Израел-51

• 48 946
  • 742
  •   1
Отговори
# 645
  • София-България, Израел - където си поискам
Бубе, значи самички Laughing Peace , нали е само за 3 месеца повярвай ми бързо ще минат.
В Израел като родих Роби ми дадоха 600 шекела, отпуската я ползвах месец и половина преди да родя, останалата след това Confused , а после напуснах Mr. Green шефката ме убеждаваше да го дам на  ясла , но не съм си го и помисляла този вариант.
Много е студено в София cold незнам как утре ще ходя на работа  Cry днес във вкъщи е добре на топличко:peace:
стискам палци на всички за изпитите Peace успех!

# 646
Борянка, аз дойдох в Израел от областта на минибуси и камиони.И направо започнах работа в ..... козметиката!  Laughing Така се получи. Laughing Както вече споменах в един от предишните си постове-не успях да си намеря работа по професията, вьпреки многобройните  ми опити.
Видях обява вьв вестника, че се тьрсят даялоти за козметика и се пробвах. .С моя иврит  (едва бях завьршила кита Алеф) си беше едно доста интересно начало. Питах мьжо кое как се казва - като червило, пудра, спирала и т.н., както и други елементарни неща (че не ги знаех аз тези думи-не се учат в началните нива),записах си ги на едно листче и почнах.
След 3 месеца минах в друга фирма с по-добро заплащане, а след още 2 години в трета за още по-добро заплащане. Ама да не си помислиш, че даялотите са милионери..Сьвсем не!  Naughty Започнах от 18 шекела на час - минимална заплата + бонуси (защото нямах грам опит), после на 22 пак така с бонуси, а после на 26 шекела + всички екстри(битуах менаалим, несиот, платен отпуск и подарьци - манат даелет всеки 3 месеца). Тук в Израел нали знаеш, че ти поемат и пьтните разходи от и до работа, така наречените несиот.Работила сьм и по 12 часа на ден и по 5 часа на ден. На всички празници и всички петьци.
Макар, че имам много приятелки и хубави спомени от там, сега не бих искала да се вьрна на такава работа.Но все пак е един резервен вариант. Там винаги се тьрсят даялим ве дялот.Така че и аз като тебе направих не мальк суич в живота си...е  при мене не е пьрвият  Laughing
Ама се отплеснах...Пак стана много дьльг пост..Не мога да спра бе! Спрете ме моля !

# 647
Пак сьм аз  Mr. Green
Тук е притьмняло и отвратително.През нощта се стряскахме постоянно от хвьрчащи и падащи предмети... #Crazy
Дано да ни останат керемиди на покрива... Praynig
-------
Цитат
Някой гледа ли сериала А хаим зе льо а кол??? Много е смешен

Борянка-не, нo започнаx сега да гледам "Ах А-ГАдол"(изрелският Big Brother).

Цитат
магазина е извън селото в което живея а и двама сме без шофьорски книжки  Rolling Eyes

А защо не си вземеш колело?
--------
Чухте ли за този кораб, който потьнал не далече от нашият бряг?

# 648
  • Някъде там...
Аз колело имам и малко моторче и голям мотор имаме, но за седмични покупки не стават.За кораба не съм чула,ако можеш кажи му името.Спирам да пиша, че съм на работа и половината букви не работят  Tired Тук иначе е градушка, удави ни дъжда  Tired

# 649
Юху израелците, май на всякъде ви вали ??? Нищо малко дъжд е на добре, само дано не станат наводнения, изчезнали покриви и такива неща !

Както каза jakinik , при нас е много студено Sad Sad Sad Не знам и аз утре как ще изляза за университет - дано поне към 12 да се позатопли малко  Praynig

Бубе, да джиткаш  Laughing насам натам с колело наистина е много добра идея ! Мен ми дай само колело, голяма радост, голямо чудо. А за моторче и мотор в Израел не трябва ли да имаш книжка с категория  newsm78 , както и е в България ?

Елинда, как е коремчето Simple Smile И имам един въпрос : И двамата с мъжа ти ли се преместихте или ти отиде при него ? Simple SmileSimple Smile
Мимкис, Ментуш - сладурковците оправиха ли се ??
Тали, ти нещо се позагуби, не си толкова активна както преди Sad
Червеничко, сега работиш ли ? И извинявай за въпроса, но какво е даялоти ???

# 650
  • Някъде там...
Ами добра идея е колелото, но за покупки не става а в дъжд изобщо...За да стигна до града трябва да мина през портокалова гора а зимата не върви да влезеш в калта.На мястото на което живея без кола зимата е мисия невъзможна  Confused Даелет е тази която подрежда стока и прави поръчките, много тежка работа е.Ако не бъркам даелет казват и на стюардесите...

# 651
  • T"A
Дайелет в магазините са консултантите, напр. в Суперфарм - тези, които те гримират, за да ти продадат грима  Peace Буквално думата е за стюардеса.

Бубе, Ментов пазарува с мотопеда, ние взимаме кола веднъж на 6-8 седмици, ако не и по-рядко. Не казвам, че е лесно, де... Аз правя покупките пеша... "А-хаим зе льо а-кол" гледах първите сезони и много се забавлявах  Grinning Актьорът (Ави Кушнир) има и няколко представления, много симпатични, едното се намира в нета "Иш-а-меарот" - за разликата между жените и мъжете, смешно е. А аз ходих да го гледам и в "а-моах а-гаври" (да, да, и мъжете имат мозък hahaha), голям смях падна  Grinning

След малко ще си дописвам, че тук един бръмбар в краката ми се скъсва от рев...

# 652
  • Някъде там...
Даааам, обаче ниуе си нямаме книжка, което лекинко усложнява пътуването до съседния град  Rolling Eyes Защо плаче малкия?

# 653
  • T"A
Ами, бебешка му работа  Laughing иска да го гушкам, да седя с него на земята, докато си играе, такива ми ти работи  Simple Smile Той настинката я предоля бързо (мерси  на всички за пожеланията и загрижеността  bouquet), сега трябва повече да внимаваме с тези бури. Днес излизахме до пощата и на пазар, мисля, че на него му беше за първи път в живота такъв студ и... му беше интересно, де  Mr. Green

Бубе, ето за кораба: http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/12/12/1009711_moldovski_tovaren … i_izrael/?ref=rss

БТВ - и на нас ни спира тока няколко пъти Confused

Мъничко червеничко, извинявай, че така съм те притеснила за опталгина  Blush
Ще попитам и аз конкретно за него и ще ти кажа  Peace

Пърпли, каква категория имаш предвид? Тук категория за мотопеди (А ли се водеше) се дава още на шестнайсетгодишните  Peace

Елинда, няма да се плашиш, всичко им минава, при бебетата проблемите са на периоди, временни - едно минава, друго ти идва на главата, непрекъснато се променят  Simple Smile

Тали ме притеснява, че не се включва...  Confused

О, да ви попитам - някой да се имунизира срещу грип тази година?

# 654
Момичета всичко е наред при нас. Не се притеснявите, рибаринът се върна жив и здрав с 5 кг. шаран.
Много се радвам на умното ни решение- когато купихме жилището, първото което направихме е да сменим дограмите. Тогава много народ ни се смя, че няма смисъл в ИЛ
да се слага четрикамерен профил и двойни стъкла. Да ама не! Лятото държи студеното на климатика, а сега у нас и без да включвам климатик си е 22 градуса и е много приятно.
Наближава края на първият учебен срок и сме затрупани от подготовки за изпити. Отделно Меди беше забатачила силно математиката и под мой натиск ще държи и повторни изпити, където има не толкова задоволителна
оценка. Между другото покрай нея препрочетох Антон и Точица от Е. Кестнер. Превода на иврит е много приятен, като оставим това, че и така книжлето е много интересно. Ако някой скоро ще подарява подарък на дете в тази възраст- препоръчвам.

Ментуш, един единствен път слагах грипни ваксини на децата и милото и същата зима случайно или не се скъсаха да боледуват. Сега по скоро разчитам на пробиотици и чай с мед и лимон.
Наскоро купих сандъче с нана и с голям кеф пият ментов чай домашно производство.
Сега творят красоти за елхата. Мисля, че е крайно време да я извадим вече.

А за студовете и дъждовете- дръжте се, още ден и свършват  Grinning в сряда, четвъртък отново го дават 20 градуса и слънце  Laughing.

# 655
  • София
Бубе едно време не се ли хвалехте, че бабите ходили до магазина с едни странни моторетки на четири колела. И за тях ли се искат шофоьроски книжки ?

# 656
  • Някъде там...
Бубе едно време не се ли хвалехте, че бабите ходили до магазина с едни странни моторетки на четири колела. И за тях ли се искат шофоьроски книжки ?
За тях не искат книжка ама искат пари да си я купиш  Joy Както и да е ще се оправим някак си, просто като свеки са тук нещата са по-лесни  Peace

Ментуш, мерси за линка   bouquet Аз се притесних, че може да е пасажерски а имам доста приятели там. Гушкай малкия, сега ти се е паднало  Hug Иначе при нас тези, които подреждат по рафтовете също им казват даелет ( аз от там се подведох)

Отивам сега свеки да ми даде листа със задълженията, да поливам цветята, да си хвърляме боклука в техния кош и още много шуротии. Тя е малко параноична на тема сигурност  Rolling Eyes

# 657
  • На дивана, под юргана
За тях не искат книжка ама искат пари да си я купиш  Joy

Гадове! И пари искат!  Laughing

# 658
Ооо тези колички и аз ги знам, нали като тези за голф ??? Ако са същите -то те са доста скъпички, направо ужасно скъпички.

Мента, тук в Бг за малките мотопеди мисля че не ти трябва книжка , но вече за мотор трябва категория А - зависи колко кубика е двигателя на мотора или моторчето...

# 659
  • T"A
А за студовете и дъждовете- дръжте се, още ден и свършват  Grinning в сряда, четвъртък отново го дават 20 градуса и слънце  Laughing.

Тали, аз за това в петък си взех от Тив Таам кисело зеле и кисели краставички - казвам си - зима е once in a lifetime, поне да я изживея истински с подходящата зимнина  Mr. Green

На мен ми беше достатъчно, готова съм вече за затоплянето  Mr. Green

Това с дограмите е добро решение. Като си купим дом, ще ви вземем за консултанти  Hug

Пърпли, в Израел няма мотопеди, за които да не се изисква книжка. В България бие на очи как карат без каски, така че може и да си позволяват и без книжка да ги карат, но пък си мисля, че официално е нужна книжка  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт