Питане за отпуска

• 3 551
  • 14
  •   1
Отговори
Интересува ме какъв е минималният срок в които да си пуснеш отпуската и да ти бъде уважена?
Понеже не ме пускат отпуска а ми се налага да излезна, искам да знам как е по закон.

# 1
  • тук-там
".....Според промените неползваният платен отпуск до 1 януари 2010 година трябва да се вземе до края на 2011 година. Работникът вече ще е длъжен да ползва полагащия му се платен годишен отпуск в рамките на годината, за която е. За следващата ще могат да се прехвърлят само до 10 дни от предходната, при условие, че работодателят не ги е разрешил по важни производствени причини.

Работодателите трябва да правят график в началото на всяка година за ползване на отпуска, така че да се даде възможност на всички работници и служители да си ползват отпуска до края на годината. Когато работодателят не е решил ползването на отпуска за периода, посочен в графика, работникът имат право сам да определи време за ползването му, като уведоми работодателя две седмици предварително...."

Не забравяй да напишеш две молби и на едната да си вземеш вх №.
Честно казано с болнични е по-лесно!

# 2
  • София
Мисля, че имаше нещо, че поне веднъж годишно трябва да се излезе минимум за 10 дни, но не съм сигурна....

# 3
Аз знам,че отпреди трябваше да си работил 8 месеца и тогава имаш право на отпуска.Незнам дали още е така.

# 4
Значи срока е 2 седмици+ входящ номер от счетоводството Twisted Evil

# 5
  • тук-там
Значи срока е 2 седмици+ входящ номер от счетоводството Twisted Evil

Ако иска да се заяде може да спомене производствени причини - трудно обаче се доказват.
Не го пиши като Молба, а по-скоро като Заявление. Надявам се, че не си ползвала повече от 10 дни тази година наведнъж.

# 6
  • Шоколандия
Ще следя темата. По ТД в моята фирма имаме право на 20 дни платен год. отпуск. Но всъщност не ни се разрешава да ги ползваме. Тъй като нямам още 8 месеца стаж, ме интересува как да си търся правата след това и евентуално ако се стига до институции какво и как да направя Peace

# 7
Е то е ясно че причини ще изтъкнат, въпроса е че не мога да чакам цяла вечност.
Повече от 5 дни наведнъж не съм ползвал.

# 8
Право на годишен платен отпуск има всеки работник или служител, който е придобил поне осем месеца трудов стаж. Без значение е дали този стаж е по един или по няколко трудови договора, при един или повече работодатели. Веднъж придобито, правото на платен годишен отпуск е в сила до края на трудовата дейност на лицето.
От 31.03.2001 г. минималният размер на основния годишен платен отпуск е 20 работни дни. Като работодателя може да откаже да се използват наведнъж, но по правило е длъжен да разреши ползването на отпуска до края на календарната година, за която се полага.  Peace
Може да си го взимаш и по един ден.

# 9
КТ
Ползуване на платения годишен отпуск

Начин на ползване

Чл. 172. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Платеният годишен отпуск се разрешава на работника или служителя наведнъж или на части и се ползва в съответствие с утвърден от работодателя график през календарната година, за която се полага.

Ред за ползване

Чл. 173. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) (1) В началото на всяка календарна година работодателят утвърждава график за ползването на платения годишен отпуск от работниците и служителите след консултации с представителите на синдикалните организации и представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2. Графикът се изготвя така, че да се даде възможност на всички работници и служители да ползват платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага.

(2) Работникът или служителят е длъжен да използва платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага.

(3) В случай че в периода, посочен в графика по ал. 1, работникът или служителят се намира в друг отпуск, той може да ползва полагащия му се платен годишен отпуск по друго време в рамките на същата календарна година.

(4) На работниците и служителите, които изповядват вероизповедание, различно от източноправославното, работодателят е длъжен да разрешава по техен избор ползване на част от годишния платен отпуск или неплатен отпуск по чл. 160, ал. 1 за дните на съответните религиозни празници, но не повече от броя на дните за източноправославните религиозни празници по чл. 154.

(5) Дните за религиозните празници на вероизповеданията, различни от източноправославното, се определят от Министерския съвет по предложение на официалното ръководство на съответното вероизповедание.

(6) Платеният годишен отпуск се ползва след писмено разрешение на работодателя.

(7) Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово писмено искане или съгласие:

1. по време на престой повече от 5 работни дни;

2. при ползване на отпуска едновременно от всички работници или служители, предвидено в нормативен акт, в колективен трудов договор или в правилника за вътрешния трудов ред;

3. в случай че работникът или служителят не е поискал отпуска до 5 работни дни след определената в графика по ал. 1 начална дата за ползването му.

(Sunglasses Работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя, когато той е поискан за периода, посочен в графика по ал. 1, освен ако ползването му е отложено по реда на чл. 176.

(9) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска за периода, посочен в графика по ал. 1, работникът или служителят има право сам да определи времето за ползването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.

# 10
Така е по закон, но на практика могат да ти откажат, както и могат да ти разрешат от днес за утре или за след 2-3 дена.

# 11
Така всъщност е по закон, но... на практика -не. Месец се борих с това,че не мога да си пусна платената отпуска/6м.-писах в други теми/ Говорих и с адвокат. Много е трудно изпълнимо това, което казват непрекъснато по тв. И молба пусках и говорих,че имам право, и ми се каза  в прав текст ,че няма пари и да чакам по картата-излишно е. Но пък стана така,че започвам нова работа и напуснах по взаимно съгласие. Сега ще си чакам паричките от отпуската. Борете се.

# 12
  • София
А може ли год. отпуск да е под 20 работни дни?  Ако в договора пише 10, примерно, може ли да се изисква по-голям или щом е подписан, няма нясто за възражения?

# 13
  • София
А може ли год. отпуск да е под 20 работни дни?  Ако в договора пише 10, примерно, може ли да се изисква по-голям или щом е подписан, няма нясто за възражения?

Ако всички други условия са нормални - работа и осигуровки на цял работен ден, цяла година, задължително по закон е отпуската да е 20 раб. дни. По-малко не е законно.

# 14
  • видин
голяма каша настава с тези отпуски.
при мен ситуацията е безнадеждна, защото работим по график - не мога да изляза отпуск, без да е съгласувано с графика.
и сега, когато наближава края на годината, се оказва, че няма как да си вземем отпуските. най-арогантно ни се каза, че не сме си ги били искали. а за да няма извънреден труд се принуждаваме дори болнични да не ползваме. в противен случай ни вдигат във въздуха. до юли месец ни натискаха да си взимаме старите отпуски за 2009 година, които се натрупаха, защото нямаше кой да ни замества, през август се разбра, че това е било в наша вреда.
става дума за държавно предприятие.

Общи условия

Активация на акаунт