Помощ в търсенето на работа - 7

• 78 259
  • 766
  •   1
Отговори
# 210
Мой,познат,работещ в голяма местна фирма,на която обявата редовно  се върти в Джобс-а,ми обясни,че я пускали,за да държат персонала в напрежение-а,някой измрънка,че му е много работата или малко парите,а е получил отговора:"Виж колко хора  се натискат да работят при нас......ако не те устройва,прав ти път!"Тъжно е,ама ,явно така я разбират кризата/и я използват/някои работодатели....
Иначе и аз съм пускала по-няколко пъти СВ-та за конкретни позиции,които наистина ме интересуват....,но го правя,защото предполагам,че при големия наплив от кандидатури,едва ли четат всички  ...и така си мисля,че си повишавам шанса,да ми обърнат внимание,изобщо.
А,да-одеве забравих-доста от фирмите се обаждат с голямо закъснение-например,тези от спортния магазин,бяха пускали обява преди няколко месеца последно...

# 211
Неудобни въпроси:

"Има ли нещо в бъдещето, което моеж да се случи и да те накара да пожелаеш осигуровки върху по-висока база?" - дали ще вземам заем или ще раждам деца е вероятно подтекста

"Силни и слаби страни"

"В собствено жилище или под наем живееш?"

"Какво очакваш да ти се случи в бъдеще?" - да ви стана шеф и да ви тормозя без да ви плащам  hahaha hahaha

"Защо искаш да напуснеш настоящата си работа?"

"Какво имаш предвид като казваш, че стилът на работа там не ти допада. Пример!" (много държеше да дам пример, а не просто да се аргуменнтирам)

# 212
Да ви се оплача. Моя приятел днес започва работа след продължителен престой вкъщи. Не смея да се радвам, защото в нета има само лоши отзиви за тази фирма, че не плащат заплати, че мошеници... Днес са му предложили трудов договор на 4 часа, при условие, че ще работи по 10 часа 6 дни в седмицата, както и 2 месеца предизвестие от негова страна. Заплатата е смешна, уж след първия месец щели да я коригират, но как да вярваш. Много ми е мъчно, че нещата се случват толкова трудно, с такова нежелание отиде днес. Не знам какво да го посъветвам, с една заплата се оправяме долу-горе, но не може само аз да работя. От стоене вкъщи се затъпява и се губят трудовите навици, но от друга страна по-добре вкъщи, отколкото да работиш нещо, което не ти харесва, пък и накрая да не ти платят..

# 213
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
Cameron, проблемът не е в теб или в твоето поведение по време на интервюто, а в ситуацията на пазара в момента. Говоря с колеги от други фирми, виждам как е „запечено” и при нас. Проблемът е многостранен: 1. Малко предлагане и високо търсене, съответно се появяват много кандидати, от винаги има поне 7-8 напълно подходящи и се чудиш как да избереш един и да откажеш на другите. 2. ситуацията позволява „пазаруване” на много добри кадри на ниска заплата. (грозно е да го кажа, но това е реалността). В този смисъл един квалифициран и с опит специалист навява на мисълта, че очаква висока заплата и понеже сме в криза, се предпочитат по-начинаещи, неопитни, но с потенциал; съответно готов на нисък финансов старт. Не казвам, че е абсолютно така, по-скоро предполагам. Моят бранш е доста засегнат от кризата и почти не обявяваме подбор, тази година сме имали само 3 обяви.
Събирам т.нар. неудобни въпроси на един файл и започвам да си пиша бележки по тях. Затрудних се, да си призная.  Crazy

# 214
Цитат
И какво питате, когато ви се даде тази възможност? Има ли стандартни въпроси, желани от работодателя ?

Самоцитирам се. Моля да го обсъдим  Praynig Praynig

# 215
  • Belgium
Цитат
И какво питате, когато ви се даде тази възможност?

Обикновено питам:

1. Осигуровките на пълна заплата ли са?
2. Колко отпуска се полага на служителите? Има ли бонусна схема (например:за всяка година във фирмата +1 ден допълнителна платена отпуска)
3. Има ли допълнителни социални придобивки? (безплатен фитнес, допълнително здравно осигуряване, ваучери и т.н.)
4. Заплаща ли се извънредния труд?
5. Конкретните задължения, които ще трябва да изпълнявам ( това обикновено е свързано с предишния ми опит и се обсъжда подробно)
6. Обикновено на първи кръг не се обсъжда възнаграждение, но на следващи етапи и това е важно да се уточни

# 216
Цитат
И какво питате, когато ви се даде тази възможност?

Обикновено питам:

1. Осигуровките на пълна заплата ли са?
2. Колко отпуска се полага на служителите? Има ли бонусна схема (например:за всяка година във фирмата +1 ден допълнителна платена отпуска)
3. Има ли допълнителни социални придобивки? (безплатен фитнес, допълнително здравно осигуряване, ваучери и т.н.)
4. Заплаща ли се извънредния труд?
5. Конкретните задължения, които ще трябва да изпълнявам ( това обикновено е свързано с предишния ми опит и се обсъжда подробно)
6. Обикновено на първи кръг не се обсъжда възнаграждение, но на следващи етапи и това е важно да се уточни
аз ,когато зададох на едно-две места такива въпроси ,бях вече на 100 % сигурна ,че няма да ме наемат - гореизброените благинки ги имат май само в министерски съвет и ако се интересуваш от тях ,на работодателите им звучи като нахалство или надценяване ,освен това съм виждала как за едни служители има социални пакети ,а за други-нъц !

# 217
Записвам се и аз в тази тема.

В момента съм 6-месечен неплатен отпуск за гледане на дете до 8 години и междувременно си търся нова работа.Сегашната не ме устройва като работно време и отношение към персонала.
От един месец пускам автобиографии,но от никъде не се обаждат за интервюта,направо вече се отчайвам.

# 218
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
Обикновено това са въпросите, които вълнуват кандидатите на първо интервю, както ги е написала Лу: заплащане, осигуряване, работно време, извънреден труд. Аз, ако отида на интервю, бих питала по-подробно за конкретните задължения, за структурата на фирмата, йерархията (на колко шефа ще се отчитам, нива на ръководство).  Винаги накрая се дава думата на кандидата да си зададе своите въпроси и ако той каже, че няма какво да пита, може да се приеме, че не е особено мотивиран. Ако пък почне да пита много, може да излезе, че е претенциозен. Сложна работа е.  newsm78
Добре е да имате няколко премерени въпроса около спецификата на работата и конкретните условия. Ако по време на интервюто тези неща са обсъждани или да ви казани при въвеждащата част (представяне на фирмата, работата, условията) и наистина нямате въпроси в главата си, ще направите добро впечатление като кажете, че към момента нямате конкретни въпроси, тъй като интерюиращия ви е дал достатъчна и подробна информация по въпросите, които са ви вълнували преди да дойдете, за което благодарите. (за мен такъв отговор е знак за добри комуникативни умения и способност за излизане от ситуация). Аз не приемам негативно хора, които питат за конкретните условия, заплащане, договор, работно време. Ако не съм го обяснила, го правя. Ние обаче нямаме какво да крием, тъй като сме голяма фирма и изрядна откъм законови изисквания.
От практиката съм забелязала, че хора, които се интересуват много от конкретни въпроси по изплащане на заплати, работно време, извънреден труд са се напатили от предишни некоректни работодатели, обаче не смеят да го кажат, за да не се изтълкува погрешно (напр. конфликтна личност, вечно недоволен, мърморко и т.н.).

Тук е мястото да си кажа мнението по неудобния въпрос "Защо напуснахте предишната си месторабота?" Аз също го питам и ми е много важен въпрос, който си го задавам за себе си. Той ми е индикатор дали човекът ще остане дълго при нас или скача от фирма на фирма, за да трупа кариера, или е проблемен и не се задържа на едно място. Но пък може да е имал лош шеф, което е основната причина за напускане. Никой не си го казва директно, затова отговор на такива въпроси получавам от психологически тестове, които правим само за определени позиции (когато е важен характерът, вписването в екипа, търсим перспективно развитие). За вас, като хора от другата страна на интервюто, бих казала да излезете йезуитски от ситуацията: Търся развитие; искам да работя във Вашия бранш; мечтата ми е да работя точно това, което предлагате; много си харесвам фирмата, но не работя по специалността си и се боя, че ще се загубя като специалист. В никакъв случай не влизайте в ежедневни детайли и ситуации на проблеми, неразбиране, от които бягате. Ще се изтълкуват погрешно и не във ваша полза.
В днешната криза е доста по-лесно да се отговори на въпроса, тъй като повечето хора са били съкратени, фирми и отдели са били закрити и тук вече не става въпрос за качество на човека, професионализъм или характер като причина за смяна на работата, а като форс мажорни обстоятелства.

# 219
A ако отсреща, все пак и въпреки че 50 пъти си има казал, че не желаеш да конкретизираш проблеми и ситуации, ти "извиват ръцете" и искат да им дадеш ПРИМЕР??? Какво тогава?  Rolling Eyes Rolling Eyes

# 220
  • Belgium

аз ,когато зададох на едно-две места такива въпроси ,бях вече на 100 % сигурна ,че няма да ме наемат - гореизброените благинки ги имат май само в министерски съвет и ако се интересуваш от тях ,на работодателите им звучи като нахалство или надценяване ,освен това съм виждала как за едни служители има социални пакети ,а за други-нъц !

mama 69 не съм работила в Министерски съвет, но повечето от гореизброените неща съм ги имала при един или друг работодател  Laughing Тези въпроси ги задавам от позицията на човек с опит и със съответното самочувствие. Така също много добре се вижда ако фирмата има да крие нещо. Особено забавно е като почнат да се обясняват как едва ли не ти правят услуга, че не те осигуряват на пълната сума  hahaha

Задълженията си за фирмата също обсъждам много подробно, но обикновено това вече е разискано в началото на интервюто. А и когато си работил n години в дадения бранш, механизмът е ясен, клиентите са различни.

# 221
Момичета, някой от вас бил ли е на интервю в магазин Джъмбо Пловдив и по конкретно на 2 интервю, защото първото го минах и не знам какво ме очаква на следващ етап Hug

Последна редакция: пт, 10 сеп 2010, 15:26 от Сенди

# 222
  • Бургас
Искам да попитам бургаската дружина за обявите на Еко клима 11. Те се се пускат през месец.Имате ли повече информация?   bouquet

# 223
Еко Клима пускат редовно обяви не от месеци, ами от около 10 години.
Когато сменях работа през 2002г. си спомням, че пак пускаха редовно - тогава по вестниците. Щом съм ги запомнила оттогава, смятай колко са били редовни.
Не бих се хабила да пускам CV за тях.

# 224
http://www.jobs.bg/f978566

От този човек се очаква да ръководи дирекция, състояща се от три отдела и му предлагат "800-1200" лв. заплата?! Тези съвсем са изтрещели. Редовият МКТ специалист с малко опит взима толкова пари. "Допълнителните бонуси" няма да ги коментирам, защото съдейки по размера на заплатата, сигурно ще да е къмто 50-100 лв. веднъж в годината. Пълна лудост, пълна.

Общи условия

Активация на акаунт