СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 40 664
  • 740
  •   1
Отговори
# 465
Извинете ме, че така се плясвам тук, но понеже темата ме интересува(от постовете, които изчетох е ясно, че даже съм закъсняла с кандидатстване с моето едногодишно бебе:))....Та четох, четох и това, което разбрах беше, че ни правят на маймуни и ние се правим сами на такива, само за да се поддържа идеята за "общински" ясли и градини. Ако не се лъжа, сега таксата е 60 лева. Предполагам, че повечето тук няма да имаме нищо против да плащаме 150-200, но да отпадне идиотската социална политика на общината. С такава, според мен реална такса, ще се регулира приемът. Иначе сега изборът е късане на нервите или частна градина, т. е. липса на избор:(

Забравих да попитам:) Някой би ли ми пратил списък със самостоятелните ясли, които са извън ОДЗ, в райн Възраждане, Илинден около Св. Троица, и в центъра около Витошка, Солунска, Раковски-този район. Благодаря предварително:)

Последна редакция: чт, 25 ное 2010, 21:33 от AnMary

# 466
Извинете ме, че така се плясвам тук, но понеже темата ме интересува(от постовете, които изчетох е ясно, че даже съм закъсняла с кандидатстване с моето едногодишно бебе:))....Та четох, четох и това, което разбрах беше, че ни правят на маймуни и ние се правим сами на такива, само за да се поддържа идеята за "общински" ясли и градини. Ако не се лъжа, сега таксата е 60 лева. Предполагам, че повечето тук няма да имаме нищо против да плащаме 150-200, но да отпадне идиотската социална политика на общината. С такава, според мен реална такса, ще се регулира приемът. Иначе сега изборът е късане на нервите или частна градина, т. е. липса на избор:(
              Какво искаш да кажеш с това си мнение?  newsm78 Да отрежеш пътя на родителите с по-ниски доходи....май това ти е мисълта.Не всички имат възможността да плащат 150-200 лв , а и при две деца 300-400 си е едната заплата на много семейства.
              Ако на това си "прозрение" викаш "регулиран прием" здраве му кажи.Аз да съм добре пък другите....да се оправят както си знаят.Съжалявам,но според мен като можеш да платиш 150-200 лв отдели още толкова и си прати детенцето в ЧДГ.Имаш избор - или на опашката в общинското ОДЗ или в ЧДГ,третия вариант е детегледачка с около 300 лв,ааааа забравих и бабата,която ще ти е безплатна. Wink

# 467

Ееееееееее, ако искаш и по 500 да плащаме, че да е по-сигурна работата. Така аз ще дам 1000лв за двете деца, супер  Peace Ако имаш пари в изобилие и можеш да отделиш 200 лв за ясла, тогава си дай детето на частна такава. Където 200 там и 500  Twisted Evil

# 468
  • София
любимка, даже и частни да станат общинските градини, положението няма да се промени. Местата няма да станат повече.
За чистите ДЯ не мога да помогна. Можете да използвате търсачката на форума.
Тук http://www.bg-mamma.com/index.php?board=49.0 можете да разгледате темите и да попитате в темите по райони.

# 469
  • СОФИЯ
любимка, даже и частни да станат общинските градини, положението няма да се промени. Местата няма да станат повече.
За чистите ДЯ не мога да помогна. Можете да използвате търсачката на форума.
Тук http://www.bg-mamma.com/index.php?board=49.0 можете да разгледате темите и да попитате в темите по райони.

1. Аплодисменти  smile3501 за Ан Мари!

2. Кога ли с Ели Просто ШЕ ни омръзне.

риторично

# 470
  • София
мама САННЯ, понякога и на нас ни кипват ***** Simple Smile
Нека не ви омръзва да се борите с вятърните мелници. Трябват ни Дон Кихотовци. Аз ще съм Санчо.

Новата градина в Надежда може и наистина да я пуснат преди Нова година. Усилено се чуват подобни слухове.
Сега видях и това
Цитат
Поради недостатъчния брой чакащи деца от набор 2005 в ОДЗ 100, едната 3-та група се трансформира в 1-ва градинска група за класирането на 27.11.2010 год. Капацитетът на групата е 25 места и ще се заеме от деца, родени през 2007 год.

Решението е взето от Дирекция "Образование" на Столична община и е съгласувано с директорката на детското заведение.
Екип ИСОДГ

# 471
Съжалявам,но според мен като можеш да платиш 150-200 лв отдели още толкова и си прати детенцето в ЧДГ.Имаш избор - или на опашката в общинското ОДЗ или в ЧДГ,третия вариант е детегледачка с около 300 лв,ааааа забравих и бабата,която ще ти е безплатна. Wink

Ами именно за това предлагам 150-200. Това е реалната издръжка на детето месечно, без дотацията от общината. Ако можех да добавя още толкова за частна градина, нямаше изобщо да пиша тук.Simple Smile Ако чакате на опашка за евтина общинска градина 2 години примерно или даже една, колко ви излиза гледането на детето вкъщи? Ако имаш предложение за детегледачка за 300 лева, моля ти дай координати:) А бабата отпада като вариант, не всички имаме баби:(

Съгласна съм, но поне ще имаме основание до си търсим правата. Когато постъпват повече пари от такси и отпадне необходимостта от издръжка от общината, ще има и повече средства за строеж на нови детски градини; С това мое предложение явно съм раздразнила някои хора, но в крайна сметка нали всички оправдания опират до липса на средства.

Последна редакция: пт, 26 ное 2010, 11:46 от AnMary

# 472
любимка а семействата, които не могат да си позволят 150 - 200 лв. за месечна такса, какво да правят? Гледам, че си мислила по въпроса, за тях какво измисли?

# 473
любимка, да строиш бутикова общинска градина, прилича ли ти на липса на средства?
Другаде е проблемът. Ще разбереш, ако навлезеш по-дълбоко в темата

# 474
Момичета, имам следния случай - синът ми беше приет в ОДЗ 1-ва група. Посещава го 1 год., след което го преместихме в ЧДГ. В момента е на възраст за 3-та група и следващата година би трябвало да е в предучилищна група . Как мога да кандидатствам за такава група в ОДЗ? И една подробност - когато влязох в информационната система, се оказа, че той още се води в старото си ОДЗ. Предварително се извинявам, ако подобен въпрос вече е обсъждан, но ви моля да ме ориентирате.

# 475
любимка а семействата, които не могат да си позволят 150 - 200 лв. за месечна такса, какво да правят? Гледам, че си мислила по въпроса, за тях какво измисли?

Има една категория родители, които правят деца и си мислят "аз да го избутам до яслата и после ще е лесно-там за по 60 лева ще ми го гледат, после и в детската градина, после на училище-там до 7ми клас безплатни учебници и ох, колко е лесно". Надявам се не си оттях, но повярвай ми много са такива. Аз в предишните постове попитах колко ви струва едно дете в къщи, което не ходи на градина или ясла. Да задам по друг начин въпроса ако нямате баби и детето ви не е прието в детско заведение, колко ви излиза това, че не работите ?

Himalomi, кой ти говори за бутикови градини? Явно ти не си ме прочела "дълбоко"Simple Smile Става дума за обикновени градини, в които се плащат заплати на персонал, отопление и други режийни, храна за децата, играчки, , обзавеждане. Това да си построи общината, там да влага пари, а таксата за гледането на детето да е реалният разход, което е около 150 лева. Сега разликата от 90 лева се плаща от общината, вместо да се строят нови градини. И като изключим чисто дискриминационните критерии за прием на децата, вътре попадат и такива на които родителите могат да си позволят чатна градина и на такива които нямат никакви доходи и май по средата нищо ....

Последна редакция: пт, 26 ное 2010, 11:48 от AnMary

# 476
  • София
verochka, пишете в обратна връзка, обяснете случая, т.е. да отпишат детето ви.
Според мен директорката е трябвало да направи това отдавна.
Иначе да, може да кандидатства детето за ПУГ през с-мата.

# 477
Ако не се влага социален момент в тази общинска услуга, за какво й е на общината да строи детски градини?! От МОЛове би имала повече ползи... Не искам да повтарям неща, които са дъвкани хиляди пъти.

Тези дни нучих, че бившите бараки, които до миналата година ги заемаха социалните на общ. Триадица /мисля/, в кв. Иван Вазов, на гърба на 21 ДЯ, преди социалните е било детска градина. Даже социалните са влязли в непипнати детски стаи.. В момента, разбира се, там се строи. Е, добре че е водопречиствателна станция или нещо от сорта, а не бизнес-сграда, както твърдяха слуховете.

# 478
Аз поне не знам на някой да му е лесно да гледа деца в градинска или училищна възраст от финансова гредна точка, или някой друг да му гледа децата до 7-ми клас. Поне нямам такива познати. Аз не давам само 60 лв. на месец за моето дете...както и всички останали родителите. Мнението ти по въпроса е много субективно, и това е само мое мнение (също субективно). Това, че аз ще мога да ги отделя тези 200 лв., не значи че няма да ми коства нещо друго, от което ще се наложи да се лиша. Особено в момента - годината беше трудна за доста голяма част от обикновените хора, а аз поне не виждам изгледи през следващата да е по-добре.

# 479
  • СОФИЯ
... Не искам да повтарям неща, които са дъвкани хиляди пъти.
...

Peace И на мен не ми се повтарят. любимка е нова в темата, мисля си, с оглед действията и бездействията на СО, с времето ще промени позицията си.

...Himalomi, кой ти говори за бутикови градини? Явно ти не си ме прочела "дълбоко"Simple Smile Става дума за обикновени градини, в които се плащат заплати на персонал, отопление и други режийни, храна за децата, играчки, , обзавеждане. Това да си построи общината, там да влага пари, а таксата за гледането на детето да е реалният разход, което е около 150 лева. Сега разликата от 90 лева се плаща от общината, вместо да се строят нови градини. И като изключим чисто дискриминационните критерии за прием на децата, вътре попадат и такива на които родителите могат да си позволят чатна градина и на такива които нямат никакви доходи и май по средата нищо ....

Струва ми се, че himalomi има предвид построените вече "бутикови". С вложените в една средства биха могли да построят три "обикновени".
И 300 лв. да стане таксата няма никакви гаранции, че средствата ще отидат за ДЗ. Никой не отговаря на въпроса ни за какво се изразходват средствата от увеличение на таските 40 - 60 лв. Просто не се върхана обратно в ДЗ и запушват някоя др дупка. Не съм чула бюджетът на някое ДЗ да е увеличен оттогава, напротив.
Въпросът за тези семейства, които могат да си позволят такса 200-250 лв., но не могат за частна сме го поставяли на среща с Ангеличин. Ели може по-подробно да разкаже, защото тя беше взела думата  Laughing. Помня две реплики на г-н зам кмета:
"А длъжна ли е общината да осигури места за всички??? Трябва да се стимулира и частния бизнес..."

Общи условия

Активация на акаунт