябвало да подава декларация за този 1 работен ден, за който ще получа 1/2 обезщетение, а после, на 04.10 да подава нова декларация, с която да ми спре майчинството, защото вече нямало да ми се полага и иска да го направи наведнъж.

Въпросът ми е - права ли е? След като се връщам на работа а детето тръгва на ясла - полагат ли ми се тези 120лв или не? И ако да, то какви документи и кога трябва да подам?

# 532
  • Пловдив
. Сега детето ми тръгва на ясла, наясно съм, че това е промяна в обстоятелствата и не мога да бъда в този отпуск, а трябва или да тръгна на работа, или да изляза в платен отпуск.

грешиш

детето си ходи на ясла,а ти си в неплатен отпуск-това не е проблем

Въпросът ми е - права ли е? След като се връщам на работа а детето тръгва на ясла - полагат ли ми се тези 120лв или не? И ако да, то какви документи и кога трябва да подам?

не,не е права-имаш право на 120 лв до 2 г на детето
лепни й го на челото

КСО

Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете

[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]

Чл. 54. (*) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Майката (осиновителката), която е осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:

1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;

2. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) самоосигуряващото се лице с право на обезщетение по чл. 53 започне да упражнява трудова дейност, за която се осигурява за общо заболяване и майчинство.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Ако майката (осиновителката) е починала, лишена е от родителски права или упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата (осиновителя), това обезщетение се изплаща на бащата (осиновителя), а ако той е починал - на настойника. Обезщетението се изплаща, ако лицето, поело отглеждането на детето, е осигурено за общо заболяване и майчинство.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 01.07.2010 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.

# 533
  • София

КСО

Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете

(3) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 01.07.2010 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.

Много благодаря за експресния отговор, обаче счетоводителката ми се позовава на това, подчертаното - детските градини били "заведения на пълна държавна издръжка"...така ли е?

# 534
  • Пловдив
Много благодаря за експресния отговор, обаче счетоводителката ми се позовава на това, подчертаното - детските градини били "заведения на пълна държавна издръжка"...така ли е?

да,обаче яслите  не са на пълна държ издръжка-родителите също плащат всеки месец,нали така
кажи й да ти подаде прил 4,ако все пак отказва се оплачи в инспекцията по труда

# 535
Здравейте,
в болнични за бременност и раждане съм от 10 май т.г. Самоосигурявам се като собственик на ЕООД и за периодите на болнични съм внасяла само вноски за ЗО 4.8% от мин. осиг. доход 420 лева. Нещо сгрешихме ли, четох, че СОЛ дължат пенсионни и ЗО върху обезщетението за собствена сметка?!  

# 536
  • София
Елфита, безкрайни благодарности!!!   bouquet

# 537
  • Варна
Pepsilight,преброи си дните от 5 юли до последния ден на болничния от педиатъра трябва да са 135.Ако има грешки,да се коригира навреме
Объркала го е тъпата сестра. Днес са ми върнали болничния от НОИ, сега ми го пращат с куриер и утре ще ходя да го корегират. Какъв скандал ще и вдигна на тази, той този болничен от корекций стана на парцал. Как може да има толкова некадърни хора.  ooooh! Извинявам се за тона, но побеснях.

# 538
Как се изчислява размерът на обезщетението  135-410?
Знам, че е в/у БТВ 12 месеца назад, но ме интересува в този период ще влязат ли 135-те дни болничен за раждане?

# 539
Здравейте мами. А ще питам един въпрос тук за моя бременна приятелка, която е наясно със сегашното положение с осигуряването и обезщетенията за болнични и майчинство. Но днес е попаднала на новини, че се готвят промени и малко се е  шокирала  Shocked

Някой знае ли за какво става въпрос?

Ето това ми прати:
http://dnes.dir.bg/news/hristina-mitreva-sotzialno-osiguryavane- … itut-7173135?nt=9

Общи условия

Активация на акаунт