Отговори
# 345
  • Пловдив
ivka_007, не съм се интересувала , понеже нали имам девойка, но съм срещала коментари на майките в чужбинската тема , как се чудят, че в бг всички забелват, нито една не е имала проблеми с пишлето, брат ми и жена му също живеят във Франция, тя също ми каза, че никога не е забелвала , никога не е имала и проблеми.Ще я питам как е процедирала.

да, ще ми е интересно да разбера, че нали и ние чакаме момченце.Simple Smile)

За матрачетата- открих един сайт http://www.biohomeshop.com/index.php?page=shop.browse&catego … art&Itemid=41

# 346
Здравейте и от мен,
mari:) тука дават на бебетата Вигантол или това си е чист витамин Д. За другите неща не съм чувала. И наа мен ще ми бъде интересно как се процедира с пишлето в чужбина. Ние на баткото му го забелвахме още от самото начало и го водихме към 6-тия месец да му го " оправят". Но някои мои познати не ги бяха забелвали и имаха големи проблеми. та затова немога някак си да си представя какво друго може да се прави. В крайна сметка нали това забелване е за почистване и си им остава доживот на мъжете. Лично на мен ме беше много страх в началото та затова питам как се процедира в другите страни. Едва ли ги обрязват Simple Smile
За педиатър мисля си, че най- важното е да му се има доверие. А това доверие може да се постигне еднствено ако сте на едно мнение, било то за захранване, даване на вода, възпитание или лекарства. Но общо взето съм останала с впечатление, че малко са такива, а пък читавите имат куп опашка пред кабинета си и трудно записват нови дечица.  Така се случва да си запишеш детето при някой не толкова компетентен. Тогава просто си остава варианта да си гледаш детето както ти намираш за добре и да не се съобразяваш с това какво ти казва лекаря. При нас ситуацията е подобна- личната на сина ми е пълна скръб, но за сметка на това сме си намерили частен педиатър, на който имам пълно доверие и си  ходим  за всичко при него. Само за направления ходим при личната ,но сега последния път ме изпързаля много лошо и ще я сменям декември. Та така с педиатрите... много е трудно понякога.
Относно това с какво мисля да завивам бебока и аз мисля този път да заложа на чувалче. С баткото не ползвах, защото си мислих, че няма да го търпи ( как съм решила така незнам Simple Smile), та и до ден днешен нощно време ставам за да го завивам. Така че бебето от първия ден в чувал- да свиква Simple SmileSimple SmileSimple Smile Иначе аз ползвах памуно одеалце, категорично не олекотена завивка. Казват че е вредно, защото бебето можело да се задуши и незнам си още там какво беше. Абе отричат го като че ли повече.  Също така и протектор не съм слагала поради тази причина. Пак бях чела ,че ако е цялостен протектор, а не постелка при евентуално завъртане на бебето по лице найлона можело да го задуши. Разбира се това са някакви еднинични трагични случаи, но все пак няма да рискувам. никид ако искаш да предпазиш все пак матрака от евентуално пропускане на памперса, по-добре си купи от тези малките гумирани постелки ( мисля че се използват и при повивалниците )
Бързо оздравяване на всички болни, а на всички здрави- дръжте фронта и никакви болести Simple SmileSimple SmileSimple Smile Сезона е такъв болнав, но трябва да се пазим. Аз също хапвам мед, хем като имуностимулатор хем за ниския хемоглобин. Няма нищо вредно в него за бременната и за бебето. Виж при кърмене явно наистина има алергизиращ ефект, но има време до тогава Simple Smile
Лека вечер и спокойни сънища Hug

# 347
Здравейте мамчета  Hug
Гледам пак за педиатрите говорим. Ами мисля, че имате много нереалистични очаквания. mama_Iva го е казало чудесно. При читавите педиатри просто не може да се запишете, защото куп народ чака. А свободните, такива - каквито. Общо взето практиката е да се водите по ЗК към който се навие да ви вземе, а иначе си плащате честичко и за много неща, ако искате специалист. От нашата педиатърка съм доволна дотолкова доколкото не ми отказва направления за малката, а това е невероятен плюс. Пък не виждам причина защо педиатъра трябва да е на едно мнение с вас за захранването. Той не ви е в къщата, вие си имате глава на раменете, вие си решавате. Аз не съм крила от нашата "педка", че захранвам по различна от нейната схема. Тя не е настоявала на "нейната", но си ми разказваше какво е по "график". Аз карах по интуиция - нещо средно м/у двете школи. Рано дадох сок от ябълка към 4м +, детето получи страшни колики и престанах за известно време. После след 3 седмици пак пробвах и вече и понесе. Останалите храни въвеждах коя по-бързо, коя по-бавно. Тя не прояде всичко. Наблюдаваш си детенце, никой не знае по-добре от една майка кое е най-доброто.
За слагане на гърне. Какво лошо има в ранното запознаване на малкото с този "уред"? Моето го слагах от 5м., но никога не съм настоявала да се стиска, нито съм я оставяла без памперс да се опикае. На 1г. я преместих на тоалетната. Пак си останахме по памперс, просто знаеше кое за какво служи. Другите набори си слагаха гърнетата по главите, пищяха, бягаха. Моето си пишкаше в памперс, но и в тоалетна.

# 348
Здравейте!

Да се отчета след консултацията. Всичко ни е наред. Отговаряме си точно на седмиците и тежим 1080 гр. Доки каза, че сме на горната граница за теглото. Май се очертава голяма бебичка  Simple Smile Иначе се е обърнала с главата на долу и си смучеше яко пръста а и как няма, като в 10ч аз бях само на кафе, а по принцип до 10 съм я нахранила вече  Laughing

За педиатрите съм съгласна с dobra.

За останалите неща, за които говорите съм с табелка No Indians  Embarassed Направо се отчайвам вече  Sad Все чета, все гледам и от нищо все не разбирам а времето напредва. Ще се радвам да си спретнем тука едно списъче с необходими неща, че такива като мене да плагиатстват  Simple Smile

Лека вечер и приятни сънища!

VilkoniHug  Hug  Hug

# 349
Ето една статия по въпроса със забелването-
http://www.bg-mamma.com/?action=article;id=966
Ето едно мнение , направо го копвам-При нас няма такава практика, дори когато попитах, педиатъра почти ми се скара и каза, че било опасно.Щяло да стане от само себе си... Свекърва ми казва, че на времето те не са забелвали пишлетата на момченцата.Достатъчна е добрата хигиена.
Тоест това , което разбрах е , че там тотално се отрича всякакво насилствено отлепяне.

# 350
Добра, аз четох , че отглеждащите по еко методите също процедират така изпишкват и изакват от първите месеци на бебето, няма нищо лошо дори е много добре.А иначе мисълта ми беше друга, че детето може да осъзнава, да стиска и да казва в доста по-късна възраст , преди това детето не може да осъзнае, просто си е чиста случайност ако се изпиша и изака на гърнето.
Взех пред мен Карнет дьо бебе на малката- книжката в която се вписва всичко , там е френската схема за захранване
До 5 ти месец кърма или АМ
6ти-от зеленчуците-морков домат,картоф и още един зеленчук едно дребно зелено като грах, забравих му точно името
от плодовете-круша, ябълка , банан
от 7ми месец-може по малко бяло натурално сирене,плодове, зеленчуци , яйце
от 8ми-започва да се въвежда гултен, може да се дава хляб, ориз
Нахвърлях я набързо схемата.
Иначе забелязах , че никъде там не продават каши на прах

# 351
Ехо, привет и от мен! Много интересни теми обсъждате.
По въпроса със забелването на пишката на момченцата наистина повечето лекари в България, особено личните, препоръчват забелване от първия ден. Някои дори лично и насилствено забелват пишки. Имам приятелки, които са изпитвали този ужас. Аз съм против това. Пишката на моя син все още не е забелена. При всяко къпане я дърпаме внимателно докъдето може без да насилваме и я измиваме, а след баня капваме физиологичен разтвор. В същото време го водим на контролни прегледи при един професор, завеждащ детската клиника по урология на Пирогов, който е много против насилственото забелване, но пък го следи през известно време. Има случаи, в които има физиологичен проблем и се налага лекарска намеса, защото просто няма как да стане естествено, но пък интервенцията трябва да се изърши от специалист, който знае какво прави, а не от родилтел или некомпетентен личен лекар, защото може да стане голяма беля.
За гърнето и аз съм чела, че не трябва да се насилват децата от рано. Но съм и привърженик на идеята, че трябва да се пробва кога детето е готово. Моят син няма много бърз метаболизъм и от бебе ака по един път на ден или веднъж на два дни. Не е запек, но просто се изхожда рядко и количествено. На осем месеца го сложих за първи път на гърне и в продължение на 2 месеца той се изхождаше за секунди, беше като часовник всяка сутрин. Никога не се седял на гърнето повече от 2 минути нито някой го е насилвал да седи там. След това изведнъж загуби интерес и започна да не иска да сяда. Не съм настоявала. Лятото /вече навършил 1,6 години/ опитах да го държа навън на вилата ни по гащи за да видя дали ще го притеснява като се напишка и е мокър и дали ще прави връзка. Ами нали ми е момченце  Grinning изобщо не му пукаше, че е мокър и нямаше никакъв ефект от опитите ми. Така че си продължаваме с памперса и бъдещето ще покаже кога ще е дорасъл за махането му. Аз няма излишна амбиция.
И аз споделям мнението, че е ужасно трудно да намериш педиатър, който да споделя желанието ти за късно захранване, недаване на антибиотици от вратата и в същото време да няма километрична опашка пред кабинета му. Нашата педиатърка е края на света. С идването вкъщи след изписването ми каза да му давам вода със захар. Имах голям проблем с кърменето и тя вместо да ме насърчи да опитам все пак да се справя веднага ми изписа АМ. Каза да давам сок от втория месец и други прекрасни съвети. Не съм я слушала никога и за нищо. Доволна съм от това, че кабинетът й е чист и хубав, намира се на края на улицата, не се чака почти никога, а тя е чудесна за ваксини и теглилки. Оттам нататък след като два пъти ми изписа антибиотик преди да е прегледала детето, а и винаги го преслушва през бодито  Shocked когато се разболее изобщо и не ходя при нея. Имам двама прекрасни частни педиатри, плюс една, която викам вкъщи и това са ми вариантите в случай на болест. Тъпо е да е така, но е факт. И най-лошото е, че май и това бебе ще го запиша при тази лоша педиатърка защото колкото и да проучвам просто не мога да намеря по-добър вариант по ЗК.
За протектора за матрак - ние имаме върху матрачето на малчо откакто се е родил, от тези които са хавлиени отгоре. Никога не е имало проблем и не мисля, че запаряват. Но и малкия никога не му е изпускал памперса, а и повечето време спи в нашето легло така че не сме се възползвали от наличието на протектора.
Нашето матраче е Magniflex, страхотни са като материал и качество, но не смея да ги препоръчам, защото са доста скъпи. Доколкото знам има хубави матрачета за бебешки кошари на българската фирма Екон.
Хайде хубава вечер, че стана много дълго...

Вилкони, стискам палци и чакам с трепет добри новини за твоите мъжаги.

Последна редакция: чт, 23 сеп 2010, 21:54 от wondergirl

# 352

Ще се върна назад да чета, само ми стана интерстно как така 7/8 за първи път си чула сърчицето. Нещо не схванах  newsm78

Дани,бях на ЖК и там ме включват на едно апаратче, чрез което се следят тоновете на сърцето на бебчо дали са в норма и седиш така известно време,а цялата стая се чува само тупкането на сърчицето. И като ритне даже се чува шума. Скоро и ти ще разбереш какво е  Heart Eyes Чета,че се прави след 30-та седмица и колкото ти приближава термина, толкова по на често ще те слушат. Хайде и да се похвалиш после!

# 353
момичета вашите бебчета обърнаха ли се  с главата надолу,днес бях на преглед все още е седалищно,доктора каза,че колкото повече време минава и мястото се стеснява,толкова по-малка  е вероятността да се обърне с главата надолу,аз съм чувала,че и в 9 месец може да се обърне както трябва.

# 354
  • Ямбол
Моя д-р ми каза ,че след 31 седмица вече трябва да се обърне.
Но съм чувала и чела за случаи в които в последния момент се обръщат или отново завъртат нагоре.
А още 1 чуденка си вкарах:В количките какво ще слагате,гледам продават се комплекти за колички състоящи се от нещо като матраче или по дебела шподложка или одеало(различки има) и тънка възглавничка.?

# 355
7/8.... това е т.н. акушерски монитор и на него се правят записите на бебето, но предполагам че го знаеш  Mr. Green иначе си права много е яко и ритниците са едни такива...липсват ми тези моменти и благородно ви завиждам че все още ги усещате и дано да е така до края
При нас положението е все същото.На Крис още не му били пуснали генетичните изследвания но говорейки с познат АГ и четейки в нета освен за Даун май няма за какво друго да се съмняват ама и аз незнам.Утре ще питам и дано да ми кажат за какво точно се съмняват.Стоянчо и той все така на апарат милото.И двамата ги хранят с млекце Крис с по 10мл а Танчето с по 5мл.

# 356
Привет бременни мадамчета  Hug

Ще започна с това което прочетох току що на последната страница:

По въпроса със забелването на пишката на момченцата наистина повечето лекари в България, особено личните, препоръчват забелване от първия ден.

По този въпрос само ще кажа че нашата педиатърка ни препоръча от 2 месец, защото то от първия ден и да искаш няма как защото бебо не се топи легнал във водата за да се осъществи тази процедура. Пък и wondergirl това което правите както описваш си е точно забелването - е не до края то е ясно, но то така се и прави постепенно да не очаквате че от първия втория път и готово  Naughty. И ние правим същото с пишлето на нашто момченце и вече е почти напълно забелено от втория месец та до ден днешен на 1г и 3 м. по 1-2 пъти в седмицата го дърпам докъдето може и така постепенно се отлепи без плач, възпаления и тем подобни ужасии  Shocked

За гърнето не ми се коментира че сме до никъде с него - явно Теди не е готов още и не смятам да го насилвам за сега когато е готов ще ми покаже сам както всичко до сега  Peace

А сега за мен и наш'та принцеска малко  Mr. Green

Във вторник ходих при д-р Калев (завеждащия родилото във Втора градска, при когото смятам пак да си раждам живот и здраве декември месец) и каза че съм 30 г.с. вече и че бебка си отговаря точно на седмиците. 1500 гр е и се чувства перфектно плува си, ритка си, даже чухме тоновете за малко и бяха добри  Peace от другия месец вече сигурно ще правим записи на тоновете при всяко посещение на 18-ти октомври съм пак на преглед и от ноември вече всяка седмица. Д-р Калев много се зарадва като ме видя отново след 1 година и 3 месеца, но той винаги е усмихнат и толкова позотивен, че прегледите при него са истинско удоволствие - да си побъбрим, да се посмеем и между другото да видим как е малкото човече hahaha

Днес бях и на отворените врати на Втора градска болница и след ремонта миналата година е станала просто превъзходна като часта болница - лъскава, всичко ново, чисто, подредено абе направо ми се приражда още днес  hahaha Старшата сестра дори ме помнеше (защото съм с дълга и трудна фамилия  Mr. Green) разведе ни из цялото отделение имаше 2 току що родили нормално мами още 2 след секцио и една я подготвяха за секцио. Разгледахме, поговорихме и задавахме всякакви въпроси....

Мен лично най-много ме вълнуваше въпросът за първата среща с бебо след раждането (имам предвид гушкане и кърмене, не просто показване и докосване и гушкане за няколко минутки непосредствено след раждането), защото първия път родих вечера и чак на другата сутринн ми го дадоха за кърмене, а аз знаех че трябва веднага да се сложи на гърдата още до първия час, но сега разбрах че ако се чувствам добре ще ми я дадат бебка и веднага след като ме настанят в стаята, което озн. поне 2 часа след раждането, защото толкова време се седи с торбичката пясък на корема след раждането и после те местят в стаята.

Изборът на екип за нормално раждане е 1000 лв за секцио 1300 лв. Има ВИП стаи по 80 лв на ден но са с 2 легла и може ако желаете да си делнете паричките с друга мама по 40 кинта на ден  Wink имат собствен санитарен възел това е единственето предимство пред останалите стаи, които между другото пак са с по 2 легла така че единственото "неудобство" е да ходите по коридира до WC и банята.

Така че за всички не решили още къде да раждат мами и такива които не смятат да избилар екип горещо препоръчвам тази болница просто по нищо не отстъпва на останалите та дори ги и превъзходжда по отношение на някой неща.... като например не позворляват свиждания с роднините, което е голям плюс за бебо да не хване някой вирус от някой на глед здрав роднина  Naughty и после да седи не дай си боже на антибиотик в болницата. Позволяват само таткото да види малкото човече веднага след раждането и то му го показват от далече без гушкане (за 3 или 5 дни все ще издържи да не го гушка) после цял живот ще му се радва  Mr. Green

Чувала съм и съм чела ужасни истории за Тина Киркова и за Шейново, както и за някой от частните клиники из София ( е и за 2ра градска не липсват истории  Whistling , но аз лично съм страшно доволна) така че много ще се радвам да се засечем с някоя от вас там декември както се засякох с 2 от майските мами 2009, които всъщност станаха юнски като мен  Mr. Green

Други друго доки на ЖК ме кара да правя профил на кр. захар заради това че на първото ми изследване излезе 6,5, но на второто си беше 4,8 и сега съм в чуденка дали да се разкаравм  newsm78 много мразя да ставам рано сутрин  Mr. Green а профил нали се прави все рано сутрин  smile3507 какво ще ме посъветвате аз все си мисля че първото изследване беше грешка Thinking

# 357
момичета вашите бебчета обърнаха ли се  с главата надолу,днес бях на преглед все още е седалищно,доктора каза,че колкото повече време минава и мястото се стеснява,толкова по-малка  е вероятността да се обърне с главата надолу,аз съм чувала,че и в 9 месец може да се обърне както трябва.

Правилно си чула така че споко ще се обърне както трябва и когато трябва  Peace. Ако пък много се притесняваш има едно упражнение мога на ЛС да ти опиша как аз обръщах 2 пъти моя калпазанин миналата година че се беше завъртял седалищно към 30 седмица и ми беше много тежко седенето седнала, а за хапването беше направо мъка така ме притискаше и даже киселини ми предизвика  Sick

vilkoni стискам палци за твойте юнаци  fingerscrossed fingerscrossed и сори не съм чела назад, но защо се притесняваш за Даун от всички генетични изседвания и то точно на Крис?

# 358
Vilkoni, пак се зарадвах, че влязох и ти тъкмо си писала Simple Smile Кураж, мила! Всичко ще е наред!

Благодаря, Wondergirl, ще проверим значи какво имат Magniflex. Аз ги знам тях, но не знаех дали всички марки имат и бебешки Simple Smile Поне като са скъпи, да знаем, че са проверени от някой и са добри.

За педиатрите и аз май така ще процедирам. Записвам се при моята си лична, която е педиатър, но когато има нужда наистина предполагам, че ще си ходя при някой препоръчан човек без да минаваме по ЗК... както и досега за повечето неща... за какво се осигуряваме се чудя... И аз мисля, че не е толкова важно педиатрите да са точно на нашето мнение относно захранване и т.н. Разбира се, по-добре би било ако са по-напредничави и можем да се учим от тях, но не винаги е възможно Simple Smile Мисля, че всеки трябва сам да си реши за своето бебе и да си следва схемата. Това което Mari:) беше написала за кога каква храна се включва след 6 мес. го бях чела наскоро някъде от английски и беше подобна схемата. Бях си я запазила някъде, ще потърся. Аз нали не съм се сблъсквала, но не мога да разбера... явно има и друга схема за захранване у нас... но каква е тя, така и не ми е ясно... Това което чета в книги и в нета от англ. е именно да кърмим по-дълго по възможност, че дори няма нужда от вода, и чак след 6 мес. да се включват други храни... кой го оспорва у нас?

На училището за бременни обаче ми обърнаха внимание за нещо друго. Понякога може да имаме кърма, но тя да не е пълноценна по много причини, напр. липсата на желязо е проблем. Тогава би могло да се наложи дохранване с АМ и дори би било по-добре, доколкото разбирам, отколкото да се разчита само на кърменето с месеци, а в млякото да липсват важни вещества.

Лека нощ на всички! Дано спинкаме добре Wink

# 359

На училището за бременни обаче ми обърнаха внимание за нещо друго. Понякога може да имаме кърма, но тя да не е пълноценна по много причини, напр. липсата на желязо е проблем. Тогава би могло да се наложи дохранване с АМ и дори би било по-добре, доколкото разбирам, отколкото да се разчита само на кърменето с месеци, а в млякото да липсват важни вещества.

Без да се обижадш, но коя марка АМ препоръчват от училището (може да получават процент от всяка майка която зарибят да дава АМ успоредно с "непъноценатта" й кърма) Кърмата не може да е непълноценна при нормални условия на отглеждане на бебето (каквито вярвам всяка от вас смята да осигури на бебето си) и на нея може да се разчита не само с месеци но и с години  Peace като междувременно детенцето си се захрани нормално след 5-6 месец  Peace При нас нещата със захранването се случиха след 5 месец, защото количеството на кърмата ми намаля, но качестовото си беше винаги добро  Wink

Докато са само на кърма вода не им трябва на бебетата и ако отказват да пият не се шашкайте просто не им е нужна  Peace

Общи условия

Активация на акаунт