Оформяне на питки и тестени изделия - стъпка по стъпка......

• 438 768
  • 474
  •   1
Отговори
# 270
Тихичка и според мен ти трябва една идея повече мая (3/4 пакет на кг. брашно. Аз самата днес нещо се заблудих и правих едни тестени работи с цяло пакетче, чуднички станаха и не миришат на мая.
Втасването във фурна го правя по следния начин: включвам фурната на за една минутка и я изключвам. Тестото завивам с кърпа (специална за тази цел), пъхам вътре и затварям.
Моят съвет е да хванеш някоя рецепта и да я спазиш точно, за да ти се получи питката. Поне първите няколко пъти, с времето сама ще усетиш къде грешиш. Предлагам ти болярската пита, много е лесна, благодраение на усукването винаги става на конци и има въздух между корите, който я прави въздушна. Това ми е първата успешна погача, преди това куп тесто е заминало в кофата. Специфично при усукването е, че след като я завиеш на руло го въртиш, сякаш изстискваш хавлия, така гарантирано получаваш конци. Успех!

# 271
Ето да покажа последното творение.Пак не съм доволна..друго трябваше като оформяне да се получи...ама каквото такова.Изяде се.

Последна редакция: сб, 07 яну 2012, 19:49 от Бъни

# 272
Ммм, какви апетитни хлебчета!

Здравейте и честит Йордановден (Богоявление)!
"Обредната трапеза на този празник включва: прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино."
Аз нямах време да свивам сърмички днес, но замесих две пити. Между слоевете на едната сложих смес от 2-3 листенца пресен босилек, сушени мариновани домати, няколко орехчета и скилидка чесън - всичко това наситнено в блендера, полято с 2-3 лъжици зехтин. Получи се голяма вкусотия. И почти спазих традицията  Mr. Green

Така изглеждат коматчетата. Изглеждаха, де  Laughing Можеше и по на едро да се оставят подправките:

# 273
Ммм вкусотии гледам сте напускали   bouquet
Бъни даже ти е много фасонеста питата и съм сигурна че е била много вкусна Peace , аз в стремежа си да заснема поетапно една плетка така се бях оляла че накрая ми превтаса питката и от фурната излезе гладичка  hahaha
Относно втасването много зависи от фурната, в старата фурна и на мен никога не ми втасваше а се секваше или се запичаше, още ме е страх да се пробвам в новата, че ми държи влага сума ти похабени продукти от предишната  Twisted Evil жалко е че късно се включвам , но като заспи малката имам време  а с часовата разлика при вас вече е нощ  Rolling Eyes  tihi4ka аз си реших проблема с втасването като вечер си омеся студените продукти в тесто което слагам за през нощта в хладилника и на другия ден то е втасало  Peace рецептата по долу е с едно втасване / ако може така да се нарече 20 мин. на топло / , но резултата е страхотен, ако не сте я пробвали горещо я препоръчвам тази рецепта :
Аз цял ден се хваля да го направя и тук  Blush копирам си направо поста :

Да не трупам снимки тук, на който му е интересно да цъкне на тази която съм публикувала да разгледа още снимки от този невероятен хляб  Peace
стана абсолютно топяща се в устата душичка - бързо и лесно - идеална за начинаещи като мен - няма какво да се обърка   chef 
не че ме пита някой, но да споделя
рецептата   Mr. Green
за тава 24 см - ми отидоха следните продукти -половин чаена лъжичка захар и цяла сол, 1чаша чаена и два пръста / тип червената на нескафе  Peace/ (250 мл) прясно мляко , 25г мая / тук си купувам жива мая от полските магазини които са в разфасовки от 100 или 200 г та моето е пакет 100 делен на 4 / 100 г топено масло за потапяне и още малко за тавата и накрая за намазване около 150 г  общо Peace и 4 чаши нормално пълни / без връх / пак от чаените брашно - (500 г) .  и едно яйце за намазване - вътре в тестото яйца няма  Peace
приготвяне
в подходящ съд  / аз използвах керамична чаша тип халба която е около 500мл / слагаме млякото и го стопляме аз ползвах микровълновата за по-бързо на 1 мин. , да е топло, не вряло но не и хладко  Rolling Eyes  в него слагаме маята , захарта и 4-5 супени лъжици от брашното / по възможност пресято / аз си го пресях през ситен гевгир  Mr. Green /  разбъркваме да се стопят продуктите и оставяме да "кипне, шупне" на топло / аз го сложих на радиатора/ в пресятото брашно слагаме солта правим кладенче и изливаме маяната смес когато бъде готова и си замесваме тесто / на мен с тези продукти не ми се наложи да добавям нито грам повече брашно или течност  Peace , омесвате си го добре и веднага започвате да работите с тестото - разделяте го на малки топки / по рецепта бяха 12, на мен ми излязоха 13 / всяка топка рачточвате в тип дебела американска палачинка в диаметър около 10см и 5-7мм висока / не съм ръсила с брашно, действах бързо и тестото не ми залепна нито веднъж, даже готовите ги мятах една в/у друга/ пускам си маслото сложено в широка купа за минутка в микровълновата и готовите "палачинки" ги потапяте хубаво в топлото масло/ пак - не вряло, но не и хладко  Peace /  редите ги в предварително намаслена и набрашнена тава като ги застъпвате до свършване на кръгчетата / естествено може да се импровизира и да се редят по различен начин / аз за сефтето строго спазвах рецептата  Naughty / оставяме тавата на топло / моята я мушнах в найлонова торба и я оставих до парното за 20 мин. , загрявате си фурната до 200г и печете 30 мин. / аз загрях до 180 5 мин. преди да я сложа - и пекох 40 мин. на предпоследно ниво с тавичка с вода на дъното на фурната - другият път ще пека на 200  Thinking / вадим мажем с масло и покриваме да се задуши и ядем  bowuu става нещо страхотно - невероятно пухкав и ароматен, а да не говорим колко вкусен хлебец  Crazy  за малко да забравя 1 яйце чукнах в купичката където топих кръгчетата и преди да се пече я намазах с него  Peace

# 274
Значи фурната ти е силна и я пусни на 20  да се затопли  и изключи и тогава сложи тестото ...аз 20 години така си втасвам тестата  мила не ми казвай че не става Hug Hug
Добре,мила само спокойно!Аз ти казвам при мен как стана не съм казала,че по принцип не става  Hug
Благодаря на всички за съветите!Ще кажа после какво се е получило  Heart Eyes  Hug Hug Hug

# 275

браво, МимиHug  чудесно изглежда тази питка и оригинално е оформена!

# 276
Мими, пиката е страхотна.  Party
Сутринта я видях, имах готово тесто и го усуках по показания начин, получи се невероятно, често ще я повтарям.  bouquet

# 277
Мими, пиката е страхотна.  Party
Сутринта я видях, имах готово тесто и го усуках по показания начин, получи се невероятно, често ще я повтарям.  bouquet
Аз пък не можах да разбера как се получава това оформяне.На снимките от момента вече в тавата и чакаща да втасва.

# 278
Мими, пиката е страхотна.  Party
Сутринта я видях, имах готово тесто и го усуках по показания начин, получи се невероятно, често ще я повтарям.  bouquet
Аз пък не можах да разбера как се получава това оформяне.На снимките от момента вече в тавата и чакаща да втасва.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=615280.msg20725061#msg20725061

# 279
scaramouche , Ена  Hug
радвам се че питката е привлякла вниманието ви, Ена би ли споделила рецептата за тестото с която я приготви, аз като лаик ме е страх да експериментирам  Blush но ми е интересно с друго тесто как би се получило  Hug
Бъни , аз уж съм го обяснила, но явно неразбираемо  Embarassed  страх ме беше да се мотам и да снимам поетапно, но другият път ще го направя  Peace
иначе си представи филии нарязан хляб които редиш в кръг като ги застъпваш ето погледни тази снимка с оладиите, същото правиш с разточените 12 топки тесто Peace много е лесно, просто ги мокриш обилно в маслото и ги нахвърляш набързо в тавата по този начин, ти вече ги виждаш на моите снимки наредени и втасали Peace успех

# 280
Мими Вичева мерси HugВече разбрах.Ще пробвам задължително PeaceТъкмо като за мене лесно Peace
Цоци тенкю мила Hug

# 281
Бъни, виждам, че си разбрала, наистина е много лесно и ефектно. Освен това, като я чупиш вече опечена, се цепи на питчици, в които може да пъхнеш я кюфте, я салам и да излъжеш някое злоядо дете, че е джоб. Crazy
Мими, с най-обикновено тесто я правих - брашно, вода, мая, олио, сол, захар. После мазах питките с олио и намазах с яйце от горе. Страхотна стана.

# 282
   С благодарности за идеята за оформяне към Мими Вичева   bouquet  bouquet  bouquet поствам поредната си питка!   

# 283
  • ГОре на черешата...
Чудна е, Селма  bouquet!

# 284
селма, питката изглежда супер. и аз вилнях тази неделя и направих само че  малки питки - станаха екстра.

Общи условия

Активация на акаунт