Дискова херния - 1

• 218 316
  • 730
  •   1
Отговори
# 75
Здраейте отново Hug
Вчера направих скенер във Военна болница в момента съм в размисъл от резултата
затова искам да го споделя с вас  и да ви чуя мнението от сега нататък какво да предприема
Ето и самия резултат:На ниво Л1-Л2-симетрична дискова протрузия
На ниво Л2-Л3-малък медианен дисков пролапс
На изследваните нива :Хипертрофия на интервертебралните фаседи
Очаквам вашето мнение и съвети!
Благодаря!

# 76
Записах се на един курс под вещото ръководство на медицински екип. Два пъти седмично ще ходя на нещо като гимнастика (да речем), която се провежда от кинезитерапевт, а тя е съвсем наясно къде да щади и къде да наблегне при натоварването. След първото посещение се чувствам добре, даже ме похвалиха за приличната форма, защото се очаква много по-малко от мен и хората като мен. Нямам дори мускулна треска Laughing въпреки, че много се старах. Надявам се да има голяма полза от всичко това и L5 S1 да не ме предаде. Стиснете по един палец! Тръгвам с голямо желание и не ми се иска да прекъсна заради нежелано произшествие.

# 77
Здраейте отново Hug
Вчера направих скенер във Военна болница в момента съм в размисъл от резултата
затова искам да го споделя с вас  и да ви чуя мнението от сега нататък какво да предприема
Ето и самия резултат:На ниво Л1-Л2-симетрична дискова протрузия
На ниво Л2-Л3-малък медианен дисков пролапс
На изследваните нива :Хипертрофия на интервертебралните фаседи
Очаквам вашето мнение и съвети!
Благодаря!

Колежке, добре дошла. Диагнозата от скенера те прави пълноправен член на темата (за съжаление). Но нищо плашещо. Протрузията е първият и най-безобиден етап от дисковата болест. Думичката "малък", отнасяща се за пролапса на Л2-Л3 може да те успокои донякъде. Не си описала какви точно са ти симптомите, но те до голяма степен може да се дължат на хипертрофията на междупрешленните ставички. Аз също я имам. Но не  е зле при възможност, да си направиш ЕМГ изследване, за да се види състоянието на нервите. Често пъти притискането и пораженията от малки протрузии са по-лоши от такива при огромни хернии.
Относно по-нататъшните ти действия-виж първа страница. На всеки помагат различни терапии и медикаменти. Май трябва да се опитат няколко метода и да избереш най-доброто за себе си. Да се пазиш (не значи да се обездвижиш, напротив) и да промениш някои от навиците си. Ако имаш въпроси, питай.
Успех!

# 78
Благодаря за отговора на Текс
Досега имам сложени 3 Дипрофос и 6 профенид,пия Мидокалм и Милгамма
имам леко облекчение от болките,тъй като предишното лечение не ми даде никакво подобрение-преди това бях на Дексофен,траумил,мовалис и физиотерапия
слагам си един магнитен пояс от който чувствам облекчение

# 79
В хотела, в който работя ортопеди имат конференция.
Видях,че фирма aertex имат магазин и у нас. Но цените на ортопедичните обувки, да те заболи главата  #Crazy

# 80
Записах се на един курс под вещото ръководство на медицински екип. Два пъти седмично ще ходя на нещо като гимнастика (да речем), която се провежда от кинезитерапевт, а тя е съвсем наясно къде да щади и къде да наблегне при натоварването. След първото посещение се чувствам добре, даже ме похвалиха за приличната форма, защото се очаква много по-малко от мен и хората като мен. Нямам дори мускулна треска Laughing въпреки, че много се старах. Надявам се да има голяма полза от всичко това и L5 S1 да не ме предаде. Стиснете по един палец! Тръгвам с голямо желание и не ми се иска да прекъсна заради нежелано произшествие.
Бижу, това звучи страхотно, браво!
Аз два пъти вече ходя на балнеолечение, и двата пъти с кинезитерапия, и двата пъти след това се чувствах много по-раздвижена и нищо не си повредих. Кинезитерапевтите знаят и показват специални щадящи упражнения.
А в кой град е този курс?  EmbarassedИ аз искам такъв...

# 81
Здравейте!
Намерих ви с малко помощ. Даже пуснах тема за санаториум като се чудех къде изчезна последната тема.
Та въпроса ми е - ходил ли е някой скоро в Баня, Карловско? Моля да разкаже!
А има ли някой, който сега ще ходи?Аз се записах за края на октомври.

Благодаря предварително  bouquet!

# 82
Аз ходя в Баня от няколко години.Доволна съм от процедурите и рехабилитаторите.Тази година и предната бях в балнеохотел Стряма.Удобно,много добри условия,храна и тн.Тази година всичките ми процедури бяха до обяд,след обед ходех на банче.

# 83
Здравейте, аз съм с диагноза спондилолистеза L5-S1. Не видях отделна тема, но мисля че съм за тук. Преди 3 м. и половина се оперирах. Искам да попитам, ако има някой като мен със същата диагноза и операция с метални импланти да каже колко време трае възстановяването? Знам, че при всеки е различно,  но все пак ....горе долу.
Доктора твърди два месеца, но аз все още не мога да се навеждам и движенията са ми ограничени, а ме и боли...
Започнах да се притеснявам.
Благодаря на всеки отзовал се.

# 84
Здравей немила. Тук повечето хора страдат от дискови хернии, като има и доста оперирани. По принцип възстановяването е индивидуално за всеки организъм, но по дълъг възстановителен период е налице при операциите със стабилизация, каквато е твоята. Това е доста стресова процедура за гръбнака, дай му време да се приспособи. Би ли споделила къде и от кого е извършена операцията и какви бяха оплакванията ти преди интервенцията.

# 85
nemila,не се навеждай-клякай!
Мима Димова е със стабилизация мисля.
Какви оплаквания имаш сега?Има ли промяна в състоянието ти след операцията?

# 86
Четейки темата, а и имайки пряк контакт с редица лекари, бих искал да поместя списък с въпроси, които е силно препоръчително да зададете на оператора, който сте си избрали да извърши операция на Вашия гръбначен стълб, дори и ако просто търсите консултация за бъдеща оперативна интервенция при него. Трябва да дисциплинираме лекарите и да си осигурим максимално количество информация преди да предприемем такава важна стъпка като тази да се подложим на гръбначна операция.

И така

I.Въпроси относно препоръчваната оперативна интервенция:

1. Какъв тип хирургична интервенция препоръчвате? Защо?
2. Според Вас какъв е източникът на оплакванията ми? По какъв начин го установихте?
3. Бихте ли ми обяснили как протича операцията и какви манипулации се предприемат?
4. Какви са възможностите за консервативно лечение?
5. Как очаквате да се развият оплакванията ми и съществува ли сериозен риск за здравето ми ако препоръчаната хирургична интервенция не бъде предприета? Какъв е естественият ход на заболяването с течение на времето?
6. Как бихте препоръчали да постъпя ако бях Ваш брат/сестра/баща майка и т.н.  Party
7. Колко време се очаква да продължи операцията?
8. Какви са възможните усложнения и рискове, свързани с препоръчаната операция? В частност, какви според Вас са рисковете и усложненията, които могат да настъпят в моя конкретен случай, като се отчетат особеностите на моето тяло, резултатите от изследванията и моите оплаквания?
9.Какви са дългосрочните последици от предлаганата оперативна иинтервенция (така например при микроскопска дискектомия какъв е рискът от рецидив на хернията на оперираното или съседно ниво; при стабилизация какви са последиците от прекомерното натоварване на съседните на стабилизираните нива).
10. Кой специалист бихте препоръчали за второ мнение?
11. Колко такива операции сте извършили досега?

II. Въпроси относно следоперативното възстановяване. Не го подценявайте, то е толкова важно, колкото и самата операция!

1. Очаква ли се да изпитвам болка след операцията и за какъв период от време?
2. Каква е продължителността на обичайния блничен престой за тази операция?
3. С какви средства обезболявате пациентите след операцията?
4. При изписването ще ми бъдат ли предписани болкоуспокояващи медикаменти? Колко време следва да ги приемам и какви са страничните им ефекти?
5. В случай на възникнали тревожни симптоми, притеснения и въпроси след изписването към кого следва да се обръщам?
6. В кои случаи незабавно да потърся лекарска помощ и/или да се обадя във Вашата клиника?
7. Какви ограничения се очаква да имам след операцията и за какъв период? Какво следва да избягвам на всяка цена?
8. Кога според Вас ще мога да се върна на работа?
9. Какви са очакванията Ви за цялостното ми възстановяване?
10. Възможно ли е да се състави план за следоперативно възстановяване и какво включва той - упражнения, физиотерапия и т.н.

# 87
  • София
toxygen, благодаря за систематизирането
на въпросите. Абсолютно логични са всички!
Дай Боже всеки да намери лекарят, който ще
му даде отговор на тези въпроси!

ПП. Страхотен аватар!  Wink

# 88
Здравейте отново! Благдаря на всички за отговорите.
Пролемите са ми 10годишни. Всичко започна след като родих първото си дете. Започнаха се болки в кръста и си направих рентен. Много се уплаших като се видя един  пукнат все едно прешлен. Ходих в Г. Баня Плевен и къде ли не за консултация. Казват че е вродено или стара травма от детството и да не бързам с операцията. После няолко години слаби болки търпимо. Родих второ нормално. След второто раждане по чувствително започнаха болките само в кръста без краката. 4-5 години диклак през 3-4 дни и така. Тази зима диклака започна да не ми помага. Миналото лято се консултирах с неврохирург и каза че ще пробваме първо с един курс от 10 дни инжекции и лекарства и ако не ме боли след това 4-5 месеца поне то мога да ги правя 2 пъти годишно и така да изкарам няколко години. Но каза ако ме заболи веднага след като ги спра съм за операция. Заболя още на 2 рия ден след като ги спрях. Тази пролет пак се консултирах с него и той каза че няма никакъв риск за нищо от операцията. Че са успешни. Че още на другия ден съм на крака. И след два месеца мога да си правя всичко даже по добре от преди. И се реших. Юни се оперирах. Още вечерта наистина бях на крак. Болеше но се движех, а ти дават и болкоуспокояващи. С мен опериха още една жена със същата диагноза и с импланти като мен. Два месеца бях горе долу добре. Клякам, не мога да се навеждам, но се виждаше подобрение в движенията ми всякя седмица. Но понеже седях по няколко часа на ден седнала и след това малък ужас..../счетоводител съм и имам работа/.На 2м и половина уж трябваше всичко да мога, а още не можех да се навеждам, боли като се обръщам и куп други движения. Но като цяло подобрение във всичко. И изведнъж един ден ме заболя леко, на другия по силно на третия ад....както никога до тогава през живота ми. Потърсих неврохирурга. Пак лекарства инжекции. Първите не помогнаха. Проблема беше, че ме болеше и силно крака и не го чувствах, а никога преди това не ме е болял. Уплаших се много. Втори курс лекарства и инжекции други. Преди 4-5 дена ги спрях. Сега не ме боли, но всеки ден ме е страх да не се започне пак.... и дали ще се възстановя някога напълно както преди и както ми гарантираха....Стана дълго, но мисля, че ще ме разберете точно вие....

# 89
Аз не виждам нещо притеснително. В следоперативния период не са изключени подобни епизоди. Помисли на какъв стол седиш в работата и се пази много, ама много поне 12 месеца след операцията. Изключително важна е и рехабилитацията с подходящи упражнения от лечебната физкултура - потърси специалист в тази сфера. Тъй като стабилизацията е ниско в кръста, е нормално да те боли след седене, така че ставай на всеки 30 минути. Като цяло трябва вече да се съобразяваш с кръста си. Ще споделиш ли къде се оперира или е тайна Wink

Общи условия

Активация на акаунт