Пак за началните училища в Пловдив

• 386 538
  • 3 230
  •   1
Отговори
# 690
  • Пловдив
Ами в частни училища си записват децата родители, които могат да си го позволят. Не всеки може да отдели такса за такова училище. Има го и момента самото дете да го желае, защото докато мъжът ми беше там можеше да запишем малкия ми син, но той не пожела да се дели от приятелите си и беше първо в Ботев, после в Яворов. Също едните ми познати, които записаха децата си там изчакаха голямото им дете да завърши четвърти клас в Ботев и тогава ги изпратиха - детето не искаше да се разделя с учителката и класа си. Майка му казваше, че той до такава степен обожава госпожата, че не знае как ще се раздели с нея и след четвърти клас. Тук се изказа и една майка, на която сега детето е четвърти клас при същата учителка - Ненова - малко по-назад.
Иначе децата - има ги всякакви - и от богати семейства, и от семейства с положение и със съвсем обикновени родители. Разделение няма, никой не парадира нито с почивки, нито с някакви имущества. Е, те са деца, хвалят се , че са били някъде ,но не го казват по начин, който да да изтъкне, че са нещо повече, а просто да се похвалят. Това го казвам за нашето училище, все пак наблюденията ми са от тук. И ако използвам определението на едно 95% от децата в училището ни са случайни.
А за частното за мен голямо предимство са малкият брой на децата в паралелка - едно е да имаш 11, друго 22 деца - все пак може да ги обхванеш повече и да им обърнеш повече внимание по време на час. Другото беше целодневното обучение и там, но както коментираме на някои места вече това е въведено.

# 691
Е,да,разбира се,но ако не се вредим,да имам и други варианти  Crazy
Въпреки,че аз към музикалното май ще се насочвам/аз съм го завършила/,но все пак не се знае какво ще стане.
Имам колеги, които си дадоха децата там 1 клас, но се отказаха след завършването на първи клас. Основата за ограмотяване е важна, а там леко се пренебрегва, все пак знаеш, че се набляга доста на музиката.
Аз също съм завършила музикално училище, но влязох от 8 клас и ако си давам децата ще е най-рано 4-ти.

Много полезен пост,благодаря  Peace
В интерес на истината нямам конкретна представа как са началните класове в НУМТИ  Thinking
Аз не искам децата ми да стават музиканти,по-скоро от обща култура и понеже знам каква е атмосферата в училището/страхотна!/.
Това въобще не е вярно! Wink Не знам какво се очаква от един първокласник, но дъщеря ми може спокойно да чете и пише. С математиката се справя без проблем, дори ме кара да й давам по-сложни задачи, които не са още за първолаци.  Моите впечатления от началната им учителка са отлични. Peace Според мен заминанията с музика от тази възраст и контакта с други деца, които имат същите интереси, може само да ги обогати. Ако детето е музикално- не виждам друг логичен избор.

# 692
  • Пловдив
Е,да,разбира се,но ако не се вредим,да имам и други варианти  Crazy
Въпреки,че аз към музикалното май ще се насочвам/аз съм го завършила/,но все пак не се знае какво ще стане.
Имам колеги, които си дадоха децата там 1 клас, но се отказаха след завършването на първи клас. Основата за ограмотяване е важна, а там леко се пренебрегва, все пак знаеш, че се набляга доста на музиката.
Аз също съм завършила музикално училище, но влязох от 8 клас и ако си давам децата ще е най-рано 4-ти.

Много полезен пост,благодаря  Peace
В интерес на истината нямам конкретна представа как са началните класове в НУМТИ  Thinking
Аз не искам децата ми да стават музиканти,по-скоро от обща култура и понеже знам каква е атмосферата в училището/страхотна!/.
Това въобще не е вярно! Wink Не знам какво се очаква от един първокласник, но дъщеря ми може спокойно да чете и пише. С математиката се справя без проблем, дори ме кара да й давам по-сложни задачи, които не са още за първолаци.  Моите впечатления от началната им учителка са отлични. Peace Според мен заминанията с музика от тази възраст и контакта с други деца, които имат същите интереси, може само да ги обогати. Ако детето е музикално- не виждам друг логичен избор.

Мога да Ви свържа с колегите ми и да ги питате дали е вярно. Нямам навика да лъжа, особено за такива важни неща.

# 693
Никой не е казал че лъжете. Просто споделяте мнение (макар и чуждо) и като всяко мнение е субективно.
Имам лични наблюдения за началните класове в музикалното и моето мнение ( което, естествено също е субективно) коренно се различава от това, което Вие сте написали.

# 694
Моля за мнение,кое училище да избера Душо Хаджидеков или ОУ Васил Левси.За второто дочух,че вече няма ''интегрирани'' в него,а и ми харесва че е само първа смяна,но пък Душото е доста хвалено....та сега съм пред дилема.

# 695
baby80, доста е писано в темата за училищата, особено за Душо Х..
Ако информацията за у-щата не ти е достатъчна да вземеш решение, заложи на по-важното, а именно УЧИТЕЛЯТ.
Просто избери учителят, на когото да се довериш!

# 696
  • Пловдив
Пффф...
1. Избрах г-жа, която да бъде класна на сина ми, който на есен ще е 1 клас. Говорих с нея и тя каза, че няма нищо против сина ми да е в нейния клас, но да се обърна към директора за разпределението му.
2. На втория ден от подаването на заявления в това училище бях там и подадох такова, като в него изpично бе споменато, че за да е в това у-ще не трябва да подавам заявление за друго.
3. Директора обеща, че ще е в класа на тази г-жа.
До тук всичко е ок!
И в един момент се оказва, че сина ми не е в нейния клас и не може да го запишат при нея, макар още да не са записани децата окончателно. Иначе е приет в същото училище, но при друга г-жа.
Да, ама след като още не сме започнали да учим в това училище и започват проблемите... какво ли ще е след това и защо не могат да ми дадът ясен отговор как се прави подбора на децата?!? Отново стигаме до "наши и ваши", "можещи и не можещи", "искаме и не искаме"... Амън!
За училището което ни е по район ни казват, че като е приет (макар и не записан) в друго у-ще, отпада от това, което е по район.
ТАКА ЛИ Е?
Доколкото знам, ако детето не е записано в никое у-ще, на 15 септември трябва да го вземат в у-щето което е по район?  
Имало и глоба за родителите, ако не си запишат детето в у-ще!  #Crazy
Е как да го запиша в у-щето където е приет, но има проблем с директора и с желаната класна и заради това детето е вече "набито на очи"? И съответно как да го запиша в това, което е по район, като "всичко е заето"?

Последна редакция: пт, 08 юни 2012, 12:30 от Nezabravka

# 697
  • Майничка
А предварителна уговорка с г-жата имаше ли? Ако не - уреди си среща с нея и изкоментирайте ситуацията.

# 698
  • Пловдив
Nezabravka, детето ти не е набито на очи. При директорите в този период на годината влизат всякакви родители с всякакви претенции, бъди сигурна, че вече е забравила за какво иде реч. Ако не ти харесва учителката, при която е прието детето ти, ами смени училището. В това по адресна регистрация би трябвало да го приемат, ако няма голям наплив за него.
В крайна сметка все ще го вземат някъде в първи клас.
И да, има глоба, ако детето ти не е тръгнало на училище при навършване на определена възраст. Това винаги го е имало в закона за образованието.
За отпадането от училището по район при класиране в другото - ако сте подали на две места, имаше проверка на дублажи в списъците и родителите бяха питани за кое училище потвърждават, за да се изчистят дублажите. Ако не си подала молба в училището по адресна регистрация, детето ти излиза в списъка на Общината, но няма да е класирано там.

# 699
  • Пловдив
Всичко по приемането и записването е малко мътно и неуточнено. И в повечето случаи зависи от училището и директора. В някои училища изобщо няма право на избор на госпожа. В други може да се избира. Но окончателното записване и паралелките излизат септември месец, дотогава нищо не може да се каже, че е окончателно, защото родителят може да си запише детето някъде и да го отпише преди да започне учебната година. Имало е случаи на 15-ти септември да чакат да свърши тържеството, за да подадат молби да се вземат децата. Разпределението на децата по паралелки също няма никакви уточнени правила. Някъде се съобразяват с избора на родителите, в други уточняват предварително, че се оформят на случаен принцип. И общо взето може да се каже, че зависи от желанието на директора или на някой отгоре, който може да го помоли да сложи дете  при съответна госпожа.

# 700
ако аз бях един директор, нямаше да давам избор на госпожа
но ако аз бях един директор, щях да правя всичко съвсем различно....

# 701
  • Пловдив
Ако не ти харесва учителката, при която е прието детето ти, ами смени училището. В това по адресна регистрация би трябвало да го приемат, ако няма голям наплив за него.

Живея до Джумаята! Наоколо са Алекото, Княза и Патриатха. Никъде няма места!!! Нали са предпочитаните училища! И като няма места какво? Да го запиша при ... циганчетата на понеделник пазара ли? В по-далечно у-ще нямам възможност да го водя и взимам всеки ден!
Къде мога да разбера улицата на която живеем към кое училище е?

# 702
  • Пловдив
"Паисий Хилендарски" и "Душо Хаджидеков"? "Берон" е до Фламинго синема.

# 703
Да попитам, ако някой знае - на първия учебен ден в Св. Патр. Евтимий първокласниците с униформите ли трябва да са?

# 704
  • Пловдив
Ако не ти харесва учителката, при която е прието детето ти, ами смени училището. В това по адресна регистрация би трябвало да го приемат, ако няма голям наплив за него.

Живея до Джумаята! Наоколо са Алекото, Княза и Патриатха. Никъде няма места!!! Нали са предпочитаните училища! И като няма места какво? Да го запиша при ... циганчетата на понеделник пазара ли? В по-далечно у-ще нямам възможност да го водя и взимам всеки ден!
Къде мога да разбера улицата на която живеем към кое училище е?

Би трябвало да сте или към Алекото или към Александър І  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт