Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер

• 195 543
  • 862
  •   1
Отговори
# 660
Rady, съболезнования и от мен! Дано наистина е на по-добро място! Желая ти да бъдеш силна сега и да имаш надежда, че бъдещето носи по-добри времена!
Ужасно ми е мъчно да виждам, че тук напоследък си отидоха страшно много хора! Буквално всеки месец имаме такава новина. Ох..не знам... Cry Cry Никога не мога да намеря достатъчно думи да кажа колко ужасно е това, че ни се случи тази болест!

Liq_, не сме те забравили! Благодаря, че писа. Можеш ли малко по-подробно да пишеш за тази фирма и от какво си доволна при тях?! Ще ни бъде от полза. Аз лично вече 3 месеца съм в някаква въртележка от хора, които идват и се отказват и фирми, които искат договори да се подписват без да са видяли човека дори. И наистина ще се радвам ако намеря нормална фирма най-сетне.

# 661
  Rady, мойте съболезнования! Бъди силна и вярвай, че татко ти е на по-добро място! Желая ти да се справиш с пеносимата болка и да продължиш на пред. Помни, че на всяка улица изгрява слънце, стига човек да вярва
lovely,  ползвам услугите на тази фирма от няколко месеца. Първоначално немах човек за няколко дни за заместване, а от 21 юли сключих договор за постоянно обслужване. Хората, които ми изпраща собственичката винаги са били добри.. Аз й разказах за състоянието на майка и тя ми изпраща съответно човек. И когато взимах човек за няколко дни, както и сега за постоянно подписвам съответен договор , една от точките ми позволява да се смени човека.Хората, които ми изпраща не са най- идеалните, но са най-доброто, което съм имала, а повярвай ми те са доста на брой. И тя не е идвала да види майка, но хората са подходящи. Ако още нещо те интересува, казвай, ако искаш и телефон мога да ти дам да се чуем. Напълно те разбирам в какъв ужас живеш. Ако мога да бъда полезна с удоволствие
Спокойна вечер на всички

# 662
здравейте,

опитвам се да изчета темата преди да попитам, но нямам времето. всичко е много тъжно и обезкуражаващо.

баща ми, който ще навърши 78г. беше сравнително здрав за възрастта си човек до преди 2г. помагал ми е за месеци време с децата, докато бях на работа.

преди 2г. започна да губи съзнание и лекарите откриха запушена клапа на сърцето и месец след това го оперираха и поставиха нова. операцията мина успешно и баща ми беше добре 3 месеца. до един ден когато изгуби съзнание и това доведе до крайна фаза на бъбречна недостатъчност с хемодиализа 3х седмично.

майка ни се грижи за баща ми сама и е на 70 г. с брат ми живеем в чужбина от 10г и децата ни учат тук и няма как да и помогнем (освен финансово), и двамата работим и не можем да вземем отпуск за повече от 25 дни в годината.  тя е психически на ръба, не живеят в София. от 2 месеца баща ни рязко се влоши и от безсилен нон стоп спящ човек се превърна в агресивен непознат мъж. ходили са на психиатър и невролог и не са му поставили диагноза деменция, казали са че има съдово мозъчно състояние, но според мен това е съдова деменция. от всички признаци, за които майка ми описва.

знам че на всички е трудно да гледат как родителите им си отиват и се превръщат в неузнаваеми същества. не знам как да помогна на майка ми, която психически се скапва с денонощните грижи и агресивно напоследък поведение на татко, включително сменяне на памперси и къпане (не може да се обслужва сам), както и неочаквано събличане на дрехите и неконтролируем нагон, с който тя не знае как да се справи и живее в денонощен ужас.

моля ви ако някой е преживявал нещо подобно да даде съвет. не бихме могли да наемем жена да помага, защото не съм чувала в България някой да е готов да се бори с подобен вид агресия.

От вчера майка ми започна да му дава Андрокур, лекарствен продукт, който би трябвало да помогне и за който аз прочетох в гугъл - естествено след консултация с лекар че няма да навреди на сърцето и да афектира креатинина ...

ясно е, че това е несъзнателно поведение и когато е добре баща ми е тих и добър.

не знам какво да направим, когато проявява агресия, майка ми е викала полиция на 2 пъти.

благодаря предварително на тези, които се отзоват.

# 663
  S T A R D U S T, сигурно ли е, че не е реакция от някакво лекарство? След операция на раково болен, също прояви още в болницата някакво неадекватно поведение и решителни действи, не агресия. Друг начин е да бъде настанен в подходящо заведение за хора, които не могат да се самообслужват. Казали са ми, че има в Самоков такова. Предполагам, че имат медицински персонал и трябва да се справят. Не е логично майка ти да се разболее, заради това, че трябва да му е медицинска сестра. Да, идва време за взаимопомощ, но може ли близките да я осъществят и да се съхранят, защото и те имат право на живот. И без това сме възпитани така, та дори и даването в дом пак някак ти тежи, дори да знаеш, че си осигурил по-адекватни грижи.

# 664
sabina_m, нови лекарства не са въвеждани от доста време. проблемът с домове, хосписи и т.н. е че няма кой да се занимава с хемодиализата. до колкото потърсих няма дом в България, който да обслужва болни възрастни хора, които имат и деменция и са на хемодиализа. там е цялата трагедия на майка ми и българската неадекватна здравна система.

много факти са нелогични и е жалко, че вместо да си гледа старините майка ми минава през този кошмар на страх, безсънни нощи и физическо изтощение.

# 665
S T A R D U S T, положението на майка ти явно е много тежко. Мисля, че на първо време трябва задължително да се помисли за успокоителни, ако трябва и сънотворни. Трябва да се тушира агресията. Това лекарство, което сте планирали сигурно може също да регулира малко проблема. Обикновено успокоителните ги правят по-сънливи и неадекватни, но просто има моменти, в които няма друг начин. На нас ни препоръчваха навремето Тероквел, което е за шизофрения, за да се овладеят тези състояния. Аз лично не се осмелих да го давам, защото е рисково за хора прекарали инсулт, а баща ми е точно такъв случай. Така че, ако искате вие може и да опитате този вариант, но е хубаво психиатър да го види да каже може ли. Единствено мога да кажа-спокойно, това е фаза и тя ще отмине, но за съжаление никой не знае кога, а до тогава трябва да мислите първо за сигурността на майка ти.

# 666
sabina_m, нови лекарства не са въвеждани от доста време. проблемът с домове, хосписи и т.н. е че няма кой да се занимава с хемодиализата. до колкото потърсих няма дом в България, който да обслужва болни възрастни хора, които имат и деменция и са на хемодиализа. там е цялата трагедия на майка ми и българската неадекватна здравна система.

много факти са нелогични и е жалко, че вместо да си гледа старините майка ми минава през този кошмар на страх, безсънни нощи и физическо изтощение.

Да, и аз стигнах до този извод за грижите за старите, самотните, безпомощните хора. Решението ми бе частен старчески дом, че то и там е проблем да избираш. ooooh! На майка деменцията не е агресивна, иначе е здрава и е с две лекарства за оросяване на мозъка, макар че това няма да спре процеса. Аз просто искам да го забавя, ако може, с тях. И един апирин протект вечер. Но виждам, че има по-агресивни и мен това ме притеснява, а и това пречи пък на нейната адаптация. Не могат да си заключват стаята и райбер дори не може да се слага и всеки си влиза с "лудостта" си и мама не иска да стои там, макар че й харесва. Аз нямам вашите(имам предвид и другите в темата) тежки случаи с много болести и пак ми е тежко на душата, пък представям си на вас, какво ви е. Нека силният дух е във вас и да ви съхрани, както и вашите близки. Hug И моят съвет е - един добър психиатър намерете, за да тушира с някакво лекарство агресивността. Тук в случая е двойно - и за съхранение на майка ти.

# 667
Благодаря момичета.

lovely, надявам се да си права, че това е временно, защото не виждам как майка ми ще издържи така. В момента сме наели жена да стои с нея по няколко часа на ден, за да не остава сама - страхува се. Както споменах в първия си пост брат ми и аз имаме семейства и деца тук и можем да ходим там по време на отпуски, но татко се променя всеки ден - август месец нямаше агресия и той почти прекарваше деня в сън.
Тревожим се, че дори майка ми да го заключи той насилвал вратата и заплашвал, че ще я изкърти и ще изгони майка ми.

Положението е наистина изключително тежко и няма частен дом, който би се наел да води болен 3 пъти в седмицата на диализа в Бургас. частните домове са отдалечени от големите градове, майка не шофира и не може да ходи да го взима и връща, той не е и в състояние да пътува на далеч.

Ще попитаме дали може да взима предложеното лекарство. той вече пие някакви успокоителни, но явно с пречистването на кръвта много от лекарствата се извеждат от нея.

Това е по-лошо от рак.

# 668
S T A R D U S T, само искам да кажа, че факта, че е фаза не значи да чакате. Непременно трябва да се опита по-силно успокоително, щом това което се дава не действа. Но е хубаво да го каже психиатър.
А тази хемодиализа само в болница ли може да се прави, не може ли някак си в домашни условия?

# 669
  Имам някакви спомени, че за хемодиализа трябва безплатно да им осигуряват превоз с линейка от-до дома и мястото за хемодиализа. Питайте. Ние за какво ли не питахме, къде ли не, чак след време откриваш. Всичко е разпръснато по ведомства и министерства и е адска каша, някой, който дава информация(служебно) не се изрази правилно и вярно.

# 670
ако някой знае за частен дом за хора с психични проблеми около Бургас да пише моля. Ще бъда много задължена.

# 671
Мама си отиде....тихо и  кротко - така както живя. Борбата беше 9 години - последните 4 бяха ад - и за нея и за нас. Това беше най - доброто, нежно и душевно чисто същество което познавах - и имах честта да бъде моя майка. Моля се, да е на по - добро място, да не изпитва болка и дано душата й намери покой!

Мили момичета - пожелавам Ви да имате нужния кураж и сили да преминете през всичко което Ви предстои. И дано се намери някой гений да изнамери лек за тази болест която по мое мнение е най- ужасното заболяване. Никое човешко същество не трябва да се мъчи така - никога!

Успех на всички вас!!!

# 672
  • София
andriana1975 Hug Моите съболезнования! Вече е на по-хубаво място...

# 673
Скъпа andriana1975 мир на душата на майка ти! Желая ти да имаш сили и подкрепата на близките си хора, за да си стъпиш на краката след загубата и всичко да си дойде на мястото.
Толкова много хора си отидоха тази година от нашата група, просто не мога да спра да мисля за това. Толкова е тъжно Cry! Остава надеждата, че наистина те са на по-добро място и бдят над любимите си хора!

# 674
Andriana1975,моите съболезнования!

Общи условия

Активация на акаунт