Не мога да се отърва от колита

• 400 395
  • 1 018
  •   1
Отговори
# 915
  • София
Цяло месо /пържоли/ и зелени салати и аз избягвам.

# 916
https://www.facebook.com/1418157255101593/videos/176658915692506 … /?hc_ref=NEWSFEED
Китайски ориз

http://novini24online.com/jba/91961
ВНИМАНИЕ! ТЕЗИ ЛЮБИМИ ХРАНИ НА БЪЛГАРИНА БЪКАТ ОТ КОВАРНА ОТРОВА! СЛЕПВА ОРГАНИТЕ, ОВЧАРСКИ СКОК В ГРОБА!

............................

От това нони пия
http://apteka.framar.bg/30045856/%D0%BD%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D1%84 … 0%BC%D0%BB-10-tnt

# 917
[

Д-р Митев не ви или насочи към някой от специалистите там, Николов, Дереджян или Спасова?
http://gastrolekar.com/about-us/

Аз съм се замислила дали да не отида при някой от тях Thinking

Сега виждам въпроса  Embarassed
Ами не, аз си отидох на преглед при д-р Митев. А преди това бях обиколила ВМА, Токуда, Сити клиник, 1ва Градска, Медлайн в Пловдив и още разни други... Имах си пресни изследвания, бях си направила списък с приеманите медикаменти и ефекта от тях...
Та диагнозата беше доста ясна. По-важни бяха обясненията, които лекарят ми даде за механизма и насоките, в които да вървим, какво да очакваме, в какви срокове....
Всички казваха - ти си невротичка, то е на нервна почва и т.н.
А той ми обясни - получава се един порочен кръг: отключващ фактор - стрес ( най-често психичен, по-рядко инфекция или пък непоносимост към храна). Та - стрес > спазъм и болка > те смъкват тонуса на човек, той се депресира и сресира още повече> това пък подхранва спазъма и така се въртим в порочен неприятен кръг.
Задача номер 1 е да излезем от кръга. Не е лесно, но е възможно. Наистина, човек като повлияе болката, веднага му светва на душата. Важното е да задържи позитивното намерение, да контролира стреса и режима на хранене.
Не става от раз, не се получава веднага. При мен ВЕЧЕ (ох, най-после, не знаех дали ще доживея) има дни, в които изобщо не ме боли. Има дни, в които болката се позасилва. Най-чести са дните, в които си имам някакъв дискомфорт, доста лек, минимален, но си стои там и ми напомня да внимавам  Laughing. И така се радвам на дните, в които не ме боли!!!
Все още го мисля - " сега дали ме боли, дали коремът ми е надут, ами ако сега съм ок, дали след 2ч пак ще съм ок...'  Sunglasses
Винаги си ходя с тинктурите от мента и прополис+ Газдеп и Дуспаталин (само защото го имам, не ми действа изобщо). Скоро мисля да направя контролен преглед и да преценим как ще продължим.

малко се отплеснах...
Друго, което лекарят ми обясни е, че СРДЧ има много степени на тежест - от много леки, до много тежки, подходът е индивидуален, има международни гайдлайни, които се спазват  - както при поставянето на диагнозата, така и при терапията. Има си терапия 1ва, 2ра линия, 3та линия и т.н.  Аз май минах на 2ра линия. Ще видя дали ще остана така да изчакам за постоянно стабилизиране или ще включа и нещо друго.

Скрит текст:
(Ох, не мога да се въздържа да спомена професора от Токуда - " Да, да, то тези болести ние ги пишем по учебниците. Ако не Ви мине от Ципрофлоксацин, елате да направим една колоноскопия, то тя едва ли ще покаже нещо, но елате (болницата ще вземе едни пари по клинична пътека), пък ако нищо няма, ще приемем, че е на нервна почва!" Е, добре де, на нервна почва, но какво правим??? Колоноскопия и заклеймяване, че сме невротици!  Twisted Evil

# 918
Предлагам да започнем нова тема със заглавие "Как да се отървем от колита"  Sunglasses
да звучи малко по-обнадеждаващо

Hug

# 919
Почнах да чета темата, но да попитам за насоки.

Значи аз години наред бях със запек. След като родих второто си дете преди година и половина /и двете са секцио/, някъде месец след това започна една болка в дясно в областта на талията като прорязване при напрягане клякане или навеждане, но беше еднократно. Помислех си, че ми се наместват органите все пак след бременност всичко трябва да се върне по местата. Впоследствие започна да се появява и дискомфорт ако преям примерно или от ядене на опредделени храни. След това се почна с газовете и клокоченето из целия корем, но пак не постоянно. Лятото бях на диета в която ограничих въглелхидратите и млечните и сякаш болката в дясно попремина. От семки и фастъци забелязвам получавам диария. За да не ми е съвсем ограничена диетата бях решила да включа въглехидрат и ядях вечер по шепа фъстъци от което сутрин бях с диария. Миналата седмица от една супа тип борш със зеле мисля се обостриха много нещата, силни газове и силна болка пак така в дясно на талията. Направо се паникьосах и сега в сряда имам час за ехография. Много са ми притесненията и даже да си призная ако се окаже колит ще съм доволна предвид че ги мисля разни много по страшни диагнози или че нещо има проблем в следствие на операциите или изместване/ прищипване някак на червата. Притеснявам се, че от това, което чета май с ехогравия няма да имам особена яснота, а ми се струва, че няма да ме вземат много на сериозно и ще трябва сама да си търся и да си назначавам изследвания. Някак хем си мисля, за сериозни диагнози хем го усещам някак колитно. Дано дано да е просто колит или раздразнено черво.

Аз дори мислех да не е черния дроб понеже болката някак минаваше и нагоре към под ребрата в дясно, но при кръвните изследвания чернодробните показатели бяха в норма.

# 920
 беба28, опитвала ли си с пробиотици?  При мен след секциото доста ми се беше разстроила храносмилателната система, но с един курс хубави пробиотици всичко си дойде по местата  Peace

# 921
беба28, отиди при читав лекар, който да те вземе на сериозно.
Наистина, повечето като видят, че няма нищо на ехографията, казват "ми то е от нерви, успокой се, внимавай с храната..." А е добре някой да подходи индивидуално

# 922
беба28, отиди при читав лекар, който да те вземе на сериозно.
Наистина, повечето като видят, че няма нищо на ехографията, казват "ми то е от нерви, успокой се, внимавай с храната..." А е добре някой да подходи индивидуално

Нямам идея как е, личната ми я препоръча надявам се да е компетентна, но като им знам маниера на повечето допускам как ще премине.  Ще ида се пък после ще мисля и за още варианти.

# 923
Здравейте, другарки по съдба Mr. Green
Цяло лято се чувствах добре, въпреки  че ежедневно ядях зелени салати, сладоледи, пици, шоколади и всякакви подобни ужасии за стомаха. Бях ангажирана, работех, плажувах, забавлявах се вечер, раздвах се на слънчицето навън. Спокойно ми беше и никаква вредна храна не ми повлия.
След октомври се затворих вкъщи, все съм в очакване на резултат за свободно местенце за една работа, която дебна отдавна. Отделно ми предстоят няколко трудни месеца в личен план-съдебни дела, ремонти, битовизми. А студът навън буквално ме съсипва.
Разказвам ви всичко това, защото точно когато си останах вкъщи и се започна с битовизмите, нервите, безсънните нощи, почнаха и болките. Ежедневно подут корем, болка-винаги основно от дясната страна на корема, преминаваща покрай хълбока и достигаща сякаш до десния яйчник. Не е гинекологично, не е уринарна инфекция, не са бъбреци. Силно раздразнено дебело черво, същото както миналата есен по това време. Пия силактис, симпатил, дуспаталин, пробиотици, но шпа...и нищо!
Парадоксът е, че в момента, като съм вкъщи се храня много по-здравословно, отколкото като работех лятото и по цял ден бях навън. Да, но съм много зле. Последните три дни имах голямо нервно напрежение и днес вече се чувствам съвсем съсипана, болката вече е от двете страни на корема, качва се нагоре по стомаха и стига чак до гръдния кош. Но въпреки това, днес следобед излязох с приятелка, пихме кафе(колко вредно), посмяхме се и...болката спря. Прибрах се вкъщи и се почна отново. От това поне ми става ясно, че всичко е на нервна почва. Но какво да правя?! Хапчетата е ясно, че няма да помогнат, щом при всяка негативна мисъл болката се засилва. Докторите ми казват-да, вероятно няма да имат ефект, защото възпалението е на нервна почва. И с какво ми помага тази констатация? Отчаях се вече, от ученичка съм така... Sad

# 924
Просто рано или късно го преудоляваш това е и нищо друго и променяш малко начина на живот.

# 925
Здравейте, другарки по съдба Mr. Green
Цяло лято се чувствах добре, въпреки  че ежедневно ядях зелени салати, сладоледи, пици, шоколади и всякакви подобни ужасии за стомаха. Бях ангажирана, работех, плажувах, забавлявах се вечер, раздвах се на слънчицето навън. Спокойно ми беше и никаква вредна храна не ми повлия.
След октомври се затворих вкъщи, все съм в очакване на резултат за свободно местенце за една работа, която дебна отдавна. Отделно ми предстоят няколко трудни месеца в личен план-съдебни дела, ремонти, битовизми. А студът навън буквално ме съсипва.
Разказвам ви всичко това, защото точно когато си останах вкъщи и се започна с битовизмите, нервите, безсънните нощи, почнаха и болките. Ежедневно подут корем, болка-винаги основно от дясната страна на корема, преминаваща покрай хълбока и достигаща сякаш до десния яйчник. Не е гинекологично, не е уринарна инфекция, не са бъбреци. Силно раздразнено дебело черво, същото както миналата есен по това време. Пия силактис, симпатил, дуспаталин, пробиотици, но шпа...и нищо!
Парадоксът е, че в момента, като съм вкъщи се храня много по-здравословно, отколкото като работех лятото и по цял ден бях навън. Да, но съм много зле. Последните три дни имах голямо нервно напрежение и днес вече се чувствам съвсем съсипана, болката вече е от двете страни на корема, качва се нагоре по стомаха и стига чак до гръдния кош. Но въпреки това, днес следобед излязох с приятелка, пихме кафе(колко вредно), посмяхме се и...болката спря. Прибрах се вкъщи и се почна отново. От това поне ми става ясно, че всичко е на нервна почва. Но какво да правя?! Хапчетата е ясно, че няма да помогнат, щом при всяка негативна мисъл болката се засилва. Докторите ми казват-да, вероятно няма да имат ефект, защото възпалението е на нервна почва. И с какво ми помага тази констатация? Отчаях се вече, от ученичка съм така... Sad

А пробвахте ли да не ядете захар и тестяно ?...Може нервите да са отделно и алергия към глутена отделно

# 926
Тестяно и сладко, в смисъл на сладкиши, кексове, баници не ям. Но не мога да се откажа от шоколада и кафето, което знам, че много дразни стомаха и корема.
Продължавам да следя внимателно кога се увеличава и намалява блоката. Ето, одеве чаках важно обаждане и новината можеше да и хубава, но можеш и да е много лоша. Докато чаках, бях много притеснена и болката рязко се увеличи. Слава Богу, обаждането беше за добро, успокоих се, в момента нищо не ме боли.
Вече съм напълно убедена, че действотелно е на нервна почва. Другото е, че получавам силно главоболие, успоредно с коремната болка. Ох, знам, че трябва да си сменя чипа в главата преди всичко...ама характер.

# 927
То и аз се каня да го сменя от половин десетилетие.

# 928
Пролетина Николова, и аз стигнах до този извод - всичко идва от главата! Но никак не е лесно човек да контролира мислите и особено емоциите си.
След половингодишни болки, при подходящата терапия, на мен ми светна. Един ден просто нямах болки. На следващия ден имах, на по-следващия пак ги нямаше. И така една седмица без болки! Такава радост, такова щастие!!! Светът изведнъж ми се стори толкова хубав и прекрасен. И както си се радвах, едно досадно гласче започна да се промъква в главата ми" Някак прекалено лесно стана, ама то е супер хубаво, но дали ще се задържи. Нееее, няма как да се задържи, невъзможно е..." И подобни на тези, самосаботиращите мисли все повече нарастваха в главата ми. При първия по-силен стрес, болката се върна с огромна сила.
Този път пък ужасът ми беше много по-голям от преди. Изживявах я много по-тежко. Изпитвах страх, раздразнение, ужас, безсилие, безпомощност...  Embarassed С подкрепата на лекаря, направих и 1-2 консултации, с които да си върна емоционалния баланс, нещата започнаха да се оправят. Този път по-постепенно, по-плавно. Надявам се да е по-трайно. Но се дразня на себе си - при всяко свиване в корема, подскачам все едно свършва светът. И така му давам сила да се разраства. Трябва да се науча да подхождам спокойно, без паника, с балансирани емоции....
 Sunglasses

# 929
Ох, ако ми кажеш рецептата за това спокойствие, ще ти бъда много благодарна. Mr. Green
Наистина, шегата настрана, но как ти помогнаха? Как те научиха да реагираш при дадена стресова ситуация?

Общи условия

Активация на акаунт